Στουρνάρας: Ανοίγουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Στουρνάρας: Ανοίγουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

«Θέλουμε αμοιβαία επωφελή λύση», λέει ο κ. Στουρνάρας - Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών ξεκινούν τη συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους - Διαβάστε αναλυτικά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς

Πάνω από έξι μήνες διαρκούν ήδη οι προετοιμασίες και οι διαξιφισμοί μεταξύ Ελλάδος και ευρωπαίων εταίρων για τα μέτρα ελάφρυνσης που ζητά η Αθήνα για το ελληνικό χρέος.

Απόψε όμως για πρώτη φορά, στο συμβούλιο Eurogroup, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν και επισήμως αντιμέτωποι στην «σέντρα» του αγώνα, σε ένα «βαρύ γήπεδο» όμως λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, που αποσπούν το ενδιαφέρον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από την ελληνική υπόθεση.

O κ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει επίσημα το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα βήμα που θα σημάνει την υπαναχώρηση της κρίσης στην Ευρώπη.

«Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους», είπε ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα, υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές μας ανάγκες», πρόσθεσε αναφερόμενος στις πληρωμές τόκων ύψους 6 δισ. ευρώ στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε απώλειες στους εταίρους μας. Θέλουμε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για όλους», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ο Guardian υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε πρόσφατα το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το 2013.

Πάντως, τα «προεόρτια» για τη σημερινή αναμέτρηση έχουν αρχίσει πριν εννέα μήνες, από τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή, όταν η Αθήνα έδειξε αποφασισμένη να φτάσει στο στόχο που είχε θέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο (2013 αντί το 2014) και να κινήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του δανειακού «ζυγού» της χώρας. Από τότε ήδη οι ευρωπαίοι εταίροι και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προτιμούσαν, με δηλώσεις τους, να βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, για να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2012.

Και απόψε πάλι, όπως και τότε, ο κύριος Στουρνάρας ξέρει ότι στο Βερολίνο έχουν ξανά εκλογές και ότι οι ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να βρουν «πάτημα» στην ελληνική υπόθεση για να αποκομίσουν κομματικά κέρδη, λίγο πριν την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Επιπλέον, η τύχη της Ουκρανίας έχει μεταβάλει το διεθνές σκηνικό και διαταράσσει τις ισορροπίες σε Ευρώπη και Αμερική, σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Και όταν οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις συζητούν σχέδια και πακέτα βοήθειας για την «εύφλεκτη» υπόθεση της Ουκρανίας, η κουβέντα γίνεται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν φτάνουν όμως στην Ελλάδα αλλά αφορούν άλλους.

Μια βαλίτσα γεμάτη… επιχειρήματα

Ο κ. Στουρνάρας ξέρει όμως και ότι στην Ελλάδα όλοι πλέον περιμένουν να ανοίξει η συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού  χρέους. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται, ο δρόμος που θα ανοίξει σήμερα αναμένεται να αποδειχθεί μακρύς. Στις βαλίτσες του πετώντας στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας έχει τον φάκελο με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που του είχαν θέσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το 2012 (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, εφαρμογή των συμφωνηθέντων δράσεων με την τρόικα), ώστε να αναλάβουν δράση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το τέλος του 2014, πριν τουλάχιστον αλλάξουν τα πρόσωπα και οι συσχετισμοί στην Κομισιόν και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Στουρνάρας θα εξηγήσει πως η Ελλάδα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της κι δεσμεύεται για νέα πρωτογενή πλεόνασματα, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό χωρίς την ελάφρυνση του χρέους την οποία υποσχέθηκαν οι εταίροι.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να ακουστεί και η άποψη του ΔΝΤ ότι απαιτείται «κούρεμα» του χρέους. Ο κ. Σόιμπλε και το Βερολίνο δε θέλουν ούτε να τα ακούνε τώρα αυτά και, έτσι, η συζήτηση στρέφεται πλέον σε μετακύλιση της λήξης των δανείων στα 50 χρόνια αντί 30 που ισχύει σήμερα, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Ή η μετατροπή τους από κυμαινόμενα σε σταθερά, ώστε να μην επηρεαστεί το ελληνικό χρέος από μια μελλοντική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Υπό προϋποθέσεις όλα αυτά εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφράζονται και σε ελάφρυνση έως 25 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετιών, καθιστώντας βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2022. Αυτό είναι όμως μια τεχνική συζήτηση που τώρα ξεκινάει και θα έχει έντονο παρασκήνιο, αναλόγως και των διεθνών εξελίξεων. Η Αθήνα θέλει να «κλειδώσει» από τώρα ό,τι  περισσότερο μπορεί να κερδίσει άμεσα από φέτος, και μελλοντικά να βελτιώσει ό,τι μπορέσει ακόμα περισσότερο στο απώτερο μέλλον –που μόνο βέβαιο δεν προδιαγράφεται για να αφήσει να περιμένει πρώτα πώς θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μετά από έξι μήνες ή 1-2 χρόνια από σήμερα.

Τι ζητά ο Στουρνάρας στο «παζάρι»με τις Βρυξέλλες

Υπό τα δεδομένα αυτά, η στρατηγική της κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:

- να ζητήσει την επιμήκυνση στα 50 έτη  του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 192,8 δισ. ευρώ. Τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου από την ΕΕ ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται να αποπληρωθούν από το 2020 έως το 2041 (μέση διάρκεια τα 17 έτη). Τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM)  ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ και έχουν μέση διάρκεια τα 30 έτη. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού «πακέτου» των 192,8 δισ. ευρώ στα 50 έτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους κατά 6- 7 δισ ευρώ στα επόμενα 20- 30 έτη.

-να «κλειδώσει» σε σταθερό επιτόκια, τα σημερινά χαμηλά κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων του πρώτου Μνημονίου. Σήμερα  το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά είναι περίπου 0,82% (Euribor 3μηνου + 0,50%), αλλά αναμένεται ότι θα αυξηθεί έως και 2 μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία από την ΕΚΤ, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης. Η Αθήνα εξετάζει την εναλλακτική πρόταση, να μετατραπεί το επιτόκιο σε σταθερό για 15 έτη και να επανεξεταστεί το ζήτημα μετά. Επίσης, ζητείται περίοδος χάριτος για 10 ή 20 έτη στην καταβολή τόκων για τα δάνεια του πρώτου Μημονίου από την ευρωζώνη, όπως έχει γίνει και με τους τόκους των δανείων από τον Μηχανισμό.

Παράλληλα, για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και τα ανταγωνιστικά «αντανακλαστικά» των ξένων ομολόγων του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα «λανσάρει» τη χώρα μας στο Eurogroup σαν χρήσιμο εταίρο και ελκυστικό προορισμό επενδύσεων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου Ανάπτυξης που σχεδίασε και  φέρει τον τίτλο «Ελλάδα 2021».

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Μαυρογιαλούρος

Αν με την απομείωση των 106δις του πιο πετυχημένου PSI όλων των εποχών παγκοσμίως, ο ΘΑμαράς κατάφερε να αυξήσει το χρέος από 301 σε 321δις με τρισχειρότερα φορομπηχτικά μέτρα από αυτά που είχαμε το 2012, φανταστείτε τί έχει να γίνει με τα απειροελάχιστα 25δις (το 1/4 των 106) και τί έχουμε να δούμε και να περάσουμε στα επόμενα 50 χρόνια!!(4η προσπάθεια ανάρτησης!)

Τιμωρός

Το σύστημα ετοιμάζει το εργαλείο του για να σου κάνει μια κολωνοσκόπιση μετά τις εκλογές που θα σου μείνει αξέχαστη. Ήδη σου έδωσε επαρκές δείγμα, τόσο μέσω των πρωταγωνιστών του (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), όσο και μέσω των εκούσιων κομπάρσων του (ΑΝΕΛ, ΤΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) που σου πασάρουν να ξαναψηφίσεις για περισσότερη αριστεροσύνη. Οι πρώτοι αφού σε οδήγησαν σε χρεοκοπία του κράτους μέσω των διαχρονικών και διαχρωματικών βολεμάτων τους με τα λεφτά σου, σου έστρωσαν και τη γκιλοτίνα δήμευσης της περιουσίας σου και ατομικής σου χρεοκοπίας μέσα από απανωτούς φόρους και χαράτσια με στόχο να διατηρήσουν όσο μπορούν με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας που σε θέλει εξαθλιωμένο και υπόδουλο του πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους που έφτιαξαν και τους στηρίζει. Οι δεύτεροι, πουλάνε «ιδεολογία» και «αγώνα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων» κάνοντας αντίσταση με λογύδρια στη Βολή τους και καμιά πορεία των βολεμένων και καλοπληρωμένων στο δημόσιο συνδικα-ληστών τους για την τιμή των όπλων αλλά από ουσία μηδέν σε ότι αφορά την προστασία σου. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν ΚΚΕ, ΤΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ τι χειρότερο θα πάθαινες από το οποίο σε προστάτευσαν με την παρουσία τους; Και είναι λογικό αφού άπαντες μεγάλωσαν και στηρίχτηκαν στην εξουσία των προνομίων τους με τα ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ, καθώς μόνο αυτά ξέρουν και μόνο με αυτά έμαθαν να κάνουν τις δουλειές τους πουλώντας σου αριστεροσύνη. Εξάλλου ούτε οι μεν ούτε οι δε χαλιούνται από όσα γίνονται αφού άπαντες θεωρούν βέλτιστο σύστημα αυτό της δημευτικής σοβιετικής οικονομίας που ζούμε που κάνουν κουμάντο με τη δική σου τσέπη. Απλά εκεί που οι πρωταγωνιστές μιλούν π.χ. για «ιδιωτικές τράπεζες» (οι οποίες τους δανείζουν και τους κάνουν τις δουλειές τους σε αγαστή συνεργασία με εργολάβους, εθνικούς προμηθευτές και μεγαλοεκδότες), οι κομπάρσοι μόλις λάβουν εντολή εξουσίας, θα τις κάνουν και επισήμως κρατικά εργαλεία εξυπηρέτησης. Στο μεγάλο πελατειακό κράτος με καμία απόλυση και κρατικίστικη οικονομία με δανεικά στο όνομά σου συμφωνούν ΑΠΑΝΤΕΣ. Κι εσύ πληρώνεις. Αν έχει στοιχειώδη αντίληψη των πραγμάτων πρέπει να τους μαυρίσεις άπαντες, στέλνοντας τους εκτός Βολής να ψάξουν για καμιά πραγματική δουλεία να κάνουν, μαζί με τις «εναλλακτικές» (ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ στη θέση ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ) που σου ετοίμασαν για να συνεχίσουν «μέσω συνεργασιών» να στηρίζουν το σύστημα μέχρι να στα πάρει όλα. Το δοκίμασες ήδη και άρα ξέρεις, δεν έχεις καμία δικαιολογία πλέον. Ή τους τελειώνεις ψηφίζοντας κάτι διαφορετικό (ΔΡΑΣΗ-ΔΗΞΑ που δεν παίζει στα ΜΜΕ τους), ή σε τελειώνουν αυτοί άπαντες μαζί

Λούλης

Γιατί ως κράτος να μπεις σε όλη αυτή τη διαδικασία; Βάζεις κι άλλα μέτρα και τέλος !! Σκοπός δεν είναι να ελέγχεις την κάθε ταβέρνα και το κάθε μπαράκι , σκοπός είναι να βάλεις τέτοια μέτρα έτσι ώστε να μην περισσεύουν χρήματα για να τα ξοδεύεις στο μπαράκι. Άρα, κλείνει το μπαράκι και όλοι για δουλειά στα χωράφια. Τα μπαράκια και οι ταβέρνες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα !!!

Μαυρογιαλούρος

ΧΑ στις ευρωεκλογές γιατί η "Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" (όπως είπε ο Ανδρέας) και ΟΧΙ στους Γερμανούς και τους εν Ελλάδι γερμανοτσολιάδες των και ΔΡΑΣΗ-ΔΗΞΑ ή οποιοδήποτε άλλο φιλελεύθερο κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές που θα διαλύσει την ροζογαλαζοπράσινη πελατειακή Σοβιετία και θα ενισχύσει τον παραγωγικό Ιδιωτικό Τομέα προκειμένου να έρθει άμεσα η πραγματική ανάπτυξη και όχι τα 'πράσινα (φορομπηχτικά) άλογα' του ΘΑμαρά μέχρι το 2064 που μας λέει!

Μαυρογιαλούρος

ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. Τα γαλαζοπράσινα λαμόγια που στηρίζεις δανειζόντουσαν επί 33 χρόνια για να συντηρούν τον κηφηνοκομματικό τους στρατό. Μπορώ να ταίσω την μισή Ευρώπη ΑΝ θελήσω γιατί έχω τα καλύτερα ζαρζαβατικά, τα καλύτερα φρούτα, το καλύτερο λάδι, την καλύτερη φέτα, άπειρα ψάρια και λαχανικά και οποιοδήποτε άλλο αγαθό βγάζει η φύση. Μπορώ να εκμεταλευτώ ΑΝ θελήσω τον ορυκτό μου πλούτο, τον λιγνίτη, τους υδρογονάνθρακες, τον ατελείωτο αέρα κα ήλιο προκειμένου να είμαι ενεργειακά ανεξάρτητος σαν τους Σουηδούς (γεωθερμία), τους Νορβηγούς (πετρέλαιο) και τους Φινλανδούς (ξυλεία). Και άμα λάχει, μπορώ να φτιάχνω και αμάξια (πόνυ) ή αμυντικό εξοπλισμό (άρτεμις κλπ) ή και οποιοδήποτε άλλο βιομηχανικό προϊόν επιθυμώ γιατί δόξα σοι το σύμπαν, έχω πολλούς νέους σπουδαγμένους με μυαλό και πτυχία. Καλοπερασάκηδες τεμπελχανάδες είναι οι λαοπλάνοι πολιτικοί που προτίμησαν να ξεπουλήσουν όλα τα παραπάνω για ψίχουλα προκειμένου να διορίζουν 1 εκατομύριο κηφήνες που θα τους ψηφίζουν κάθε δεκαετία αντί να προωθήσουν τον ιδιωτικό τομέα, την αγροτιά και την πρωτογενή παραγωγή που φέρνουν πραγματική ανάπτυξη και ευημερία σε μια χώρα.Τις καφετέριες και τις ταβέρνες, τα μπαράκια και τα ουζερί, τα σκυλάδικα και τις πιτσαρίες, ο δικός σου ο ΘΑμαράς τα βαυκαλίζεται, τα αβαντάρει και τα προωθεί ως μοναδική διέξοδο της κρίσης, μιλώντας για 20 εκατομύρια τουρίστες και λέγοντας μας οτι εμείς οι Έλληνες είμαστε τα καλύτερα γκαρσόνια της Ευρώπης και οτι το μέλλον μας είναι μόνο το σερβίρισμα και η λάντζα!Ο φίλος σου ο ΘΑμαράς Λούλη είναι τόσο πονηρός, που θα σου φάει όλες τις γερμανικές σου οικονομίες σε χρόνο dt και δεν θα πάρεις χαμπάρι πότε θα τελειώσουν τα φρέντο καπουτσίνο!!

Τιμωρός

Φίλε, οι καλοπερασάκιες είναι γνωστοί πλέον: όλη η Βολή, το πελατειακό τους κράτος, οι κρατικοδίαιτοι "επιχειρηματίες", οι συνδικα-ληστές τους και οι καναλάρχες παρέα με τους τραπεζίτες που όποτε χρειαστεί εξυπηρετούν όλους τους υπόλοιπους. Άσε τα λόγια λοιπόν διότι οι περισσότεροι έχουμε πλέον ξυπνήσει και βλέπουμε το παραμύθι που μας πουλάνε όλοι τους...

Λούλης

Αν η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες τότε να δανείζεσαι από τους Έλληνες και όχι από τους Γερμανούς και γενικά από τους ξένους και μετά όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού να κάνεις τον Αλέκο. Αν δεν τα ήθελες αυτά τότε να μην έμπαινες στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήθελες να δουλεύουν άλλοι για σένα. Καλοπερασάκια.... Αμ δεν θα περάσει το δικό σου !

Φοβηθείτε δανειστές!

Τώρα ΜΑΧΕΤΑΙ ο Γιαννάκης ο πάντα...αισιόδοξος για τα συμφέροντα της Ελλάδας! Τρέμε Μέρκελ! Εμείς ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ήσυχοι...

a.d.

Γιατι δεν συμψηφιζουν τα 192 δις (για αλλους πανω από 300) που επισημα πλεον χρωστα η γερμανια στην ελλαδα? Δεν καταλαβαινω γιατι οι γερμανοι δεν πληρωνουν αφου χρωστανε.... και επισης εμεις επιλεγουμε επιμηκύνσεις και ένα σωρο αλλα ημιμετρα ενώ το χρεος μπορει να πεσει 50% χωρις κουρεματα, χωρις επιμηκύνσεις και μπουρδες , αν η γερμανια πληρωσει τα χρεη της στην ελλαδα....δηλαδή τα χρεη που εχει η ελλαδα πρεπει να τα πληρωσει, οι γερμανοι δεν πρεπει να πληρωσουν τα δικα τους? τι κοροιδια είναι αυτή που παιζεται?

Forget it Yiannis

Πρωταθλητες πριν απο λιγο στην ανεργια. Ειμαστε πρωταθλητες!!!

Ρεαλιστικές λύσεις

Και επίσης, όσο υπάρχει Ευρώπη και προχωρά η ενοποίηση, η επιτήρηση ισχύει πλέον για πάντα και για όλα τα κράτη μέλη με προβλήματα. Όπως λογοδοτούν οι περιφέρειες στα Υπουργεία, έτσι θα γίνεται και με τις χώρες. Οποίος δε θέλει, υπάρχουν πολλά παραδείγματα κρατών που κάνουν ότι τους κατέβει...

Αριστερός λαοπλάνος

Πού είναι όλοι οι αριστεροί (ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΤΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) που και καλά μάχονται για τα συμφέροντα του λαού και το δίκιο του φτωχού και του ανίσχυρου; Τώρα που ο κόσμος δέχεται τη σφοδρότερη επίθεση (που είναι και σε πολλά αντισυνταγματική) που είναι όλοι αυτοί και τί πρακτικό κάνουν; Καμιά πολυλογία στη Βολή τους, καμιά πορεία βολεμένων στο Δημόσιο και πλουσιοπάροχα αμοιβόμενων συνδικα-ληστών τους για την τιμή των όπλων κι από ουσία μηδέν. Ούτε τίποτα άλλαξαν, ούτε τίποτα εμπόδισαν. Άρα τί χρησιμότητα έχουν ακριβώς; Αν με τόσες δεκαετίες κοινοβουλευτικής παρουσίας (π.χ. ΚΚΕ) αυτό είναι το καλύτερό τους, μάλλον αποδεικνύονται άχρηστοι. Αν έλειπαν δηλαδή από την πολιτική σκηνή τί χειρότερο θα πάθαινε ο κόσμος; Μάλλον για καλό θα ήταν αφού θα γλύτωνε τουλάχιστον την υποκριτική και βολεμένη απόλυτα στο σύστημα (με το να συντηρούν τα μερίδια αγοράς τους επί των ψηφοφόρων) παρουσία τους και την ακατάσχετη ξύλινη και υποκριτική (και πάντα θεωρητική...) επιχειρηματολογία τους. Ξυπνάτε, μαύρο σε όλους τους λαοπλάνους...σας απέδειξαν ότι απλά σας δουλεύουν πουλώντας σας παραμύθι....

Δημήτρης. ΙΛΙΟΝ

Σερβίρουν κοροιδια,θέλουν να μετακυλισουν το χρέος στα κορόιδα του μέλλοντος και να το παίξουν σωτήρες του παρόντος!!!

Νίκος Μπατζογιάννης

Παραμονές εκλογών, και Θάλλασα θα μας φέρετε και παιδιά θα μας κάνετε.Την επόμενη μέρα δεν ξέρω τι θα κάνετε. Μόνο προσέξτε μήπως η ελάφρυνση είναι σαν την προηγούμενη, που κουρέψατεα) Τα αποθεματικά των ταμείωνβ) τα ομόλογα των ελληνικών και κυπριακών τραπεζώνγ) τους ταλαίπωρους μικροομολογιούχουςμε αποτέλεσμα α) να πετσοκοψετε τις συντάξεις και την περίθαλψηβ) να ξαναδανιστείτε για να ανακεφαλαιοποιήσετε τις ελληνικές τράπεζες ρίχνοντας τα χρέη στον Ελληνικό λαό.γ) να χαντακώσετε την Κύπρο, ρίχνοντας της οριστικά και αμετάκλητα στην κηδεμονία των ξένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την διχοτόμηση και τους υδρογονάνθρακες.δ) να αυτοκτονήσουν ένα κάρο μικροομολογιούχοι που έχασαν την περιουσία τους.Αν μιλάμε για τέτοιο κούραμα, καλύτερα αφήστε τα όπως είναι <br>

magkas

To ΔΝΤ ζηταει κουρεμα χρεους αφου χωρις αυτο το χρεος ειναι μη βιωσιμο ,και η Γερμανια θελει επιμυκυνση χρεους για 50 χρονια,και η κυβερνηση αντι να παρει το μερος του ΔΝΤ αμεσως προεξοφλει το κουρεμα και επιλεγει την επιμυκυνση ,οπου θα εχουμε τους δανειστες πανω απο το κεφαλι μας μεχρι το 2064.

Σεβασμός στα συμφέροντα της Μέρκελ!

Δεν στηρίζει η Μέρκελ τον Σαμαρά για να την ενοχλεί με διεκδικήσεις ΔΙΣ. υπέρ της Ελλάδας! Κατανοητό?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4438255

«Μόλις λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις γνωστές μεθόδους δημαγωγίας και λαϊκισμού», αναφέρει σε δήλωσή του ο τιομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας