Σοκ και δέος για χιλιάδες συνταξιούχους: Από 810 ευρώ πήραν 420

Σοκ και δέος για χιλιάδες συνταξιούχους: Από 810 ευρώ πήραν 420

Θύματα 150.000 συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ - Η κυβέρνηση κατάφερε μάλιστα να κόψει το επίδομα στο 40% των δικαιούχων αν και ο αρχικός στόχος του Μνημονίου ήταν 20%

Σοκ και δέος περίμενε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους μέχρι πρότινος του ΕΚΑΣ
, που απο το απόγευμα της Τρίτης επισκέπτονται ΑΤΜ σε όλη τη χώρα προκειμένου να δουν αν τους έχει πιστωθεί η σύνταξη
του Ιουλίου. Κι αυτό γιατί σε εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και του ασφαλιστικού που συνεταξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς αντί για τα 810 ευρώ που έπαιρναν μέχρι πρότινος ξαφνικά είδαν στο χέρι τους τα μισά, δηλαδή 420 ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό το κατόρθωμα, η κυβέρνηση αποδείχθηκε μνημονιακότερη του Μνημονίου όσον αφορά το «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ καθώς κατάφερε τελικά να κόψει το επίδομα όχι στο 20% των δικαιούχων όπως προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού αλλά στο 40%!
Ο λογαριασμός του τρόμου για 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Πρώτα θύματα είναι οι περίπου 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που μετά τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου - υποχώρησε στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές - είδαν τις συντάξεις τους κομμένες στο μισό!

Οι συνταξιούχοι της εν λόγω κατηγορίας μέχρι πρότινος εισέπρατταν 810 ευρώ (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ). Με την εφαρμογή του νόμου Κατρουγκαλου από σήμερα αρχικά «εξαφανίστηκαν» τα 230 ευρώ του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Άρα κανονικά θα έπρεπε να εισπραξουν 580 ευρώ.

Επειδή όμως τους είχε καταβληθεί το ΕΚΑΣ του Ιουνίου σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Εργασίας το ποσό αυτό των 230 ευρώ που πήραν τον περασμένο μήνα θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο δόσεις, με τις συντάξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου. Έτσι για τον Ιούλιο τους έκοψαν άλλα 160 ευρώ, που σημαίνει ότι στο χέρι πήραν τελικα 420 ευρώ, ενώ άλλα 70 ευρώ θα αφαιρεθούν τον Αύγουστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον επόμενο μήνα η σύνταξή τους θα είναι τελικά 510 ευρώ.

Έκοψαν το ΕΚΑΣ στο 40% των δικαιούχων ενώ το Μνημόνιο έλεγε 20%

Εξίσου σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας τελικά έκοψε το ΕΚΑΣ σε διπλάσιο αριθμό δικαούχων από αυτόν που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Ενώ, δηλαδή, το 2015 η κυβέρνηση υπέγραψε για κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων, ο τελικός αριθμός των 150.000 συνταξιούχων που χάνουν το επίδομα ισοδυναμεί με το 40% των περίπου 380.000 δικαιούχων που το εισπράττουν. 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό αποδίδοντας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα οι τελικοί ποσοτικοποιημένοι στόχοι αποδείχθηκαν ανώτεροι της αρχικής εκτίμησης.

Έρχεται η ψυχρολουσία από τη μείωση των επικουρικών

Σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η «ψυχρολουσία» της περικοπής των επικουρικών για 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω.

Από τη σύνταξη του Αυγούστου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι μειωμένες επικουρικές για τους δικαιούχους με εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν θα πιστωθούν οι επικουρικές συντάξεις γιατί αποφασίστηκε η καταβολή τους να γίνεται την 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα -και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου.

Την αλλαγή αποφάσισαν η διοίκηση του ΕΤΕΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε λόγω της προκαταβολής των συντάξεων και της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ετεροχρονισμός αυτός υποχρέωνε το Ταμείο να ρευστοποιεί μερίδια από το Κοινό Κεφάλαιο γράφοντας ζημίες. Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των πληρωμών, οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου και όχι στα τέλη Ιουνίου.

Μειώνονται και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου

Μια δυσάρεστη έκπληξη, που αναμένεται να «επιδεινωθεί» τον Σεπτέμβριο, αναμένει τις 284.000 συνταξιούχους που θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η πλειοψηφία των  284.000 δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα δει τα μερίσματα μειωμένα κατά 44%, που σημαίνει ότι οι αποδοχές θα μειωθούν  από 66 έως 88 ευρώ το μήνα. Η ακραία μείωση της τάξης του 63% αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν μικρό αριθμό δικαιούχων που δεν ξεπερνούν τα 200 άτομα, κυρίως δικηγόροι που λάμβαναν μέρισμα κοντά στα 500 ευρώ τον μήνα. Στο εξής σε αυτές τις περιπτώσεις το μέρισμα θα υποχωρήσει στα 185 ευρώ (μείωση κατά 315 ευρώ τον μήνα). Το Σεπτέμβριο η επιδείνωση να είναι εντονότερη καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΜΤΠΥ, το έλλειμμά του για το τρέχον έτος εκτιμάται σε 286 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει νέο τρόπο υπολογισμού του μηνιαίου μερίσματος για όλους τους μερισματούχους του ΜΤΠΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (467)

Αριστερός προλετάριος εξ Εκάλεως

Ο Καρανίκας να πληρώνεται και στα [...] μας οι συνταξιούχοι.

Νίκος

Μην ζητάτε αποδείξεις γιδάκια και τότε να δείτε που θα πάνε φόροι, εισφορές και συντάξεις. Νομίζεται πως κάνετε κακό στην κυβέρνηση ή στους μαγαζάτορες; Αυτοί καλά περνάνε. Κλέβουν και το ΦΠΑ που τους χαρίζεται αλλά και τη φορολογία που ειδάλως θα πληρωναν αν φαινόταν το έσοδο της συναλλαγής. Θα φάτε κόφτη που θα πάει σύννεφο και ΘΑ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΔΙΑ, αλλιως μη κλαίτε.

Γιάννης

@ Νίκος30/06/2016 17:11 ............. Οντως εισαι ενα μεγάλο γιδοπρόβατο με μεγάλη αφέλεια. ........ Φαίνεται ότι σου περισσεύουν πολλά λεφτά 'η εισαι πολύ χαζός με το να πληρώνεις χωρίς να κοιτάς το πόσο κάνει ή το πόσο μπορείς να πληρώσεις χωρίς απόδειξη. ........ . Ποιος πληρώνει το ΦΠΑ του κάθε επαγγελματία ?. .... Ο καταναλωτής το πληρώνει. ........ Ζήσε στην κοσμάρα σου και πλήρωνε με κάρτα και με απόδειξη , και να μην κοιτάς να κερδίσεις εως και 40% όταν πληρώνεις χωρίς αυτά.

Κώστας

Μετά από 40 χρόνια στη φάμπρικα με 11500 ένσημα με 9000 βαρέα. Θα αρχίσει η αριστερή κυβέρνηση την ανακατανομή του πλούτου από τα δικά μου 1300 της σύνταξης, που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ρε τόσα καπιταλίστας ήμουν κ δεν το είχα πάρει χαμπάρι!

@μην ομολογείς ότι είσαι...πλούσιος!!!

Μεταξύ μας...σαν πολλά σου έμειναν από τόσους νόμους για μέτρα και μειώσεις που υπογράφουν επτά χρόνια τώρα οι "εκλεγμένοι" Μαυρογιαλούροι μας!!!

χαρη στον συριζα μας κατασπαραζουν και τα κουνουπ

τοσα πολλα κουνουπια δεν εχω ξαναδει στην ζωη μου. μενω καπου στην αττικη. δεν εχουν ψεκασει καθολου φετος και εχουν τριπλασιαστει. παει τελειωσε δεν υπαρχει κρατος.

νεοδημοκράτης

Η ΝΔ είναι το σωστό κόμμα. Δεν έφαγαν λεφτά στη ΝΔ και παρέδωσαν υγιή οικονομία. Ο Σύριζα αδειάζει τα ταμεία, τα τρώνε και σε λίγο θα τα φάνε όλα. Κάθε μέρα κι ένα σκάνδαλο ακούγεται για τον Σύριζα. Ακούσατε ποτέ, τόσα χρόνια, σκάνδαλα για τη ΝΔ; Εγώ δεν άκουσα ποτέ και γι αυτό και δεν τιμωρήθηκε και κανένας ποτέ.

makishark

.................θα μας πνιξεις βρε πρωι πρωι!!!

Καρανίκα εσύ;

[...] [...] [...],τράβα να εισπράξεις από τα υπόγεια της κουμουντούρου το μεροκάματο τώρα.

Τι γκαρίζετε ρε

Επιτέλους πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όσοι δούλεψαν και πλήρωσαν τα περισσότερα θα πάρουν και τη μεγαλύτερη σύνταξη.Όσοι δεν δούλεψαν και δεν πλήρωσαν ποτέ και τίποτα να μην πάρουν ούτε σέντς. Αρκετά με τους κολοπολιτικούς που μοίρασαν παχυλές συντάξεις στον κάθε άχρηστο με αντίτιμο την ψήφο του και τώρα που σφίξαν οι κώλοι νομίζει ότι αδικείται. Από που αδικείσαι ρε αφού έκλεβες τα ένσημα; Από που αδικείσαι κυρά μου αφού πήγες μετά από 40 χρόνια στο κουτσοχώρι σου και με δυο ψευτομάρτυρες έβγαλες σύνταξη ΟΓΑ; Από που αδικείσαι κυρά μου που την κοπάνησες με 15 χρόνια δουλειάς και από 34ων χρονών είσαι στη σύνταξη; Ποιος θα σου πληρώνει τα φάρμακά σου μέχρι να πεθάνεις; Από που αδικείσαι άγαμη θυγατέρα (άραγε υπάρχει πουθενά στον κόσμο τέτοιος θεσμός;) που ενώ δεν δούλεψες για όλη σου τη ζωή, δικαιούσαι σύνταξη/επίδομα από 25 χρονών; Από που αδικείσαι ένστολε που μέτρησες τα 4 χρόνια των σπουδών και την 2ετή στρατιωτική υποχρέωση/θητεία στα συντάξιμα χρόνια και την έκανες το πολύ στα 52 με ένα σκασμό λεφτά; Από που αδικείσαι ρε ταξιτζή που δήλωνες ότι σου έλεγε το σωματείο, στα όρια του αφορολόγητου και ταυτόχρονα σήκωνες τριώροφο; Που στον κόσμο ένα τριτοκοσμικό χρεοκοπημένο κράτος τάζει στους τεμπέληδες πολίτες Εθνική σύνταξη; Από που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά για να δοθούν στους τεμπέληδες; Μήπως θα συνεχίσετε για πολύ ακόμα με τον κολο-ΕΝΦΙΑ μέχρι να δημευτούν τα σπίτια για να πληρώνετε τους τεμπέληδες; Βάλτε μυαλό ρε, βάλτε τάξη, κόψτε όλες τις ηλίθιες παροχές που παίρνει το κάθε λαμόγιο για να ανασάνει ο φορολογούμενος. Δεν βλέπετε ότι σας κοροιδεύουν και ότι όλοι έχουν το κάτι τι τους για να καλοπερνάνε αποφεύγοντας να πληρώσουν ότι μπορούν;

Ioannis K.

Πόσο, μα πόσο δίκιο έχεις φίλε μου... Πόσες συντάξεις έχουν βγει χωρίς να τις αξίζει και χωρίς να έχει προσπαθήσει ποτέ τόσος κόσμος, που ήθελε πολλά (μάλλον πάρα πολλά) με 0 δουλειά. Το μόνο που θα συμπληρώσω είναι το πόσο άδικο είναι να κόβονται συντάξεις σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα δίναν τις εισφορές τους και συμπληρώσαν ένσημα πάνω από 35 έτη. Σε αυτούς γιατί τα κόβετε;; Για να πληρώνετε τις συντάξεις που ανέφερε ο φίλος πιο πάνω;; Ε, όχι...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ολόσωστα τα λεει ο φίλος! Αυτά που φαίνονται άδικα είναι απλώς η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης! Δεν είναι δυνατό, δεν είναι λογικό, δεν είναι δίκαιο, να υπάρχουν τόσες συντάξεις που να είναι υψηλότερες από τον βασικό μισθό των 586 ευρώ!! Και αυτές που έπεσαν από τον Ιούνιο στα 580 καθαρά είναι απολύτως δικαιολογημένο...και δεν συγκρίνονται με τους μισθούς πείνας που υπάρχουν. Ποιος να τα πει αυτά ευθέως χωρίς να τον πάρουν με τις πέτρες οι βολεμένοι "γέροι", δηλαδή 55χρονοι συνταξιούχοι...Θα σου πουν ότι τα...πλήρωσαν με τις εισφορές τους, δηλαδή διαστρέφουν την πραγματικότητα απίστευτα. Ελληνικός λαός, εθισμένος στο βόλεμα, στον ωχαδερφισμό και στο κλέψιμο των άλλων.

Thoikos

Αξιος.Δυστυχώς,οι πολιτικοί,αλλά και οι δημοσιογράφοι γλείφουν τους απατεώνες.

@άργησες να πείς τις αλήθειες σου...!

Εσύ καλά κρούεις τον κώδωνα κινδύνου(!)αλλά τόοοοοσα χρόνια που μονιμοποιήθηκε αυτή η κατάσταση της λαμογιάς και κλεψιάς ποιός βγήκε ποτέ να θίξει τέτοια θέματα??Και γιατί τάχατες ο Τσύριζα ήλθε σαν δίκαιος(!) τιμωρός τώρα ....για να μας τιμωρήσει όλους ανεξαιρέτως????

Klein main

Το έχω γράψει ξανά,αλλά θα το ξανά γράψω. Ο καλύτερος τρόπος να ξεβρακώσεις την ..αριστερά είναι να την βάλεις να κυβερνήσει._

AW

Το είχε πεί ο Πατέρας της Νίκης ο Sir Winston Churchill,αν θές να απαλλαγείς από την αριστερά για πάντα άφησε την να κυβερνήσει 3-4 μήνες,η αριστερά κυβέρνησε το ανατολικό μπλόκ 50 χρόνια και τους διάλυσε,και εδώ στην Ελλάδα έχουν αυτοθεοποιηθεί και κυβερνάνε 1.5 χρόνο και τα διαλύσανε όλα.

?

Να τη χαιρεστε την αριστερα σας

F16

Ευτυχώς όμως, δεν εφαρμοσαν τη ρητρα μηδενικου ελλείμματος!!

dora

Τωρα το τρίτο το μακρύτερο και οπως έλεγε και η Ραχήλω ραντεβού στα γουναράδικα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης