Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Θα διαρκέσει έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης

kairos_vroxes_mk
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θα επικρατήσει κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν και τα πρώτα χιόνια αλλάζοντας το τοπίο στα βουνά της χώρας. Μια πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού που θα διαρκέσει έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) η οποία προβλέπει επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικά χαλαζοπτώσεις τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες τα Δωδεκάνησα ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 με 16 και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 10-01-2023

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός από το απόγευμα σταδιακά θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία -Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες.

Κλείσιμο
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά από το μεσημέρι.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου-Ήπειρος-Δυτική Στερεά-Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στα βόρεια θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία-Ανατολική Στερεά-Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα νοτιότερα τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες -Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα δυτικά τμήματα πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 11-01-2023

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

β) Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα Ιόνιο.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

-Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

-Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
-Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

-Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
-Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
-Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
-Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
-Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα:

Βέροια: «Πιστεύω ότι το παιδί μου ζει», λέει η 29χρονη που ομολόγησε ότι πέταξε το βρέφος στον Αλιάκμονα

Νότης Σφακιανάκης: Αφαντος «αετός χωρίς φτερά» εδώ και δύο χρόνια

Survivor All Star: Ήττα για τους Διάσημους, στον τάκο ο Κώστας Παπαδόπουλος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης