Στουρνάρας: Οι επιθέσεις δεν με πτοούν - Έχω υποχρέωση να προειδοποιώ για τους κινδύνους

Στουρνάρας: Οι επιθέσεις δεν με πτοούν - Έχω υποχρέωση να προειδοποιώ για τους κινδύνους

Ο κεντρικός τραπεζίτης σε μήνυμα του προς τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά το ρόλο της ανεξάρτητης αρχής της ΤτΕ

«Καρφιά» για όσους αμφισβητούν τον ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος και επιμένουν να παραβλέπουν τους θεσμούς, έκρυβε ο χαιρετισμός του Διοικητή κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, προς τους εργαζομένους της κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανέφερε «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της. Δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. Διοικητή Λουκά Παπαδήμου».

Και το μήνυμα Στουρνάρα συνοψίζεται στις ακόλουθες λέξεις:

«Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Ο κύριος Στουρνάρας στάθηκε ιδιαιτέρως «στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του το μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Ο κύριος Στουρνάρας έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο βιβλίο «Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος» του Ηλία Βενέζη, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να τιμούν το χρέος και την αποστολή τους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αναλυτικά το μήνυμα του Γ. Στουρνάρα:

«Το 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στη διάρκεια της μακράς πορείας της οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Πρώτον, στην ισχυρή θεσμική της συγκρότηση και στο πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη θεμελιώδη επιταγή της ανεξαρτησίας με το εύλογο αίτημα λογοδοσίας και ελέγχου.

Δεύτερον, στην προσήλωσή της στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στο καθήκον που της επιβάλλει η συμμετοχή της στο Ευρωσύστημα και το Καταστατικό της, δηλαδή η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας και η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τρίτον, σε εσάς! Στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που λειτουργώντας με αφοσίωση και συνέπεια έχει κάνει τους βασικούς στόχους της Τράπεζας δική του καθημερινή υπόθεση, ενεργώντας πάντα με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος των συμπολιτών μας.

Για εννέα δεκαετίες η Τράπεζα της Ελλάδος και τα στελέχη της υπήρξαμε θεματοφύλακες υλικών και άυλων αξιών των Ελλήνων, ο «κώδωνας του κινδύνου» για τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και η πυξίδα στην οποία έστρεφαν όλοι τα βλέμματά τους όταν τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν το λάθος δρόμο. Παράλληλα δε, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, λειτουργήσαμε ως άγκυρα πρόσδεσης της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε οικονομικό επίπεδο, προς το τέλος του 2017 επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και χτες ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχει θετικές επιδράσεις στην εμπιστοσύνη, τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

Η θετική πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε μια σειρά από σημαντικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι ξένες άμεσες επενδύσεις, καθώς και σε δείκτες προσδοκιών, όπως ο δείκτης PMI στη βιομηχανία και ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις και στο χρηματοπιστωτικό τομέα: οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν, η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, ενώ και η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα περιορίστηκε σταδιακά. 

Επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κατέγραψαν σημαντικότατη υποχώρηση και η καμπύλη αποδόσεων εξομαλύνθηκε σε συνέπεια με τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, την έκδοση νέου πενταετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στα τέλη του έτους δόθηκε η δυνατότητα ομαδοποίησης των τίτλων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε την εποπτεία του τραπεζικού τομέα σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και συνέχισε να παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση με τις δημόσιες παρεμβάσεις της για καίρια θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια αναφορά που ξεχώρισα στο βιβλίο του Η. Βενέζη «Το Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος». Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η ακροτελεύτια πρόταση του μηνύματος του Διοικητικού Συμβουλίου των υπαλλήλων κατά την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας το 1953: «Οι αρχαιότεροι των υπαλλήλων μεταβιβάζομεν εις τους νεωτέρους μας την παράδοσιν της αρετής και του χρέους. Και δίδομεν την υπόσχεσιν όλοι ότι η παράδοσις θα συνεχισθή». Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω πως στα χρόνια που μεσολάβησαν η υπόσχεση αυτή τηρήθηκε στο ακέραιο, κάτι που αποτυπώνεται στο έργο σας, το ήθος σας και την προσήλωσή σας στο καθήκον, πέραν του συμβατικού και του αναμενομένου.

Θα ήθελα να σας καλέσω να ανανεώσουμε την υπόσχεση αυτή και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς όφελος των συμπολιτών μας στα χρόνια που έρχονται».

ΣΧΟΛΙΑ (29)

ΝΙΚ

Στο σπίτι σου ...αν δεν είναι κλεμένο μπορείς να λες και να κάνεις ότι θέλεις...στο δημόσιο χώρο μπιορείς να λες ότι θέλεις αφού φυσικά δεν προσβάλεις τους άλλους...και φυσικά δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις...όταν δεν το θέλουν οι πολλοί...Και φυσικά αν δεν σε θέλουν..πρέπει να ξέρεις να φεύγεις...

Κ

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έτσι όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, θέλει τον Στουρνάρα. Η πλειοψηφία της Βουλής δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα διότι προέκυψε με ψέματα και απάτη και διότι δεν εκπροσωπεί ούτε το 25% του λαού

Jim

Μόνο στις μπανανιες των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχει συμβεί το παράδοξο οι πολίτες να πληρώνουν τις ζημίες ιδιωτικών εταιρειών.

Ελλην

Έλα ρε μεγάλε. Συγκινήθηκα !

Ελένη Λ.

Ο ανθρωπος που κρατησε την Ελλαδα στην Ευρωπαικη Ενωση. Ο ανθρωπος που εχει εργαστει σκληρα, με υπευθυνοτητα, με μονο γνώμονα το καλο της Ελλαδας. Οι συκοφαντιες, βρισιες απο τους Συριζα-Ανελ, ΛΑΕ, Κωνσναντοπουλου και υπολοιπους, που επιθυμουν μια μιζερη Ελλαδα, γιατι μονο μεσα στην μιζερια εχουν λογο, ειναι τα παρασιμα του κ. Στουρναρα Γ.. Δικαιωθηκε σε ολες τις προβλεψεις, τοποθετησεις του.

americanos

HE IS THE ONE BIG REASON WHY GREECE STILL IN EU.

ΕΛΕΝΗ@

Λες να του κάνουμε ένα άγαλμα;;;;; Μήπως και για σένα ένα....Αν κυρία μου δεν σε θέλουν φεύγεις...

Χαχαχα

Ποιοί δεν τον θέλουν; Οι Συριζανελ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ 10 μονάδες πίσω από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ εξαφανισμένους; Σοβαρολογείς;

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Γλεντα τους Γιανναρα!!!

Lef

Ας αφηναν τις τραπεζες να χρεοκοπήσουν Δεν μπορουν στις κερδοφοριες οι μεγαλοτραπεζίτες να πηγαίνουν σε θερετρα στην Ελβετία και σε χρεοκοπία του συστήματος να λενε ελληνικέ λαέ πληρωνε Και για όσους μιλήσουν για κουρεμα καταθέσεων να υπάρξει δεσμευση εισοδηματων των μεγαλοτραπεζιτων σε καθε φορολογικό παραδεισο για να πληρωθουν οι μικροκαταθετεε Το παραμυθι τελειωσε

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΣΩΣΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ . ΟΙ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ,ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΟ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

να σε κάψω Γιάννη...

Πρώτα τα φάγανε και χρεοκόπησαν τη χώρα, και μετά την "έσωσαν". Από ποιον την έσωσαν, από τον εαυτό τους? Αυτός και οι όμοιοι του κυβερνούσαν!

Μπρέ στουρνάρα για ποίους κινδύνους ομιλείς;

Η ελλάς η δική σας χρεοκόπησε τη δική μας!!! Δεν κατάλαβα. Οι τραπεζες και όλα τα συναφή περί τούτου τα κάνατε κόπρανα, τώρα γίνεται το έλα να δείς και ο σώζων εαυτόν σωθήτω....Όλοι όσοι κονομάτε τρελλά λεφτά τα βγάζετε όξω.....Για ποιούς κινδύνους ομιλείς......Να μη καταρεύσει το σύστημα της ελλάδας το βύζαγμα του λαού; Ένας υπαλληλίσκος μιας πρεσβείας παίρνει 6 χιλιαρικουδια, σήμερα. Η αδελφή μου παίρνει 600 ευρώ που εργαζόταν απο 12 χρονώ κοριτσάκι και τη κόβουν συνεχώς.....και σεις μιλάτε για δημοκρατίες και για κινδύνους.....και για τραπεζιτικό σύστημα......Τι μας ενδιαφέρει μπρε στουρνάρα τα συστηματά σας και οι προκοπές σας........Πες οτι ομιλείς για τη πάρτυ σας να σε κατανοήσουμε.........Ασε που δεν πήγες στη βουλή όταν η ντεμεικ επαναστάτρια η ζωή σε κάλεσε ενω ήσουν θεσμικά αναγκασμένος....Τα αρπάζετε και όλα τα γράφετε στα ........και μας μιλάς για κινδύνους......

Ηλίας

Στείστε του αδριάντα αυτός κράτησε την χώρα στο ευρώ

υποχρέωση τους ήταν να σώσουν ξένες τράπεζες?

και να μεταφέρουν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο για να μην κουρευτεί? Υπερασπίσανε ξένα συμφέροντα και ξένες τράπεζες, για να μη χάσουν τα λεφτά από την επένδυση που έκαναν και πληρώναμε SPREADS για το αυξημένο ρίσκο τους. Αλλά τελικά δεν υπάρχει ρίσκο ε? Προς τι τα spread λοιπόν? Και γιατί συμφώνησαν σε τέτοια προδοσία? Το πιο πιθανόν, γιατί αν ΔΕΝ συμφωνούσαν, θα έβγαζαν ΠΟΛΛΕΣ βρώμες στη φόρα. Τι μίζες...τι σκάνδαλα, ε? Ας κάνουμε ότι μας λένε μπας και γλυτώσουμε το κεφάλι μας. Ε? Πουλημένοι όλοι οι πολιτικοί. Και καλά αυτοί, τουλάχιστον πληρώνονται. Τα νεοφιλελέδια που τους στηρίζουν μην και χάσουν το χαρτζηλίκι είναι οι μεγαλύτεροι ξεφτίλες και πουλημένοι.

Ανάλυση επιπέδου

Καθηγητής οικονομίας στο Χάρβαρντ είσαι ή στο LSE; Ή μήπως είσαι συνταξιούχους βοσκός; Εσύ νομίζεις οτι είσαι το πρώτο αλλά εγώ νομίζω ότι είσαι το δεύτερο

βούλωνε ρε βρωμιάρη

Μόνο για συνθήματα επιπέδου twitter και facebook είσαστε, ξεφτίλες.

Βρωμιάρης

Περίμενες να απαντήσω σοβαρά στις ηλιθιότητες που γράφεις; Είσαι πανάσχετος και ακόμα και να σου απαντήσω δεν θα καταλάβεις τίποτα. Ασχολήσου με το ποδόσφαιρο και την πρέφα

τι σοβαρά να απαντήσεις ρε καημένε

άντε πήγαινε ρώτα στα παρακμιακά site που συχνάζετε να σου πουν κανένα σύνθημα να έχεις να λες. Ξέρεις ποια είναι η πλάκα? Όποτε τυχαίνει και σας βλέπω σε τίποτα άρθρα, τις φάτσες σας στα tweeter και facebook, όλοι αυτοί που λέτε συνθήματα είστε τόσο μα τόσο σκατόφατσες, που δεν καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος που δε μπορεί ούτε μια γκόμενα της προκοπής να χτυπήσει, να έχει τα μούτρα να βρίζει κάποιον άλλο και να τον κοιτάει αφ'υψηλού. Σας βλέπω στις διαδηλώσεις, στις ειδήσεις, είστε όλοι πάρε τον ένα και βάρα τον άλλο. Και έρχεστε εσείς, που αν σας δει κάποιος έξω ούτε να σας φτύσει, και βρίζετε και φωνάζετε συνθήματα. Καμία έκπληξη δηλαδή πως όλοι σας η ζωή είναι ένα tweeter και ένα facebook. Άντε πηγαίνετε και γίνετε άνθρωποι αντί να παρακαλάτε τους Γερμανούς να σας πετάξουν κανένα κοκαλάκι για να επιβιώσετε, γίδια.

Ετσιιιι....

Να αγιασει το στομα σου φιλαρακο....

Νεοέλληνας μπαταχτσής

Καλά βρε τούρμπο, δεν καταλαβαίνεις ότι πριν τις ξένες τράπεζες θα κατέρρεε πρώτα η Ελλάδα και θα χανόντουσαν τα χρήματα που είχαν οι Ελληνες στις ελληνικές τράπεζες; Δηλαδή τι νομίζετε εσύ και οι όμοιοί σου, ότι θα γινόταν της Πόπης γύρω μας και εμείς θα εξακολουθούσαμε να ζούμε κανονικά σα να μη συμβαίνει τίποτα; Δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ότι η Ελλάδα ήταν ήδη χρεοκοπημένη από τη δεκαετία του 1990 με χρέος μη διαχειρίσιμο, αφού ο αρχιτυχοδιώκτης Ανδρέας Παπανδρέου από το 1981 και μετά δεν άγησε τίποτα όρθιο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

4
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

8