Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για νέες περικοπές και πέραν του Ιουνίου

Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για νέες περικοπές και πέραν του Ιουνίου

Πέρα από τον Ιούνιο, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ

lagarde_ch
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού μετά από μια πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε σημερινή της ομιλία, επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολύ περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο». Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.

«Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να παραμείνουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται», δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία για αυτά».

Με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να γίνεται όλο και πιο σαφές, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα αποσύρει την ιστορική εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων της και πού θα καταλήξει τελικά το κόστος δανεισμού.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, έχουν εγείρει το ενδεχόμενο μιας σειράς κινήσεων φέτος – σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών. Άλλοι έχουν παραμείνει πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει αύριο Πέμπτη για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%, καθώς εξετάζει το πότε θα αρχίσει τις μειώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κατέπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα νότια της Χαλκιδικής - Εγκατέλειψε ο πιλότος, εντοπίστηκε σώος

Η πρόγνωση Κολυδά για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου - Χωρίς προβλήματα, λόγω καιρού, η παρέλαση

Ορεινή Μέλισσα: Ο μελισσοκόμος TikTokερ με τις εκατομμύρια προβολές - «Βγάζω χρήματα από τα social media»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης