Δώρο Πάσχα - Αναστολή εργασίας: Τι ποσό θα λάβουν οι εργαζόμενοι από το κράτος και τι από τον εργοδότη

Δώρο Πάσχα - Αναστολή εργασίας: Τι ποσό θα λάβουν οι εργαζόμενοι από το κράτος και τι από τον εργοδότη

Τη Μεγάλη Τετάρτη η πρώτη δόση της κρατικής καταβολής - Τι ισχύει για το πρόγραμμα Συν-εργασία

lefta
Σε τρεις δόσεις θα καταβληθεί φέτος αρχής γενομένης από τη Μ. Τετάρτη το Δώρο του Πάσχα σε 500.000 εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή ολόκληρο η μέρος του πρώτου 4μήνου του 2021. Ο εργοδότης θα πληρώσει το τμήμα που του αντιστοιχεί για την περίοδο της κανονικής απασχόλησης του μισθωτού με βάση τον ονομαστικό μισθό και το κράτος θα πληρώσει με βάση τα 534 ευρώ για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Η πρώτη δόση της κρατικής καταβολής θα πιστωθεί τη Μ. Τετάρτη απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και θα αφορά την περίοδο της αναστολής σύμβασης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Μαρτίου. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου και θα αφορά την περίοδο αναστολής από 1 Απριλίου έως 30 Απριλίου.

Δηλαδή εργαζόμενος στην εστίαση που είναι σε αναστολή χωρίς διακοπή από την 1η Ιανουαρίου έως την Δευτέρα 3 Μαίου δικαιούται Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος, της τάξης των 267 ευρώ, συν προσαύξηση επιδόματος αδείας 11 ευρώ, σύνολο Δώρου 278 ευρώ. Θα λάβει την Μεγάλη Τετάρτη 208 ευρώ και τα υπόλοιπα 70 ευρώ θα τα λάβει μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πως θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα

Α) οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021).

Κλείσιμο
Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, η αναλογία του Δώρου Πάσχα βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 31η.03.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021) και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Πάσχα ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει το κέντρο ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ, το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα από τον εργοδότη , οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι που δεν τέθηκαν σε αναστολή η στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και περιμένουν το δώρο Πάσχα με βάση τον ονομαστικό τους μισθό μπορούν να υπολογίσουν το ποσό που δικαιούνται με τη βοήθεια της Οnline εφαρμογής της ΓΣΕΕ (εδώ το link για την εκ περιτροπής εργασία).

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινά ο εμβολιασμός για 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30 – 49

Δείτε τι ισχύει από σήμερα για μετακινήσεις, εκκλησίες και καταστήματα - Όλα τα μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποχρεωτικά από σήμερα τα self test στο Δημόσιο - Ποιους υπαλλήλους αφορά και ποιοι εξαιρούνται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης