Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων 2018-2019

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων 2018-2019

Δείτε τις εκδηλώσεις για κάθε μήνα έως τον Ιούνιο 2019

2296085
Μια γεμάτη σεζόν από άποψη εκδηλώσεων αναμένεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δείτε αναλυτικά το ημερολογιακό πρόγραμμα για τη σεζόν 2018-2019:

Σεπτέμβριος:

Julie
National Theatre Live
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Polly Stenham: Julie (πάνω στο έργο Δεσποινίς Τζούλια του Αυγούστου Στρίντμπεργκ)
Η νέα εκδοχή της Δεσποινίδας Τζούλιας, που μεταφέρεται από τη συγγραφέα Polly Stenham στο σημερινό Λονδίνο, παραμένει εξίσου άγρια και σοκαριστική με το θεατρικό πρωτότυπό της.
Φρεσκοχωρισμένη και με άγριες διαθέσεις, η Τζούλη στήνει ένα μεταμεσονύχτιο πάρτι. Κι ενώ όλοι διασκεδάζουν, στην κουζίνα o Ζαν και η Κριστίνα καθαρίζουν το χάος. Μπαίνει η Τζούλη και αρχίζει με τον Ζαν ένα παιχνίδι εξουσίας, που γρήγορα παίρνει απρόσμενες διαστάσεις και μετατρέπεται σε λυσσαλέα μάχη επιβίωσης.
Η Vanessa Kirby (Το στέμμα, NT Live: Λεωφορείο ο Πόθος) και ο Eric Kofi Abrefa (The Amen Corner) πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή Τζούλη, σε σκηνοθεσία Carrie Cracknell (NT Live: Το βαθύ μπλε του έρωτα).
Κλείσιμο
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Lyttelton Theatre στο Λονδίνο
Η παράσταση ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών
Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο

Μαθήματα Πολέμου
Κύκλος: θέατρο @ Megaron underground
Παραγωγές στο υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
21-30 Σεπτεμβρίου 2018
6, 13, 20, 27 Νοεμβρίου 2018
3, 11, 18 Δεκεμβρίου 2018
Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Tα Μαθήματα Πολέμου συνεχίζονται στο Υποσκήνιο του Μεγάρου
Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη. Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. Η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου: τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα, όπως ο λοιμός στην Αθήνα, συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή και ομιλίες πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής.

Γιάννης Λιγνάδης, κείμενο-δραματουργία
Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνοθεσία
Θοδωρής Οικονόμου, μουσική
Ιστορικός σύμβουλος Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Συμμετέχουν Δημήτρης Λιγνάδης και ομάδα νέων ηθοποιών

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Συμπαραγωγή Dramaticus - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Οκτώβριος:

Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Διάλεξη
3 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα MC3
«Τι είναι μουσικό ταλέντο», «Ποια είναι η φύση του», «Πως λειτουργεί», «Πως αναπτύσσεται» είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Η έννοια του μουσικού ταλέντου ακόμη και σήμερα θεωρείται δύσκολο να αποσαφηνιστεί επακριβώς. Εντούτοις, οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών στους τομείς της ψυχοακουστικής, νευροφυσιολογίας, γνωστικής ψυχολογίας και ψυχο-μουσικολογίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μουσικό ταλέντο επηρεάζεται τόσο από τους γενετικούς παράγοντες όσο και από το περιβάλλον. Επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι επίσης ότι ο εγκέφαλος σχηματοποιείται με βάση τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζεται να δεχθούν συγκεκριμένα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους προκειμένου να αναπτυχθούν οι διάφορες ικανότητες του ατόμου. Αναλόγως συμβαίνει και για τη μουσική ανάπτυξη. Επομένως, όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα άτομο σε ένα πλούσιο μουσικά περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητά του να κατανοεί και να χειρίζεται τη μουσική φυσικά ως μέσω έκφρασης, σαν να ήταν και αυτή μία μητρική γλώσσα. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν προφανή τη σημασία της γονικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης για παροχή μουσικών ερεθισμάτων στα βρέφη, νήπια και παιδιά μέσα από λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένα πλαίσια.

Διάλεξη – παρουσίαση: Δέσποινα Σκανδαλάκη, μουσικοπαιδαγωγός


Όταν ο Απόλλωνας συνάντησε την Κάισσα…
5 Οκτωβρίου
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Φουαγιέ και Μουσική Βιβλιοθήκη
Στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού: Τέχνες και Αφήγηση που διοργανώνει το Athens Culture Net, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν ένα χάπενινγκ γύρω από το σκάκι και τη μουσική. Καλεσμένος ο μουσικός και σκακιστής Αχιλλέας Ζωγράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Music and Chess: Apollo Meets Caissa» (εκδ. Russell Enterprises, 2017).
― 20:00 Ομιλία του συγγραφέα με παράλληλη συναυλία πιάνου.
― 21:30 Οι διεθνείς μετρ Ηλίας Κουρκουνάκης και Εύα Κόντου, ο FIDE master Βασίλης Κοτρότσος και η πρωταθλήτρια Ελλάδος Νέων Γυναικών Αμαλία Κουτσίδη αντιμετωπίζουν, σε παράλληλα σκακιστικά σιμουλτανέ, μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, ηθοποιούς και άλλους φίλους της Βιβλιοθήκης και του Μεγάρου.



William Shakespeare: Βασιλιάς Ληρ
NT Live
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live
5 Οκτωβρίου
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Στη δύση του βίου τους, δύο πατέρες απορρίπτουν τα παιδιά τους, παρότι εκείνα τους αγαπάνε πραγματικά. Ανίκανοι να δουν την πραγματικότητα, ανοίγουν τους ασκούς της προδοσίας και των ανηλεών φιλοδοξιών. Οικογένειες σε μια λυσσώδη διαμάχη για την εξουσία, με πικρό τέλος.
Ο Βασιλιάς Ληρ –για ορισμένους, η ωραιότερη τραγωδία που έχει γραφτεί– στη σκηνή του Duke of York’s Theatre, από το Chichester Festival Theatre 2017, όπου παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία. Ο Jonathan Munby σκηνοθετεί μια σύγχρονη εκδοχή του σαιξπηρικού δράματος, όπου συνυπάρχουν η βία και η τρυφερότητα, η συγκίνηση και η φρίκη. Τον Ληρ «ενσαρκώνει συγκινητικά» o Ian McKellen.
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Duke of York’s Theatre στο West End του Λονδίνου
Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο


Giuseppe Verdi: Αΐντα
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
6 Οκτωβρίου
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Giuseppe Verdi: Aida - Λιμπρέτο: Antonio Ghislanzoni
Στη μεγάλη, πολυαναμενόμενη παραγωγή της Met, η περίφημη ρωσίδα υψίφωνος Άννα Νετρέμπκο ερμηνεύει Αΐντα έχοντας στο πλευρό της τη «σαρωτική» μέτζο Ανίτα Ρατσβελισβίλι – που εντυπωσίασε ως Κάρμεν φέτος στο Ηρώδειο.
Η Αΐντα της Αιθιοπίας διχάζεται ανάμεσα στον έρωτά της για τον αιγύπτιο αρχιστράτηγο Ρανταμές και στην αγάπη για τον βασιλιά πατέρα της και τον τόπο της. Ο Ρανταμές θυσιάζεται για το χατίρι της· η Άμνερις των Αιγυπτίων, ερωτευμένη κι αυτή μαζί του, μηχανορραφεί, προδίδει και μετανιώνει.
Σκηνοθεσία Sonja Frisell
Σκηνικά Gianni Quaranta
Κοστούμια Dada Saligeri
Φωτισμoί Gil Wechsler
Χορογραφία Αλεξέι Ρατμάνσκι
Αναβίωση σκηνοθεσίας Stephen Pickover
Αΐντα Άννα Νετρέμπκο
Άμνερις Ανίτα Ρατσβελισβίλι
Ρανταμές Αλεξάντρς Αντονένκο
Αμονάσρο Quinn Kelsey
Ράμφις Ντμίτρι Μπελοσέλσκι
Βασιλιάς της Αιγύπτου Ryan Speedo Green
Μουσική διεύθυνση Nicola Luisotti
Απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group
Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους


Francesca Dego, ρεσιτάλ για σόλο βιολί
Κύκλος: Βιολί
8 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Eugène Ysaÿe, Σονάτα αρ. 2 σε λα ελάσσονα, έργο 27
Alfred Schnittke, «Στον Παγκανίνι» για σόλο βιολί
Niccolò Paganini, Από τα 24 Καπρίτσια για σόλο βιολί, έργο 1: Αρ. 13-24
Francesca Dego, βιολί
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο


Το σπήλαιο - Έλλη Παπακωνσταντίνου / ODC Ensemble
Σειρά: Γέφυρες
9 & 10 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Τραγουδιστές, εικαστικοί, περφόρμερ, ανάμεσά τους και ο Blaine L. Reininger, το ιστορικό στέλεχος των Tuxedomoon, συμπράττουν σε μια σύγχρονη ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα.
Η πολυβραβευμένη, καινοτόμος ομάδα ODC, που ιδρύθηκε από την Έλλη Παπακωνσταντίνου (Fulbright Artist’s Award 2018-2019), ύστερα από μια θριαμβευτική ευρωπαϊκή περιοδεία, φέρνει στο σήμερα την αιώνια σύγκρουση Γνώσης και Αλήθειας με την παραμόρφωσή τους στον χαοτικό κόσμο των fake news και της fake life του διαδικτύου.
σύλληψη-λιμπρέτο-σκηνοθεσία /
Έλλη Παπακωνσταντίνου
μουσική /
Τηλέμαχος Μούσας
βίντεο-σκηνικά-κοστούμια /
Παντελής Μάκκας
φιγούρες θεάτρου σκιών (κατασκευή) /
Τάσος Κώνστας
περφόρμερ-μουσικοί /
Blaine L. Reininger, Αναστασία Κατσιναβάκη,
Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Με την υποστήριξη
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Creative Lenses)
του Danish Arts Council και
του Airanassis Foundation


Διάλεξη της Laurence Devillers
Megaron Plus
11 Οκτωβρίου
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ρομποτική και συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
Ομιλήτρια: Laurence Devillers, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και ερευνήτρια στο εργαστήριο LIMSI-CNRS στον τομέα Συναισθηματικές και κοινωνικές διαστάσεις στις προφορικές αλληλεπιδράσεις.
Η δημιουργία μιας κοινωνικής σχέσης και ενός συναισθηματικού δεσμού με μηχανές δεν αποτελεί πια όνειρο ενός συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Η ερευνήτρια στον τομέα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής και στον τομέα της συναισθηματικής και ηθικής πληροφορικής, Λωράνς Ντεβιγέ, προτείνει να σκεφτούμε τη θέση των ρομπότ στην κοινωνία, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, του ευ ζην και της εκπαίδευσης.
Προλογίζει ο Νίκος Φακωτάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το MEGARON PLUS σε συνεργασία με το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.


Το Άξιον εστί
12 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Μίκη Θεοδωράκη - Οδυσσέα Ελύτη: Το Άξιον εστί
Αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο Μίκης Θεοδωράκης, νέος τότε και ανερχόμενος συνθέτης, με αξιόλογες περγαμηνές και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στις λεωφόρους της μεταπολεμικής «σύγχρονης» μουσικής, οραματίζεται το πάντρεμα του «δυτικού» συμφωνικού ήχου με τα ακούσματα της «καθ’ ημάς» εκκλησιαστικής παράδοσης και το λαϊκό τραγούδι. Η πλατιά ποιητική ματιά του Οδυσσέα Ελύτη δίνει στον Μίκη την έμπνευση που χρειαζόταν: έτσι γεννιέται το Άξιον εστί, ένα αληθινό «λαϊκό ορατόριο», ορόσημο της ελληνικής μουσικής, μια αστείρευτη πηγή στην οποία επιστρέφουμε όλοι ξανά και ξανά.
Οι Μουσικοί της Καμεράτας, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζουν την αυθεντική πρώτη εκδοχή του έργου (1964) χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση στο συμφωνικό και λυρικό μέρος, αφήνοντας τη ρωμαλέα ενορχήστρωση του Μίκη να λάμψει μέσα από τις καθαρές γραμμές του ακουστικού ήχου.
αφηγητής / Νίκος Καραθάνος
ψάλτης / Δημήτρης Πλατανιάς
Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου
Συμπαραγωγή Pure Art - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Η μουσική δωματίου του Alfred Schnittke
Κύκλος: Άλφρεντ Σνίτκε
13 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Alfred Schnittke,
-Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο
-Κουαρτέτο για πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο
-Κουιντέτο με πιάνο
Ανδρέας Παπανικολάου,βιολί
Γιώργος Πετρόπουλος, βιολί
David Bogorad, βιόλα
Δήμος Γκουνταρούλης, βιολοντσέλο
Λόλα Τότσιου πιάνο


Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Κύκλος: Φραντς Λιστ
16 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Η Φιλαρμόνια Αθηνών, νέα ορχήστρα αλλά με ήδη εξαιρετική παρουσία στις αίθουσες και
στα στούντιο ηχογραφήσεων, επιστρέφει στο Μέγαρο υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, επίμονο μελετητή της ελληνικής μουσικής. Στο πρόγραμμα τρία έργα, αντιπροσωπευτικά της συμφωνικής ιδιοφυΐας του Λιστ. Μαζί τους, ένα έξοχο δείγμα συμφωνικού κοντσέρτου της εθνικής μας σχολής, γραμμένο από τον «πρωτομάστορα» που οραματίστηκε μια ελληνική μουσική βουτηγμένη στα νάματα του Λιστ και του Βάγκνερ.

Franz Liszt, Η νυχτερινή πομπή (1ο από τα Δύο επεισόδια από τον «Φάουστ» του Λέναου, S. 110)
Μανώλης Καλομοίρης, Συμφωνικό κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα
Franz Liszt, Συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα «Ce qu’on entend sur la montagne» (Η Συμφωνία των βουνών), S. 95
Franz Liszt, Συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα «Ουγγαρία», S. 103
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Βύρων Φιδετζής, μουσική διεύθυνση

Συμπαραγωγή Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι σονάτες του Σούμπερτ με την Elisabeth Leonskaja
Κύκλος: Μεγάλοι ερμηνευτές
20 Οκτωβρίου 2018, 29 Νοεμβρίου 2018, 27 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η grande dame του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια ερμηνεύει όλες οι σονάτες του Σούμπερτ σε τρία ρεσιτάλ για φέτος (ακολουθούν: 29.11.2018 & 27.3.2019) και τρία ακόμη την περίοδο 2019-2020.
Πιανίστα με σπάνιο ήχο, ιδανική ερμηνεύτρια των βιεννέζων ρομαντικών, η Λεόνσκαγια αναφέρει: «Κάθε φορά που επιστρέφω στον Σούμπερτ, συνειδητοποιώ πως ό,τι πιο βαθυστόχαστο το εκφράζει με το πιο ανάλαφρο άγγιγμα».
Franz Schubert:
-Σονάτα για πιάνο σε λα ύφεση, D 537
-Φαντασία σε ντο μείζονα, D 760, «Του οδοιπόρου»
-Σονάτα για πιάνο αρ. 18, σε σολ μείζονα, D 894

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια στο πιάνο


Camille Saint-Saëns: Σαμψών και Δαλιδά
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
21 Οκτωβρίου
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Η μεσόφωνος Ελίνα Γκαράντσα (2010, Vocalist of the Year - Musical America Award, Singer of the Year - MIDEM Classical Award κ.ά.) και ο τενόρος Ρομπέρτο Αλάνια (νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τραγουδιού «Λουτσιάνο Παβαρόττι») ως Δαλιδά και Σαμψών στο βιβλικό έπος του Σαιν-Σανς. Ο Ντάρκο Τρέσντζακ (βραβείο Tony για τη σκηνοθεσία στο A Gentleman’s Guide to Love & Murder) κάνει το ντεμπούτο του στη Met σκηνοθετώντας το αριστούργημα της γαλλικής λυρικής σκηνής για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια. Διευθύνει ο Σερ Μαρκ Έλντερ.
Σκηνοθεσία Darko Tresnjak
Σκηνικά Alexander Dodge
Κοστούμια Linda J. Cho
Φωτισμoί Donald Holder
Χορογραφία Austin McCormick
Δαλιδά Elīna Garanča
Σαμψών Roberto Alagna
Αρχιερέας Laurent Naouri
Αβιμέλεχ Elchin Azizov
Γέροντας Εβραίος Ντμίτρι Μπελοσέλσκι
Μουσική διεύθυνση Sir Mark Elder
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group
Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Μπορεί η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας;
Megaron Plus
23 Οκτωβρίου
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Διαχείριση συγκρούσεων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επιρροή ανταγωνιστικών γεωπολιτικών παραγόντων είναι μερικά από τα θέματα της συζήτησης που διοργανώνει το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οξφόρδη.
Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Δρ. Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης - Ινώ Αφεντούλη, Διευθύντρια Προγράμματος στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας ΝΑΤΟ - Dr Richard Caplan, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης - Dr Lucas Kello, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης – Δρ. Καλυψώ Νικολαΐδη, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
Συντονίζει ο Sir David Madden, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα
Σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SEESOX)

Με την υποστήριξη της Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του NATO
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου
Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Μάρθα Φριντζήλα
Κύκλος: Μουσικά Πορτρέτα
26, 27 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Θ’ αφήσω εγώ αυτά τα περιβόλια, θα βγω να πάρω τα στενά της θάλασσας…
Το Μέγαρο αποχαιρετά τον δημιουργό  που χάραξε στη συλλογική μας μνήμη έναν ποταμό από διαυγείς στίχους και εικόνες.
Ο νοητός λύκος (Μ. Ελευθερίου - Γ. Ανδρέου)
Πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση - Έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου.
Γιώργος Ανδρέου, θεατρική προσαρμογή-μουσική σύνθεση

Σταθμοί στα ωραιότερα τραγούδια του
Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, με ερμηνεία σημαντικών τραγουδιών του ελληνισμού, σε δικούς του στίχους.

Δημήτρης Λιγνάδης, Σκηνοθεσία
Ανδρέας Ανδρέου, βοηθός Σκηνοθέτη
Εύα Νάθενα, Σκηνικά-Κοστούμια
Με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μάρθα Φριντζήλα, τον Γιάννο Περλέγκα (αφηγητής) και λαϊκή ορχήστρα 12 μουσικών

Συμπαραγωγή View Master Films - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Giacomo Puccini: Το κορίτσι της Δύσης
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
27 Οκτωβρίου
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Giacomo Puccini: La Fanciulla del West - Λιμπρέτο: Guelfo Civinni & Carlo Zangarini
Η ρομαντική όπερα του Πουτσίνι θυμίζει γουέστερν: πιστολέρος, σαλούν, χαρτοπαιξίες, καταζητούμενοι και αιματηρές συμπλοκές. Στο τέλος ο έρωτας νικάει, στα βουνά της Σιέρρα Μάντρε. Φλογερή Μίννι, η ολλανδή σοπράνο Εύα-Μαρία Βέστμπρουκ, που έχει δηλώσει απερίφραστα: «Αν ταυτίζομαι με κάποια ηρωίδα εκτός σκηνής, αυτή είναι η Μίννι» (The Telegraph, 2010). Στο ρόλο του καταζητούμενου Ντικ, ο περίφημος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν.

Σκηνοθεσία Giancarlo del Monaco
Σκηνικά-Κοστούμια Michael Scott
Φωτισμoί Gil Wechsler
Αναβίωση σκηνοθεσίας Gregory Keller
Μίννι Eva-Maria Westbroek
Ντικ Τζόνσον Jonas Kaufmann
Νικ Carlo Bosi
Tζακ Ρανς Željko Lučić
Σονόρα Michael Todd Simpson
Άσμπυ Matthew Rose
Τζέικ Γουάλλας Oren Gradus

Μουσική διεύθυνση Marco Armiliato
Απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group
Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους


Leonard Bernstein: an anniversary
Κύκλος: Leonard Bernstein
31 Οκτωβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Leonard Bernstein
Anniversaries
Touches
Ludwig van Beethoven, 6 Bagatelles op. 126
Aaron Copland, Four piano blues
Leonard Bernstein/Νίκος Λαάρης, West side story suite
Νίκος Λαάρης, πιάνο

Νοέμβριος:

Η Όπερα του ζητιάνου
Κύκλος: ΟΠΕΡΑ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο Μέγαρο
1 και 2 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
John Gay & Johann Christoph Pepusch: The Beggar’s Opera (όπερα-μπαλάντα)
Νέα προσαρμογή κειμένου: Ian Burton, Robert Carsen
Les Arts Florissants - Ουίλλιαμ Κρίστη - Ρόμπερτ Κάρσεν: To κορυφαίο μπαρόκ σύνολο και ο ιδιοφυής εμπνευστής και μαέστρος του επιστρέφουν στο Μέγαρο με μια διεθνή παραγωγή που υπογράφει ο σύγχρονος μάγος της οπερατικής σκηνής!
Προκλητικό, σατιρικό παραμύθι του 1728, στην αυγή του καπιταλισμού, με πρωταγωνιστές κλεφτρόνια, ζητιάνους, πόρνες και νταβατζήδες του Λονδίνου. Ένας κόσμος κυνικός, που ο Τζον Γκέυ ντύνει μουσικά με γνωστές μπαλάντες και μελωδίες του καιρού του, λαϊκές και διαχρονικές.
H Όπερα του ζητιάνου θεωρείται η πρώτη μουσική κωμωδία στο είδος της γραμμένη πριν από τριακόσια χρόνια.

Σκηνοθεσία Robert Carsen
Μουσική διεύθυνση-Σύλληψη William Christie
Σκηνογραφία James Brandily
Κοστούμια Petra Reinhard
Χορογραφία Rebecca Howell
Φωτισμοί Robert Carsen, Peter Praet
Δραματουργία Ian Burton
Συνεργασία στη σκηνοθεσία Christophe Gayral
Βοηθός σκηνοθέτη Stéphane Ghislain Roussel
Μακιγιάζ-Περούκες Marie Bureau du Colombier
Σχεδιασμός ήχου Léonard Françon
Υπεύθυνος διανομής David Grindrod CDG
Υπέρτιτλοι Richard Neel

16 ηθοποιοί-τραγουδιστές
και το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants
Μουσική διεύθυνση & τσέμπαλο William Christie
Μουσική επιμέλεια-Επιμέλεια μουσικού υλικού Pascal Duc (Les Arts Florissants), Anne Besson
Παραγωγή C.I.C.T. - Théâtre des Bouffes du Nord σε συμπαραγωγή με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, Αθήνα
και τους
Les Arts Florissants, Edinburg International Festival, CA-CIB - Angers Nantes Opéra - Opéra de Rennes - Les Théâtres de la Ville de Luxembourg - Opéra Royal/Château de Versailles Spectacles - Grand Théâtre de Genève - Théâtre de Caen - Festival di Spoleto - Centre Lyrique Clermont-Auvergne - Opéra Royal de Wallonie-Liège - Opéra de Reims/La Comédie de Reims CDN - Teatro Coccia - Teatro Verdi - Cercle des Partenaires des Bouffes du Nord



Το σπίτι του Καραγκιόζη
Κύκλος: Το Μέγαρο των Παιδιών
1 Νοεμβρίου 2018 – 20 Απριλίου 2019
(παραστάσεις για το κοινό από το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Σάββατο έως τις 20.04.2019)
Παιδική σκηνή Β – φουαγιέ ισογείου
Ο Καραγκιόζης χτίζει το σπίτι του στο Μέγαρο! Θέλετε να το εξερευνήσετε; Ο Ηλίας Καρελλάς έχει το κλειδί! 
Μέσα από μια πολυδιάστατη παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα ξεναγηθούμε στο σπίτι του Καραγκιόζη, θα ανακαλύψουμε κρυμμένα μυστικά, θα δούμε συλλεκτικές φιγούρες του θεάτρου σκιών από όλο τον κόσμο. 
Στο τέλος αυτής της διαδρομής, ο αγαπημένος σκιοπαίκτης των παιδιών στήνει το λευκό πανί του στην αυλή του Καραγκιόζη και μας παρουσιάζει τον Καραγκιόζη μαέστρο! 
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών. 

Συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 



Από το Polis στο Dretta – Ανανεώνοντας την Παράδοση
Σειρά: Γέφυρες
3 Νοεμβρίου
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Από τις Ανοιχτές Πλατφόρμες στη σκηνή του Μεγάρου! Νέοι μουσικοί της πόλης που ξεχώρισαν μέσα από τον γόνιμο θεσμό των ακροάσεων, εντάσσονται στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα:
Το Polis Ensemble, σχήμα που γαλουχήθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα, σμιλεύει την παράδοση, με πρώτη ύλη τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Βασίλης Γιασλακιώτης, εμπνευστής του πρότζεκτ Dretta, συνεργάζεται κάθε φορά με μουσικούς από όλους τους χώρους δημιουργώντας ένα εξαιρετικό κράμα τζαζ, ροκ και αυτοσχεδιαστικής μουσικής, με βάση το κρητικό ιδίωμα.
Polis Ensemble
Νίκος Παραουλάκης / νέι
Γιώργος Κοντογιάννης / λύρα
Στέφανος Δορμπαράκης / κανονάκι
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης / πολίτικο λαούτο
Θεόδωρος Κουέλης / κοντραμπάσο
Μανούσος Κλαπάκης / κρουστά
Vasilis Giaslakiotis - Dretta
Πάρις Περυσινάκης / κρητική λύρα, μαντολίνο
Αποστόλης Γιασλακιώτης / ηλεκτρικές κιθάρες, fx
Γιάννης Βουτσινάς / ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο
Βασίλης Γιασλακιώτης / τύμπανα, sampling



«Το φτερωτό άλογο» του Νίκου Καζαντζάκη
Κύκλος: Το Μέγαρο των Παιδιών
Έναρξη 3 Νοεμβρίου 2018. Διάρκεια μέχρι τις 20 Απριλίου 2019
Παιδική Σκηνή Α΄ - Νέος εκθεσιακός χώρος
Στην παιδική σκηνή του Μεγάρου ένα ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, σε μια εντυπωσιακή θεατρική διασκευή από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου. Οι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας, φωτίζοντας με τραγούδια και μουσικά όργανα έναν κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους, δερβίσηδες, πραματευτάδες και καραβάνια.
Τα παιδιά μπαίνουν σε μια ονειρική πύλη, σε ένα πολύχρωμο ανατολίτικο σαράι, και συμμετέχουν στα όσα συμβαίνουν επί σκηνής, βοηθώντας στην εξέλιξη της ιστορίας: Ένας παράξενος Ινδός πουλάει στον βασιλιά ένα ιπτάμενο άλογο. Το βασιλόπουλο καβαλάει το άλογο που τον πηγαίνει όπου θέλει η τύχη και η μοίρα! Βράδυ, φτάνει σε ένα παλάτι, γνωρίζεται κρυφά με την πριγκίπισσα, και τότε αρχίζει η περιπέτειά τους...
Μια ιστορία από την πένα και τη φαντασία του κρητικού συγγραφέα, ένα ταξίδι στη μαγεία της μακρινής Ανατολής, για μικρούς και μεγάλους.

Πρωτότυπη διασκευή / Νίκος Καζαντζάκης
σκηνοθεσία / Βασίλης Μαυρογεωργίου
θεατρική προσαρμογή / Άνδρη Θεοδότου
μουσική / Νίκος Κυπουργός
επιστημονικός σύμβουλος / Νίκος Μαθιουδάκης
σκηνικά / Θάλεια Μέλισσα
κοστούμια / Ιφιγένεια Νταουντάκη
κινησιολογία / Έλενα Γεροδήμου
φωτισμοί / Στέλλα Κάλτσου
βοηθός σκηνοθέτη / Χρύσα Βακάλη
Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών
και μουσικών: Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ειρήνη Κωσταντίνου, Μιχάλης Βρεττός, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος, Στέλιος Χατζηγεωργίου

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη
Για παιδιά 5 ετών και άνω
Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες
Ευχαριστούμε την Νέλλη Καρρά για την συμβολή της στην αισθητική της παράστασης
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία και ομάδες
Παραστάσεις για το κοινό από το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Νοεμβρίου έως τις 20.4.2019


Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο - Ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, το Μπαρόκ
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών - Κυριακή πρωί στο Μέγαρο
4 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η Κλειώ, ένα ζωηρό κορίτσι, όλο περιέργεια, ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου.
Στο πρώτο της ταξίδι μεταφέρεται στο Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και στο Μπαρόκ. Τι είναι το γκέμσχορν, με το μυστήριο όνομα; Τι της εκμυστηρεύεται η Χίλντεγκαρντ που συναντά στο μακρινό Μπίγκεν, και ποιο ατυχές περιστατικό στέλνει τον Ιωάννη Σεβαστιανό στη φυλακή της Βαϊμάρης;
Οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου μαθαίνουν για τα όργανα εποχής, τις παλαιές φόρμες της μουσικής και τις εμβληματικές μορφές που σημάδεψαν την πορεία της ευρωπαϊκής μουσικής.
Έργα Hildegard von Bingen, Claudio Monteverdi, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann

Σοφία Τοπούζη / ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση
Άντζυ Καζδά / μπαρόκ βιολί
Ιάσων Ιωάννου / μπαρόκ βιολοντσέλο
Πάνος Ηλιόπουλος / τσέμπαλο
Δημήτρης Κούντουρας / φλάουτο με ράμφος, τραβέρσο, γκέμσχορν, μουσική επιμέλεια
Στο πλαίσιο της σειράς Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο εντάσσονται επίσης:
25/11/2018
Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:
Η Κλασική και η Ρομαντική περίοδος
27/01/2019
Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:
Ελληνική παράδοση - από τους Ακρίτες ως σήμερα
17/03/2019
Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:
Η τζαζ



Ρεσιτάλ Yuri Revich – Ευγενίας Παπαδήμα
Κύκλος: Βιολί
5 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ανατέλλων αστέρας του βιολιού, ο Μοσχοβίτης Γιούρι Ρέβιτς, «από τους πιο εκφραστικούς και πολυδύναμους μουσικούς της γενιάς του», οργανώνει κύκλους συναυλιών, έχει το δικό του κουαρτέτο και παράλληλα αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση. Συμπράττει με την Ευγενία Παπαδήμα, που έχει στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμά τους, ένας ύμνος στον ήχο του βιολιού, από τη λαμπερή Σονάτα του Περγκολέζι και την Τρίλια του διαβόλου έως τη μνημειώδη «Τρίτη» του Μπραμς.
Giovanni Battista Pergolesi, Σονάτα για βιολί και πιάνο σε μι μείζονα, αρ. 12
Ludwig van Beethoven, Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 2, σε λα μείζονα, έργο 12/2
Giuseppe Tartini, Σονάτα σε σολ ελάσσονα, «Η τρίλια του διαβόλου»
Johannes Brahms, 3 Ιντερμέδια για σόλο πιάνο, έργο 117
Johannes Brahms, Σονάτα αρ. 3 για βιολί και πιάνο σε ρε ελάσσονα, έργο 108

Yuri Revich, βιολί
Ευγενία Παπαδήμα, πιάνο



Το πείραμα
Κύκλος: θέατρο @ Megaron underground
8, 9, 10, 11, 15, 16, 18, 22, 23, 24, 25, 29, 30 Νοεμβρίου 2018
1, 2, 6, 7, 8, 9 Δεκεμβρίου 2018
Υποσκήνιο Β΄Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Παρατηρώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά στη σκηνή.
Μια οικογένεια ζει «εγκλωβισμένη» σε μια διάφανη σφαίρα. Έξω από αυτήν, ένας επιστήμονας, άλλοτε τους παρατηρεί φανερά κι άλλοτε χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Η συμπεριφορά των ατόμων εξαρτάται απόλυτα από το βλέμμα του. Όπως τα ηλεκτρόνια στο «πείραμα της διπλής σχισμής», αυτά τα «ανθρώπινα σωματίδια» αλλάζουν όταν γίνονται αντικείμενο παρατήρησης. Πόσο μεταβάλλεται η στάση τους; Ποια πτυχή του εαυτού τους προσπαθούν να κρύψουν και ποια να προβάλουν;
πρωταγωνιστούν
Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Συμεωνίδης, Μενέλαος Χαζαράκης
έργο / Ζέτη Φίτσιου
σκηνοθεσία / Ανδρέας Φλουράκης
μουσική / Σταύρος Γασπαράτος
σχεδιασμός φωτισμών / Γιώργος Τέλλος-Lighting Art
σκηνικό - video art / Χριστόφορος Κώνστας,
Χρήστος Μαγγανάς-Xsquare DesignLab
κοστούμια / Γεωργίνα Γερμανού
επιμέλεια κίνησης / Κατερίνα Φωτιάδη
επιστημονικός συνεργάτης / Μάνος Δανέζης
Φιλική συμμετοχή
Γεωργία Αγγουριδάκη / βοηθός σκηνοθέτη
επικοινωνία / Άννα Γιώτη
διεύθυνση παραγωγής / Μαρία Λαγγούση
παραγωγή / Κώστας Λαμπρόπουλος-
View Master Films
Συμπαραγωγή
View Master Films
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Διεθνές συνέδριο The Birth of Contemporary Europe: World War I, Music and the Arts
Κύκλος: 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
9-11 Νοεμβρίου 2018
9/11 Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10/11 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ΚΠΙΣΝ
11/11 Κτήριο Παλαιάς Βουλής, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Θέμα του συνεδρίου, που συνδιοργανώνεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του ΣΦΜ, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, και με αφορμή το έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, είναι η καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://ww1-music-conf.eu/


Nico Muhly: Μάρνι
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
10 Νοεμβρίου
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Nico Muhly: Marnie - Λιμπρέτο: Nicholas Wright (πάνω στη νουβέλα του Winston Graham)
Ο συνθέτης Νίκο Μύλι παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά και ανεβάζει στη σκηνή της Met την οπερατική Μάρνι, την αινιγματική καλλονή που γνωρίσαμε στο ψυχαναλυτικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Την κλεπτομανή ηρωίδα υποδύεται η Ίζαμπελ Λέναρντ, ενώ τον μυστηριώδη Ράτλαντ, ο βαρύτονος Κρίστοφερ Μάλτμαν. Ο διευθυντής ορχήστρας Ρόμπερτ Σπάνο κάνει το ντεμπούτο του στη Met.

Σκηνοθεσία Michael Mayer
Σκηνικά-Σχεδιασμός προβολών Julian Crouch, Najmiddin Mavlyanov
Κοστούμια Arianne Phillips
Φωτισμoί Kevin Adams
Χορογραφία Lynne Page
Μάρνι Isabel Leonard
Κυρία Ράτλαντ Janis Kelly
Μητέρα της Μάρνι Denyce Graves
Τέρρυ Ράτλαντ Iestyn Davies
Μαρκ Ράτλαντ Christopher Maltman

Μουσική διεύθυνση Robert Spano
Συμπαραγωγή The Metropolitan Opera - English National Opera
Απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group
Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους


Holger Falk – Julius Drake: «Jeune homme de vingt ans»
Κύκλος: 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
10 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Εικοσάχρονο αγόρι...» Έτσι αρχίζει το ποίημα του Apollinaire –που μελοποίησε ο Francis Poulenc– για τη σύντομη ζωή ενός νεαρού στρατιώτη στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1918, στο τέλος του πολέμου αυτού, ο Francis Poulenc και ο Hans Eisler είναι είκοσι χρονών. Οι δύο συνθέτες, που έζησαν και πέθαναν με λίγους μήνες διαφορά, προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα: Γαλλία και Γερμανία· ένθερμος σοσιαλιστής ο Eisler, κληρονόμος μεγάλης περιουσίας ο Poulenc. Εκπρόσωποι δύο διαφορετικών κόσμων, σημάδεψαν εξίσου τον 20ό αιώνα με τα τραγούδια τους.

Francis Poulenc, Κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Guillaume Apollinaire
Hans Eisler, Hollywood songbook σε ποίηση Bertolt Brecht
Holger Falk, βαρύτονος
Julius Drake, πιάνο


The Bolshoi Ballet Live: Η Συλφίδα
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
11 Νοεμβρίου  2018
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
«Η Συλφίδα, πλάσμα ουράνιο, φαντάζει στα μάτια του Τζέιμς η τέλεια, αν και απρόσιτη, γυναίκα. Το μπαλέτο, αριστούργημα του ρομαντισμού, είναι από τα παλαιότερα γνωστά της χορευτικής φιλολογίας.»
Τη μέρα του γάμου του ο νεαρός Σκωτσέζος Τζέιμς ξυπνάει από το φιλί που του δίνει μια αιθέρια φτερωτή ύπαρξη, μια Συλφίδα. Μαγεμένος από την ομορφιά της ο Τζέιμς ρισκάρει τα πάντα για να κυνηγήσει τον ανέφικτο έρωτα… Η Συλφίδα, από τα πιο παλαιά έργα στην ιστορία της μπαλετικής τέχνης, είναι ένα κομψοτέχνημα της δανέζικης σχολής Μπουρνονβίλ. Ο γνώστης του ύφους Γιόχαν Κόμποργκ το χορογραφεί μοναδικά για τα Μπολσόι.
Μουσική Herman Severin Løvenskiold
Χορογραφία Johan Kobborg (βασισμένη στον August Bournonville)
Λιμπρέτο Adolphe Nourrit & Filippo Taglioni
Με τους Πρώτους Χορευτές, τους Σολίστ και το Corps de Ballet των Μπολσόι
Απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live


Διάλεξη του Michel Kaplan
Megaron Plus
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, 19:00
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Πώς κατάφερε η Βυζαντινή αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;
Γιατί το Βυζάντιο εξασφάλισε έντεκα αιώνες κυριαρχίας, επιρροής και ευημερίας; Ο Mισέλ Καπλάν αναλύει τις γεωγραφικές, πολιτικές και ιδεολογικές συγκυρίες που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε την αξιοθαύμαστη μακροβιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και όλα όσα της οφείλει ο σύγχρονος πολιτισμός.
Ομιλητής: Michel Kaplan, ομότιμος καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο
Συντονιστής: Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το CNRS / Κύκλος CNRS «Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης»

Είσοδος ελεύθερη
με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


Ρεσιτάλ Κωνσταντή Σφέτσα – Νέλλης Σεμιτέκολο
Κύκλος: Άλφρεντ Σνίτκε
14 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν μουσική δωματίου του διάσημου ρώσου μεταμοντερνιστή Άλφρεντ Σνίτκε: τη μελαγχολική Πρώτη σονάτα (1978) και τη Musica nostalgica . Γεφυρώνουν ένα ώριμο έργο του Προκόφιεφ και μια σόλο σουίτα του Μπρίττεν αναδεικνύοντας, όχι και τόσο απροσδόκητες, συνάφειες ανάμεσα σε μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα.

Άλφρεντ Σνίτκε, Musica nostalgica για βιολοντσέλο και πιάνο
Σεργκέι Προκόφιεφ, Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ντο μείζονα, έργο 119
Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο, αρ. 1, έργο 72
Άλφρεντ Σνίτκε, Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, αρ. 1
Κωνσταντής Σφέτσας, τσέλο
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιάνο


4 Συχνότητες
Σειρά: Γέφυρες
15 Νοεμβρίου 2018
Banquet 
Τέσσερις μουσικοί στα μονοπάτια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής.
Από το ρεμπέτικο και τα παραδοσιακά της Κύπρου μέχρι το θεατρικό τραγούδι και το ροκ, οι διασκευές τους φλερτάρουν με την τζαζ δημιουργώντας έναν νέο μουσικό τόπο.

Λία Βίσση, φωνή
Παντελής Μπενετάτος, πιάνο
Δημήτρης Τσάκας,σαξόφωνο
Γιώτης Κιουρτσόγλου, μπάσο


Διάλεξη του Duncan Kennedy
Megaron Plus
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, 19:00
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


Οι Μουσικοί της Καμεράτας συναντούν τους Deep Purple
16 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Η μεγάλη περσινή επιτυχία τωn Μουσικών της Καμεράτας και του Γιώργου Πέτρου συνεχίζεται και φέτος: ένα τολμηρό πρόγραμμα με δύο συμφωνικά έργα του Jon Lord, ψυχή των Deep Purple. To περίφημο Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα άνοιξε το δρόμο στη σύμπραξη του κλασικού ροκ με τον συμφωνικό ήχο, σε μια δημιουργία επικών διαστάσεων. Η εμβληματική Sarabande του Jon Lord ακολούθησε το Κοντσέρτο, κλείνοντας το μάτι στη φόρμα της μπαρόκ σουίτας όπως διαμορφώθηκε από τον Μπαχ, μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη των πειραματισμών της δεκαετίας του ’70.
Jon Lord, Sarabande
Deep Purple, Κοντσέρτο για Ροκ Γκρουπ και ορχήστρα

Ειρήνη Κετικίδη, κιθάρα
Κώστας Βήχος, μπάσο
Γιωργος Πέτρου, hammond organ
Γιάννης Σταυρόπουλος, ντραμς
Οι μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Γιώργος Πέτρου, μουσική διεύθυνση
Συμπαραγωγή Pure Art - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας
Μιχαήλ Πλετνιόφ
Νικολάι Λουγκάνσκι
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές
18 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Η πρώτη μη κρατική ορχήστρα της Ρωσίας κρατάει σήμερα τα σκήπτρα της μεγάλης ρωσικής συμφωνικής παράδοσης. «Επίσημη» αγαπημένη των Μοσχοβιτών, διοργανώνει το μεγάλο φθινοπωρινό φεστιβάλ της πόλης, ενώ έχει κερδίσει το διεθνές ακροατήριο με εκτενείς περιοδείες. Στο Μέγαρο συμπράττει με δύο βραβεία του φημισμένου Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι: τον ιδρυτή της, μαέστρο και πιανίστα Μιχαήλ Πλετνιόφ και τον σολίστ Νικολάι Λουγκάνσκι, ιδανικό ερμηνευτή στο Τρίτο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ.

Camille Saint-Saëns, Μακάβριος χορός, έργο 40
Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30
Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ, Πρελούδιο Ι από τη σουίτα “Από τον Μεσαίωνα”, έργο 79
Σεργκέι Προκόφιεφ, Σουίτα “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” (μεταγραφή M. Πλετνιόφ)
Nikolai Lugansky, πιάνο
Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας
Mikhail Pletnev, μουσική διεύθυνση


Μαμά, ώρα για Μουσική!
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
18 Νοεμβρίου 2018, 9 Δεκεμβρίου 2018, 13 & 27 Ιανουαρίου 2019, 10 & 24 Φεβρουαρίου 2019, 17 & 31 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δοκιμών 11 (Νέο κτήριο)
«Ευμουσία» Πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια
Σε ένα περιβάλλον ιδανικό, με παιγνιώδη τρόπο και συναισθηματική ασφάλεια, τα παιδιά μαθαίνουν να «συνομιλούν» με τη μουσική φυσικά, όπως μαθαίνουν την ίδια τους τη γλώσσα, αναπτύσσοντας μουσική δεκτικότητα, φωνητική δεξιότητα, κιναισθησία, ευφυΐα, αυτοπεποίθηση, φαντασία και ομαδικότητα, μέσα από ποικίλες μουσικές δραστηριότητες.
Τμήμα 8 μηνών – 18 μηνών (10:15)
Τμήμα 18 μηνών – 3,5 ετών (11:15)
Τμήμα 3,5 ετών – 5 ετών (12:15)

Ιδέα και εμψύχωση: Δέσποινα Σκανδαλάκη
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 45΄. Τα παιδιά συνοδεύονται υποχρεωτικά από ενήλικα.
Μέγιστος αριθμός ανά τμήμα: 10 παιδιά


A-round Bach
Πριν και μετά τις παραλλαγές Goldberg
Κύκλος: Ακορντεόν
24 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ρεσιτάλ ακορντεόν Κωνσταντίνου Ράπτη
«Άρια και αντικατοπτρισμοί»: μέσα από τις Παραλλαγές, μέσα από τον απόηχό τους ως πηγή νέας σύνθεσης τρεις αιώνες αργότερα, και μέσα από τους προάγγελους τρεις αιώνες πριν.
Οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης του δυτικού μουσικού πολιτισμού, παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά με ένα ακορντεόν. Απέναντί τους, μια σύγχρονη μορφή παραλλαγών, το Erz (ορυκτό, στα φιλανδικά) του Φιλανδού Γιούκκα Τιένσου, απρόσμενα αναμειγμένο με τους πιο αυστηρούς και αναρχικούς κανόνες του Γκυγιώμ ντε Μασώ.
Jukka Tiensuu ―
Erz για σόλο ακορντεόν
Jοhann Walther ―
Secundi Toni από τη συλλογή «26 Fugen auf die 8 Tonos»
Guillaume de Machaut ―
Hoquetus David, Ma fin est mon commencement, Gais et jolis
Matteo da Perugia ―
Andrey Soulet
J.S. Bach ―
Goldberg-Variationen, Άρια και 30 Παραλλαγές, BWV 988
Κωνσταντίνος Ράπτης / ακορντεόν
Δημήτρης Κούντουρας / φλάουτο με ράμφος



Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο - Η κλασική και η ρομαντική περίοδος
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών - Κυριακή πρωί στο Μέγαρο
25 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Μετά το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, η Κλειώ ταξιδεύει στην Ευρώπη της Κλασικής και Ρομαντικής περιόδου, όπου γνωρίζει τη συμφωνική ορχήστρα σε όλο της το μεγαλείο! Ποιος στέκεται μπροστά στην ορχήστρα, κρατώντας ένα μαγικό ραβδί; Kαι ποια είναι τα δύο «ιερά τέρατα» της μουσικής, ο Βόλφγκανγκ και ο Λούντβιχ;
Οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου, μέσα από τα έργα διάσημων εκπροσώπων της Κλασικής και Ρομαντικής περιόδου, μαθαίνουν τα μυστικά της δημιουργίας της ορχήστρας, του μουσικού συνόλου που εδραιώνεται στην Κλασική περίοδο.
Έργα Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Johannes Brahms, Gustav Holst

ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση /
Σοφία Τοπούζη
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
μουσική διεύθυνση /
Νίκος Τσούχλος

Στο πλαίσιο της σειράς Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο εντάσσονται επίσης
27/01/2019 - Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο: Ελληνική παράδοση - από τους Ακρίτες ως σήμερα
17/03/2019 - Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο: Η τζαζ


Σύγχρονη μουσική: μουσική από την κόλαση;
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
28 Νοεμβρίου 2018
Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Τι απαντήσεις δίνουν στο κρίσιμο ερώτημα ένας σύγχρονος και εν ζωή συνθέτης και ένας αρχιμουσικός εξειδικευμένος στα έργα σύγχρονης μουσικής;
Μια πρωτότυπη διαδραστική συζήτηση με το κοινό, με τον Κορνήλιο Σελαμσή και τον Μίλτο Λογιάδη να παραδίδουν τα κλειδιά του άδυτου της σύγχρονης μουσικής στους συμμετέχοντες.

28/11/2018: συνάντηση ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Μίλτος Λογιάδης, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΑ
Κορνήλιος Σελαμσής, συνθέτης



Διάλεξη του John Mihbank
Megaron Plus
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 19:00
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


A line supreme
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο
28 & 29 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Πώς επηρεάζονται τα συναισθήματα και οι αισθήσεις από τη γραμμική κίνηση, καθώς η επιμήκυνση προς μια κατεύθυνση επιφέρει την ταυτόχρονη συρρίκνωση στην αντίθετη πλευρά; Ο Αντρέα Ράμα, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, που ζει μεταξύ Βερολίνου και Λουξεμβούργου, πειραματίζεται με τη γραμμικότητα που παρατηρεί στη φύση και στον άνθρωπο.
σύλληψη & χορογραφία / Αντρέα Ράμα
(Porson’s Khashoggi)
δραματουργία / Ξένη Αλεξάνδρου
(Porson’s Khashoggi)
σχεδιασμός ήχου / Γιώργος Λαλιώτης
κοστούμια / Charlotte Paréja
σχεδιασμός φωτισμού / Μαρία Δερμιτζάκη
περφόρμερ / Ναταλί Μάνδηλα, Rhiannon Morgan, Αντρέα Ράμα, Baptiste Hilbert

Παραγωγή
Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Συμπαραγωγή
MAC Maison des Arts de Créteil
Αττική Πολιτιστική Εταιρία
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Théâtre des Cordeliers
Annonay
Με τη στήριξη
των FOCUNA – Fonds Culturel National,
Luxembourg / TROIS C-L – Centre de création chorégraphique luxembourgeois / Andrzej Mežerycki Centre for Culture Theatre Stage – Siedlce / Garage Performing Arts Center, Κέρκυρα


Οι σονάτες του Σούμπερτ με την Eλίζαμπετ Λεόνσκαγια
Κύκλος: Μεγάλοι ερμηνευτές
29 Νοεμβρίου 2018, 27 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Όλες οι σονάτες του Σούμπερτ από την μεγάλη κυρία του πιάνου, σε τρία ρεσιτάλ για φέτος (ακολουθεί: 27.3.2019) και τρία ακόμη για την περίοδο 2019-2020.
Mε το δεύτερο αυτό ρεσιτάλ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια συνεχίζει να αποκαλύπτει τη μαγεία της μουσικής δημιουργίας του μεγάλου αυστριακού συνθέτη.
Η απαράμιλλη ερμηνευτική ευαισθησία της θα έβρισκε σίγουρα σύμφωνο τον Σούμπερτ, ο οποίος δεν μπορούσε να υποφέρει «τη δεξιοτεχνική επίδειξη στην οποία επιδίδονται ορισμένοι διάσημοι πιανίστες, που δεν αγγίζουν ούτε το πνεύμα ούτε την καρδιά».

