Στον εισαγγελέα το πόρισμα-«φωτιά» για την Τράπεζα Αττικής

Στον εισαγγελέα το πόρισμα-«φωτιά» για την Τράπεζα Αττικής

Η αντιπολίτευση ζητεί να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό του - Την Τρίτη συνεδριάζει το νέο ΔΣ της τράπεζας

Στον εισαγγελέα το πόρισμα-«φωτιά» για την Τράπεζα Αττικής
Στον εισαγγελέα αναμένεται να στείλει  η Τράπεζα της Ελλάδος το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής. 

Σε αυτό  καταγράφονται τα ευρήματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Αττικής από την ΤτΕ για λογαριασμό του SSM και τα οποία αφορούν το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τον τρόπο χορήγησης των δανείων, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή της, από την οποία έχει μείνει ένα υπόλοιπο της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια.
Κλείσιμο
 Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται. Στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, ενώ εντύπωση προκαλούν ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές που κατά πληροφορίες έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους. Με την συγκεκριμένη τράπεζα διατηρεί προνομιακές σχέσεις ο Χρήστος Καλογρίτσας, εις εκ των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες, που φέρεται να έλαβε δάνεια από την Attica Bank που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ από το 2011 έως το 2014. 

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητά την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Σταυρός Θεοδωράκης, ζήτησαν να δοθεί στη δημοσιότητα το επίμαχο πόρισμα, αλλά σταλεί και στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, το πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε αφορά την περίοδο 2014 – 2015, ενώ δεν είναι γνωστό αν σε αυτό περιλαμβάνονται και ευρήματα παλαιότερου πορίσματος που αφορά την περίοδο από το 2012 έως και τις αρχές του 2014, στο οποίο είχαν εντοπιστεί σειρά ζητημάτων. 

Την ίδια ώρα η συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο το απόγευμα δεν πέτυχε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για τις μεταξύ τους σχέσεις, ωστόσο μένει να φανεί εάν οδήγησε σε προσωρινή εκεχειρία και έναν συμβιβασμό για τα ανοικτά ζητήματα, της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής και της δανειοδότησης του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς το μέλλον του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Το μόνο βέβαιο όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Όσον αφορά την Τράπεζα Αττικής νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και μη εκτελεστικός πρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης και θα διοριστούν την Τρίτη. Όσο για το έαν όμως θα συνεχιστεί το πάγωμα στις χορηγήσεις δανείων που αφορά και την δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με εγγύηση το γνωστό πια βοσκοτόπι, μένει να φανεί τις προσεχείς ημέρες. Η απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων πάντως, ισχύει μέχρι να υπάρξει νέα διοίκηση στην Αττικής, η οποία να έχει την έγκριση των εποπτικών αρχών και μαζί να καταστρώσουν σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. 

Τα δάνεια όμως της Τράπεζας Αττικής θα περάσουν από κόσκινο της Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε και ο Γιάννης Στουρνάρας, στην οποία άλλωστε έχει διαβιβαστεί το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα Αττικής λειτουργεί σαν τράπεζα δανειοδότησης ημετέρων και χορηγεί δάνεια δίχως να πληρούνται τα αμιγώς τραπεζικά κριτήρια. 

Μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό παρουσία και του Γιάννη Δραγασάκη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε “δεν υπάρχει σχέδιο εκπαραθύρωσής του από την Τράπεζα της Ελλάδας” ότι “οι σχέσεις του με την κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ χαλασμένες και δεν υπάρχουν σκιές καθώς επίσης η υπόθεση του ελέγχου στην εταιρεία της συζύγου του, δεν μπορεί να βάλει σκιές μεταξύ της ΤτΕ και της Κυβέρνησης”. Όσον αφορά την υπόθεση της συζύγου του ανέφερε ότι “Έχει σπιλωθεί και παλεύει μόνη της, υπερασπίζεται τον εαυτό της με τον συνήγορο της, έχοντας την αμέριστη συμπαράστασή του”.

Κυβερνητικές πηγές από την πλευρά τους διέρρεαν ότι ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Στουρνάρα πως δεν είναι πολιτικός και ότι ο ρόλος του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος. Είναι η αιχμή που αφήνουν κατά καιρούς τα κυβερνητικά στελέχη ότι “ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί να λειτουργεί σαν υπουργός Οικονομικών της προγούμενης κυβέρνησης”. Επίσης θέλησαν να διακρίνουν την υπόθεση του ελέγχου στο γραφείο της συζύγου του για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας ότι «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της, κανένας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να παρέμβει στο έργο της. Καμία σκιά δεν υπάρχει ούτε υπήρξε στη θεσμική σχέση της κυβέρνησης με την ΤτΕ. Εργαζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε μια φάση που αρχίζουν να εμφανίζονταν θετικά σημάδια όπως μείωση κόκκινων δανείων, σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και σαφής ένδειξης ανάκαμψης της οικονομίας”.

Το ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε ένα άλλο πρόσωπο για την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι δεδομένο. Η εμπλοκή που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες είναι ένα μόνο από τα πολλά επεισόδια στις σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινούν από την εποχή που ήταν ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν δημοσιεύματα που έφεραν την κυβέρνηση να ενεργεί για αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.  Φυσικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου ο  κ. Στουρνάρας παραμένει. Οι σχέσεις Στουρνάρα-κυβέρνησης έχουν διακυμάνσεις και ανά διαστήματα η κυβέρνηση μπαίνει στον πειρασμό να ωθήσει τον κ. Στουρνάρα σε παραίτηση, κάτι που ο ίδιος δεν σκέπτεται. Το εάν ο αιφνιδιαστικός και χωρίς την απαραίτητη τυπική νομιμότητα-όπως καταγγέλλει ο συνήγορος της Λίνας Νικολοπούλου -έλεγχος, ήταν μία ακόμη κίνηση για να ωθήσει τον κ. Στουρνάρα σε αποχώρηση ή απλώς άσκηση πίεσης για την διοίκηση και γενικότερα το μέλλον της Τράπεζας Αττικής, μένει επίσης να φανεί. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο -παρά τις επιβεβλημένες διαψεύσεις- είναι ότι τα δύο συνδέονται. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης