ΥΠΟΙΚ: Ο κρίσιμος Αύγουστος για την «εποπτεία» και την 2η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

ΥΠΟΙΚ: Ο κρίσιμος Αύγουστος για την «εποπτεία» και την 2η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Το χρονοδιάγραμμα και οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών - Από ποιες παραμέτρους θα κριθούν οι οριστικές αποφάσεις

ipoik
Διπλό στοίχημα με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία βάζει η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στον ερχόμενο Αύγουστο! Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να κλείσει όλες εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία των θεσμών μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ μέσα στην ίδια περίοδο, αναμένεται να εισρεύσει η δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,97 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι αυτοί βέβαια τελούν υπό την αίρεση της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Δηλαδή σε μια περίοδο αναταραχών, οικονομικής κρίσης και έντονων διακυμάνσεων στα επιτόκια, το υπουργείο οικονομικών δεν θα διακινδυνεύσει μια εσπευσμένη έξοδο από την εποπτεία με κίνδυνο να βρεθεί ξανά στα χέρια του ESM. Υπενθυμίζεται οτι μέχρι να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της Ελλάδας στον ESM θα παραμείνει ενεργός ο μηχανισμός της έγκαιρης προειδοποίησης (Early Warning) του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως, όπως έχει πει κατ' επανάληψή ο κύριος Σταϊκούρας φέτος «αντέχουμε» με τα 40 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε το δανειακό πρόγραμμα.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λοιπόν, ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα ο χρόνος καταβολής της εκκρεμούς δόσης των 750 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση που αναβλήθηκε λόγω εκλογών το 2019. Μετά από την έξοδος η Ελλάδα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία ανά εξάμηνο, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Για να μπορέσει όμως η Ελλάδα να κάνει «ηρωική έξοδο» η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης ελλειμμάτων-χρέους, κάτι που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα υποβληθεί σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Όσον αφόρα, τώρα, το Ταμείο Ανάκαμψης το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να να υποβάλει αίτηση μέσα στον Ιούνιο για την αποδέσμευση της 2η δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να εκταμιευτεί μέσα στο Αύγουστο ή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την επιχειρησιακή σύμβαση Υπουργείου Οικονομικών – Κομισιόν, οι καταβολές των δόσεων έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Κλείσιμο
2η δόση: Β΄ τρίμηνο 2022
Επιχορήγηση 1,974 δις €

3η δόση: Δ’ τρίμηνο 2022
Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

4η δόση: Β΄ τρίμηνο 2023
Επιχορήγηση 1,974 δις €

5η δόση: Δ’ τρίμηνο 2023
Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

6η δόση: Β΄ τρίμηνο 2024
Επιχορήγηση 1,974 δις €

7η δόση: Δ’ τρίμηνο 2024
Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

8η δόση: Β΄ τρίμηνο 2025
Επιχορήγηση 1,974 δις €

9η δόση: Δ’ τρίμηνο 2025
Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

10η δόση: Β΄ τρίμηνο 2026
Δάνειο 2,12 δις €

Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις προόδου τέσσερις φορές το χρόνο. Οι πρώτες δύο θα αφορούν τη συνολική πρόοδο του προγράμματος και θα αποστέλλονται στις 15 Απριλίου και τις 30 Οκτωβρίου και οι άλλες δύο θα αφορούν την πρόοδο των οροσήμων σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να αποστέλλονται στις 28 Φεβρουάριου και στις 31 Αυγούστου.
Συνολικά περιλαμβάνονται 68 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2026.




Ειδήσεις σήμερα

Χάος στην Κίνα: Τα κρούσματα Covid καλπάζουν, τα μέτρα χαλαρώνουν, οι Κινέζοι σε απόγνωση

Σοκ από τις καταγγελίες για χημικά στη Μαριούπολη – Tο ρωσικό σχέδιο για διχοτόμηση της χώρας

Οργή για τον Εμμανουήλ στο Survivor: «Η οικογένεια είναι άβατο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης