Πρόταση Αυγουλέα για πανευρωπαϊκό Ταμείο απορρόφησης και διαγραφής χρεών που οφείλονται στην Covid-19

Πρόταση Αυγουλέα για πανευρωπαϊκό Ταμείο απορρόφησης και διαγραφής χρεών που οφείλονται στην Covid-19

Ο καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας προτείνει τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων που κέρδισαν από την κρίση της πανδημίας για να υποστηριχθούν πανευρωπαϊκά οι μικρομεσαίοι που επλήγησαν

avgoyleas
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη μπορούν και πρέπει να στηριχθούν μέσα από ένα πανευρωπαϊκό Ταμείο που θα φορολογήσει τις εταιρείες οι οποίες κέρδισαν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, για να χρηματοδοτήσει εκείνες που είχαν μεγάλες ζημιές.

Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.


Για τις προοπτικές της οικονομίας μίλησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ο οποίος είπε ότι εάν ο εμβολιασμός προχωρήσει γρήγορα στην Ευρώπη μέχρι τον Απρίλιο, τότε θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πολύ καλή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Εάν όμως οι εμβολιασμοί καθυστερήσουν, είπε ο κ. Βέττας οι οικονομικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν.

Ο κ. Βέττας είπε ότι εάν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, θα αποσυρθούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης για δημοσιονομικούς λόγους με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να δεχθούν πίεση. Ωστόσο, υπογράμμισε ο γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ δεν πρέπει να υποτιμούμε την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ο κ. Αυγουλέας από την πλευρά του είπε ότι φέτος είναι πιθανόν να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ 0,9% και τάχθηκε υπέρ της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η λύση που πρότεινε ο κ. Αυγουλέας είναι να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο θα απορροφήσει και σταδιακά θα διαγράψει τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω Covid, αλλά όχι τις οφειλές που προϋπήρχαν. Το ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πανευρωπαϊκή φορολογία του τζίρου των εταιρειών που είχαν μεγάλη αύξηση κερδών λόγω της πανδημίας, όπως τα σούπερ μάρκετ, τεχνολογικοί γίγαντες κ.ά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης