Από το 2022 τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδίδονται Μάρτιο αντί για Αύγουστο

Από το 2022 τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδίδονται Μάρτιο αντί για Αύγουστο

Από φθινόπωρο  η απελευθέρωση των πλειστηριασμών - Εύσημα από Κομισιόν για Πτωχευτικό και τη «Ρύθμιση των 420 δόσεων» - Χρ. Σταϊκούρας: «Αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας»

akinita-arthro
Νωρίτερα από ποτέ θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2022, όπως προαναγγέλλει η Έκθεση της Κομισιόν για την 10η Αξιολόγησης της χώρας. Στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν μεν την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών της εφορίας με τις εμπορικές, αλλά καθώς δεν προλάβαιναν να τις εφαρμόσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2021, συμφώνησαν να ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2022. Και όπως αποκαλύπτει η έκθεση, τα νέα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν στο 1ο τρίμηνο του 2022, αντί για Αύγουστο που γινόταν ως τώρα, κάτι που προμηνύει ενδεχομένως και περισσότερες δόσεις για τους υπόχρεους μέσα στη χρονιά.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας και ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ από ANFA’s και SMP’s της Κομισιόν.

Η έκθεση επιβραβεύει τη χώρα για τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση. Θετικά υποδέχεται επίσης το νέο Πτωχευτικό και το νέο Εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών. Η Κομισιόν αποδέχεται ότι μπορεί μεν να ξεκίνησε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά οι πρώτοι πλειστηριασμοί δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν το φθινόπωρο, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό όσων πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021. 

Η Κομισιόν εγκρίνει τις έκτακτες ή μόνιμες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και στην οικονομική ύφεση. Ζητά να μη δημιουργούν μόνιμη επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελλάδα το 2020 και το 2021 ήταν σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, ενώ της 20ής Ιουλίου 2020. Τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας που υιοθέτησε η κυβέρνηση το 2020 και το 2021 και ανακοινώθηκαν για το 2022 είναι προσωρινά ή αντισταθμίζονται από αντισταθμιστικά μέτρα.

Τέλος Ιουλίου αναμένονται επίσης οι αποφάσεις και για τον κατώτατο μισθό. Ανησυχίες εκφράζονται όμως για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δημοσίου που Αυξήθηκαν (αντί να μειωθούν) κατά 96 εκατ. ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

«Επιβεβαίωση»

Με δήλωση του σχετικά με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει τα εξής:

«Πρόκειται για την 7η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και για την 5η Έκθεση που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει -διεθνώς- η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορωνοϊού, ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι επιστέγασμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της άριστης συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού.

Η Έκθεση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη, εν μέσω πανδημίας, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς-κλειδιά για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επισημαίνει ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για το 2021 και το 2022, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και των επενδύσεων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας πως η παροχή ρευστότητας προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να τονωθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που κατεγράφη πέρυσι, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η οποία θα υπερκαλύψει μέσα στην προσεχή χρονιά τις απώλειες του 2020.

Αναδεικνύει την αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να προσδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τη συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Τονίζει τη σημασία της πλήρους ενεργοποίησης του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Καλωσορίζει την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που, όπως σημειώνεται, αναμένεται να επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και να στηρίξει την προσπάθειά τους να περιορίσουν το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων σε μονοψήφιο νούμερο το 2022, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επικροτεί την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο νέος εργασιακός νόμος, οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των έργων στρατηγικής σημασίας -συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στο ΤΑΙΠΕΔ-, η βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η πρόοδος που σημειώνεται στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων (με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό, τα περιφερειακά λιμάνια κ.ά.), του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Τέλος, δίνει το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της 5ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 4η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι -πολίτες και πολιτεία- στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας.

Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».


Ειδήσεις σήμερα:

EMA: Συστάσεις για τις θρομβώσεις και τα χαμηλά αιμοπετάλια μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Πάρος: «Πόλεμος» για το πορνό ριάλιτι - Συνεχίζονται τα γυρίσματα και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Ιαπωνία: «Όχι» στους Ολυμπιακούς Αγώνες λέει ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης