Eurogroup: Με «αστερίσκους» η δόση, συνδέεται με πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις

Eurogroup: Με «αστερίσκους» η δόση, συνδέεται με πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις

Σε δύο υποδόσεις τα 6,7 δισ. ευρώ - Η πρώτη στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου, η δεύτερη θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τα «κόκκινα» δάνεια - Σεντένο: Μηχανισμός που «θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη»

Σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έφτασε σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, έπειτα από την παρουσίαση του ελέγχου συμβατότητας από τους θεσμούς στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Αυτό ήταν το πρώτο Eurogroup, στο οποίο προήδρευσε ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να χαιρετίζουν την εφαρμογή όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση και να δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία και καλωσορίσαμε την επίτευξη όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων και καλούμε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή μέτρα» υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, η πιστή εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση δείχνει την στενή συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς. 


Ωστόσο, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κάλεσαν την Αθήνα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. 

Πλέον, οι θεσμοί θα επικεντρωθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς και στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Ευρωομάδα, τόσο στη συνέντευξη Τύπου όσο και στην ανακοίνωση της με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και πως σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί -συνεπώς, έγινε εφικτή η πολιτική συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, τώρα ξεκινά η τεχνική δουλειά για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, όπως και ενός μηχανισμού, ο οποίος «θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη στην Ελλάδα».Πλειστηριασμοί - ιδιωτικοποιήσεις τα τελευταία προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έγινε τεράστια μεταρρυθμιστική δουλειά στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και έχουν ολοκληρωθεί τα 90 από τα 115 προαπαιτούμενα. Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα αφορούν ζητήματα πλειστηριασμών και ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν τα χρήματα της αξιολόγησης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία της εφαρμογής τους από την ελληνική κυβέρνηση και θα ενημερώσουν τους θεσμούς.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ολοκληρώνει το πρόγραμμα στήριξης και όχι απλώς να βγει από αυτό, αλλά να βγει με πολύ θετικούς όρους. Όλοι μας επιθυμούμε να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στην κανονικότητα» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Πώς θα εκταμιευθεί η δόση 

Ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, δήλωσε πως ξεκινούν οι διεργασίες για την εκταμίευση, όπου από τα συνολικά 6,7 δισ.,  3,3 θα πάνε για το χρέος, 1,9 για το «μαξιλάρι» και 1,5 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα.

«Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. και θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των "κόκκινων" δανείων» εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στόχος είναι να καλύψει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα, να χρηματοδοτήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις. 

«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά απ' ό,τι αναμενόταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε.

«Μισόλογα» για την ελάφρυνση του χρέους 

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Eurgoroup ανέθεσε στους τεχνοκράτες του EuroWorking Group να ελέγξουν τα τελικά στάδια του τρίτου προγράμματος στήριξης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Όπως έχει γράψει επανειλημμένως το protothema.gr και το «Πρώτο ΘΕΜΑ», η παράγραφος στη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, προβλέπει ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί, εάν χρειαστεί.

Για πρώτη φορά η Ευρωομάδα ζητεί ακόμα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει υπόψη την «ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης», πριν καταλήξει σε εκτιμήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους 

Η δήλωση του Eurogroup

Στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια ( 2015-2017).

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης», που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο EuroWorking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του EuroWorking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Δραχμιστης

Την ανακεφαλαιοποιηση τώρα την λέμε μαξιλάρι ρευστότητας? Ποιος θα το πληρώσει αυτό το μαξιλάρι? Τα κορόιδα οι φορολογούμενοι? Τα λεφτά μας πίσω απ τις ανακεφαλαιοποιησεις αλλιώς θα τα διεκδικησουμε με τη νομική οδό.

ΚΑΛΟΦΑΓΑΣ

Έτσι μπράβο, όχι μονο νομοθετούμε αλλα ΚΑΙ εφαρμόζουμε, αλλιώς δεν έχει χρήμα. A,και να μη ξεχάσω, επειδή αυτο το 3.5% είναι άπιαστο όνειρο, οι συντάξεις θα κοπούν από το 2019, όχι το 2020, να το ξέρετε και να μη λέτε κάτι αργότερα. Όσο για το χρέος, θα εξεταστεί η ελάφρυνση του, ΑΝ κριθεί απαραίτητο. Τελικά ο παππούλης μου είχε δίκιο, το καλύτερο φαγητό γίνεται οταν σιγοβράζει, δε χρειάζονται βιασύνες.

Αλέξης

Επιτέλους πιάνει τόπο η περήφανη διαπραγμάτευση. Έσκισα τα μνημόνια, κατάργησα τον ΕΝΦΙΑ, έδωσα τη Μακεδονία, έρχεται και η ανάπτυξη. Τι άλλο θέλετε, να σκίσω και το...καλτσόν μου;

αριστερός

όσοι κάνουν το κορόιδο και δεν πληρώνουν τα δάνεια να τους κατασχέσουν τα ακίνητα

Μάρκος

Ακούστε ελεύθεροι επαγγελματίες της φακής, της πορδης και της αρπαχτής. Ότι και να κάνετε, σε όσες Βουλγαριες και να πάτε εδώ έχετε σπίτια και λοιπά συμφέροντα. Να τα βάλετε σε καρούλια αποκλείεται να τα πάτε και αυτά εκεί που είστε. Για αυτά θα πληρώνετε εδώ φορους κλπ. και δεν θα κάνετε κιχ, μόνο θα βελάζετε σαν αρνιά. Και όταν έρθει η ώρα να φέρετε τα κέρδη σας μέσα στην Ελλάδα - που θα τα φέρετε, για αυτό σκούζετε τώρα για Δ.Υ κλπ. - θα πέσει εκεί το χοντρό χέρι. Σε αγαστή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Τράπεζες, Κράτη κλπ. Τρεξατε ρε μένουμευρωπαίοι το 2015 να ψηφίσετε ΝΑΙ χωρίς να έχετε ψυλλιαστεί ότι, αυτοί που υποστηρίζατε θα σας ξυρίσουν κόντρα. Μεγαλύτεροι κρατικοδίαιτοι από τους ευρωπαίους δεν υπάρχουν ρε μπαγλαμάδες, χαμπάρι δεν πήρατε; Μόνο ο Τραμπ ισως σας σώσει ρε ρεζιληδες που έκλεισε το Δημόσιο αλλά χλωμό το βλέπω να γίνει και εδώ. Είστε και επιχειρηματίες τρομάρα σας, κατάμουτρα σας τα λέω και τώρα δάγκωνεστε κορόιδα. Το Δημόσιο στην Ευρώπη δεν πεθαίνει ρεεεεεεε! Τραβάτε τώρα για Αφρική ουγκανοι να κάνετε μπίζνες με τον Ταρζάν μαμελουκοι, που θέλετε μα το παίζετε και επιχειρηματίες!

Γιωργος

Και εμεις ρε Μαρκο που ειπαμε ΟΧΙ τι βγαλαμε; Σε στημενο παιχνιδι μας βαλανε και το καναν ΝΑΙ με δηθεν αριστερο προσημο για να περασουν τη γραμη του Ραιχ. Λαδωσαμε και τους μεγαλο γαλοναδες με την PESCO και κλεισαμε την πορτα για αντιδραση στην καταλυση του συνταγματος απο τον (πρωην) στρατο μας και ετοιμαζομαστε να βγαλουμε και τον κοσμακη απο τα σπιτια του γιατι δεν αντεχει το "ενοικοιο" που του επιβαλαν. Εδω στο διαδικτυο ακομα μαλωνουν για τα κομματα. Εκει εξω στην κοινωνια που βλεπεις καθε μερα σου μυριζει τιποτα; Μια σπιθα περιμενουν ολοι.

S

Ρε κηφηναριο του δημοσίου, σε λίγο δεν θα μείνει κανείς να σε πληρώνει. Θα πέσει ο μισθός σου σε προϊστάμενο Ζιμπάμπουε και θα σου δίνουμε κανένα λίτρο σπορελαιο για να δώσεις κανένα πρωτόκολλο.

$%$

σκίστε τους μπαταξήδες

Δημόσιε υπάλληλε

Καταρχάς δεν είπα εγώ ότι είναι κακό αλλά φαντάσου για να ξεκινάς έτσι την πρόταση σου τι άγχος έχεις. Από περιέργεια όμως ειλικρινά χωρίς ειρωνία πιστεύεις ότι αν βγαίναμε από την ευρωπη εσυ θα εξακολουθούσες να πλήρωνεσαι;

Ο Αλέξης

Θα σε στρώσει εσένα για πολλά χρόνια ακόμα.Θα στεγνώσεις κανονικά λεχριτη.

Πες μας εσυ νούμερο

Και παρεπιπτόντως βλάκα εδώ και 10 χρόνια έχω δικιά μου δουλειά και δεν χρωστάω πουθενά ούτε ένα ευρώ βλάκα Ε βλάκα

Ψυχίατρος

Φίλε μήπως να σε κοιτάξει κανένας γιατρός? Πρέπει να έχεις πολλά ψυχολογικά προβλήματα.Στο δημόσιο πρέπει να κουράζεσαι πολύ ε???? Κοπριτη που σας πληρώνουμε κιόλας ξεφτίλα.

Πες μας εσυ νούμερο

Αντε βρε άπλυτε που βρώμας μασχαλιλα θα με πεις και νενεκο μοσχάρι άντε πήγαινε σήκωσε καμία Μπάρα να διαμαρτυρηθείς και μετά να σε κάνουν μετακλητό άχρηστε κηφήνα που σου φταίει η Ευρώπη άεργε κοπρίτη. Αλλά για να μην απαντάς φαντάσου ποσό ντρέπεσαι και ο ίδιος για το ξύσιμο άπλυτε

Φίλε

Μόνος σου ρωτάς μόνος απαντάς?Σου λείπουν βιταμίνες ή γυναίκα?

Προς Q και ευρωλαγνο

Πραγματικά κύριοι είμαι πολύ περίεργος να μου πείτε το επάγγελμα σας. Μπορείτε να μου πείτε με τι ασχολείστε για να ζήσετε σας παρακαλώ ;..

Πες μας εσύ

Ποιος σε ταιζει και τι για να δούμε τι ρόλο βαράς εδώ μεσα.Ποσα χρωστάς και αν πληρώνεις νενεκο.

Δημόσιος υπάλληλος

Είμαι φίλε μου που είναι το κακό.Εσυ και ο ευρωλαγνος τι δουλειά κάνετε θα μας πείτε?

Ευρωλαγνος

Εγώ δημοσιε κοπρε είμαι θηριοδαμαστης σε τσίρκο της Σόφιας.Βαρεθηκα το τσίρκο σας και είπα να πάω σε αληθινό.Ευχαριστηθηκες τρωκτικό????

Βουλγαροκακοιμοιρος

Απο τα σχολια που γραφει καταλαβαινεις. Ενας κακομοιρης ειναι που τον εστειλαν Βουλγαρια να φυλαει προβατα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000187f3be3c6643aa8cc82c080_XL

«Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν τρέχουμε» τόνισε ο προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος - Παρουσίασε σειρά προτάσεων που «θα μπορούσαν να πείσουν τις αγορές και να βελτιώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής»

00df5b5a26ae5481860c8e543

Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες δήλωσε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

Elta-Dei

Σήμερα, επίσης , η Διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εξασφάλιση άλλων 22,5 εκατομμυρίων για την καταβολή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και των υπολοίπων οφειλομένων απο λογαριασμούς στη ΔΕΗ

1