Forbes: Η Γερμανία κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι το ευρώ θα σωθεί από ένα Grexit

Forbes: Η Γερμανία κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι το ευρώ θα σωθεί από ένα Grexit

O κίνδυνος έγκειται στο ότι, αν φύγει η Ελλάδα και τα πάει καλά εκτός ευρώ, τότε κι άλλοι θα σκεφτούν, “γιατί να μην κάνω κι εγώ το ίδιο;”», αναφέρει 

Forbes: Η Γερμανία κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι το ευρώ θα σωθεί από ένα Grexit
Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα σημάνει και κάτι φοβερό για την ισορροπία της ευρωζώνης, ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall,  επιχειρεί να στηρίξει μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με αυτή, αυτό που λένε οι Γερμανοί, ότι δηλαδή η ευρωζώνη δεν θα είχε πρόβλημα με ένα Grexit, είναι λάθος. Όχι όμως για τους λόγους που προβάλλονται συνήθως. Όπως λέει, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, θα υπήρχε άνοδος των επιτοκίων σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Και ίσως η ΕΚΤ να μπορούσε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, αν συνέβαινε. Όμως αυτό δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο κίνδυνο για το ευρώ, ότι δηλαδή, αν φύγει η Ελλάδα θα φύγουν κι άλλοι από το κοινό νόμισμα. Αντιθέτως, ο κίνδυνος έγκειται στο ότι, αν φύγει η Ελλάδα και τα πάει καλά εκτός ευρώ, τότε κι άλλοι θα σκεφτούν, “γιατί να μην κάνω κι εγώ το ίδιο;”.

Έτσι, συνεχίζει ο Tim Worstall, η φυγή της Ελλάδας θα σημάνει και την αντιστροφή των όσων υποστηρίζει η Μέρκελ καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξέσπασε στη ν Ελλάδα το 2009. Από τότε, ο κίνδυνος μετάδοσης έχει εκμηδενιστεί, όπως σημειώνει και το Spiegel, επικαλούμενο αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δύο κράτη που ζήτησαν βοήθεια.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης