Paulson: Όχι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος

Paulson: Όχι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εθνικές εκλογές και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα και οι επενδυτές είναι πολιτική σταθερότητα - Σε ποιες ελληνικές εισηγμένες έχει παρουσία ο Κροίσος μεγαλοεπενδυτής

Paulson: Όχι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος
Προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος John Paulson, ιδρυτής της Paulson & Co. Inc. που κατέχει άνω του 5% της Eurobank και της EYΔΑΠ.

Όπως τόνισε ο Paulson κατά τη διάρκεια του 16ου Annual Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, “Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν νέες εκλογές. Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πτώση της ελληνικής χρηματααγοράς και των μετοχών ενώ οι νέες επενδύσεις έχουν αναβληθεί. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποφευχθούν οι εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί χρόνος στις τρέχουσες πολιτικές για να δράσουν” σημείωσε και πρόσθεσε ότι με την πολιτική σταθερότητα η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 θα επιταχυνθεί ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

Κλείσιμο
“Τα επενδυτικά μας πλάνα βρίσκονται σε αναμονή αυτή τη στιγμή, καθώς περιμένουμε το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας” είπε χαρακτηριστικά.

Οι επενδύσεις του Πόλσον στην ελληνική αγορά

Πλην της μητρικής Paulson & Co, ο κ Πόλσον καταγράφει δυναμική παρουσία διεθνώς αλλά και στην ελληνική αγορά μέσω των θυγατρικών του Paulson Credit Fund και Paulson Advantage Plus Fund. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρα αυτών ο Πόλσον ενίοτε “παίζει” Ελλάδα και μέσω του επενδυτικού fund Schroder.

Πρώτη καταγεγραμμένη ενασχόληση του κυρίου Πόλσον με την Ελλάδα θεωρείται η δημόσια δήλωσή του, το Φεβρουάριο του 2012, όταν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εκτίμησε ότι “η επερχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο σοκ για το σύστημα ακόμη και από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers”! Τότε προέβλεψε μάλιστα πως «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως το τέλος Μαρτίου προκαλώντας έτσι τη διάλυση της ζώνης του ευρώ». Ωστόσο ο 58χρονος αμερικανός hedge fund μάνατζερ άλλαξε γρήγορα γνώμη ποντάροντας στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Και στην πράξη προχώρησε τότε σε τοποθετήσεις στις μετοχές των τραπεζών Alpha Bank, (στο 5,42% του μετοχικού της κεφαλαίου) και Πειραιώς, (στο 6,62% των μετοχών). Αυτές οι μετοχές παραμένουν και σήμερα στα χαρτοφυλάκιά του, μέσω του επενδυτικό κεφάλαιου Recovery Fund. Τελευταία – χρονικά – κίνησή του είναι η εξαγορά ποσοστού 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ...   

Ποιος είναι ο Τζον Πόλσον

Ο John Alfred Paulson είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς hedge fund μάνατζερ που τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξάνει την επιρροή του – και τα προς διαχείριση κεφάλαιά του – μέσω της εταιρείας που ίδρυσε προ εικοσαετίας, την Paulson & Co.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του και τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα πρόσωπα στο χώρο της διεθνούς οικονομίας και των αγορών. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός πως συγκριτικά είναι ένας από τους νεώτερους διαχειριστές – επενδυτές τέτοιας κλίμακας, αφού φέτος διάγει το 59ο έτος της ηλικίας του. Η δυναμική του αποδεικνύεται και από την μετεωρική αύξηση της προσωπικής του περιουσίας. Από το μηδέν έφτασε να αποτιμάται από το Forbes στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Πρακτικά από το 2007 και μετά υπολογίζεται ότι “κερδίζει” από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ετησίως, γεγονός που τον κατατάσσει μακράν στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων επενδυτών παγκοσμίως. Το Forbes έγραψε γι' αυτόν πως είναι ο άνδρας που έχτισε πιο γρήγορα από κάθε άλλον τέτοια περιουσία στη σύγχρονη ιστορία της Wall Street.

Το μεγάλο ρίσκο που απέδωσε στον κ. Πόλσον ήταν η επιλογή του να ποντάρει κόντρα στην αναπτυσσόμενη αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, την περίοδο 2008 – 2011. Όταν η αγοεά κατέρρευσε και χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί χρεοκοπούσαν η Paulson & Cο εκτινασσόταν στην κορυφή της λίστας των κερδοφόρων hedge funds.

Το πλέον παράδοξο στην προσωπική πορεία του κυρίου Πόλσον είναι πως ξεκίνησε να ασχοληθεί με τις καλές τέχνες, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Το 1973 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου παρακολούθησε μαθήματα συγγραφής, κινηματογράφου, παραγωγής ταινιών και φιλοσοφίας. Μόλις πήρε το πτυχίο του ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, αλλά όταν ξέμεινε από λεφτά, στο Κίτο του Ισημερινού, ο δαιμόνιος Πόλσον αγόρασε παιδικά ρούχα από μια οικοτεχνία, τα πούλησε στην αγορά, με ένα καλάθι, έβγαλε αρκετά χρήματα για τα εισιτήρια της επιστροφής στην πατρίδα και ανακάλυψε ότι έχει ταλέντο στις αγοραπωλησίες.

Επέστρεψε το 1976 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να σπουδάσει αυτή τη φορά οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Όταν αποφοίτησε επέστρεψε στον Ισημερινό και ξεκίνησε εισαγωγές ξυλείας από εκεί. Το 1978 γράφτηκε στο Harvard Business School, ενώ παράλληλα εργάστηκε στην Boston Consulting Group όπου σταδιακά έγινε ένας επιτυχημένος σύμβουλος μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έμεινε στην εταιρεία μέχρι το 1994 όταν τελικά ίδρυσε το δικό του hedge fund, προπομπό της σημερινής κραταιάς Paulson & Co., με αρχικό κεφάλαιο 2 εκατομμυρίων δολαρίων, δανεικό από την τράπεζα Bear Stearns και μοναδικό του υπάλληλο μια γραμματέα. Το 2003 η Paulson & Co διαχειριζόταν 300 εκατ. δολάρια, το 2014 είχε υπό διαχείριση πάνω από 36 δισ. δολάρια...



Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης