Eurogroup: Έναρξη τεχνικής συζήτησης για το χρέος - Προαπαιτούμενο οι πλειστηριασμοί για την υποδόση

Eurogroup: Έναρξη τεχνικής συζήτησης για το χρέος - Προαπαιτούμενο οι πλειστηριασμοί για την υποδόση

Σεντένο: Απόφαση των Ελλήνων η ένταξη στην προληπτική γραμμή στήριξης - Αυτοδύναμη έξοδο ζήτησαν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης από τον Ντράγκι

Την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος (μεσοπρόθεσμα μέτρα), που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αναμένεται να δρομολογήσει το αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr.

Βεβαίως, όπως σημειώνεται και στο «Compliance Report», η έγκριση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ σε πολιτικό επίπεδο είναι δεδομένη, εφόσον το πρόγραμμα κινείται «εντός τροχιάς». 

Σύμφωνα με απόσπασμα του «Compliance Report», που ήρθε στη δημοσιότητα, η ομαλή λειτουργία του συστήματος των πλειστηριασμών αποτελεί επιπλέον προαπαιτούμενο για την υπό-δόση του ενός δισ. ευρώ.Ωστόσο, το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση ότι «το ένα δισ. θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δι​σ. είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους ενός δισ. έως τα μέσα Απριλίου 2018».

Πίεση για μείωση αφορολόγητου από το 2019 

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020 για το 2019 (η μείωση του αφορολόγητου ορίου), αν από κοινού ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρήσουν ότι ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 δεν θα είναι επιτεύξιμος. Αυτό θα αποφασιστεί τον Μάιο του 2018.

Στα 6,7 δισ. ευρώ η δόση 

Συνολικά 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν από το Eurogroup:

- 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου

- 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer)

- 0,5 δισ.​ ευρώ αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξ​όφληση ληξιπροθέσμων

- Ένα δισ. θα δοθεί στα μέσα Απριλίου και πάλι για τα ληξιπρόθεσμα 

Σεντένο: Απόφαση των Ελλήνων η ένταξη στην προληπτική γραμμή στήριξης

Νωρίτερα, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup είπε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς σήμερα ως προς τη πορεία της αξιολόγησης και έπειτα θα αποφασίσουν για την ολοκλήρωση της. Ο Μάριο Σεντένο, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση αναμένει επίσης και “σαφής αποφάσεις” για το μέλλον του προγράμματος σημειώνοντας επίσης πως έχουν “μεγάλες προσδοκίες” στον τομέα αυτό. 

Ερωτηθείς αναφορικά με την πιθανότητα θέσπισης μιας πιστοληπτικής γραμμής για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο πρόεδρος επανέλαβε τη θέση των θεσμών που είχε εκφράσει και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τη περασμένη Παρασκευή πως αυτό θα γίνει μόνο έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών. Μετά από ενημέρωση για τα προαπαιτούμενα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης
Πάντως ο Μάριο Σεντένο τόνισε πως το θέμα είναι να επιδείξουν οι ελληνικές Αρχές την κυριότητα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αναφορικά με την μεταπρογραμματική κατάσταση, γνωρίζει τη σημασία της και οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα λάβουν μια κοινή απόφαση για το θέμα αυτό. 

Ο Αντιπρόεδρος για θέματα του Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε από τη πλευρά του πως η Ελλάδα έχει ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό σεβόμενη τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και έχει επίσης υπεραποδώσει στον τομέα αυτό τα προηγούμενα έτη.

Συνεπώς ο Λετονός Αντιπρόεδρος σημείωσε πως δεδομένου πως οι υπουργοί θα διαπιστώσουν έπειτα από εισήγηση των θεσμών την συμβατότητα των ψηφισθέντων από τη Βουλή προαπαιτουμένων, το Εurogroup θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση, “έτσι ώστε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στις τελικές φάσεις του προγράμματος”.  

Πέτερ Αλτμάιερ: Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο 
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή  των δεσμεύσεών της προς τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης, δεσμεύσεις κρίσιμες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά την κατάσταση (σ.σ στην Ελλάδα)» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι «είναι προς το  συμφέρον των Ελλήνων φίλων μας να εφαρμόσουν τις συμφωνίες». 

«Αυτοδύναμη έξοδο» ζήτησαν Τσακαλώτος-Χουλιαράκης από τον Ντράγκι
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, είχαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι  Benoit Coeuré και Francesco Drudi.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του Προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο του 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τη στρατηγική της για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που έχει ήδη αρχίσει.  Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος. 

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης ανέλυσαν την επιλογή για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές και στην κατεύθυνση αυτή επισήμαναν ότι, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017, ήδη δημιουργείται ένα ταμείο-ασπίδα προστασίας (cash buffers), που θωρακίζει τη χώρα.

Με δεδομένο ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής, η επισήμανση του υπουργείου για αυτοδύναμη έξοδο, ενώπιον του Ντράγκι, δίνει συνέχεια στη διάσταση απόψεων που υπάρχει


ΣΧΟΛΙΑ (5)

καρανίκας

ΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ

Πρόοδος!

Με τα μνημόνια προοδεύσαμε ! Κάναμε διορισμούς μονίμων ΔΥ από τη πίσω πόρτα , ξεχαρβαλώσαμε εντελώς τις ήδη αποδιοργανωμένες δημόσιες υπηρεσίες , γεμίσαμε παραβατικούς - που τους λέμε αντιεξουσιαστές - γιγαντώσαμε τη γραφειοκρατία , βανδαλίσαμε όλους τους τοίχους και τα αγάλματα - αλλά μας μάρανε ο Θέ μου phylax ! -κλείσαμε όλα τα μικρομάγαζα - μη κάνουν αντίπραξη στο μεγάλο κεφάλαιο ! Αυτοί είμαστε εμείς , η πρώτη φορά αριστερά ! Εσείς μας ψηφίσατε ! Να μας χαίρεστε ! Και μη ξεχάσετε να μας ξαναψηφίσετε ,για ακόμη καλύτερες μέρες !

Ουάου! Μας εντάξανε?

Δεν είναι και λίγο! Η οικονομία μας σφύζει και σφυρίζει αδιάφορα.

ΑΓΓΕΛΟΣ

Η αποφαση μου ειναι να βαψεις το μαλλί σου μαυρο γιατι ουτε στο κλουνει μοιάζεις ουτε σου παει το γκρι. Για τα αλλα δε πας να πνιγεις καλύτερα να εχω κατι να δω που βαριέμαι

Ναι, όπως αποφάσισαν και για όλα τα άλλα

στο δικαστήριο "απόφαση" με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι απόφαση. Στη μαφία μπορεί, αλλά στο δικαστήριο όχι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

3
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

8