Ολοκληρώθηκε χωρίς «καπνό» η συνεδρίαση του Euroworking Group

Ολοκληρώθηκε χωρίς «καπνό» η συνεδρίαση του Euroworking Group

Οι συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ - Δημοπρασία εντόκων 875 εκατ. ευρώ εν αναμονή νέας απόφασης για ELA - Βούτσης: Η δόση προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά την Μεγάλη Πέμπτη

Ολοκληρώθηκε χωρίς «καπνό» η συνεδρίαση του Euroworking Group
Λίγο μετά τις 17.00 ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα, που τελείωσε έπειτα από 2,5 περίπου ώρες, χωρίς όμως να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι αργά σε γεύμα εργασίας των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και από τη μεριά της Ελλάδας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαου Θεοχάρακη.
 
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η «σαλαμοποίηση» ελέγχων και δόσεων, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Αρωγός των προσπαθειών της κυβέρνησης στέκεται η Κομισιόν αλλά και η Ουάσιγκτον, με στόχο να αρχίσουν να έρχονται έστω και με υποδόσεις κάποια  χρήματα έως την τελική συμφωνία του Ιουνίου, όποτε διαπιστώνεται πως τα λεφτά τελείωνουν στη χώρα μας.
 
Το ελληνικό ζήτημα εξετάζεται σήμερα διεξοδικά, στην πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Euroworking group. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άφηναν ανοικτό να υπάρξει μία πρόοδος των διαβουλεύσεων, καθώς εξαντλούνται επικίνδυνα πλέον ο χρόνος και τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι να φτάσει η οικονομική στήριξη το αργότερο έως το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.
 
Πολλά εξαρτώνται όμως και από την πρόοδο των τεχνικών διαβουλεύσεων. Στην Αθήνα έχουν πάρει φωτιά από χθες οι συναντήσεις ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών του άτυπου «Athens group». Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα αλλά και το ασφαλιστικό. Έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει μόνον θεωρητικά «κείμενα εργασίας» και όχι «κείμενα διαπραγμάτευσης», αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως προετοιμάζει και πακέτο προτάσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ.
 


«Κανονικά η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ»
Ο κ. Βούτσης μιλώντας σήμερα στο MEGA δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα υπάρξει καλή συμφωνία», ενώ τόνισε ότι η δόση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά αύριο, Μεγάλη Πέμπτη. «Έχουμε κάνει βήματα. Πριν από κάθε συμφωνία γίνονται οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «κάθε εβδομάδα βλέπουμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα». «Στόχος είναι να συμπεριληφθεί η χώρα στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές ακολουθούν το σχέδιό τους, δηλαδή οι δανειστές πιέζουν οικονομικά και η ελληνική πλευρά προχωρά κανονικά στο νομοθετικό της έργο». Πάντως, όπως δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, δεν γίνεται να πληρώνουμε επ' αόριστον, αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία – γέφυρα θα υπάρξει πρόβλημα. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να μην υλοποιηθεί. Το παιχνίδι που γίνεται είναι ξεκάθαρα πολιτικό και δεν αφορά ούτε τα 300 ευρώ εδώ ή εκεί, ούτε τους κανόνες. Στην πραγματικότητα πριν από κάθε συμφωνία είναι η πιο δύσκολη φάση της.
 

Δόση- δόση και η αξιολόγηση
Από το διήμερο ταξίδι του που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον πάντως, ο κύριος Βαρουφάκης κομίζει την στήριξη και τις πιέσεις των ΗΠΑ για να μην υπάρξει «ατύχημα» στην Ευρωζώνη.
 
Ο κύριος Βαρουφάκης παρουσίασε στους αμερικανούς αξιωματούχους και στην Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συναντήθηκε, το δικό του πλάνο διαβουλεύσεων το οποίο προτείνει να ακολουθηθεί στο εξής και το οποίο προβλέπει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ανά θεματική ενότητα, ώστε να κλείνει το ένα θέμα και μετά να μεταβαίνει στο άλλο. Για την πρακτική αυτή θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν και τα μέλη του Euroworking Group.
 
Η τακτική αυτή θα μπορούσε να άνοιγε, θεωρητικά, και τον δρόμο για τμηματική καταβολή των δόσεων, ακολουθώντας την μέθοδο διαπραγμάτευσης «ενότητα-ενότητα». Θα ήταν επιτυχία της ελληνικής πλευράς αν το καταφέρει, αφού η πρακτική ως τώρα ήταν πως «τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα» στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Η πρακτική αυτή εσήμαινε ότι όσο και αν διαρκούσαν οι συζητήσεις, ποτέ δεν έκλειναν πριν εξαντληθούν ο χρόνος και οι αντοχές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδος που πιεζόταν για χρήματα, με τους δανειστές να επαναφέρουν διαρκώς και θέματα που είχαν κατ’αρχήν κλείσει –τακτική που εφάρμοζε κατ’εξοχήν ως τώρα το ΔΝΤ για να στριμώχνει τους συνομιλητές του.
 
Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως παραδειγματίστηκε από την κακή εμπειρία των προκατόχων του και, μετά τη «δημιουργική ασάφεια», φαίνεται πως θέλει να περάσει στη φάση «σου δίνω, μου δίνεις, χέρι με χέρι».
 

Κλείσιμο
Ομιλητής ο Βαρουφάκης
Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε ήδη και πάλι από τη χώρα μας για να μεταβεί στο Παρίσι. Εκεί θα μιλήσει σε συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (Institute for New Economic Thinking) -το οποίο ίδρυσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων- με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της Ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών». Την ομιλία του θα προλογίσει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς.
 
Νωρίτερα ο κύριος Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κύριο Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα μετάσχει επίσης στο ίδιο συνέδριο.
 
Ο κύριος Βαρουφάκης θα μιλήσει στο συνέδριο ως διανοητής οικονομολόγος, αφού στο βιογραφικό των ομιλητών δεν αναγράφεται η ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος.
 
Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 

Δημοπρασία εντόκων 875 εκατ. ευρώ εν αναμονή νέας απόφασης για ELA
 
Την ώρα που αναμένεται η κρίσιμη νέα απόφαση της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, σήμερα διεξάγεται Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατ. ευρώ, λήξεως 9 Οκτωβρίου 2015.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τρίτη 14 Απριλίου 2015 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ.
 
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης