Πρεμιέρα για το 'Μεφίστο' του Κλάους Μαν

Πρεμιέρα για το 'Μεφίστο' του Κλάους Μαν

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας για την παράσταση “Μεφίστο”, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, με δημιουργό και πρωταγωνιστή τον Νικόλα Βαγιονάκη, ο οποίος μιλάει στο protothema.gr

Μεφιστο
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που μίλησε όσο κανένα με ακρίβεια για τη ζοφερή εποχή, που επρόκειτο να ακολουθήσει, το Μεφίστο, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο γιος του σπουδαίου συγγραφέα Τόμας Μαν, Κλάους Μαν, δημιούργησε ένα μυθιστόρημα που μιλούσε για την επέλαση του Ναζισμού αλλά και τα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης και ουσιαστικά, μέσα από την ιστορία του φιλόδοξου, αντιφατικού και χαρισματικού ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, ξεδιπλώνει την ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτόν τον ρόλο ερμηνεύει μοναδικά ο Νικόλας Βαγιονάκης ο οποίος έχει δώσει άλλη διάσταση στην έννοια του solo artist και κάθε του δουλειά είναι μια νέα πρόταση, μια προσέγγιση ενός ολόκληρου κόσμου. Έχοντας ζήσει και ανεβάσει θεατρικά έργα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα για να ανεβάσει παραστάσεις εμπνευσμένες από τον Πόου, τον Κάφκα, τον Ουάιλντ. Φέτος ερμηνεύει και σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά, τη ρηξικέλευθη αυτή παράσταση του εμπνέεται από το κορυφαίο κείμενο του Κλάους Μαν “Μεφίστο”το οποίο διασκευάζει και σκηνοθετεί με τον δικό του τρόπο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
1111

Ξεκινώντας από τη σχολή του Τριβιζά ο Βαγιονάκης ξεχώρισε παίζοντας μαθητής ακόμα ένα μικρό ρόλο στην“Ζούγκλα των πόλεων” ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Ποταμίτης. Εκτός, όμως, από τις συνεργασίες φροντίζει να μένει πιστός σε έργα εμβληματικά έργα τα οποία προσαρμόζει στο πνεύμα της εποχής μας όπως τους “Άγγελους στην Αμερική” του Τονυ Κούσνερ, τη "Μπέρντυ"της Ναόμι Γουάλας, -την τελευταία ημέρα ενός κατάδικου" του Βίκτορος Ουγκώ, το "Πόλεμος στα ουράνια" του Σαμ Σέπαρντ αλλά και το "Kafkas Freaks", εμπνευσμένο από έργα του καθ'ομολογίαν αγαπημένου του Κάφκα ή το "Wilson & Wilson" του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Στο «protothema.gr» μιλάει για το “Μεφίστο” που έκανε πρεμιέρα, για δεύτερη χρονιά, στο Μιχάλης Κακογιάννης, ένα έργο που αφορμάται από τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή του έργου, ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν ο οποίος ξεκινά την καριέρα του στο θέατρο τέχνης του Αμβούργου του 1926 για να μεταβεί στη συνέχεια στο Βερολίνο, μια διαδρομή την οποία ακολουθεί ο Βαγιονάκης ώστε να φτιάξει μια παράσταση εμπνευσμένη από το καμπαρέ και το Βερολίνο του Μεσοπολέμου-και όχι μόνο. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι ο Βαγιονάκης διαλέγει σπουδαία, κλασικά έργα, τα οποία, ωστόσο, μιλάνε με καταλυτικό τρόπο για την εποχή που ζούμε: “Η αλήθεια είναι ότι οι συγγραφείς που ανεβάζω έχουν προφητεύσει όλες τις εποχές, δεν μένουν σε έναν δικό τους περίκλειστο κόσμο αφού έχουν προσεγγίσει τα θέματα τους από διαφορετικές πλευρές, όπως άλλωστε και εγώ με τη δουλειά μου, δηλαδή μέσα από το πολιτικό, κοινωνικό στίγμα που διαγράφεται στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Αυτή, βέβαια, είναι η ειρωνεία: ότι τελικά στην ιστορία της ανθρωπότητας επανέρχονται τα ίδια ζητήματα είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο. Απλώς είναι λίγοι αυτοί που τελικά γράφουν ιστορία”
1211


Το “Μεφίστο” δεν είναι τυχαία επιλογή αφού, όπως λέει ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Βαγιονάκης: “είναι ένα καταπληκτικό έργο που καυτηριάζει διαχρονικά τη φύση του ανθρώπου αλλά παράλληλα είναι και ένα κοινωνικό δρώμενο. Ο γιος του συγγραφέα Τόμαν Μαν, επίσης συγγραφέας Κλάους Μαν, ήταν ένας πολύ σημαντικός και ευαίσθητος άνθρωπος ο οποίος επίσης δεν μπόρεσε, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες, να ενταχθεί στην υφιστάμενη πραγματικότητα. Και όπως τόσοι άλλοι σπουδαίοι-βλέπε Κάφκα, Πόου ή τον δικό μας Καρυωτάκη-προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή τουμ από να συμβιβαστεί με το υπάρχον. Αλλά πώς, όμως, να αντισταθούν τέτοιες προσωπικότητες και να μην μαραζώσουν; Ο Κλάους Μαν είναι ένας αντιφασίστας που κατακρίνει την εποχή του και τα κυρίαρχα ήθη, μια εποχή θλιβερή για τη Γερμανία. Διαβλέποντας την κατάπτωση, την άνοδο του φασισμού αλλά και τον ολοκληρωτισμό και έχοντας μια βαθιά ευαισθησία δεν αντέχει αυτό που συμβαίνει και ως ένας σκεπτόμενος άνθρωπος και ένας ομοφυλόφιλος σε μια άγρια εποχή, αρχίζει να μαραζώνει, δεν αντέχει. Παίρνει ναρκωτικά και τελικά πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη. Βέβαια προλαβαίνει να αφήσει πίσω του ένα καταπληκτικό λογοτεχνικό έργο, όπως είναι το “Μεφίστο”, το οποίο μελετάμε ακόμα και σήμερα από διαφορετικές σκοπιές και, μεταξύ άλλων, καταδεικνύει την αρνητική ψυχολογία και την ιταμή διάθεση του ανθρώπινου είδους και γένους. Πρόκειται για την ιστορία ενός φιλόδοξου ηθοποιού, ο οποίος ξεκινάει από το Αμβούργο με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό και επαναστατικό θέατρο διακηρύσσοντας ότι το θέατρο είναι πάνω από όλα μια επαναστατική πράξη. Στην πορεία όμως συμβιβάζεται και η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον κάνει να ξεπουλιέται, να πουλάει την αλήθεια του και τα δεδομένα καταλήγοντας τελικά, προκειμένου να επιβιώσει, να γίνει διασκεδαστής των δυνάμει δολοφόνων του”.
Βέβαια όλα αυτά που περιγράφει-ο εγωισμός και ο φανατισμός-τα ζούμε και σήμερα: “Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και μόνο οι συνθήκες αλλάζουν” σχολιάζει χαρακτηριστικά.” Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά όμως ο εγωισμός, η αγνωμοσύνη, η φαυλοκρατία παραμένουν ίδια. Υπάρχουν πολλά σημεία που συγκλίνουν ότι η φύση του ανθρώπου είναι πάντοτε η ίδια και ότι ενέχει την αρρώστια, την τρέλα και την καταστροφή. Βέβαια όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κλάους Μαν τα δείχνει μέσα από την τέχνη αφού σκοπός του θεάτρου δεν είναι να κάνει διάλεξη αλλά να ενεργοποιήσει την κριτική σκέψη και τη φαντασία. Το θέατρο είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και απογείωσης που σου δίνει απλόχερα τα κλειδιά ώστε να ξεκλειδώσεις τα μυστικά και να ταξιδέψεις μαζί του, με τον δικό σου τρόπο.
22222

Μεφίστο: στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.:+30 210 341 8550

Από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/mephisto-mcf/



Ειδήσεις σήμερα:

Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στο Ιράν

Ο Ρωσικός Στρατός προσπάθησε να επιστρατεύσει τον γιο του Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Γεωργιάδης: Έρχεται το «καλάθι για τα παιχνίδια», είμαστε κοντά σε συμφωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης