Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τον Απρίλιο εκτιμάται η επαναλειτουργία τους – Όλα όσα είπε ο Προκοπίου στο ΕΒΕΠ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τον Απρίλιο εκτιμάται η επαναλειτουργία τους – Όλα όσα είπε ο Προκοπίου στο ΕΒΕΠ

Επισπεύδονται οι διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει το γρηγορότερο η επαναλειτουργία τους

prokopious
Ο Γιώργος Προκοπίου, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς Έλληνες πλοιοκτήτες βραβεύτηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας από το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Αν και οι πληροφορίες θέλουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να επαναλειτουργούν τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Γιώργος Προκοπίου δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το χρονοδιάγραμμα. Πριν από έναν μήνα είχε εκμυστηρευτεί στο Newmoney για τα σχέδιά του:

«Θα κάνουμε πολλά πράγματα. Αλλά όχι τα τετριμμένα. Θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες, ΙΤ, carbon fibers. Θα κάνουμε και ναυπηγήσεις αλλά σε ειδικά πλοία. Στοχεύουμε σε drones, αυτόνομα-unmaned, ακτοπλοϊκά και σε επισκευές-συντηρήσεις yachts».

Χθες το βράδυ είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και δύο από τις τέσσερις κόρες του, την Ιωάννα και την Ελίζα. Δίπλα του βρέθηκε και επιστήθιος φίλος του και μεγάλο όνομα της διεθνούς ναυτιλίας, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους προσωπικές στιγμές και στιγμιότυπα από τις συζητήσεις για την αγορά των Ναυπηγείων. Εκμυστηρεύτηκε: «Κράτησα για επτά μέρες σαν “επτασφράγιστο μυστικό” την πρόθεσή μου να διεκδικήσω τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας. Δεν το ήξερε κανείς. Δεν είπα τίποτα σε κανένα. Είχαμε επτά ημέρες στη διάθεσή μας να ετοιμαστούμε για να καταθέσουμε προσφορά» και προσέθεσε:

«Όταν έγινε γνωστό ότι πλειοδότησα στον διαγωνισμό είπα σε φίλους και γνωστούς που ρωτούσαν το “γιατί” ότι το έκανα για να μην μπορεί να μας βγάλει από την πρίζα κανείς” και συνέχισε την εξιστόρηση των ιστορικών στιγμών που ακολούθησαν: «Όταν επισημοποιήθηκε ότι ήμουν ο πλειοδότης, ζήτησα να δω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Το μόνο που ζήτησα ήταν να επισπευθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να τα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό». Όσον αφορά το βραβείο που του απονεμήθηκε τόνισε ότι θα έπρεπε να το απονείμει ο ίδιος στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Ο Γιώργος Προκοπίου έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν του αρχίζοντας από την παιδική του ηλικία. Διηγήθηκε ότι περνώντας με τον πατέρα τους από την Ελευσίνα για το κτήμα τους στον Αλμυρό, έβλεπε τον κόλπο άλλες φορές γεμάτο δεμένα πλοία όταν η ναυλαγορά ήταν χαμηλά, και άλλες φορές άδειο όταν η ναυλαγορά ήταν καλή.

Γεγονός που του θεμελίωσε στο μυαλό του τη διαπίστωση ότι η ναυτιλία είναι πιο σταθερή βιομηχανία του κόσμου, διαπίστωση την οποία μοιράζεται επίμονα με τους τραπεζίτες.

Αργότερα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος όπου σήμερα είναι πρόεδρος, έμαθε ιστιοπλοΐα. Στη Γλυφάδα, όπου ήταν το πατρικό του, τα καλοκαίρια έπαιζε με τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού αφού στη μαρίνα έδεναν εκεί τα κότερα οι γονείς τους.

Εκεί συνειδητοποίησε ότι “δεν είναι υπεράνθρωποι”. Λίγα χρόνια αργότερα, και με την προτροπή του φίλου, επίσης Γλυφαδιώτη Θανάση Μαρτίνου άρχισε την καριέρα του στη ναυτιλία.

Το προφίλ του Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος έχει τέσσερις κόρες τέσσερις γαμπρούς και 10 εγγόνια, σκιαγράφησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης: «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι δεν προέρχεται από τον χώρο της ναυτιλίας, Ένας άνθρωπος που ανοίγει δρόμους, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τα LNG carriers, και ο οποίος σήμερα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας. Έσωσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έσωσε 100άδες θέσεις εργασίας τόσο στα ναυπηγεία όσο και σε δορυφορικές επιχειρήσεις.”

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κρίσιμες ώρες για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Σύσσωμη η οικογένειά του στην Αθήνα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Ρόντρικ Μπίτον: Πώς «βλέπει» ένας Άγγλος 5.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης