ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Π. Κρούγκμαν: H πρώτη γραμμή άμυνας για ένα Grexit έχει σπάσει

Π. Κρούγκμαν: H πρώτη γραμμή άμυνας για ένα Grexit έχει σπάσει

Για τον διάσημο οικονομολόγο τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το ιδεολόγημα ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων

Π. Κρούγκμαν: H πρώτη γραμμή άμυνας για ένα Grexit έχει σπάσει
Ολοένα στενεύουν τα περιθώρια για την Ελλάδα και η πορεία προς το Grexit φαίνεται να διαγράφεται πιο έντονα τώρα, σχολιάζει σε νέο του άρθρο στους New York Times ο Πώλ Κρούγκμαν.

Όπως υποστηρίζει, η πρώτη γραμμή άμυνας για ένα Grexit έχει σπάσει. Καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από το ευρώ υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε «την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», καθώς όλοι θα έτρεχαν να αποσύρουν τα χρήματα από τις τράπεζες. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον για την Ελλάδα σχολιάζει ο Κρούγκμαν, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η Αθήνα του 2015 είναι το Μπουένος Άιρες του 2001.

Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο, διερωτάται ο γνωστός οικονομολόγος. Για τον ίδιο, τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το ιδεολόγημα ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει, η Ελλάδα εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι σοβαρές περικοπές δαπανών που έγιναν σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και χωρίς να έχει την δυνατότητα να προβεί σε υποτίμηση του νομίσματός της, την οδήγησαν σε μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση. Αλλά αυτό δεν είναι ελάττωμα των Ελλήνων, είναι ελάττωμα του ίδιου του ευρώ, σπεύδει να διευκρινίσει ο οικονομολόγος.

Διαβάστε περισσότερα στο
Κλείσιμο
newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης