Σταϊκούρας: Επέκταση Ηρακλή και πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους

Σταϊκούρας: Επέκταση Ηρακλή και πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους

Για οκτώ μήνες και σε ποσοστό έως 90% η κάλυψη δόσεων μικρομεσαίων και επαγγελματιών - Επέκταση και των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης

Σταϊκούρας: Επέκταση Ηρακλή και πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους
Αισιοδοξία για πιθανή επέκταση των οικονομικών μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταφέροντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το κλίμα από το πρόσφατο Εurogroup.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ έως τον Οκτώβριο του 2022 και ετοιμάζει πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ διάρκειας 8 μηνών για την επιδότηση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόβλημα το «κόκκινων δανείων» και τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους ανέφερε πως «η ελλημική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν. Αυτό είπαμε και στο πρόσφατο Εurogroup. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νομίζω ότι θα έχει αίσια έκβαση».

Πέραν αυτού, ο υπουργός ανέφερε ότι «καταθέσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα την πρότασή μας για επέκταση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ -όπως έγινε στην Ιταλία 4 φορές. Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται θετικά προς αυτή την πρωτοβουλία. Προτείνουμε επέκταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης κόκκινων δανείων φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης σημαντικού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενδεχόμενη πρόβλεψη για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας είπε ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου ενώ πρόσθεσε ότι δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.

«Δρομολογούμε νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα παρέχει επιδότηση μέρους δόσεων δανείων επιχειρήσεων για 8 μήνες. Επιλέξιμες θα είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Θα παρέχουμε επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών με επιδότηση 50% της δόσης. Σε μη εξυπηρετούμενα η επιδότηση θα ανέλθει στο 80% για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί».

Πέραν αυτών ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από την έκρηξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, την εκροή καταθέσεων και την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών, της περιόδου 2015 – 19, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. «Το ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 75 δισ. ευρώ στις 6.2019 και μέσα σε 1,5 έτος μειώθηκαν κατά 16 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 59 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ενημέρωσε πως η ΕΕ συζητά την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διόγκωσης των «κόκκινων δανείων». Επίσης τόνισε ότι μελετάται η λειτουργία ειδικού μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2022 αντί 2024 όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των «κόκκινων δανείων» και το 2021 και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας συνεργάζονται στενά για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την bad bank είπε «η διαμόρφωση της πρότασης από την ΤτΕ πήρε μήνες. Αντίστοιχος χρόνος απαιτείται και για την αξιολόγηση της πρότασης. Οι Θεσμοί άλλωστε δεν έχουν πάρει ακόμα θέση».

Πέραν αυτών ο υπουργός εξήγησε ότι χωρίς τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ και του ταμείου εγγυοδοσίας που παρέχουν δανεισμό με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία δεν θα είχαν πρόσβαση στην ρευστότητα. Παραθέτοντας δε στοιχεία ανέφερε προς την αντιπολίτευση πως έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερες από 23 χιλ επιχειρήσεις με εως 10 εργαζόμενους, περίπου 7 χιλ επιχειρήσεις με 10 εως 50 εργαζόμενους και 1800 επιχειρήσεις με 50 εως 250 εργαζόμενους. Επίσης τόνισε ότι χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 25 χιλ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών εως 2 εκατ. ευρώ.

Στουρνάρας: δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση της bad bank

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία bad bank ενώ προειδοποίησε πως η πανδημία θα φέρει επιπτώσεις στην οικονομία που ακόμα δεν έχουν γίνει ορατές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών εξήγησε πως «Με την πανδημία σαφώς και θα υπάρξουν πιστωτικές ζημιές. Όσο συντομότερα τις αντιληφθούν οι τράπεζες και κάνουν τις αναγκαίες προβλέψεις τόσο περιορίσουν την ζημία» και επανερχόμενος στο ζήτημα της καλύτερης πρότασης για τα κόκκινα δάνεια είπε: «Η ΤτΕ δεν έχει ιδιαίτερο συμφέρον να στηρίξει την μια ή άλλη πρόταση. Εχει συσσωρευμένη εμπειρία και διαθέτει κατάλληλο προσωπικό γι αυτό και έκανε την συγκεκριμένη πρόταση (bad bank) για την αντιμετώπιση του προβλήματος που για εμάς είναι δίδυμο: κόκκινα και αναβαλλόμενη απαίτηση. Η ΕΕ έχει κάνει μια πρόταση αντιμετώπισης κόκκινων δανείων και βασικό στοιχείο της πρότασής της είναι η δημιουργία bad banks. Άρα δεν μπορώ να φανταστώ πως η χώρα που χρειάζεται την λύση περισσότερο από κάθε άλλη δεν θα κάνει χρήση της λύσης αυτής».

Επιπρόσθετα ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε και αυτός με την σειρά του ότι η παροχή ρευστότητας στις πληττόμενες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς τις εγγυήσεις του δημοσίου μέσω του ΤΕΠΙΧ και του ταμείου εγγυοδοσίας δεν θα ήταν εφικτή.

Επανερχόμενος τέλος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων είπε «αν υποθέσουμε ότι ο Ηρακλής 1 τελειώσει ομαλά εντός 2021 τότε έχουμε 60 δις ευρώ μείον 25 δις ευρώ που ρύθμισε ο Ηρακλής 1 συν 10 δις ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας πάμε στα 45 δις ευρώ που μπορούν να μοιραστούν μεταξύ Ηρακλή 2 και εταιριών διαχείρισης. Η δική μας άποψη είναι ότι είναι καλύτερη η εταιρεία διαχείρισης».

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Ποια στοιχεία δείχνουν παράταση - Στο τραπέζι η μερική άρση και το click away

Στο «τραπέζι» το επίδομα ανεργίας- Ποια σενάρια εξετάζονται με βάση τις προτάσεις Πισσαρίδη

Εύβοια: Σοβαρά επεισόδια με μετανάστες - Δεκάδες συλλήψεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης