Ο συνθέτης που τον «έκλεψε» ο Χατζηγιάννης: «Μου ζήτησε 1 εκατ. ευρώ, επειδή δήθεν τον συκοφάντησα»

Ο συνθέτης που τον «έκλεψε» ο Χατζηγιάννης: «Μου ζήτησε 1 εκατ. ευρώ, επειδή δήθεν τον συκοφάντησα»

Η επιστολή του Δημήτρη Παναγόπουλου, του συνθέτη του τραγουδιού «Αύρα» που δικαιώθηκε από το Εφετείο και αναγνωρίστηκε ότι πράγματι, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έκλεψε το τραγούδι του

Ο συνθέτης που τον «έκλεψε» ο Χατζηγιάννης: «Μου ζήτησε 1 εκατ. ευρώ, επειδή δήθεν τον συκοφάντησα»
Συνέχεια στην κόντρα του με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, δίνει ο συνθέτης του τραγουδιού «Αύρα», Δημήτρης Παναγόπουλος, που δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση και αναγνωρίστηκε ότι, πράγματι, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης του έκλεψε το τραγούδι του.

Με επιστολή του, ο τραγουδοποιός είπε, ότι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης του ζήτησε αποζημίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η ανακοίνωση του Παναγόπουλου:

Κλείσιμο
«Στις αρχές του 2010, πληροφορήθηκα ότι ο κύριος Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει κυκλοφορήσει ένα καινούργιο τραγούδι µε τίτλο «Κάτι Λείπει» που η µελωδία του «θυµίζει» το γνωστό τραγούδι µου «Αύρα» σύµφωνα µε σχόλια φίλων και χρηστών του ∆ιαδiκτύου. Πράγµατι, βρήκα το κοµµάτι του κυρίου Χατζηγιάννη στο ∆ιαδίκτυο και διαπίστωσα έκπληκτος ότι το πρώτο τετράµετρο της στροφής (couple) του εν λόγω κοµµατιού του είναι ταυτόσηµο µε το αντίστοιχο της "Αύρας". Ήδη το τραγούδι του αυτό είχε κυκλοφορήσει ευρέως στο ∆ιαδίκτυο, σε CD µέσω εφηµερίδας, καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθµούς όπου διαφηµιζόταν ως "το νέο αριστούργηµα του Μιχάλη Χατζηγιάννη".

Σε εξώδικη επιστολή µου, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι δεν γνώριζε το τραγούδι µου(!). Κατέθεσα Αγωγή εναντίον του για προσβολή του δικαιώµατός µου περί πνευµατικής ιδιοκτησίας, από σεβασµό στο έργο µου και στην αλήθεια. Τότε αυτός τις παραµονές της πρωτοβάθµιας δίκης απάντησε µε δική του αγωγή ζητώντας µου χρηµατική ικανοποίηση ενός εκατοµµυρίου ευρώ, επειδή δήθεν «τον συκοφάντησα»!!!

Αφού δικαιώθηκα πρωτοδίκως, τελικά η αγωγή µου κρίθηκε στην ουσία της καιεκδικάσθηκε τελεσίδικα από το 18ο  Τµήµα Πνευµατικής Ιδιοκτησίας του Τριµελούς Εφετείου Αθηνών, του οποίου η απόφαση εκδόθηκε προ ηµερών, αναγνωρίζοντας την προσβολή του δικαιώµατός µου πνευµατικής ιδιοκτησίας και καταδικάζοντας τον αντίδικο και σε χρηµατική αποζηµίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Η δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών αποτελεί για µένα ηθική δικαίωση. Ελπίζω να δώσει λίγη δύναµη σε κάποιους ανθρώπους να υπερασπίζονται το δίκιο τους και να αποτρέψει κάποιους άλλους από συµπεριφορές που προσβάλλουν. Είναι σηµαντικό να προστατεύονται κάποιες θεµελιώδεις αξίες, όπως εν προκειµένω η πατρότητα ενός πνευµατικού έργου.

Ευχαριστώ τους φίλους-συναδέλφους µουσικούς, τραγουδοποιούς ∆ηµήτρη Μαρινάκη, Στάθη ∆ρογώση, Μάκη Αµπλιανίτη, ∆ηµήτρη Λάµπο, Κώστα Καραγιάννη και τον δηµοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη που πρόθυµα υπερασπίσθηκαν την Αλήθεια στο ∆ικαστήριο στις εποχές αδιαφορίας και απάθειας που ζούµε. Ιδιαίτερα ευχαριστώ και τον µουσικολόγο ∆ρ. Ιωάννη Φούλια που µε την επιστηµονική του ανάλυση τεκµηρίωσε µουσικολογικά αυτό που όλοι αντιλαµβανόµασταν. Εύχοµαι σε όλους µας, περισσότερη Αλήθεια και δικαιοσύνη στη ζωή µας και δύναµη για να τα υπερασπιζόµαστε!

∆ηµήτρης Παναγόπουλος

(τραγουδοποιός, βιοφυσικός)»

Ο Δημήτρη Παναγόπουλος, το 2012, έφτασε στα δικαστήρια με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, κατηγορώντας τον, ότι του έκλεψε το τραγούδι του. Μάρτυρες υπεράσπισης του Παναγόπουλου ήταν ο συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης, οι τραγουδοποιοί Στάθης Δρογώσης – Δημήτρης Λάμπος, οι μουσικοί Τάκης Μαρινάκης-Κώστας Καραγιάννης και ο μουσικολόγος Γιάννης Φούλιας.

Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τον τραγουδοποιόΔημήτρης Παναγόπουλος,. Σύμφωνα με αυτή: «…Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι τον πρώτο εναγόμενο (τον Μιχάλη Χατζηγιάννη) βαρύνει υπαιτιότητα (δόλος) ως προς την προσβολή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του ενάγοντος (του Δημήτρη Παναγόπουλου), αφού η μουσική σύνθεση με τον τίτλο Αύρα θεωρείται ένα κλασικό και διαχρονικό ελληνικό τραγούδι», αναφέρεται σε ένα απόσπασμα της απόφασης.

«Ο δε πρώτος εναγόμενος ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο Κάτι Λείπει…»
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης