Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Χρόνος» του Νίκου Κυριακίδη

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Χρόνος» του Νίκου Κυριακίδη

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Τέχνης, άνθρωποι της λογοτεχνίας, της ποίησης, της τέχνης, του πολιτισμού συμμετείχαν σε μια πνευματική αναζήτηση που έχει να κάνει με το αίνιγμα του χρόνου 

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Χρόνος» του Νίκου Κυριακίδη
Την έννοια του χρόνου όπως αυτός σχηματίζεται μέσα από τις προσωπικές του αναμνήσεις ξεδιπλώνει στην 3η ποιητική του συλλογή “Χρόνος” ο Νίκος Κυριακίδης. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου άνθρωποι της λογοτεχνίας, της ποίησης, της τέχνης, του πολιτισμού συμμετείχαν σε μια πνευματική αναζήτηση που έχει να κάνει με το αίνιγμα του χρόνου και την ερμηνεία αυτού, μέσα από τις στιγμές της αέναης μετάβασης από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. 

Άλλωστε, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, ο χρόνος αποτελεί, όχι μόνο τη βασανιστική παραδοχή ενός συμπαντικού αξιώματος, άλλα και τη σχετικοποιημενη απεικόνιση του υπαρξιακού βέλους. Άλλοτε στιβαρός και πειθαρχημένος, άλλοτε εμβαπτισμένος στη ραστώνη, δεν λησμονεί στο πέρασμα του να υπενθυμίζει σε κάθε εντυπωμα που απονέμει, σε κάθε βλέμμα στο κενό, ότι εν κατακλείδι αποστεωνει και απορροφά... 

Την εκδήλωση που εμπνεύστηκε, πραγματοποίησε και συντόνισε η δικηγόρος Αλεξάνδρα Δήμου και η ομάδα ΗΡΑ, παρουσίασε ο καθηγητής, ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Κεντρωτής, η ποιήτρια Τζούλια Φορτούνη και η ποιήτρια-  εικαστικός Ελλη Γρίβα. Φιλικά συμμετείχε η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη, τη σκηνογραφία ανέλαβε ο Ακανθος ενώ ο πίνακας του σκηνικού ήταν  δημιουργία της Νόπης Φουντουκίδου και το κόκκινο μολύβι με χαραγμένα τα αρχικά του ποιητή, του Νίνου Δεληγιάννη. 
Κλείσιμο

Νίκος Κυριακίδης



“Η ποίηση του Κυριακίδη είναι γροθιά στο στομάχι. Ένας περίεργος αρρενωπός λυρισμός, κρυστάλλινος λόγος, κατακλύζεται από απαράμιλλες εικόνες. Ένας αγέρωχος πυρετός, μπροστά στα μικρά αισθήματα της ζωής, κατατάσσει τον Νίκο Κυριακίδη στους πιο πρωτότυπους και αληθινούς ποιητές. Γράφει αυθόρμητα, με αδέσμευτη ελευθερία, σ ένα περίεργο στυλ πυκνής συντομίας και λυρικών χρωμάτων δίκης του προτίμησης, τραγουδώντας για να παρηγορήσει, ίσως και να παρηγορηθεί, τις σκέψεις, τις εντυπώσεις και ζωγραφίζοντας ξαφνικά τολμηρές μινιατούρες αισθηματικής, ανθρώπινης ζωής, εξαιρετικής λεπτότητας και διαφάνειας” γράφει η Αλεξάνδρα Δήμου για τον ποιητή. 

Αλεξάνδρα Δήμου 


Ο Νίκος Κυριακίδης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή έρευνα. Πρωτοεμφανίστηκε στο διαδίκτυο το 2011 και οι «Δρόμοι με ματωμένα γόνατα» αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο. Έργα του έχουν επίσης συμπεριληφθεί σε ομαδικές ανθολογίες και περιοδικά. Η 3η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Σαιξπηρικόν”. 

Νίκος Κυριακίδης, Γιώργος Κεντρωτής, Τζούλια Φορτούνη, Έλλη Γρίβα και η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης