Οι «αμαρτωλές» σχέσεις Καλογρίτσα - Τρ. Αττικής: Δάνεια 77,6 εκατ. € τους τελευταίους 20 μήνες

Οι «αμαρτωλές» σχέσεις Καλογρίτσα - Τρ. Αττικής: Δάνεια 77,6 εκατ. € τους τελευταίους 20 μήνες

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την Τράπεζα Αττικής - Είναι πιθανόν να τοποθετηθεί επίτροπος στην Τράπεζα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο ΔΣ

Οι «αμαρτωλές» σχέσεις Καλογρίτσα - Τρ. Αττικής: Δάνεια 77,6 εκατ. € τους τελευταίους 20 μήνες
Τις αμαρτωλές σχέσεις της Τράπεζας Αττικής με τον επιχειρηματία και έναν εκ των νικητών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
, Χρήστο Καλογρίτσα, φέρνει στο φως το κοινό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM που εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το πόρισμα ο κατασκευαστής έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με 127,6 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 77,6 εκατομμύρια ευρώ τα πήρε από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στις αρχές του 2015.
Συγκεκριμένα μέσα στο 2015 είχε πάρει 55 εκατ. ευρώ, και από την αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ. 

Στις 27 Ιουνίου 2016 ο κ. Καλογρίτσας πήρε από την τράπεζα 15 εκατομμύρια, τα οποία κατά παράνομο τρόπο φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Άλλα 7,6 εκατ. ευρώ είχε πάρει από την αρχή της χρονιάς.

Συνολικά, τα ποσά αυτά χορηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατασκευαστική εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατά το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, επαρκείς εγγυήσεις. Καθώς μάλιστα η Attika Βank παρουσιάζει κεφαλαιακές ανάγκες από το φθινόπωρο του 2015 της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ, προκύπτει ότι στον κ. Καλογρίτσα χορηγήθηκε ποσό που προσεγγίζει το 10% του κεφαλαιακού ελλείμματος -σύμφωνα με τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για την Τράπεζα Αττικής καθώς αν στην έκτακτη γενική συνέλευση δεν εναρμονιστεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με τις υποδείξεις της ΤτΕ, τότε είναι πιθανό να παυθεί η διοίκηση και να διοριστεί επίτροπος από την κεντρική τράπεζα.

Από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής προκύπτει, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων του ΑLPHΑ και του STAR, ότι η χρηματοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποκαλύπτει ότι ο κρουνός των εκατομμυρίων από την Τράπεζα  Αττικής προς τον κατασκευαστή και εν αναμονή καναλάρχη Χρήστο Καλογρίτσα άνοιξε κατά τρόπο εντυπωσιακά προκλητικό την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.

Αναλυτικά τώρα, και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το πόρισμα προκύπτουν τα εξής ευρήματα: 


-Την περίοδο από το  2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

-Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 ,  ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

-Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου  Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη  22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες  συμφερόντων του. Από τις συγκεκριμένες εταιρίες ο επιχειρηματίας φέρεται να «τραβάει» μεγάλο μέρος των 15 εκατ. και εικάζεται ότι είναι χρήματα που χρησιμοποίησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Επισημαίνεται ότι το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM  έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Για τις δανειοδοτήσεις του 2016 εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ειδικός έλεγχος από την επιθεώρηση των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας από τον οποίο προέκυψαν τα ευρήματα για τα 22,7 εκατ. ευρώ που πήρε ο κ. Καλογρίτσας. 

Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της  τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των  15 εκατ. ευρώ.  Ταυτόχρονα το πόρισμα επισημαίνει  ότι  οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων. Παράνομη θεωρείται από την ΤτΕ η επιστροφή κεφαλαίου από τις δυο εταιρείες που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Καλογρίτσα να πάρει τα χρήματα και να χρησιμοποιήσει όπως όλα δείχνουν για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Οι ελεγκτές φέρονται εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι βρήκαν, μέσα στο 2016 και αιτήσεις του κ. Καλογρίτσα για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ. ευρώ τα οποία δεν πρόλαβαν να του τα δώσουν.
Ευνοημένος και ο Σπύρος Ζαννιάς

Ένας άλλος ευνοημένος των δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής είναι ο κατασκευαστής Σπύρος Ζαννιάς. Είναι ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής «Γεωμετρική Α.Ε.» κτίριο της οποίας στην περιοχή του Περιστερίου είχε μισθώσει η Τράπεζα Αττικής χωρίς να το χρησιμοποιεί. Χαρακτηριστικό της εύνοιας είναι μάλιστα ότι λίγο πριν την λήξη των δανείων κάποιος εκ της διοικήσεως της Τράπεζας Αττικής φρόντιζε να ανανεώνεται το δάνειο ώστε να μην πληρώνει. Στην Τράπεζα της Ελλάδος μιλούν για κακούργημα.

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την Τράπεζα Αττικής 

Εν τω μεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής που θα εγκρίνει την ανασύνθεση του ΔΣ. 

Η ΤτΕ είχε ζητήσει ο κ. Π. Ρουμελιώτης να έχει ρόλο μη εκτελεστικού μέλους και να απομακρυνθούν από το ΔΣ ο κ. Γ. Σαπουτζόγλου, ο κ. Κ. Μακέδος  και η κ. Α. Πουσκούρη. Η τελευταία αποσύρθηκε από το ΔΣ στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και ο κ. Ρουμελιώτης ανέλαβε μη εκτελεστικός Πρόεδρος . Ωστόσο, οι κ. Σαπουτζόλου και Μακέδος  παρέμειναν ως μέλη του ΔΣ. Στην αυριανή συνέλευση αναμένεται να προταθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Θ. Πανταλάκης. Αν δεν υπάρξει ανασύνθεση του ΔΣ και πλήρης συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις που έκανε η ΤτΕ, τότε η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στο  διορισμό επιτρόπου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης