Εκταμιεύθηκε η δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Ντομπρόβσκις

Εκταμιεύθηκε η δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Ντομπρόβσκις

Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για την επιτυχή εκπλήρωση των κριτηρίων για την εκταμίευση της δόσης - Ξεκινούν μεγάλα έργα - Δράσεις που θα τονώσουν την απασχόληση

mitsotakis_dobrovskis_2xr
Τηλεδιάσκεψη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Λετονό επίτροπο, όμως ο κ. Ντομπρόβσκις βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό χθες και ακυρώθηκε η επίσκεψη στο Μαξίμου.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη - Valdis Dombrovskis


Κλείσιμο
Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στην ομάδα που ετοίμασε το σχέδιό της. 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να περάσει σε μια πιο πράσινη πιο καινοτόμο οικονομία. Το πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα που δίνονται σε κράτη μέλη της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας πως συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

«Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτήν.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας και τόνισε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση.

Η ανεργία -σημείωσε- έπεσε πάνω από 4 μονάδες «και στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση μας να εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», με στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Σχετικά με την αύξηση διεθνών τιμών ενέργειας και τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ας μην κρυβόμαστε, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη από την έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής. Στην επόμενη Σύνοδο πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού» τόνισε.

«Τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις, αλλιώς η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανατρέψει το δρόμο της αλήθειας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Επίσης, σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να λάβει υπόψιν τις νέες προτεραιότητες, αλλά και την ανάγκη αμυντικής θωράκισης. «Οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος» είπε.

Οι συνεργάτες του κ. Ντομπρόβσκις βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παραδώσουν την επιταγή των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του περασμένου Αυγούστου.

Η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που κατέθεσαν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά στα ενεργειακά και στις δαπάνες άμυνας, καθώς και στη χαλάρωση για το 2022.

Όλη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Συναντώ σήμερα τον καλό φίλο, τον Valdis Dombrovskis, έστω και ψηφιακά. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και στη συνέχεια μία πολύ παραγωγική συζήτηση και τού εύχομαι περαστικά για την πρόσκαιρη περιπέτεια υγείας που περνά. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βαθιά γνώση των θεμάτων που χειρίζεται, έχει έναν ευρύ ορίζοντα σκέψης ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά τον θεωρώ πάντα έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδος.

Στην ατζέντα μας σήμερα ψηλά βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου η χώρα μας αξιοποιεί μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Και ήδη μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση.

Θυμίζω ότι η Ελλάδα αγαπητέ Valdis είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση αυτού του ταμείου, ήταν μία από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον αναπληρωτή Υπουργό τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να τρέξουμε γρήγορα, ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και βέβαια θα πρέπει να θυμίσουμε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση, αναλογικά, σε πόρους ως προς τον πληθυσμό και ως προς το ΑΕΠ μας. Αυτοί οι πόροι κατευθύνονται ήδη σε επιχειρήσεις, σε πολίτες, διαμορφώνοντας μια οικονομία πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη.

Να ευχαριστήσω τον Valdis και τους συνεργάτες του για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση, ένα μέτωπο στο οποίο η χώρα μας σημειώνει ήδη επιτυχίες. Θυμίζω ότι η ανεργία μέσα στην κρίση του Covid έπεσε πάνω από 4 μονάδες. Και βέβαια στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να εφαρμόζεται πλήρως ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, γιατί για αυτή την Κυβέρνηση, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή.

Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το πρώτο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε σε μια μικρομεσαία επιχείρηση, προκειμένου αυτή να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στην κυκλική οικονομία. Ενώ την ίδια στιγμή χρήματα κατευθύνονται σε μεγάλα έργα, όπως μεγάλοι οδικοί άξονες, αλλά και σε δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Valdis, όπως το πρόγραμμα Εξοικονομώ, τόσο σημαντικό αυτήν την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος και οι δράσεις εξοικονόμησης έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα για τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να εξετάσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με πρώτη βέβαια τη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, τη συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων κάτι που, ας μην κρυβόμαστε, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, γι’ αυτό και γίνεται κρίσιμη προτεραιότητα η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Φίλε Valdis, θα το πω όπως το αισθάνομαι: κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής.

Είναι, συνεπώς,απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις.

Διαφορετικά η ήπειρός μας θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα. Είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα υπό διαφορετικούς όρους το έχουμε ξαναζήσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την άνοδο, τη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Και βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια, και κλείνω με αυτό, να συζητήσουμε και για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει πια να λάβει υπόψη του αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις, την πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά, γιατί οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος.

Κλείνω, λοιπόν, αγαπητέ Valdis, ευχόμενος και πάλι, περαστικά και την επόμενη συζήτησή μας να την κάνουμε από κοντά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Θα ήθελα να πω μερικές λέξεις στα αγγλικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα σας -ορισμένους από τους οποίους γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό- για την άριστη συνεργασία. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη που μας έχετε προσφέρει. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη δική μου ομάδα, γιατί πιστεύω ότι έφτιαξε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία. Και θα αξιοποιήσουμε πολυ σωστά αυτά τα κεφάλαια. Και αυτό θα είναι, πιστεύω, η καλύτερη απόδειξη ότι όταν η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μια υπερεθνική οντότητα -όπως κάναμε όταν ιδρύσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι. Και την επόμενη φορά, ελπίζω να σας συναντήσω και από κοντά.

Valdis Dombrovskis: Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σας. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας δια ζώσης. Αλλά τώρα ας προχωρήσουμε παραδίδοντάς σας έναν «φάκελο» με την εκταμίευση των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποτελεί την πρώτη τακτική καταβολή στο πλαίσιο των (Εθνικών) Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγχαρητήρια. Σας παραδίδω ψηφιακά τον φάκελο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι σαν να έχω λάβει μια επιταγή αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων. Θα ήθελα για μία ακόμα φορά να επισημάνω πως θα αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα κεφάλαια και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως αυτή η διαδικασία, η οποία συνδέει τα κεφάλαια που θα λάβουμε με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις για κάθε χώρα, είναι μια διαδικασία που ενστερνιζόμαστε πλήρως. Διότι θεωρούμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει το παρόν και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σας ευχαριστώ λοιπόν και πάλι. Αυτός είναι ο φάκελος. Είναι στα χέρια μου. Δεν είναι επιταγή. Είναι έγγραφο, αλλά μας κάνει.

Valdis Dombrovskis: Είναι επιβεβαίωση της πληρωμής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πληρωμή έχει ήδη φτάσει. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ.»

Τα ορόσημα που εκπληρώθηκαν, τα έργα που θα γίνουν

Για την πληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το σχετικό αίτημα, που απέστειλε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά από την εκπλήρωση των προβλεπόμενων 15 οροσήμων.

Από τα 15 ορόσημα τα 10 αφορούσαν μεταρρυθμίσεις κανονιστικού χαρακτήρα που υλοποιήθηκαν υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης που υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο. Την υλοποίηση των οροσήμων παρακολουθεί η Ειδική Υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον Διοικητή της, κ. Νίκο Μαντζούφα, ενώ για τα ειδικότερα ορόσημα, που αφορούν κανονιστικές μεταρρυθμίσεις την ευθύνη έχει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, υπό τον κ. Θανάση Κοντογεώργη.

Από τα 3,6 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή σε επιδοτήσεις) και 1,84 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, στο σκέλος των δανείων.

Πριν από την Ελλάδα, μόλις δύο χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη δόση πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για τη σημερινή εκταμίευση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη δύσκολη σημερινή εποχή, είναι μια αισιόδοξη είδηση ότι η χώρα μας πρωτοπορεί στην εφαρμογή του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” και αυτό αναγνωρίζεται από την Ευρώπη, που εκταμίευσε, σήμερα, 3,6 δισ. ευρώ προς τον ελληνικό προϋπολογισμό. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι, την ίδια μέρα, βγαίνουν οι προσκλήσεις, ύψους 510 εκατ. ευρώ, του “Ελλάδα 2.0”, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα και τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, γιατί φαίνεται, έμπρακτα, πως το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Στο πλαίσιο του ελληνικού Σχεδίου υπάρχουν προγράμματα, που έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί, όπως η «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», που αφορά στην αγορά, μέσω voucher, τεχνολογικού εξοπλισμού, με δικαιούχους πάνω από 500.000 μαθητές. Άλλα προγράμματα και έργα έχουν, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιούνται, όπως το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, το οποίο στον παρόντα κύκλο αναμένεται να ενισχύσει, για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, 100.000 νοικοκυριά, η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και η Γραμμή Μεταφοράς του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που επιταχύνει την είσοδο φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μας μίγμα, το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που αφορά στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές πυρόπληκτων περιοχών, με 170.000 ωφελούμενους, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών.

Επιπλέον, σήμερα, δημοσιεύονται πέντε προσκλήσεις, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα: «Πράσινος αγρο-τουρισμός», «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», «Γενετική Βελτίωση ζώων» και «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών».

Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση σειράς έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:

1. Η Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων (Δ’ φάση), για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
2. Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όπου έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διακηρύξεων.
3. Η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (πρόγραμμα Anti-Nero), μέσω προσκλήσεων από τα τοπικά δασαρχεία.
4. Η Ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.
5. Οι Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, όπου στο πλαίσιο της πρόσκλησης ολοκληρώνεται η υποβολή των προτάσεων από τους Δήμους.
6. Οι Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή (έως 30.4.2022), για την υποβολή προτάσεων από τους Δήμους.
7. Μεγάλα ψηφιακά έργα, που εκσυγχρονίζουν το Δημόσιο Τομέα, όπως το GOV_ERP - Σύζευξις ΙΙ και η Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.
8. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά στο ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης).
9. Τα Ερευνητικά Κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτεί, επίσης, πληθώρα προγραμμάτων και δράσεων, που απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα έχουν ενεργοποιηθεί οι εξής δράσεις:

1. Προσωπικός Βοηθός ΑμΕΑ: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση και από 14.4.2022 ξεκινούν οι αιτήσεις των ΑμΕΑ για την επιλογή προσωπικού βοηθού.
2. Προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους: Έχουν δρομολογηθεί και, ήδη, εκδόθηκε η πρόσκληση προς τους παρόχους κατάρτισης για την εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο.
3. Η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση προς τις δικαιούχους επιχειρήσεις.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν προσκλήσεις για:

  • Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών
  • Αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (Έξυπνη μεταποίηση)
  • Δημιουργία - αναβάθμιση - εξυγίανση βιομηχανικών πάρκων
  • Ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
  • Αντικατάσταση των ταξί με ηλεκτροκίνητα (πράσινα ταξί)
  • Το «Φορτίζω παντού», που αφορά στη δημιουργία χιλιάδων, σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα
  • Το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού
Συνολικά, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί περισσότερα από 170 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εκφράζεται υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για το δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» (η πρώτη επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και αφορά στην ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι»), στο οποίο συμμετέχουν εννέα πιστωτικά ιδρύματα (έξι εγχώρια, η ΕΑΤΕ και δύο διεθνή).

Τα ορόσημα που εκπληρώθηκαν ήταν:
  • Ανακαίνιση κατοικιών (έναρξη πρώτου γύρου)
  • Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου)
  • Ενεργειακή φτώχεια (έγκριση σχεδίου δράσης)
  • Διαγωνισμός για την κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων
  • Πολιτικής Προστασίας
  • Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων
  • Έναρξη ισχύος εργασιακού νόμου
  • Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ
  • Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για το clawback
  • Πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας
  • Νέα Δικαστικά Κτίρια (επιλέξιμα κτίρια)
  • Νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες
  • Έναρξη ισχύος της νόμιμης εντολής της ΕΔΕΛ και δημιουργία του
  • συστήματος διαχείρισης και ελέγχου
  • Κατάρτιση χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων

Η πορεία του Ελλάδα 2.0 μέχρι σήμερα

Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε (27.4.2021) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο που έλαβε τη θετική της αξιολόγηση (17.6.2021) και την έγκριση του ECOFIN (13.7.2021).

Η προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν (21.12.2021) με την Επιτροπή τις απαραίτητες Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις και η τρίτη (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε (29.12.2021) το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα.

Στις 28.2.2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της, επί του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας. Εκεί, αποτυπωνόταν η επιτυχής ολοκλήρωση από τη χώρα μας όλων των απαιτούμενων οροσήμων.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε, σήμερα, 8 Απριλίου 2022.

Το δεύτερο αίτημα πληρωμής προγραμματίζεται να υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι, και η εκταμίευσή αναμένεται εντός του 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ο Μάνος Δασκαλάκης δίνει απαντήσεις στο «Φως στο Τούνελ» - Δείτε βίντεο

The Masked Singer: Η… αποκάλυψη της Μέλισσας και το «μωρό» που ήθελε να πάρει αγκαλιά τον Σάκη Ρουβά – Δείτε βίντεο

Κορωνοϊός: Από τους 27.000 νεκρούς στην Ελλάδα, οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης