Συντάξεις: «Φουλ» για κατάργηση προσωπικής διαφοράς και οικογενειακών επιδομάτων η κυβέρνηση

suntakseis_arthroo

12% περικοπή στα κονδύλια για κύριες συντάξεις του 2019, παρά τις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές - Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2019 με δεδομένες τις μειώσεις - Οι οδηγίες Χουλιαράκη στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Δείτε αναλυτικά όλη την εγκύκλιο

Μπορεί στην κυβέρνηση να λένε πως δεν θα ισχύσει το μέτρο για περικοπή έως 18% λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό έχοντας λάβει ως βάση ότι το 2019 θα κοπεί κατά 12% ολόκληρο το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις συνολικά.


Η νέα εγκύκλιος (16 Ιουλίου 2018) με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) για το πώς θα καταρτίσουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς, ποιο θα είναι το ανώτατο όριο δαπανών στο οποίο θα κινηθούν το 2019 και τι επιχορηγήσεις θα ζητήσουν, είναι ξεκάθαρη:


- το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις του 2019 θα μειωθεί στα 22,252 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος ανέρχεται στα 25,315 δισ. ευρώ. Θα περικοπεί σε σχέση με φέτος κατά 3,063 δισεκατομμύρια ευρώ. Η περικοπή ανέρχεται σε 12,1% (και όχι «έως» 12%) σε όλο το κονδύλι. Και αυτό παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων, κάποιες συντάξεις θα αυξηθούν –οριακά έστω- ή δεν θα μειωθούν καθόλου. Αυτό σημαίνει για όλες τις άλλες, θα κοπούν παραπάνω και από 12%. Καταρρίπτεται έτσι και ο «μύθος» (αφού ο νόμος Αχτσιόγλου είναι απολύτως ξεκάθαρος) πως δήθεν η περικοπή «έως 18%» θα υπολογίζεται μόνον σε ένα κομμάτι της σύνταξης (δηλαδή στην "προσωπική διαφορά») και όχι στο σύνολον της σύνταξης.


- το κονδύλι για επικουρικές συντάξεις μειώνεται στα 3,228 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, από τα 3,387 δισ. που ανέρχεται σήμερα. «Κόβεται» δηλαδή κατά 159 εκατ. ευρώ ή 4,7%.


- για το σύνολο των συντάξεων (κύριες-επικουρικές) το 2019 θα διατεθούν 25,48 δισ. ευρώ, αντί τα 28,702 δισ. που προβλέπει για φέτος ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός (ή 28,973 δισ. ως Γενική Κυβέρνηση συνολικά). Η περικοπή αυτή κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με όλο το πλεόνασμα των Ασφαλιστικών Ταμείων του 2019 (3,278 δισ. ευρώ) και σε αυτό στηρίζεται ο στόχος της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ύψους 6,6 δισ. το 2019.


Η περικοπή είναι όμως σχεδόν διπλάσια και από τα 1,8 δισ. ευρώ που θα αποφέρει στο Κράτος η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή είτε εφαρμοστεί είτε όχι, οι συντάξεις θα κοπούν κατά 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον το 2019, ακόμα και εάν εύρισκε (ή δεν χρειαζόταν να βρει) ισοδύναμα άλλα μέτρα 1,8 δισ. για να καλύψει την «τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 από την μη εφαρμογή του επίμαχου μέτρου.


​Με βάση τα νέα όρια δαπανών που θέτει το νέο Μεσοπρόθεσμο και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στους ασφαλιστικούς και λοιπούς κρατικούς φορείς, θα συνταχθεί ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός που θα υποβληθεί σε δύο μήνες (15 Σεπτεμβρίου) για έγκριση στην Κομισιόν, πριν κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στην Βουλή.


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (152)

Batman

Να κοπούν παραπάνω οι συντάξεις χρειάζεται. Δε είναι δυνατόν οι νέοι εργαζόμενοι να παίρνουν 500 ευρώ και οι πασοκογεροι να παίρνουν 1000.

@ Batman 20/07/2018, 11:12

Το αυγό του Κωλόμπου που θα λύσει με δίκαιο τρόπο όλα τα προβλήματα! Να κοπούν οι συντάξεις όλων των Πασόκων συνταξιούχων εντελώς και τα λεφτά να δοθούν για την ενίσχυση των συντάξεων των υπόλοιπων συνταξιούχων μας.

ΒΑΓ

ΕΠΟΜΕΝΩΣ θα έχουμε πολύ πλεόνασμα για να μοιραστεί στους πρόσφυγες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

τσογλανοσυριζαιοι και δεξιοτομαρα ερχονται εκλογες και ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.........

sakis

@Πάνος ..Καλά ρε μεγάλε 38 είσαι δεν είσαι 58 νεος ανθρωπος είσαι και εισαι απο αυτους που ανηκουν στο πιο δυναμικό παραγωγικό σωμα της Ελλάδας

sakis

@Πάνος ..Καλά ρε μεγάλε 38 είσαι δεν είσαι 58 νεος ανθρωπος είσαι και εισαι απο αυτους που ανηκουν στο πιο δυναμικό παραγωγικό σωμα της Ελλάδας

sakis

@Πάνος ..Καλά ρε μεγάλε 38 είσαι δεν είσαι 58 νεος ανθρωπος είσαι και εισαι απο αυτους που ανηκουν στο πιο δυναμικό παραγωγικό σωμα της Ελλάδας

@@

ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει ψευτο-αριστερά

Κατάντια κομματόσκυλων !

Καμία από τις βοθροσελίδες του καθεστώτος, δεν αναφέρει την είδηση ούτε στα ψιλά ! Κατάπιαν τη γραφίδα τους οι εθνομηδενιστές των έγκριτων , των υπογείων και των υπονόμων .......

Επιτέλους, ένα σωστό μέτρο!

Δεν περικόπτονται οι συντάξεις όλων, αλλά μόνον αυτών που για χρόνια έπαιρναν πολύ περισσότερα από ό,τι αναλογούσε στις εισφορές τους. Αν υπάρχει περίσσευμα, να μειωθούν οι εισφορές ή να βελτιωθούν οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων και των σημερινών εργαζόμενων - νέων συνταξιούχων, που θα πάρουν πολύ λιγότερα από αυτά που έπαιρναν και θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν αυτοί που φωνάζουν κατά της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

ΑΝΤΙΣ

Tι λες ρε τσιπροκατασκευασμα; Πως θα σε πληρωνει εσενα τον τεμπελη,μια ζωη, με το αιμα του ο τιμιος συνταξιουχος, ο απομαχος,για να γυρνας να προπαγανδιζεις τις αριστερες μπουρδες του Τσιπρα! Βγαλε το απο το κλουβιο σου κεφαλι! Θα τα πειτε στις Εκλογες!!

@ ΑΝΤΙΣ 19/07/2018, 21:59

Τον τεμπέλη συνταξιούχο που βγήκε σαν κι'εσένα στα 45 στην σύνταξη, τον πληρώνω εγώ δίνοντας 38% (δηλαδή 31.000 ευρώ το χρόνο) από το εισόδημά μου για την κοινωνική ασφάλιση. Τα ψιλά που είχες δώσει για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης τα έχεις πάρει πίσω ως σύνταξη ήδη στα πρώτα 5-10 χρόνια.

Μήτσος

Το 2011 έβρισκες μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής με 150 εκατομμύρια ευρώ την μία, ψάχνοντας μπορούσες να τις βρείς ακόμα φτηνότερα. Τότε απέδειξε ο διαπρεπής Έλληνας μεγαλοκαθηγητής σε διάσημο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Θεόδωρος Καρυώτης ότι η κάθε μετοχή είχε αξία 670 δισεκατομμύρια ευρώ και πληροφόρησε εμπιστευτικά τον τότε Πρωθυπουργό ΓΑΠ και τον τότε υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου. Αυτοί, αντί να κινηθούν ταχύτατα και να αγοράσουν για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους μία τέτοια μετοχή, έστω και με 150 εκατομμύρια ευρώ (την βρίσκαν και φτηνότερα, αλλά ας την έπαιρναν και με 150 εκ.), προτίμησαν να μάς χώσουν στα μνημόνια και να ηδονίζονται βλέποντας τους συνταξιούχους μας να υποφέρουν. Αν την είχε αγοράσει τότε το Ελληνικό Κράτος με 150 εκ. ευρώ και την πούλαγε σήμερα έστω και με 450 δισ. ευρώ (αντί της πραγματικής αξίας των 670 δισ. ευρώ), θα μπορούσαν να είχαν διπλασιασθεί σήμερα οι τότε συντάξεις των απομάχων της ζωής αντί να υποστούν μειώσεις 40%-50% όπως έγινε και θα γίνει από το 2019. Ούτε ο Καραμανλής φταίει για αυτό, ούτε η σημερινή κυβέρνηση.

xristos

φιλε ποσαπρεπει να παρω εγω με 13350 ενσημα στην 28 κλαση γιατι λεσ μαλακιεσ

Θεριστής

Αν οι καθυστερημένοι Ελληνες δεν είχαν κάτι αυτιάδες να γκαρίζουν κάθε πρωί τα τελευταία 20 χρόνια λαϊκιζοντας φτικτά και λυσαλαία ενάντια οποιασδήποτε ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, και ο μπουχέσας Καραμανλής το 2005 είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ήπιας λιτότητας μέχρι το 2010, τώρα δεν θα είχαμε τίποτα από όλα αυτά. Θέλατε χάδια βαλκανιόγυφτοι. Να σας χαΪδεύουν να αυτάκια με ωραία λογάκια εξαγοράζοντας συνειδήσεις για την κλεψιά που έκανε ο κάθε Τσοχατζόπουλος και ο κάθε εργολάβος και ο κάθε πολιτευτής και ο κάθε αλήτης. Τώρα κάνετε όλοι τις παρθένες. Και σας φταίει ο Συριζα και ο Τσακαλώτος για αμαρτίες που έκαναν άλλοι. Πλερώστε τώρα. Ψευτες και υποκριτές.

66

και βεβαια ρε βλακα φταιει ο τσιπρας τσακαλωτος αυτοι ειπαν δεν πληρωνω αυτοι ειπαν ρε νουμερο με ενα νομο σκιζουν μνημονια και διαγραφουν το χρεος,τοσο βλακας εισαι η τον παριστανεις,,το 2014 ρε πανιβλακα ειχε τελειωσει το μνημονιο,εσεις φερατε το 3ο και τεταρτο με διαρκεια μεχρι το 2060,εσεις ρε νουμερο μειωσατε συνταξεις,μισθου,αφορολογητο τι μιλας ρε γιδαρα,.το ειδικο δικαστηριο σας περιμενει κοντευει τελειωνουν τα ψωμια σας το εχεις παρει χαμπαρι,νουμερο,.

Μπάμπης

Ποιός είσαι εσύ, που τολμάς να μιλήσεις για τον Αυτιά, το αποκούμπι του φτωχού και του καταφρονεμένου; Αν δεν υπήρχαν άνθρωποι σαν τον Αυτιά, τον Παπαδάκη και τον Ταρζάν να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου, ακόμα θα κυβέρναγαν οι προηγούμενοι.

Π

Ρε κουτουλιακα μπαμπη ο αυτιας και ο παπαδακης σε επεισαν και ψηφισες συριζα με τις βλακειες που ελεγαν και εσυ τους πιστεψες.αλλα τι να σου πω δεν παιρνεις τιποτα.

λαλαλα

Μεγάλε, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων πριν γίνει κόμμα εξουσίας, αυτό μας λες; Βεβαίως φταίει ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το κάθε αριστερίστικο γκρουπούσκουλο που υπερασπίζεται διαχρονικά τα συμφέροντα όλων των κρατικοδίαιτων παρασίτων. ΟΚ;

Θωμάς

Τι να έκανε ο Καραμανλής; Να εφαρμοζε πρόγραμμα ήπιας λιτότητας; Μετά από 6 μήνες κυβέρνησης ΝΔ οι σύντροφοί σου που δεν φταίνε σε τίποτα για όσα λάθη έγιναν κατά το παρελθόν, ουρλιαζαν στις διαδηλώσεις και κρατούσαν πανό με το σύνθημα 'Σταματηστε τον Καραμανλή'για τα υποτιθέμενα μέτρα λιτότητας που είχε πάρει. Ξέρεις πολύ καλά τι θα γινόταν αν έπαιρνε πραγματικά μέτρα λιτότητας όπως του ζήτησε ο Αλογοσκουφης το 2007, και γι'αυτο τον ξαπόστειλε και έβαλε στη θέση του τον Παπαθανασίου που τα έβλεπε όλα καλά. Πολύ αχάριστοι είστε οι αριστεροί απέναντι στον Καραμανλή που προσπάθησε να προστατέψει τη σφηκοφωλια των αριστερών, το Δημόσιο(βλ.μονιμοποιηση ΠΑΣΟΚων συμβασιούχων από τον Πάκη.) Είναι Κρατιστης μέχρι αηδίας,δηλαδή στην ουσία ένας από εσάς!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

124