LIVE

Κορωνοϊός

Αναδρομικά μισό δισ. ευρώ και στους συνταξιούχους του δημοσίου

retired2-0

Πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου -  Δείτε την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου 2015-2016 για όλους τους συνταξιούχους. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, κατατέθηκε τροπολογία που επεκτείνει και στους συνταξιούχους του δημοσίου την επιστροφή αναδρομικών από το 2015, όπως έχει ήδη ψηφιστεί για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η τροπολογία ανοίγει έτσι το δρόμο για την καταβολή των αναδρομικών μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς η κυβέρνηση να αναμένει πλέον πότε θα εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκκρεμεί και αφορά στις διεκδικήσεις του δημοσίου τομέα, όπως αντίστοιχα είχε κρίνει το ΣτΕ για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από την διάταξη αυτή προκύπτει «εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ» για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά, μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν όπως έχει ψηφιστεί για δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, ο «κουμπαράς» που ανοίγει στις επόμενες τρεις εβδομάδες για συνταξιούχους θα φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ.
image


Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση

Έως και 770 ευρώ λιγότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου

Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα προβλέπει ψαλιδισμένες επιστροφές για τους εν λόγω συνταξιούχους. Έτσι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ θα έχουν διπλή επιστροφή στα αναδρομικά, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, με κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ μόνο μια.

Η σχετική τροπολογία βασίζεται στην διαφορετική απόφαση που είχε λάβει στο παρελθόν το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο είναι αρμόδιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου σε ότι αφορά τις μειώσεις των συντάξεων του 2012. Δηλαδή είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους για μία μείωση του 2012 και όχι για δύο όπως συμβαίνει για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου θα επιστραφούν μόνο τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% - 20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. Αντίθετα στα αναδρομικά του Δημοσίου δε θα συμπεριληφθούν τα ποσά από τις μειώσεις του νόμου 4051 του 2012, που αφορούσαν περικοπή 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Το συνολικό κόστος ύψους 1.4 εκ ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών δε διαφοροποιείται, στοιχείο που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελεί είχε υπολογίσει εξ αρχής το ποσό της εκταμίευσης με βάση και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δηλαδή στην πράξη, οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν έως και 770 ευρώ λιγότερα ενώ οι απώλειες για τους εν λόγω συνταξιούχους αν προστεθούν τα κομμένα δώρα και οι περικοπές των αναδρομικών ανέρχονται σε έως 1778 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1600 ευρώ , θα λάβει αναδρομικά 1605 ευρώ ( από το ν. 4093) αλλά θα χάσει 239.69 ευρώ από το ν. 4051 που κρίθηκε συνταγματικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος , ψαλιδισμένα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Έξτρα αναδρομικά στους ναυτικούς

Με την ίδια τροπολογία δίνονται «έξτρα» αναδρομικά και στους συνταξιούχους ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ. Συγκεκριμένα επιστρέφεται, πάντα για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, η μείωση 7% που είχε επιβληθεί από το 2012 και με βάση ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών, στις κύριες συντάξεις των απόμαχων ναυτικών του πρ. ΝΑΤ.

Τα ποσά όπως έχει επισημάνει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα δοθούν τώρα χωρίς παρακράτηση φόρου και χωρίς παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας γίνεται αναφορά στην κρίση που διατυπώθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σκεπτικό της συνεδρίασης της 29ης Μαρτίου 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε για ένσταση την οποία είχε ασκήσει αναπληρωτής καθηγητής ΑΕΙ και αφορούσε την περικοπή της σύνταξής του με το άρθρο 1 παρ.1 του ν.4051/2012. Τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, που είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, διατυπώθηκε η σκέψη πως "η ρύθμιση αυτή (σ.σ. η μείωση του νόμου 4051 του 2012) δεν αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 2 παρ.1, 4 παρ.5, 25 παρ.1 και 4 του Συντάγματος''. Στο ίδιο σκεπτικό αναφέρεται ότι η αναδρομική επιβολή της μείωσης (δηλαδή από 01.01.2012) δεν είναι αντίθετη στο άρθρο 1 της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Εσωτερικό Ελληνικό Δίκαιο αφού δεν συνιστά υπέρμετρη επιβάρυνση της περιουσίας του συνταξιούχου''. Η ίδια μείωση που επιβλήθηκε με τον νόμο 4051 του 2012 έχει κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματική για τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση , το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα δοθούν τα παλαιά αναδρομικά στους συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης το 2012 πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή συνταξιούχοι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι ΙΚΑ δεν θα δουν καμία πίστωση στους λογαριασμούς τους.

Τα ποσά που αναμένουν οι δικαιούχοι είναι:

- Συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ από 550 έως 4.500 ευρώ

- Συνταξιούχοι ειδικών ταμείων και τραπεζών από 1.300 έως 7.800 ευρώ

- Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ) από 1.400 - 3.400 ευρώ

- Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ από 1.400 έως 6.000 ευρώ.

- Συνταξιούχοι Δημοσίου από 605 έως 3.200 ευρώ

Ειδήσεις σήμερα

Ο Χιού Τζάκμαν «όπως τον γέννησε η μαμά του» για διαφήμιση παπουτσιών - Δείτε βίντεο


Δημοσκόπηση: Το 50% επικροτεί το κυβερνητικό έργο – 7 στους 10 κρίνουν αρνητικά την αντιπολίτευση

ΗΠΑ: Θετική στον κορωνοϊό η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ- Σε καραντίνα ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Πολίτης

Θυμώνω απίστευτα μ' εκείνους που περιφρονούν τους ανθρώπους που διανύουν τα τελευταία χρόνια της διαδρομής τους...Πριν αποκαλέσεις περιφρονητικά γέρο έναν άνθρωπο μιας προχωρημένης ηλικίας ,απλά θυμήσου πως κι εκεινος κάποτε υπήρξε νέος σαν εσένα,δυνατός και άτρωτος.Ήταν ο πατέρας σου που σε ανέστησε με τον κόπο της δουλειάς του ,ήταν η μάνα σου που σου έδειξε τί πάει να πει αγάπη δίχως όρια ,ήταν ο δάσκαλός σου που σου έμαθε γράμματα ,ήταν ο κάθε σημαντικός ενήλικας που καθόρισε τη ζωή σου. Οι άνθρωποι της τρίτη ηλικίας είναι πιο τυχεροί από εσένα κι αυτό γιατί κατάφεραν να κλείσουν όλους τους κύκλους τους Είναι πιο τυχεροί από.εσένα γιατί είδαν το έργο ως το τέλος και δεν αποχώρησαν στη μέση της παράστασης ...Να εύχεσαι να φτάσεις εκεί που έφτασαν .Να εύχεσαι να έχεις την ευκαιρία να κάνεις τον απολογισμό σου .Έναν απολογισμό μιας ολοκληρωμένης ζωης πριν φύγεις...

Αλήθειες

Όταν τα γερόντια ψηφίζουν Κούλη οι νέοι πίνουν φρέντο... ας πρόσεχαν

Σιχάματα

Σιχαμένη γενιά του πολυτεχνείου και της αλλαγής, η χειρότερη φουρνιά από το 1438.

Πες τα χρυσόστομε

Ακριβώς έτσι. Μόνο να παίρνουν έχουν μάθει από κυβερνήσεις που τους καλό μαθαίνουν. Γιαυτο καταλήξαμε στα μνημόνια και στον αργό αλλά σταθερό αφανισμό της χώρας...

Φγ

Τι λεφτά να δώσει στην νεολαία ρε μπαγλαμάδες? Για να αγοράσουν iPhone με 1000€? Έτσι κι αλλιώς τα γερόντια στα παιδιά και στα εγγόνια θα τα δώσουν!

ΔΕΝ είμαστε όλοι δημόσιοι ! Ξεκολλήστε επιτέλους

Π Ο Τ Ε θα καταλάβετε ότι εκτός από εσάς τους ΔΕΚΟτζήδες υπάρχουν και 8.000.000 κανονικοί εργαζόμενοι στη χώρα που φορολογούνται με 80% για να σας τρέφουν; Υπάρχουν 11.000.000 κάτοικοι στη χώρα, όχι μόνο 3 εκατομμύρια ΔΥ και συνταξιούχοι ! ! !

Σιχάματα , χώρα ΚΑΠΗ

Αν δεν βλέπεις την ανωμαλία στο να είναι ο μέσος μισθός 700 ευρώ (για να θρέψει κάποιος οικογένεια με παιδιά) και η μέση σύνταξη 900 ευρώ (για έναν γέρο μόνο του), δεν έχει νόημα να μιλάμε.

Ο Κούλης

ευνοεί τους δημοσιοκηφήνες πιο πολύ κι από τον Τσίπρα....και είναι λογικό αφού ο αρμόδιος υπουργός (Θεοδωρικάκος) ξεκίνησε την καριέρα του στην ΚΝΕ. Ψηφίστε Κούλη για να κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ με ολίγη ΝΔ.

Mickle

Παντως με πολλους συνταξιουχους που μίλησα ,όλοι έλεγαν ότι αυτά τα αναδρομικά ήθελαν να δοθούν σε εξοπλιστικά προγράμματα.

gi

Θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν την αποψή σου..

-15 το ΑΕΠ λόγω πανδημίας , αλλα μοιράζουμε εξτραδάκια!

Ολα οκ.

Και ο μήνας έχει 9

Μα αν δεν πάρουν αναδρομικά οι κηφηνες των δημοσίων δημοσίων τεμπελχανειων και των ΔΕΚΟ ποιοι πάρουν;

Εχει και τα καλά της η Αφγανοποίηση

Θα φάτε συντάξεις αφγανικού τύπου και θα πείτε κι ένα τραγούδι.

Ι.Κάλφας Σουηδία

Αναδρομικά μισό δισ. ευρώ και στους συνταξιούχους του δημοσίου. Ένας άρρωστος λαός παράγει άρρωστες κυβερνήσεις . Δανείζετε και δίνει αναδρομικά σε κρατικοδίαιτους που βγαίνανε σε σύνταξη στα σαράντα και πενήντα τους χρόνια χρεωστώντας στα ταμεία 15-20 χρόνια εισφορές. Στο κράτος δεν λειτουργεί τίποτε το περιφερειακό δίκιο βρωμάει, πλαστικές σακουλές και κλαδιά στους δόμους. Τα τελωνεία βρομοκοπούν δάπεδα τουαλετών από σκατά . Τα σχολεία ακόμα δεν λειτουργούν τα πανεπιστήμια θα αρχίσουν τον Νοέμβριο όταν της Ευρώπης άρχισαν στις 10 Αυγούστου . Η τοπική εφημερίδα Ξάνθης αναφέρει 74 καινές θέσης εκπεδευτικών και αυτό είναι σε όλη την Επικράτεια . Οι Μητσοτάκηδες δανείζονται και μοιράζουν ΕΝΦΙΑ, Φόρους και αναδρομικά . Ένα κράτος που παράγει μόνον αναλφάβητους, επενδύοντας στην ψευτιά και κλεψιά. Ο Έλληνας να προετοιμάζετε για νέα μνημόνια και πολύ γρήγορα θα βρεθεί εξόν Ε.Ε. αυτό όπως όλα δείχνουν είναι το ποιο σίγουρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης