ΕΦΚΑ: Πληρωμή εισφορών για τίτλους κτήσης

ΕΦΚΑ: Πληρωμή εισφορών για τίτλους κτήσης

Πρόκειται για όσους αμείφθηκαν αλλά και για αυτούς που θα αμειφθούν στο εξής με τους λεγόμενους τίτλους κτήσης για εργασίες περιστασιακές και ποσά που ετησίως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ

EFKA-PSIGEIO
Εισφορές που δεν θα ξεπερνούν τα 205 ευρώ τον μήνα για κάθε μία από τις αποδείξεις δαπάνης που έχουν λάβει, από το 2020 και εφεξής, θα κληθούν να πληρώσουν –πιθανότατα σε δόσεις– στον ΕΦΚΑ  το αμέσως επόμενο διάστημα άτομα που απασχολήθηκαν σε κάποιες επιχειρήσεις  περιστασιακά, χωρίς να έχουν υποχρέωση έναρξης εργασιών στην εφορία.

Πρόκειται για όσους αμείφθηκαν αλλά και για αυτούς που θα αμειφθούν στο εξής με τους λεγόμενους τίτλους κτήσης για εργασίες περιστασιακές και ποσά που ετησίως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αναμενόμενη εκκαθάριση των εισφορών. Η εγκύκλιος ισχύει για παραστατικά που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αφορά περίπου 10.000 περιστασιακά εργαζόμενους.

Και ορίζει ότι οι εισφορές θα πρέπει να δηλώνονται στον ΕΦΚΑ μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων Κοινών Επιχειρήσεων, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του Παραστατικού Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) του μήνα και να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επομένου της δήλωσης μήνα αναφοράς.

Στο πεδίο εφαρμογής της δεν εντάσσονται τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ ως μισθωτοί, απασχολούμενοι με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου με πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, οι απασχολούμενοι στον χώρο του θεάματος – ακροάματος, όσοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, όσοι απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικές εργασίες και όσοι παρέχουν υπηρεσίες προς ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή εισφορών, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι περιστασιακά εργαζόμενοι υπόκεινται σε εισφορές για κύρια σύνταξη 13,33% και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη. Η παρακρατούμενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας ανά περίπτωση, δηλαδή 155 ευρώ για κύρια σύνταξη και 50 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Έρχεται «δυσμενής μετάθεση» για τον «θαυματοποιό» παπά-Δημήτρη

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Στον ανακριτή οι βιαστές της - Σε 500 σελίδες οι νοσηροί διάλογοι

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Να βάλουν «πλάτη» δεσμεύτηκαν οι βιομήχανοι τροφίμων - ποτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης