Γιατί το Μαξίμου «μάζεψε» την έξοδο στις αγορές

Γιατί το Μαξίμου «μάζεψε» την έξοδο στις αγορές

Καθαρά επικοινωνιακό το παιχνίδι - Ήθελαν επιτόκιο κάτω του 4,95% που είχε πιάσει ο Σαμαράς - Πώς η συνεδρίαση του ΔΝΤ την Πέμπτη αναδεικνύεται καθοριστική για την τελική απόφαση της κυβέρνησης 

Το Μαξίμου διέψευσε μέσω ΑΠΕ τις πληροφορίες που διοχετεύει το ίδιο για έξοδο σήμερα ή αύριο -επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Παρά την προετοιμασία και την τεχνική επάρκεια του ΟΔΔΗΧ (ο επικεφαλής κ. Στέλιος Παπαδόπουλος οργάνωσε την πολύ δυσκολότερη έξοδο του 2014) στην κυβέρνηση ζυγίζουν πολιτικά το θέμα με γνώμονα το εσωτερικό ακροατήριο - Νέα σενάρια για Πέμπτη ή για την άλλη εβδομάδα...


Διαρκή μπρος πίσω κάνουν στην κυβέρνηση για την απόφαση μιας ιδιότυπης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές η οποία θα βασίζεται στην ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2014 με νέα πενταετή που θα ωριμάζουν το 2022. 

Οι πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ (αλλά και από πηγές εντός και εκτός Ελλάδος) ότι επίκειτο έξοδος σήμερα Δευτέρα δεν έχουν προς ώρας επιβεβαιωθεί, με τραπεζικές πηγές να κάνουν λόγο για ολιγοήμερη καθυστέρηση. Ως προς αυτό υπάρχουν αναφορές ότι κάποια στιγμή, αργά το βράδυ της Κυριακής, επικράτησαν δέυτερες σκέψεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. 

Με δεδομένο ότι το κριτήριο είναι επικοινωνικό, η έξοδος θα γίνει μόνο όταν βεβαιωθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι προσφορές που θα υπάρξουν θα αποφέρουν ένα επιτόκιο κάτω από 4,95% στο οποίο έφτασαν τα 5ετή ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη διαχείριση σε επίπεδο κυβερνητικής ρητορικής.

Τα πράγματα κινούνται σε δύο επίπεδα: το τεχνοκρατικό και το πολιτικό. Στο επίπεδο των τεχνοκρατών, η γνώση και η προετοιμασία υπάρχουν καθώς ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει οργανώσει με επιτυχία πολύ πιο δύσκολες αποστολές. Για παράδειγμα, ήταν ο υπεύθυνος για την έκδοση εκ του μηδενός του πενταετούς ομολογού της κυβέρνησης Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014, για πρώτη φορά στη μνημονιακή εποχή και μόλις δύο χρόνια μετά το μεγάλο «κούρεμα» των ομολόγων μέσω PSI που είχε προκαλέσει σοκ στους ιδιώτες ομολογιούχους. 

Πέρα όμως από την προετοιμασία σε επίπεδο ειδικών, όπου όλα κινούνται με άκρα μυστικότητα και δεν έχει διαρρέυσει τίποτα, στο Μαξίμου παίζεται καθημερινά το πολιτικό σκέλος του «δράματος». Από εκεί προέρχονται και οι διαρροές οι οποίες στη συνέχεια διαψέυδονται με non papers!

Για παράδειγμα το μεσημέρι της Δευτέρας το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες τις οποίες διοχέτευε το ίδιο τις προηγούμενες μέρες για έξοδο σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη για με το ακόλουθο τηλεφράφημα του ΑΠΕ: «Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής: "Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους"».

Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι οι... ατελείωτες συζητήσεις συνεχίζονται στην Ηρώδου Αττικού, «μεταξύ τυρού και αχλαδίου» λένε οι κακές γλώσσες, για την ακριβή ημέρα της ιδιότυπης δοκιμής.

Η κρίσιμη Πέμπτη 

Σε κάθε περίπτωση το ορόσημο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα αλλά και την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους που θα αναφέρει ότι παρά την τελευταία δέσμευση των Ευρωπαίων στις 15 Ιουνίου το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία η Ελλάδα, πάλι την Πέμπτη, θα καταβάλει 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων. Ακολούθως την Παρασκευή περιμένουμε την απόφαση της Standrard & Poor's για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. 

Δύο σχολές σκέψης 

Με δεδομένο ότι η ανακοίνωση του ΔΝΤ για το χρέος ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο μιας έκδοσης ομολόγου στο Μαξίμου υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη αναφέρει ότι η κίνηση πρέπει να γίνει γρήγορα πριν τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και γι αυτό υπάρχουν πηγές που δεν αποκλείουν μια έκπληξη ακόμη και την Πέμπτη το πρωί. Η δεύτερη άποψη λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις όποιες αναφορές του ΔΝΤ για το χρέος και η προσπάθεια να γίνει την άλλη εβδομάδα μετά και από τις ανακοινώσεις της Standrard & Poor's.  

Όποια κι αν είναι η απόφαση, οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγάλο διακύβευμα θα είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα κρίνει τη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επομένως, η επαφή με τις αγορές μετά την αξιολόγηση είναι αυτή που θα κρίνει το «παιχνίδι». 

ΣΧΟΛΙΑ (26)

VfV

Τα γαλαζια τρολ σε πανικο! Χαχαχαχα!

Λήλας

Η έξοδος στις αγορές δεν λεει τίποτα. Δανεισμός με υψηλό επιτόκιο σημαίνει.

Πορδυπουργε Αλέξη

Λίγα τα ψωμιά σου. Το πολυ σε δυο χρονάκια στείνουμε πανηγύρι για τον π που θα φας στις εκλογές. Ημέρα εθνικής εορτής

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ 2014 ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ 100 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΣ, ΜΕ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑΣ , ΜΕ ΠΕΤΣΟΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ , ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ , ΜΕ ΕΝΦΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΧΑΡΙΣ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022, ΚΤΛ . ΚΤΛ. ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ , ΧΑΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

ποσο σανο έχεις φάει

Αν ο Σαμαρας έφτανε στην έξοδο απο τα μνημόνια δεν θα εχανε ένα χρόνο και τελικά δεν έκλεισε την πεμπτη αξιολόγηση. Αν ήταν ετσι θα βιαζόταν να την κλεισει το Μαρτιο του 2014 για να ανακάμψει για τις εκλογές λογω προεδρου δημοκρατίας. Οι δανειστές αυτά τα ζητουσαν επίμονα απο το 2010 Οσο γι αυτά που αναφερεις είναι έργα και ημέρες των Σαμαροβενιζέλων αλλά μαλλον βρίσκεσαι σε παραλήρημα.

Βλέπουν Σαμαρά στον ύπνο τους

Γιατί νομίζεις παίρνει χάπια ο.. μεγάλος και χαμογελάει σα χάνος?

A300

ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ ΖΩΝΤΟΒΟΛΑΜΟΥ ΖΥΡΙΖΟΑΝΕΛΟΒΛΑΜΕΝΑΜΟΥ ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΦΑΓΑΤΕ ΚΑΛΟ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ; ΜΠΕΜΠΕΜΠΕΕΕΕΕΕ ΑΓΟΡΕΣ ΘΕΛΕΤΕ;;;; ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΕΔΩ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΔΕΡΝΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΩΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ! ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ; ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Ποσο κομπλεξικοι Χριστέ μου!! Θέλουν να βγουν με επιτόκιο λιγοτερο του Σαμαρά για να το κανουν επικοινωνιακή σημαία μετα στα ΜΜΕ.. ΔΙΧΩΣ να καταλαβαίνουν βεβαια οτι σημερα το επιτόκιο μας θα ηταν ΤΟ ΜΙΣΟ εαν συνεχίζαμε με την τοτε κυβερνηση! Ψιλά γράμματα.. για αγραμματους ΦΑΣΙΣΤΑΧΡΙΣΤΕΡΟΥΣ.

σανοφαγος

Καταργηση μνημονιων και ενφια , μειωση του χρεους , εξοδος στις αγορες και διαφορα ευφυολογηματα της αριστερας για να τα χαφτουν οι σανοφαγοι και οι αφελεις.Γενικα κοροιδευουν και τσεπωνουν τον μισθο του βουλευτη.

@

Αυτά είναι.... 3 χρόνια σκληρών μέτρων με την ελπίδα να είμαστε στη θέση που ήμασταν τον Απρίλιο του 2014;;;; 3 χρόνια άγρια για το τίποτα;;; Να βγουν επικοινωνιακά για να μας πουν τί;; Σας κάναμε το βίο αβίωτο με τις περικοπές και τους φόρους, για να κερδίσουμε ένα ασήμαντο ποσοστό στο επιτόκιο απ'οτι το '14, που είναι και πάλι πολλαπλάσια από αυτό του ESM;;; Αυτά τα πισογυρίσματα πόσο τα πληρώσαμε και θα συνεχίζουμε νσ πληρώνουμε;;;

Σταύρος

Εγκληματικό για την πατρίδα και τον λαό να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να φτάσουν την χώρα στον Δεκέμβριο του 2014! Δηλαδή 3 χρόνια απόλυτα χαμένα απο τίς ζωές μας και απο το μέλλον των παιδιών μας!

Χάχας

Κατά τα άλλα ο Τραμπ λέει τα πάει χάλια στις ΗΠΑ. Ετσι λεει σε όλη την υφήλιο το CNN. Άσχετα εάν ο Dow Jones εχει άνοδο 23% και ο Nasdaq 31% από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Με άλλα λόγια ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ, μετράνε τα δεδομένα και ξέρουν να υπολογίζουν ρίσκο. Και μη βγει καμία κουφαλίτσα και πει τί με ενδιαφέρουν οι αγορές εμένα το φτωχό γιατί ΟΛΟΙ σε όλο τον κόσμο εξαρτόμαστε απο τις χρηματαγορές. Ακόμα και αυτοί που νομίζουν ότι δεν εξαρτώνται. Ετσι και εδώ. Οι αγορές ξέρουν πιό θα ειναι περίπου το επιτόκιο και μόλις το είπαν στους συριζοηλίθιους αυτοί έκαναν πίσω. Για τόσο μάγκες μιλάμε. Μιλάμε για τους ανθρώπους που πίστεψαν τις μπαρούφες του Βαρουφάκη και από την άλλη είχαν το Λαφαζάνη που ετοιμαζόταν να κάνει ντου στο νομισματοκοπείο... Για τετοια τέρατα των Οικονομικών μιλάμε.

@

τα ποσοστά για dow jones και nasdaq είναι λάθος, τα υπόλοιπα σωστά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrou24

«Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη υπερπλεονάσματος και το υπουργείο Εργασίας για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, οι οφειλές του ασφαλιστικού συστήματος ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ», τονίζει ο τομεάρχης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

tsakalotos_lagmesa

Παρότι στο α' τρίμηνο σημειώνεται υπέρβαση στόχου κατά 111% στο πρωτογενές πλεόνασμα, τον Μάρτιο το πρωτογενές μειώθηκε κατά 386 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο, που έφτανε στα 2,752 δισ. ευρώ - Κάτω από τον στόχο οι εισπράξεις από τρέχοντες άμεσους φόρους

3
eurogroup

Τι επιδιώκει η ευρωζώνη να κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου – 88 προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της ενέργειας.