Προβλήματα στα πρατήρια καυσίμων: Άλλα δέχονται κάρτες και άλλα όχι

Προβλήματα στα πρατήρια καυσίμων: Άλλα δέχονται κάρτες και άλλα όχι

H κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών συνεχίζονται ομαλά μεταξύ διυλιστηρίων, πρατηριούχων και καταναλωτών.

Προβλήματα στα πρατήρια καυσίμων: Άλλα δέχονται κάρτες και άλλα όχι
Πολλά πρατήρια αδυνατούν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, λόγω κλεισίματος των τραπεζών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών συνεχίζονται ομαλά μεταξύ διυλιστηρίων, πρατηριούχων και καταναλωτών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά από καταγγελίες για μη αποδεκτές συναλλαγές αγοραπωλησίας μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από πρατηριούχους πετρελαιοειδών, ακολούθησε επικοινωνία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών MOTOR OIL, ΕΛΠΕ και AEGEAN OIL και μας διαβεβαίωσαν ότι οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών συνεχίζονται ομαλά μεταξύ διυλιστηρίων, πρατηριούχων και καταναλωτών.

Επίσης, η διοίκηση των εταιρειών ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει ότι όλα τα ιδιολειτουργούμενα, ελεγχόμενα καθώς και τα πρατήρια τρίτων που φέρουν τα σήματα ΕΚΟ & ΒΡ και τα οποία είναι συμβεβλημένα με το τραπεζικό σύστημα, αποδέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και κάρτες στόλου των καταναλωτών.

Κλείσιμο
Σε σχέση με τη σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο των τραπεζών και την έκτακτη κατάσταση που διανύουμε, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια και ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων έχει ξεκινήσει και πως κανένας πανικός δεν δικαιολογείται.

Ωστόσο, λόγω κλεισίματος των τραπεζών, πολλά πρατήρια αδυνατούν να δεχτούν πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η ΟΒΕ ζήτησε την παρέμβαση της Γ.Γ. Εμπορίου, ώστε  να λυθεί το πρόβλημα από την Κυβέρνηση με τις τράπεζες και για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού.

Επίσης, καταδικάζει τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας και συστήνουμε στους καταναλωτές σε όσες περιπτώσεις  διαπιστώνουν υπερβολικές τιμές σε σχέση με τις μέσες τιμές άλλων πρατηρίων, πρέπει να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά στη Γ.Γ. Προστασίας Καταναλωτή στο τηλ. 1520. Παράλληλα, οι καταναλωτές που διαπιστώνουν υπερβολικά φθηνές τιμές, για τις οποίες υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι κάτω του κόστους, πρέπει είναι προσεκτικοί να ενεργούν κατά τον ίδιο τρόπο. 

Πάντως,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων   αναφέρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για Capital Controls δημιουργεί από σήμερα πλείστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα.

«Το κλείσιμο των Τραπεζών περιορίζει δραματικά την ρευστότητα των Πρατηριούχων και αυξάνει τα προβλήματα της συναλλακτικής διαδικασίας, για την καταβολή χιλιάδων ευρώ προς τις Εταιρίες Εμπορίας προκειμένου να συνεχισθεί ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός των Πρατηρίων τους”, τονίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει “επισημαίνουμε ότι αυτή η εξέλιξη δίνει την δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό πρατηρίων να ελέγξουν και να μονοπωλήσουν πλήρως την διαμόρφωση των λιανικών τιμών σε βάρος των καταναλωτών”. 

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι  διενεργεί από το πρωί σήμερα συνεχείς ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων και πρατήρια καυσίμων σε συνεργασία με τη Γεν. Γραμματεία Εμπορίου (σε εφαρμογή του Ν. 4177/2013 και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών).

Συγκεκριμένα, συνεργεία υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής διεξάγουν τιμοληψίες αγαθών πρώτης ανάγκης σε καταστήματα καυσίμων, σούπερ μάρκετ, υπεραγορές, καταστήματα τροφίμων κτλ. προκειμένου να παρακολουθούνται οι τάσεις της αγοράς και να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμόνισης τιμών σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται και τις υπόλοιπες ημέρες καθημερινώς με στόχο την προστασία των πολιτών και τη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης