Τι αλλάζει στην κτηματογράφηση και πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες

Τι αλλάζει στην κτηματογράφηση και πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες

Απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση 17 εγγράφων στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Bουλή - Πώς ξεμπλοκάρουν τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

1477480-ktimatologio-930-2
Κατά τουλάχιστον δύο χρόνια προβλέπεται να επιταχυνθεί η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης με το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Bουλή.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της κτηματογράφησης και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αλλά και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσα από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την έκδοση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου. Τα έγγραφα αυτά μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών.

Το σχέδιο νόμου επιλύει επίσης διαχρονικές αγκυλώσεις που καθυστερούν τις διαδικασίες και ταλαιπωρούσαν τους πολίτες όπως είναι η διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για τις οποίες χορηγείται παράταση ενός έτους (έως 31-12-2022).

Επιπλέον, αποσυμφορίζει τα δικαστήρια καθώς δίνει την δυνατότητα στα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση του σχετικού προδήλου σφάλματος που είναι απαραίτητη, να τεκμαίρεται από την μη προβολή αντιρρήσεων εντός 60 ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης. Σε αυτή την περίπτωση ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου, εάν συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική κτηματολογική εγγραφή.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα: 

Έγκλημα στη Φολέγανδρο - Κούγιας: «Να σταματήσει η προσπάθεια μετατροπής ενός επικίνδυνου ανθρώπου σε δήθεν θύμα»

Πλακιωτάκης για καμπίνες καραντίνας: Μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα

Επικεφαλής ΠΟΥ: «Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης