Σκηνικό κρίσης ξανά από την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα

Σκηνικό κρίσης ξανά από την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα

Ματαιώθηκε το Eurogroup της Μ. Πέμπτης - Η κυβέρνηση έβγαλε και νέο non paper με το οποίο επανέρχεται (!) στο θέμα των υποκλοπών της συνομιλίας του ΔΝΤ, παρά τη γκάφα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών καθώς, μετά το χθεσινό αδιέξοδο και την ματαίωση του εκτάκτου Eurogroup
που δρομολογείτο για την Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα θα ξεκαθαρίσει αν οι συνομιλίες στο Χίλτον θα συνεχιστούν -«για τα μάτια» τουλάχιστον και ως ένδειξη «καλών προθέσεων» τις επόμενες ώρες ή μέρες στην Αθήνα, ή αν οι απεσταλμένοι των δανειστών θα αποχωρήσουν εσπευσμένα από την Αθήνα, με ορίζοντα πιθανής επιστροφής πλέον μετά την Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.Μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θέσει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο τη διαφωνία με τους δανειστές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.


Η στάση των δανειστών θα δείξει αν υπάρχει και μικρό έστω περιθώριο υποχώρησής τους, στην απαίτηση για λίστα με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα νομοθετήσει «εδώ και τώρα».

Από πλευράς της, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον», να αποκαλύψει δηλαδή από τώρα με ποια ακριβώς μέτρα δεσμεύεται να «κλειδώσει» τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 ή και τα επόμενα χρόνια. Και καθώς ταυτόχρονα, «σαρώνοντας» τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων, δίνει την εικόνα ότι προετοιμάζεται για παρατεταμένη «ανομβρία» δόσεων και ρευστότητος, δημιουργώντας και κλίμα αβεβαιότητος στην αγορά και την κοινωνία.
 
Στο εσωτερικό (και εσωκομματικό) μέτωπο όμως, η κυβέρνηση ήδη πανηγυρίζει ότι «έκλεισε συμφωνία» για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, παραλείποντας να αναφέρει πάντως ότι η συμφωνία των δανειστών στηρίζεται και στην «χέρι με χέρι» ανταλλαγή που ζήτησαν, δηλαδή λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. που θέλουν να τα εγκρίνουν ταυτόχρονα και όλα μαζί από τώρα.
 
H κατάσταση είναι περισσότερο άσχημη από όσο εμφανίζεται, όπως έδειξε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που υπογραμμίζει το κόστος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και το θεωρεί μεγαλύτερο από το κόστος των υφεσιακών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, ή και εκείνων που ζητούν οι θεσμοί.
 
Το γεγονός άλλωστε ότι οι δανειστές της βάζουν «το μαχαίρι στο λαιμό» για να ψηφίσει τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. δείχνει πως δεν αρκούνται σε μάλλον γενικόλογες δεσμεύσεις της, ότι δηλαδή εάν μια φορά το χρόνο (άνοιξη του 2017 και του 2018) και ...κατόπιν εορτής (αφού οριστικοποιηθούν από τη Eurostat τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς) αποκαλυφθεί ότι έπεσε έξω στους στόχους του, τότε ο (εκάστοτε) υπουργός Οικονομικών θα προβαίνει σε λήψη μέτρων «αγνώστου ταυτότητος», που θα αποφασίζονται εκείνη τη στιγμή.
 
Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν παρακολούθηση ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, μεσούσης της χρονιάς, ώστε να αντιμετωπίζονται εν  τη γενέσει τους τυχόν αστοχίες, επειδή αμφισβητούν την αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης. Ζητούν και δέσμευση, τουλάχιστον για την πηγή και το είδος των εκτάκτων μέτρων λιτότητας, όπως πχ αυξήσεις ΦΠΑ "σίγουρης απόδοσης" σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, περικοπές μισθών και συντάξεων ή απολύσεις στο δημόσιο κλπ.
 
Από την άλλη, «σαρώνοντας» τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων δημιουργεί και πάλι εικόνα αβεβαιότητας και ταραχής στην αγορά και την οικονομία, προϊδεάζοντας για μακρά «ανομβρία».


Δεύτερο non paper: Στη ρητορική των «κακών» ΔΝΤ-Σόιμπλε επιστρέφει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων

Με το επιχείρημα του «για όλα φταίει το ΔΝΤ» προσπαθούν να δικαιολογήσουν κυβερνητικοί κύκλοι το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη μη πραγματοποίηση Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Εμφανίζονται, μάλιστα, βέβαιοι ότι η πρόταση για αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες που φέρεται να κατέθεσαν στο τραπέζι όσον αφορά το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. είναι αξιόπιστη και ούτε λίγο-ούτε πολύ δεν θα εφαρμοστεί καθώς όπως λένε «η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Επαναφέρουν, δε, από την υπόθεση των διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου-Πέτροβα που ήρθε στο φως μέσω των Wikileaks προκειμένου να στηρίξουν το επιχείρημά τους ότι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». 

Και το χθεσινό, πρώτο non paper

Αναλυτικά, το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα, έχει ως εξής:

Για την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.
Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.
Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.
ΤΟ ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (186)

ΑΚΗΣ - ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Η παρέα του Τσίμπλα οδηγεί σε κλείσιμο κάθε μικρή επιχείρηση - ακόμα και καφενείο - που λειτουργεί σε χωριό κάτω των 2.000 κατοίκων!Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, αίρεται η επί χρόνια προστασία των συγκεκριμένων ευαίσθητων περιοχών που προβλέπει πως οι μικροεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν σε αγροτικές περιοχές δεν ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ, αλλά στον ΟΓΑ. Πλέον, οι καφετζήδες, μπακάληδες και οι μικροεπιχειρηματίες που κρατούσαν "ζωντανή" την καρδιά της ελληνικής υπαίθρου από την ερημοποίηση χάνουν κάθε κίνητρο και επιβαρύνονται με τις δυσβάσταχτες εισφορές του ΟΑΕΕ που μαθηματικά θα τους οδηγήσει σε παύση κάθε δραστηριότητας.Το νέο μέτρο σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του σε 24% για όλη τη χώρα ολοκληρώνει το "ξήλωμα" κάθε ασπίδας προστασίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας επιδεινώνοντας το βαρύ κλίμα για τους βουλευτές ειδικά αυτούς προέλευσης επαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

@

Τι λες ρε κουτοπόνηρο βλαχαδερό; Όλα τα μπακαλοταβερνοκαφενεία στα διάφορα κουτσοχώρια, χρόνια τώρα μάζεψαν όλο το χρήμα των χωριανών τους πουλώντας σε υπέρογκες τιμές χωρίς κανέναν ανταγωνισμό, παριστάνοντας κι αποπάνω ότι επιτελούν ..........εθνικό έργο. Και βλακωδώς οι διάφοροι κυβερνώντες τους άφησαν εντελώς αφορολόγητους. Δεκάδες τέτοια παραδείγματα γύρω μας. Σε χωριό 200 περίπου κατοίκων, ένα ιδιοκτήτης του μοναδικού μπακαλοταβερνοκαφενείου, αγόρασε τα χωράφια όλων, ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, ένα σε επαρχιακή πρωτεύουσα, 2 τακτέρ κλιματιζόμενα, μία μερσεντές 200Ε για το γιό, μια BMW για τον γαμπρό ένα ΑΤΟS για τη νύφη και ένα GOLF για την κόρη και σαφώς έχει κάργα μετρητά στην άκρη. Και εδώ και 50 χρόνια άμα τον ακούσεις λέει ότι δεν βγαίνει και θα κλείσει το γαμ... το μπακαλοταβερνοκαφενείο. Και δεν υπάρχει ένας αρμόδιος να τον καλέσει στην εφορία και να του πει, πως με τα μηδενικά εισοδήματα που δήλωνες, ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;

Caligula

Φαγώθηκε να φύγει ο Σαμαράς. Και τι κατάλαβε τώρα ?Τίποτα! Πολλοι κατηγορούν τον Σαμαρά για το κυνήγι της καρέκλας αλλά και τούτος δεν είναι καλύτερος. όλοι προσπαθούν να το παίξουν ήρωες.

GREEKMAN.

Ή αλήτικη και ξενόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου θέλει να τελειώσει οριστικά τους Έλληνες.Ή αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές να ρίξει τους δύο προδότες και ο Λαός θα τους επιβραβεύσει.Όχι άλλο Τσίπρα Καμμένο, όχι άλλη χρεοκοπία και καταστροφή.15 μήνες μας κυβερνούν σκουπίδια και καθάρματα.

ΠΡΟΤΑΣΗ!

...ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ... ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΖΗΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. 5ΗΜΕΡΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ.

φουφουτος 3/2

Μου αρέσει που κάποιοι συριζοψωναρες μιλάνε ακόμα και τώρα για αριστερή κυβέρνηση.

XYZ

Δεν κατάλαβες! 100% Αριστερίλα βρωμάει η "Κυβέρνηση" των ανίκανων!

Χρηστος

Εγω παντως και εκλογες να κανει θα τον ψηφισω. Με πηρατε στο λαιμο σας αχρηστοι, τωρα θα σας παρω και εγω. Σειρα μου..

Γιώργος

Η κυβέρνηση των τσαρλατανων δεν ξέρει που να κρυφτεί αν φύγει απο την εξουσια ! Ξέρουν οτι υπαρχει Γουδή γραβάτα απο σχοινί !

Αντώνης North London

Στην Ελλάδα κανεις δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει τα τελευταία έξι χρονια ! Ολο λαϊκισμοί παραπλάνηση ψέμα και ανακρίβειες ! Δαιμονοποιούν τους πάντες τα αγγελούδια του ΣΥΡΙΖΑ ! Κατάργησαν οτι θετικό ειχε γινει απο τις πρωηγουμενες κυβερνήσεις και ξαναέκαναν την Ελλάδα σαν τα μούτρα τους ! Κράτος μπάχαλο ! Οι εκβιαστές δανιστες που μας δανείζουν με επιτόκιο 0,80 % δεν μας δίνουν αλλα οι παλιάνθρωποι ! Επιδει ο Σλοβάκος δάσκαλος που παίρνει μισθο 360 € τον μήνα δεν θελει να δανίσει τον ελληνα δάσκαλο που παίρνει 1000€ τον μήνα ! Για τοσο παλιανθρωπους μιλάμε !

researcher

Σχόλια για πλύσιμο πιάτων στο Λονδίνο σε 3...2...1..... (Καλά τα λες πάντως)

Χάρης

Ο υπνος τον πηρε?πως ειναι ετσι ρε? ααααχαχα!

Βασιλης

Μα αυτη η κυβερνηση ( και οι άλλες ) δεν μπορουν να λύσουν το προβλημα με τους αναρχικούς και θα μας λύσουν τα οικονομικά μας ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης