Το στοίχημα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων

Το στοίχημα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων

Η αντιμετώπιση αυτού του τόσου κρίσιμου ζητήματος για τον πλανήτη, περνάει μέσα από δράσεις εταιρειών με όραμα και μικρές αλλά στοχευμένες αλλαγές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά

green-0
Sponsored Content


Υπάρχουν brands που κοιτάζουν μπροστά αλλά και «μέσα», που έχουν εσωτερικό βάθος και ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του πλανήτη και επιδιώκουν με τη στάση τους να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ΙΚΕΑ, που συνδυάζει την εμπορική επιτυχία με τη θετική κοινωνική επίδραση. Η Υγεία και η Βιωσιμότητα, η Κυκλικότητα και Φροντίδα για τον Πλανήτη, η Κοινωνική δικαιοσύνη και Ισότητα είναι τρία πεδία στα οποία η ΙΚΕΑ εστιάζει ανυπόκριτα και αποτελεσματικά, με αξιόλογες δράσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες.

Μία από αυτές, είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, ένα φαινόμενο που δεν συνάδει με τις αρχές του πολιτισμού. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κάποιος ότι το 1/3 όλων των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια! Στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό οφείλεται στη διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση και στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στα οικιακά απορρίμματα.
green-1

Το όραμα της ΙΚΕΑ είναι να προσφέρει μια καλύτερη καθημερινότητα για όσο πιο πολλούς ανθρώπους γίνεται και να φροντίζει το περιβάλλον. Αυτό προσπαθεί να το επιτύχει με τη διαχείριση των απορριμμάτων από τα τρόφιμα και τη μείωση της άσκοπης σπατάλης τους. Η στρατηγική της για τη βιωσιμότητα περιγράφει εύγλωττα τις φιλοδοξίες και τις δεσμεύσεις της που είναι σύμφωνες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: Η ΙΚΕΑ έχει δεσμευτεί να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022, καθώς τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, από την παραγωγή, την επεξεργασία μέχρι και την απόρριψή τους.
Κλείσιμο
green-2

H IKEA υπηρετεί με πάθος τον στόχο της μείωσης τροφίμων μέσα από τα τρία πεδία εστίασης που προαναφέρθηκαν. Πιο συγκεκριμένα:

Στον Τομέα Υγεία και Βιωσιμότητα, μεταξύ άλλων, προτείνει μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες στην κουζίνα και στη διατροφή, ώστε να μειωθεί η σπατάλη. Όταν πηγαίνουμε για ψώνια, για παράδειγμα, πρέπει να φροντίζουμε να αγοράζουμε μόνο όσα αλλοιώσιμα τρόφιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προτού αυτά λήξουν. Αυτό ισχύει για γάλατα, γιαούρτια, αυγά κ.λπ. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία αποθήκευσης ΙΚΕΑ 365, για να φυλάμε στο ψυγείο το φαγητό που έχει περισσέψει. Πολύ εύκολα, την επόμενη μέρα, μπορούμε να το ζεστάνουμε κατευθείαν σε φούρνο, αλλά και να το καταναλώσουμε μέσα σε αυτό, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πιάτα. Επίσης, και κρατήστε εδώ ένα έξυπνο tip, προτείνει να τοποθετούμε μπροστά – μπροστά στο ψυγείο, τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, ώστε να τα βλέπουμε και να μην ξεχνάμε να τα καταναλώσουμε.

Στον Τομέα Κυκλικότητα και Φροντίδα για τον Πλανήτη η ΙΚΕΑ αναπτύσσει εσωτερικές ενέργειες (στη λειτουργία των καταστημάτων) για να μειώσει επίσης τη σπατάλη των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής των απορριμμάτων από τρόφιμα, στις κουζίνες των εστιατορίων της, ενώ έχει εκπαιδεύσει ανάλογα και το προσωπικό της. Το φαγητό στα καταστήματα ΙΚΕΑ, άλλωστε, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της. Σήμερα, 680 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα τρόφιμα που έχουν την ετικέτα ΙΚΕΑ.

Στον τομέα Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα, η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα είναι μέλος του Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» από το 2012 και συμμετέχει στη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει πάνω από 600.000 μερίδες σε οργανισμούς και ιδρύματα για την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Με αυτά και με εκείνα, η ΙΚΕΑ δηλώνει παρούσα στο μεγάλο ζήτημα της αποφυγής σπατάλης τροφίμων και εφαρμόζει τις αρχές της Βιωσιμότητας και της Αειφορίας, ενεργά, με θέρμη και με χειροπιαστά αποτελέσματα.

#ikeagreece #zoumemazi #sustainability

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης