Παράθυρο για εξαίρεση από το φόρο 26% - Ποιους περιλαμβάνει η διόρθωση

Παράθυρο για εξαίρεση από το φόρο 26% - Ποιους περιλαμβάνει η διόρθωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο παρεμβάσεις για το επίμαχο άρθρο 21 που αφορούσε σε τριγωνικές συναλλαγές

Παράθυρο για εξαίρεση από το φόρο 26% - Ποιους περιλαμβάνει η διόρθωση
Παραμένει τελικά, παρά τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ο δασμός 26% στις εισαγωγές από χώρες όπως Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιρλανδία κλπ. Ωστόσο η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη άνοιξε και ένα παράθυρο να μην πληρώνουν τελικά το φόρο, όσοι έχουν μόνον συνήθεις και όχι «ύποπτες» τριγωνικές συναλλαγές με τις μη συνεργάσιμες ή με προνομιακό καθεστώς χώρες.

Κατά τη συζήτηση πριν την ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο παρεμβάσεις για το επίμαχο άρθρο 21 που αφορούσε στις τριγωνικές συναλλαγές:

1. Η κυρία Βαλαβάνη παρέμπεψε σε υπουργική απόφαση που θα εκδώσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το υπουργείου Οικονομικών, που θα ορίζει με ποια κριτήρια και παραστατικά (πχ τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ) θα μπορεί κατά την κρίση του ο αρμόδιος έφορος να απαλλάσσει ή όχι την επιχείρηση από την υποχρέωση καταβολής φόρου 26%. Μένει να φανεί πόσο σαφή θα είναι τα κριτήρια για να μην υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην απαλλαγή από τον φόρο των συνηθισμένων εισαγωγών.

Κλείσιμο
2. Ο υπουργός Οικονομίας κύριος Σταθάκης ανακοίνωσε πως η διάταξη νόμου αλλάζει και θα ισχύει τρίμηνη αντί για δωδεκάμηνη επιστροφή του φόρου. Αυτό σημαίνει πως και αν ο έφορος υποχρεώσει κάποια επιχείρηση να πληρώσει τον φόρο ενώ δεν όφειλε, το ποσό του φόρου θα επιστρέφεται στην επιχείρηση ενός 90 ημερών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης