«Βουτιά» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων λόγω πτώσης της κατανάλωσης

«Βουτιά» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων λόγω πτώσης της κατανάλωσης

 «Μπήκε μέσα» το κράτος τον Απρίλιο από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα - Άλμα εσόδων 15%, όμως, από ΦΠΑ λόγω ακρίβειας

venzini_paratasi_fuel_pass_xr
Εκμηδενίζονται τα κρατικά «υπερέσοδα» από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέο πακέτο για επιδότηση της τιμής των καυσίμων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον Απρίλιο άνοιξε μια «τρύπα» 10 εκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις φόρων από τα καύσιμα, λόγω της «βουτιάς» στην κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, προκύπτει «υπερείσπραξη» ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται ευθέως με τις ασύλληπτες αυξήσεις των τιμών: στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν εισπράξεις 633 εκατ. ευρώ αλλά στα κρατικά ταμεία μπήκαν 746 εκατ. ευρώ συνολικά στο α΄4μηνο.

Την ίδια στιγμή όμως άνοιξε «τρύπα» 108 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, που συνδέεται ευθέως με την μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων (καθώς επιβάλλεται ως σταθερό ποσό πάνω στον όγκο των ποσοτήτων που πωλούνται): αντί για 1,376 δις. ευρώ, εισπράχθησαν τελικά 1,268 δισ. ευρώ. Δηλαδή καταγράφεται υστέρηση 22,5% των ποσοτήτων που πωλήθηκαν, έναντι των αναμενομένων.

Άμεσα προκύπτει έτσι ότι από φόρους στα καύσιμα, το Δημόσιο «κέρδισε» 5 εκατ. παραπάνω από όσα προϋπολόγιζε. Στην πραγματικότητα όμως, ως τον Μάρτιο «κέρδιζε» 15 εκατ. ευρώ και άρα τον μήνα Απρίλιο «μπήκε μέσα» κατά 10 εκατομμύρια. Και αν το ίδιο επαναληφθεί και τον τρέχοντα μήνα, τότε θα εξελιχθεί σε πληγή για τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Πού θα βρέξει

Πόσο μολυσματική είναι η ευλογιά των πιθήκων - Ποιοι θα εμβολιάζονται

Αυτός είναι ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο του Τέξας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης