Μαύρη «επέτειος» από την ψήφιση του 3ου Μνημονίου: Τι χάσαμε και πόσο το πληρώνουμε

Μαύρη «επέτειος» από την ψήφιση του 3ου Μνημονίου: Τι χάσαμε και πόσο το πληρώνουμε

Με πρόσχημα το Μνημόνιο, μισή ντουζίνα σκληρά μέτρα που... δεν ήταν καν στο Μνημόνιο - Κόβονται οι συντάξεις, αυξάνονται οι φόροι, «αναταραχή» στο Χρηματιστήριο - Οι αδικίες και τα παρ'ολίγον «εγκλήματα»

Ήταν ήδη πλέον 10 το πρωί της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2015… Σαν σήμερα πριν δύο ακριβώς χρόνια, ψηφίστηκε τελικά το 3ο Μνημόνιο, μετά από μια ολονύχτια συνεδρίαση - θρίλερ στην Βουλή, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα. Η ζωή όλων ξαφνικά άλλαξε, εκατοντάδες νέες διατάξεις ψηφίστηκαν, χιλιάδες αλλαγές επήλθαν προς το χειρότερο και οι υποσχέσεις γίνανε... «μαχαίρια».  Αντί για τα τελευταία μέτρα του 2ου Μνημονίου, ξεκινούσαν τα πρώτα μέτρα ενός νέου (τελευταίου;) Μνημονίου.
 
Δύο χρόνια μετά, το ΑΕΠ της χώρας ακόμα προσπαθεί να επιστρέψει φέτος εκεί που ήταν τον Ιούνιο του 2015. Θα πάρει καιρό ακόμα να φτάσει εκεί που είχε φτάσει στο α΄εξάμηνο του 2014 – και πολύ περισσότερο για να σκαρφαλώσει κατά 10% (ή 20 δισ. ευρώ) ψηλότερα για εκεί που ίσως ήταν αν τελείωνε «ομαλά» το 2ο Μνημόνιο.

Παίρνοντας σαν αφετηρία (επειδή υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα συγκριτικά στοιχεία) το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2015, δηλαδή ακριβώς πριν κλείσουν οι τράπεζες και επιβληθεί το 3ο Μνημόνιο, μια καταγραφή των οικονομικών δεδομένων αποκαλύπτει ότι:
 
- Η «σφαγή» των συντάξεων συνεχίστηκε με μεγαλύτερο μένος: Στο α’ εξάμηνο του 2015 το Κράτος είχε δαπανήσει για Κοινωνικές παροχές και συντάξεις 17,1 δισ. ευρώ (έναντι 23,2 δισ. την ίδια περίοδο του 2014). Από εκεί ξεκίνησε νέα κατηφόρα: Στο α΄εξάμηνο του 2016 δόθηκαν για συντάξεις και Πρόνοια 16,9 δισ. ευρώ και στο α΄εξάμηνο του 2017 16,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι ευπαθείς ομάδες έχασαν1 δισ. ευρώ στην διετία 2015-2017 (ή 7 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα παίρνανε ως το 2014). Στο διά ταύτα, «πρώτη φορά» εκδόθηκαν νέες συντάξεις γήρατος ύψους... 100 ευρώ το μήνα - και ελάχιστες πια φτάνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Το «έργο» ολοκληρώνεται προσεχώς με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που έχει ψηφιστεί για το 2019, προκειμένου να εξοικονομηθούν άλλα 2 δισ. ευρώ ετησίως από συντάξεις.

- Οι φόροι –ειδικά οι έμμεσοι– έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων. Πριν μπει στη ζωή μας το 3ο Μνημόνιο, στο α΄εξάμηνο του 2015, πληρώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 27,49 δισ. ευρώ. Μετά το 3ο Μνημόνιο, στο α΄εξάμηνο του 2016 (αλλά και σε εκείνο του 2017) τα βάρη αυξήθηκαν κατά 10%! Έφτασαν στα 30,07 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,16 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι σε μια διετία. Το «μάρμαρο» πληρώνουν τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις εισφορές του ΕΦΚΑ, όσο και μισθωτοί-συνταξιούχοι με την μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ –που ψηφίστηκε να μειωθεί περαιτέρω και στα ...5250 ευρώ.
 
- Για να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι, επιβλήθηκαν... πολύ περισσότεροι νέοι φόροι. Και αυτό φαίνεται από το ότι, αν και πλήρωσαν 5,16 παραπάνω σε φόρους, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους τετραπλάσιους φόρους! Στο τέλος Ιουνίου του 2015 τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία είχαν φτάσει στα 72,5 δισ. ευρώ. Τέλος Ιουνίου 2017 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυτά είχαν φτάσει στα 95 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
- Τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων –μετοχές, ακίνητα, καταθέσεις– βυθίστηκαν, ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα –πότε διά της μερικής απασχόλησης και πότε μέσω των ατομικών συμβάσεων– εξακολουθούν να υποχωρούν.
 
- Τα πάνω-κάτω ήρθαν και στο Χρηματιστήριο: Στις 30/6/2014 η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων μετοχών ήταν 75,8 δισ. ευρώ. Στις 30/6/2015 (καθώς το χρηματιστήριο "προεξοφλεί" τις εξελίξεις και έβλεπε να έρχεται το 3ο Μνημόνιο) η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έπεσε στις 47,9 δισ. ευρώ. Στις 30/6/2016  ήταν 38,9 δισ. ευρώ. Στις 30/6/2017 (και επειδή έκλεισε η 2η αξιολόγηση στις 15 Ιουνίου) η αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέβηκε 51,8 δισ. ευρώ. Φαίνεται δηλαδή ότι δύο χρόνια μετά, το Χρηματιστήριο αρχίζει να ανακτά τις απώλειες του 3ου Μνημονίου. Με μία μεγάλη διαφορά όμως: ότι … «εξαφανίστηκαν» οι τράπεζες! Και μαζί με αυτές και τα σχεδόν 10 δισ. που είχαν δώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις -και χρειάστηκε και νέα- με "αντάλλαγμα" τις μετοχές που κατείχε το Κράτος. Συγκεκριμένα:
α) Τέλος Ιουνίου 2014, η πρώτη «δεκάδα» (και το 72% της αξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου) ήταν: Τράπεζα Πειραιώς 9,9 δισ. ευρώ,  Εθνική Τράπεζα 9,5 δισ. ευρώ, Alpha Bank 8,7 δισ. ευρώ, Coca Cola 6,2 δισ. ευρώ, Eurobank 5,5 δισ. ευρώ, ΟΤΕ 5,3 δισ. ευρώ, ΟΠΑΠ 4,1 δισ. ευρώ, ΔΕΗ 2,6 δισ. ευρώ, Folli-Follie 2 δισ. ευρώ και ΤΙΤΑΝ 1,9 δισ. ευρώ.
β) Τέλος Ιουνίου 2017, μετά δηλαδή από ό,τι επακολούθησε, το αντίστοιχο “top ten” (και το 55% της αξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου) ήταν: Coca Cola 9,5 δισ. ευρώ, ΟΤΕ 5,1 δισ. ευρώ, Alpha Bank 3,3 δισ. ευρώ, ΟΠΑΠ  3,1 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 3 δισ. ευρώ, ΕΛΠΕ 2,5 δισ. ευρώ, Jumbo 2,2 δισ. ευρώ, Eurobank 2,1 δισ. ευρώ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ 2,1 δισ. ευρώ και TITAN 2 δισ. ευρώ.

 
Ένας χρόνος αδικίες σε βάρος των αδύναμων
Η πιο μεγάλη ανατροπή όμως δεν ήταν στα μέτρα,αλλά στα λόγια που συνόδευσαν τα μέτρα! Σε αντίθεση με όσα ακούγονταν και λέγονταν πριν τον Αύγουστο του 2015 για τους «υπαίτιους των μνημονίων» από την μια, ή για τα «θύματα των μνημονίων» από την άλλη, συνταξιούχοι που χάσανε το ΕΚΑΣ έπεσαν και «θύματα μπούλινγκ» όταν χαρακτηρίστηκαν από κυβερνητικά στελέχη στις τηλεοράσεις και στην Βουλή σαν … «φοροφυγάδες», ενώ όσοι τους διεκόπη ή περιεκόπη το μέρισμα του ΜΤΠΥ αντιμετωπίστηκαν ωσάν να ήταν… κερδοσκόποι «επενδυτές» και όχι φτωχοί συνταξιούχοι! 
 
Μεγαλύτερη σημασία κι από την ανασκόπηση των μέτρων του 3ου Μνημονίου, έχει ίσως ότι το νέο Μνημόνιο έπληξε (συνήθως χωρίς κανένα εισοδηματικό, ηλικιακό ή άλλο κριτήριο) τις πλέον ευπαθείς ομάδες τις οποίες τα προηγούμενα Μνημόνιο σχεδόν πάντα εξαιρούσαν ή προστάτευαν (πχ ανάπηροι με 80% αναπηρία, υπερήλικες, χήρες, ορφανά).
 
Ακόμα χειρότερα, αν και ακούεται απίστευτο, η κυβέρνηση εφάρμοσε και ένα έξτρα ... «κρυφό Μνημόνιο», με δικά της μέτρα, υπερβάλλουσες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων «από το πουθενά», που δεν προβλέπονταν καν στη Συμφωνία με τους δανειστές που ψηφίστηκε πριν στις 14 Αυγούστου 2015 από τη Βουλή.
 
 
«Ανθρωποθυσίες»
Με πρόσχημα το Μνημόνιο και ξεπερνώντας σε σκληρότητα ακόμα και τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία επέβαλε (ή επιχείρησε να επιβάλει αλλά απέτυχε) μέτρα όπως:
1) Κατάργηση (και όχι απλώς «περικοπή») του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες «κατωτατοσυνταξιούχους» των 480 ευρώ  το μήνα
2) Επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια
3) Κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε βαριά ανάπηρους και άπορους πολύτεκνους
4) Αναδρομική διακοπή (και όχι απλώς «περικοπή») του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως σε υπερήλικες χήρους και χήρες χαμηλοσυνταξιούχους –και με αναπηρία 80%.
5) Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ανάπηρους και πολύτεκνους.

Για τα πρώτα 3 μέτρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τα ανακαλέσει ή να τα επανεξετάσει, μπροστά στις αντιδράσεις που ξέσπασαν όταν αποκαλύφθηκε ότι άλλα είχε προέβλεπε η συμφωνία που ψήφισε η Βουλή πριν 2 χρόνια και άλλα έπραττε εκείνη. Δεν τα πήρε όμως όλα πίσω... Ζύγισε  το πολιτικό κόστος για μερικά, αλλά για άλλα συνεχίζει και τα εφαρμόζει.
 
Για παράδειγμα:
1. Κόπηκε το μέρισμα σε όσους έμειναν χήρες-χήροι κάτω των 55: Ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου του 2016 λέει ότι το Μέρισμα του Μετοχικού των δημοσίων υπαλλήλων δεν επαναχορηγείται στα 67. Αυτό ισχύει μεν για τις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στα μερίσματα. Το Μνημόνιο όμως μιλά για «αναστολή»  ή «περικοπή» συντάξεων και όχι για «διακοπή» ή «κατάργηση» παροχής που είναι πληρωμένη και με το νόμο. 
 
Για δικαιολογήσει την κατάργηση του Μερίσματος στις χήρες, ο τότε υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωνε πως «δεν είναι σύνταξη αυτό, είναι μέρισμα» -σαν να επρόκειτο για «μέρισμα» από επένδυση και όχι από υποχρεωτικές ασφαλιστικές κρατήσεις που γίνονται στους μισθούς των υπαλλήλων εδώ και 90 χρόνια…
  
2. Ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά κάτω των 16: Πέρυσι το καλοκαίρι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με μια εγκύκλιο που εξέδωσε, θεώρησε ...«πλούσια» τα παιδιά που ζουν με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ το χρόνο και έκοψε το «επίδομα απροστάτευτων τέκνων» των 44 ευρώ το μήνα (ή 1,5 ευρώ την ημέρα) από τα ορφανά και εγκαταλελειμμένα κάτω των 16 που στερούνται την πατρική μέριμνα. Όταν το αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, η εγκύκλιος ανακλήθηκε. Είτε ήταν «λάθος» (όπως ελέχθη) είτε όχι, τον Δεκέμβριο του 2016 το επίδομα των 528 ευρώ το χρόνο ...ξανακαταργήθηκε και επισήμως, καθώς ενσωματώθηκε στο ΚΕΑ (για να ζουν τα παιδιά μόνον με τα 3.000 ευρώ το πολύ τον χρόνο).  
 
3. Διακοπή του ΕΚΑΣ: Εδώ δεν υπάρχουν λάθη. Ο νόμος Κατρούγκαλου βρήκε ένα οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο των 15.000 ευρώ και το έριξε «στα Τάρταρα», στις 11.000 ευρώ (μείωση 25%)! Με το όριο αυτό, νόμο Κατρούγκαλου, μπήκε οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο χορήγησης 11.000 ευρώ. Αυτομάτως ένα ζευγάρι γερόντων που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, χάνουν και οι δύο το ΕΚΑΣ. Τι σημαίνει αυτό; Ένα ζευγάρι που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (2 άτομα Χ 486 ευρώ Χ 12 μήνες = 11.664 ευρώ) ξεπερνά αυτομάτως το όριο των 11.000 και το χάνουν και οι δύο. Χάνουν οι δυό τους 5520 ευρώ το χρόνο! Το έλεγε αυτό το Μνημόνιο; Όχι. Το Μνημόνιο που ψηφίστηκε το 2015 έλεγε πως το 2016 θα κοπεί το ΕΚΑΣ «στο ανώτερο 20% των δικαιούχων». Τελικά βρέθηκαν να χάνουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ «το κατώτατο 20% των δικαιούχων»! Η μείωση αυτή προφανώς ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ζητούσε η Τρόικα. Μόλις έγινε αντιληπτή και ξέσπασε κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ψάχνει «ισοδύναμα» για να στηρίξουν τα θύματα του μέτρου. Δηλαδή να πάρει ξανά το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο συζύγους.
 
4. «Παρ’ολίγον» υπέρογκος ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων: Στις 20 Ιουλίου 2016 (μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων) η κυβέρνηση επέβαλε φόρο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια. Στις 25 Ιουλίου 2016 –και αφού αποκαλύφθηκε από το ΘΕΜΑ ότι έτσι θα βγαίνουν «τρελά» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ- η κυβέρνηση έφερε άλλη διάταξη με την οποία «αναστέλλεται το μέτρο». Η ίδια διάταξη έλεγε ότι θα επιβληθεί το 2017. Τον Δεκέμβριο έφερε άλλη διάταξη ότι αναστέλλεται και για το 2017 και για το 2018. Ο έξτρα φόρος στα αγροτεμάχια μπήκε «καπέλο» στα κρυφά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το ζητήσει η Τρόικα –για αυτό και δεν είχαν πρόβλημα οι δανειστές που η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να ανακαλέσει (προσωρινά όμως) αυτό το μέτρο.
 
5. Κατάργησαν φοροαπαλλαγές για ανάπηρους-πολύτεκνους: Δεν το έλεγε το Μνημόνιο, δεν το έλεγε ο νόμος του ΕΝΦΙΑ, αλλά ήρθε μια τροπολογία αρχές Ιουλίου να επιβάλει ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που απαλλάσσονταν 100% από το φόρο: στους βαριά ανάπηρους και στους άνεργους πολύτεκνους. Χωρίς πολύ συζήτηση, δέκα – δεκαπέντε μέρες μετά, ο φόρος αυτός βγήκε όπως μπήκε! Έτσι απλά, ενώ πάντα ο στόχος του ΕΝΦΙΑ παρέμενε ίδιος και απαράλλαχτος: να επιβληθούν φόροι 3,3 δισ. ευρώ. Τσάμπα μέτρο, ίσα-ίσα για να πλήξει αναπήρους και πολύτεκνους. Με λίγη γκρίνια από τον Τύπο, και αυτό το μέτρο ανακλήθηκε τελευταία στιγμή πριν βγούνε τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2016...
 
6. Επιβολή φόρων σε άνεργους, τρίτεκνους-πολύτεκνους: Τα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων χαρακτηρίστηκαν πέρυσι ως …εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιβαρύνθηκαν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Και στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ στις 20 Ιουλίου 2016 επιβλήθηκε για πρώτη φορά και τέλος χαρτοσήμου 3,6%.
 
Επιπλέον, με μια εγκύκλιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%! Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα.
 
Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί άνεργοι, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, χάνουν οριστικά το δικαίωμα να απαλλαγούν φέτος από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Μητσος

Τα μνημόνια είναι ευλογία για τόν τόπο όταν τα υπογραφει η ΠασοκοΝΔ.Οταν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφή.

@ στον 09 54

Μητσο μη παιζεις με τις λεξεις........Ολοι αυτοι που ψηφισαν εφαρμοσαν και εφαρμοζουν μνημονια ειναι ανθελληνες και προδοτες. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ !!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ....ΜΗΤΣΙΟΣ

Αγύριγο κεφάλι

ΛΑΜΟΓΙέΣ δεκαετιών της ΔΕΞΙΑΣ, θέλουν να τις διορθώσει ο Τσίπρας μέσα σε 1,5 χρόνο; ___________Έ! Όχι! Αυτό δεν είναι εφικτό!_____________Θα περιμένετε το τέλος της επομένης ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ γιά να εκτιμήσετε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ το ΕΡΓΟ των Κυβερνήσεων της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Mixos

Δεν ξέρω αν οι μέρες σας είναι λίγες ή πολλές αλλά απολάυστε τες όσο μπορείτε περισσότερο... Θα στηθούν λαικά δικαστήρια για την Αριστερά... Θα ντρέπεστε να λέτε "είμαι αριστερός" Όπως και ο Τσίπρας που την μέρα του δημοψηφίσματος φοβόταν μη γίνει κανά μπαμ

Ωπα ωπα

40 χρονια κυβερνουσαν τα λαμογια οι αριστεροι,βλεπε για παραδειγμα την οχταετια του σιμητη,το σοσιαΛΗΣΤΡΙΚΟ πασοκ μας εβαλε στα μνημονια ξαι μετακομισε στον συριζα,αλλαξε ο μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως...εννοια σου ομως και θα ερθει ο κυριακος να βαλει την ταξη...ο καιρος γαρ εγγυς.

alos

Τίποτα δε θέλαμε να διορθώσει! Να μην τα έκανε μόνο μαντάρα ζητούσαμε. Σε 2,5 χρόνια χρέωσε τη χώρα με πάνω από 100 δις και κυβερνάει χειρότερα από όλους τους άλλους. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει. Στα παπάκια του!!!

Πανος

2.5 χρονια απο την αποφραδα μερα του γεναρη 15. Τιποτα δεν εγινε. Τραπεζες εκλεισαν. 100 χρονια το ταιπεδ ενεχυρο. 100 δις επιβαρυνση ( ο ρεκλινγκ το λεει - αυτος που μας εχει δανισει πανω απο 220 δις). Η φυγη συνεχιζεται. Καμια αλλαγη στο αρρωστο δημοσιο. Εαν τωρα η πραγματικοτητα μας διαψευδει καθημερινα...τοσο πιο κακο για την ιδια πραγματικοτητα. Εμεις συνεχιζουμε στον φανταστικο- ουτοπικο κοσμο. Δωσαμε βρε κουτα και τσιπροδωρο. Το ξαχασατε???

Αυτοί θα πληρώσουν

Οι κοπρίτες οι κλέφτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν γλυτωνουν το Γουδί.

δημοκρατης

Μπορει πολλοι να εχουν παραπονα και βασανα απο τη ψηφιση του 3ου μνημονιου, αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι για να προχωρησει ο τσιπρας σε ενα τριτο μνημονιο, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ '15. Ενα αλλο πολυ σοβαρο λαθος που εγινε, ηταν, οτι πολλοι προτιμησαν να πανε στη παραλια και στη καφετερια, παρα να πανε να ψηφισουν, με αποτελεσμα τωρα ο τσιπρας, να εκμεταλλευεται αυτη την αποχη και να λεει, οτι, εγω προχωρησα σε μνημονιακη πολιτικη, γιατι ο λαος μου εδωσε αυτη την εντολη. Πονηρος ο αλεξης! Ελπιζω το παθημα να γινει μαθημα και να εχει καταλαβει ο Ελληνικος λαος, οτι μια φορα στα τεσσερα χρονια του δινεται το δικαιωμα να εκφρασει τη γνωμη του, μεσω της ψηφου. Αν αυτη τη μια φορα δεν την εκμεταλλευτει και απεχει, τοτε αφηνει αλλους να οριζουν την τυχη του και τα αποτελεσματα αυτης της αποχης ειναι αυτα που βιωνουμε ολοι τωρα... Απο την αλλη μερια, οι Ελληνες στο δημοψηφισμα ειπαν ενα μεγαλο ΟΧΙ. Ενα οχι που μεσα σε 24 ωρες προδοθηκε και πεταχτηκε στον καλαθο των αχρηστων, απο τον πονηρο τσιπρα, ο οποιος τελικα, ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΑΙ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΙΣΤΑ, το οχι που του ειπε δυο φορες ο Ελληνικος λαος, δεν το ...ακουσε γιατι δεν ειχε την ψυχη να το ακουσει. Το ΟΧΙ λοιπον αυτο, που ειπε ο λαος δυο φορες, θα πρεπει να υποστηριχτει, μεχρι να γινει πραξη και μεχρι να λειτουργησει σωστα η Δημοκρατια, γιατι στην ουσια, αυτο που εκανε ο αψυχος και τσαρλατανος τσιπρας, ηταν εκτροπη και το λεω αυτο γιατι το αποτελεσμα ενος δημοψηφισματος, ειναι δεσμευτικο και θα επρεπε ο προεδρος της Δημοκρατιας να επεμβει και να επιβαλλει την εντολη του Ελληνικου λαου. Αλλα οπως βλεπουμε η Δημοκρατια στην Ελλαδα, τα τελευταια 7 χρονια, εχει μπει στο γυψο και μονο ο λαος μπορει να τη βγαλει απο εκει και να λαμψει παλι οπως ταιριαζει σε μια χωρα που ειναι ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

τι λες!

67% ειπαν οχι το οποιο εγινε ναι,ας ειναι καλα ο Αλεξης

@ τι λες! 14/08/201717:21

και εσύ γιατί διαμαρτύρεσαι??? αφού "ναι" ψήφισες...τι θες να μας πεις ακριβώς δηλαδή να καταλάβουμε!!

Θα τρελαθώ. ...

ποια δεξιά ρε βλαμμένο πότε κυβερνησε δεκαετίες η δεξιά χαζό.

απλό τεστ...

1). Ποσα χρόνια ήταν το πασοκ, ποσα η νδ και πόσα πασοκονουδου.....2) Πόσο χρονών είσαι... 3) που ζούσες τα τελευταία 8 χρόνια 4) Τι φαγητό έφαγες εχθές (έστω και αν αμυδρά το θυμάσαι)...5) πόσο μας κάνει 1+1.... 6) πότε ανέβασε στο ινσταγκραμ φωτο η βλακαηδωνενα χωρίς μακιγιάζ. Αν δεν εισαι αριστουχος του νηπιαγωγείου δεν χρειάζεται να απαντήσεις.

Alexis4ever

Αλέξης = Εθνάρχης!!!

@Alexis4Katastrofi

Καρανίκα, ΕΣΥ????????

Alexis4ever

Δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί! Υπάρχουν μονάχα δημοκράτες, πατριώτες όπως ο Πάκης, ο Αλέξης και ο Πάνος καθώς και χουντικά κατάλοιπα σαν εσένα Καρανίκα και σία...

@Alexis4Patos

Υπάρχουν και οι Καρανίκες, οι φίλοι ντε του Αλέξη σου, που του κάνουν τη..... στρατηγική!!!!!!!!!! Αυτούς λες χουντικούς????? Δηλαδή τον.. Αλέξη σου? ????. Μήπως κάπου το 'χασες? ????????

Αγύριγο κεφάλι

Εδώ, φωνάζει ο ΚΛΕΦΤΗΣ (η ΔΕΞΙΑ), γιά να ...φοβηθεί ο Νοικοκύρης (ΑΡΙΣΤΕΡΗ Κυβέρνησις)!..

Έξω κοπρίτες αγιογδύτες

Νοικοκύρης να ληστεύει γερόντια και φτωχούς που ακούστηκε ; Στη Βενεζουέλα να πάτε κοπρίτες.

Αγύριγο κεφάλι

Στην ΔΕΞΙΑ σου τα παράπονα σου. Αυτή τα προκάλεσε αυτά που λες. Ο Τσίπρας είναι ΚΑΘΑΡΟΣ, δεν είναι όμως και Θαυματοποιός!.. Αξιώνετε ΛΑΜΟΓΙΕΣ της ΔΕΞΙΑΣ 10ετιών, να τα διορθώσει ο Τσίπρας με ...μαγικό ραβδί μέσα σε 2 χρόνια!..____________Δεν γίνονται τόσο εύκολα αυτά που ζητάς.

Αγύριγο κεφάλι

Περνάμε στην ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!____________Είναι ΑΠΛΟ! ________(Και να ΜΗΝ χρονοτριβούμε πλέον ως προς αυτό, διότι τα ΨΕΜΑΤΑ τελείωσαν)._____________________Η ΔΕΞΙΑ να φέρει ΠΙΣΩ τα λεφτά που ΕΧΑΣΕ η Ελλάδα και ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ την Ελλάδα και τον ΛΑΟ της Ελλάδας κατά το διάστημα υπ αυτής "ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ" της και Διακυβέρνησης της!.._ Σημειωτέον ότι παρέλαβε η ΔΕΞΙΑ την Εθνική Οικονομία από την Κυβέρνηση Σημίτη με ΟΛΟΥΣ τους οικονομικούς δείκτες ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟΝ!.. ____________ΠΙΣΩ τα ΛΕΦΤΑ, ΛΕΜΕ!.._________Ο ΛΑΟΣ λέει, ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ τα ΛΕΦΤΑ!.. _______________(Και να τα ΑΦΗΣΟΥΝ στην άκρη τώρα αυτά τα περί ...όνου σκιάς και τα ...ΔΗΘΕΝ, ως π.χ τι γίνεται με τον πατέρα του Παππά!..).________________Κύριε Πρωθυπουργέ! ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ αυτό που λέω ΑΜΕΣΑ στην Βουλή των Ελλήνων!..______________ (Έτσι γιά να ..."στρώσουμε" ορισμένοι-ορισμένοι!..). ΠΙΣΩ τα ΛΕΦΤΑ και τις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ καθενός Έλληνα Πολίτη από την ΥΠΟΧΡΕΗ προς τούτο (λόγω υπ αυτής προκλήσεως της ΖΗΜΙΑΣ μας) λέω και ΔΕΝ ακούω ΤΙΠΟΤΑ άλλο!.. Και τα ΟΜΟΛΟΓΑ πίσω, που "κουρέψατε" στο 70%, του κοσμάκη!.._____________Υπάρχουν ΑΦΘΟΝΑ Ντοκουμέντα σε βάρος ΣΑΣ!..

Christos po

Τα 100 δις γρήγορα να φέρεται πίσω,τα 7 δις που έφαγε η ευρίσκονταν θα με τους μετανάστες πού φέρατε για να κονομησεται και τέλος αν ο Έλληνας είχε λεφτά στην τσέπη του ήταν επί δεξιάς που χόρτασε ψωμί ,και τώρα 2 χρόνια ο Αλεξέγιεβιτς κλέβει τα λεφτά και τα μοιράζει στα λαμόγια σαν του λόγου σου. Πρόσεχε εσύ όμως γιατί η αχλάδα έχει πίσω την ουρά,θα τα κάνεις εμετό αυτά που έφαγες με τον ΣΥΡΙΖΑ λαμόγιο.

Νίκος

Στα τέσσερα ραγιααα, χαχα, με τον χοντρό φασίστα αγκαλιά, χαχαχαχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tekmhria

Σε «βραχνά» για εκατομμύρια υπερχρεωμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους φορολογούμενους έχουν εξελιχθεί τα τεκμήρια της Εφορίας, καθώς προσδιορίζουν το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από το πραγματικό και τους υποχρεώνουν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους.

kammenos_arthroo

Τα παραλειπόμενα της συμφωνίας: κατώτερο των δεσμεύσεων του Eurogroup το «πακέτο» ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος -Τα εύσημα Μοσκοβισί για τα 450 σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση  - Το απίστευτο τρολάρισμα της Κομισιόν στην φιέστα Τσίπρα

67