Franz Schubert ―
Σονάτα για πιάνο σε μι μείζονα D. 459 (& 459a)
Σονάτα για πιάνο σε λα μείζονα D. 664
Σονάτα για πιάνο σε λα ελάσσονα D. 845
Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια / πιάνο



Alan Bennett: Η τρέλα του Γεωργίου Γ΄
NT Live
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live
29 Νοεμβρίου 2018
Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
1786: ο Γεώργιος Γ΄ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, ο οποίος όμως παρουσιάζει συμπτώματα παράνοιας. Με τον καιρό, καθώς βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην παραφροσύνη, φιλόδοξοι πολιτικοί και ο δολοπλόκος Πρίγκιπας της Ουαλίας υπονομεύουν το Στέμμα, σπιλώνοντας το θεσμό και εκθέτοντας τον άνδρα.
Η Τρέλα του Γεωργίου Γ΄ (The Madness of George III) του Alan Bennett αναμεταδίδεται για πρώτη φορά, από τη σκηνή του Nottingham Playhouse, στο πλαίσιο της σειράς NΤ Live. Μετά τη θεατρική του πρεμιέρα το 1991, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και βραβεύτηκε με BAFTA. Στο καστ της νέας παραγωγής, ο Mark Gatiss (Σέρλοκ, Γουλφ Χολ, NT Live Κοριολανός), στον επώνυμο ρόλο, και ο Adrian Scarborough (Gavin and Stacey, Οι Επάνω και οι Κάτω, After the Dance), κάτοχοι και οι δύο βραβείων Ολίβιε. Σκηνοθετεί ο Adam Penford, καλλιτεχνικός διευθυντής του Nottingham Playhouse.
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Nottingham Playhouse
Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο
Mε αγγλικούς υπότιτλους



Διάλεξη του Andri-Snaer Magnason
Megaron Plus
30 Νοεμβρίου 2018, 19:00
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
O Αντρί-Σνερ Μάγκνασον συνομιλεί με τη σκηνοθέτιδα και παιδοψυχίατρο Σοφία Βγενοπούλου και τον συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά.
Ο Μάγκνασον (γενν. 1973), απ’ τους πιο γνωστούς και πολυβραβευμένους ισλανδούς συγγραφείς, ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική τόσο ως πολιτικός (υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του το 2016) όσο και ως καλλιτέχνης. Έργα του έχουν εκδοθεί και παρουσιαστεί σε πάνω από 30 χώρες.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων (ενότητα «Ένας κόσμος συγγραφείς – A World of Writers»)
Σε συνεργασία με την «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του Δήμου Αθηναίων, τις Εκδόσεις Πατάκη και την Πρεσβεία της Ισλανδίας
Με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Σε ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


Δεκέμβριος:

Γκαλά όπερας με τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον Δημήτρη Πλατανιά
Κύκλος: Όπερα – Μουσικό Θέατρο
1 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
-Giuseppe Verdi
Σικελικός εσπερινός: Sinfonia
Ερνάνης: ρετσιτατίβο και άρια του Δον Κάρλος «Grand Dio! Oh, de’ verd’anni miei
Μάκβεθ: καβατίνα της Λαίδης Μάκβεθ «Vieni, t’affretta....»
Στιφέλιο: άρια του κόμη Στάνκαρ «Lina, pensai che un angelo...
Ναμπούκκο: Ντουέτο Ναμπούκκο - Αμπιγκαΐλλε «Donna chi sei»
 -Pietro Mascagni
Ο φίλος Φριτς: ορχηστρικό ιντερμέδιο
-Giacomo Puccini
Τόσκα: άρια της Τόσκας «Vissi d’arte»
-Ruggero Leoncavallo
Οι παλιάτσοι: Πρόλογος ««Si puo…»
-Giaccomo Puccini
Μανόν Λεσκώ: ορχηστρικό ιντερμέδιο και άρια της Μανόν «Sola, perduta, abbandonata»
-Pietro Mascagni
Καβαλερία Ρουστικάνα: ντουέτο Σαντούτσας και Άλφιο «Oh, il signor vi manda compare Alfio»

Λιουντμίλα Μοναστίρσκα σοπράνο
Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης



The Bolshoi Ballet Live: Δον Κιχώτης
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
2 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Τα Μπολσόι μεταφέρουν στη σκηνή τις συναρπαστικές περιπέτειες του ρομαντικού περιπλανώμενου Δον Κιχώτη, που με τη βοήθεια του πιστού υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα αναζητά τη Δουλτσινέα του.
Με τη θαυμαστή τεχνική και την εκφραστική ομορφιά του corps de ballet, σε συνδυασμό με την ερμηνευτική τελειότητα των πρώτων χορευτών Εκατερίνα Κρισάνοβα και Σεμιόν Τσούντιν, ο Αλεξέι Φαντεγέτσεφ χορογραφεί μια παράσταση που κόβει την ανάσα. Οι εντυπωσιακές σκηνές με τους ταυρομάχους, τους χορευτές φλαμένκο, τους Τσιγγάνους, τις δρυάδες, μας ταξιδεύουν στα χρόνια της ιπποσύνης και των ρομαντικών εραστών.
Μουσική Léon Minkus
Χορογραφία Αλεξέι Φαντεγέτσεφ
Λιμπρέτο Marius Petipa (πάνω στο έργο του Θερβάντες) 
Χορεύουν: Εκατερίνα Κρισάνοβα (Kίτρι), Σεμιόν Τσούντιν (Μπαζίλιο), Aλεξέι Λοπαρέβιτς (Δον Κιχώτης), Όλγα Σμιρνόβα (Βασίλισσα των Δρυάδων), Άννα Τιχομίροβα (Χορεύτρια του δρόμου), Κριστίνα Καρασιόβα (Mερσέδες)
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live



Μπαμπά, θα γίνω Μαέστρος!
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
2 & 16 Δεκεμβρίου 2018, 20 Ιανουαρίου 2019, 3 Φεβρουαρίου 2019,
3 Μαρτίου 2019, 7 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δοκιμών 11 (Νέο κτήριο)

Εργαστήριο για παιδιά 6 – 8 χρονών, στις 11:00
Εργαστήριο για παιδιά 9 -12 χρονών, στις 12:30
Το μουσικό ταξίδι ενός παιδιού στον κόσμο και στους ήχους της καθημερινότητας, όπου ανακαλύπτει τον τρόπο να συνδυάσει αρμονικά μελωδίες, ρυθμούς και στίχους για τη δημιουργία του πρώτου του τραγουδιού.
Αφήγηση παραμυθιού, δράση και συνεργασία με τα παιδιά μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, μουσικοί ήχοι μόνο από το ανθρώπινο στόμα, ρυθμοί και μελωδίες από όλο τον κόσμο ντύνουν την ιστορία με μοναδικό τρόπο.
αφήγηση / Εύη Γεροκώστα
φωνή / Μάτα Κούρτη
beatbox / Βασίλης Παπούλιας
Κατά τη διάρκεια της δράσης δεν χρησιμοποιούνται μουσικά όργανα ή ηχογραφημένη μουσική
Το εργαστήριο επαναλαμβάνεται στις 20/01, 03/02, 03/03 & 07/04/2019 



Αλεξία Μουζά, ρεσιτάλ πιάνου
Κύκλος: Φραντς Λιστ
3 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Δυο φίλοι στο Παρίσι του 1830 και 1840, ο «αγγελικός Πολωνός» και ο «δαιμονικός Ούγγρος» του Μπαλζάκ. Τα δύο πρόσωπα του ρομαντικού πιάνου, σαν άλλος Ιανός, συναντώνται στα δάχτυλα της νεαρής σολίστ Αλεξίας Μουζά. Έχοντας στις αποσκευές της πάμπολλες διακρίσεις, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών και συνεργασίες με σπουδαίους μαέστρους, έρχεται στο Μέγαρο μετά το πρόσφατο ντεμπούτο της στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Οι ερμηνείες της σε δύο σονάτες –ορόσημα του ρομαντισμού– προμηνύονται συναρπαστικές!
Frédéric Chopin, Σονάτα για πιάνο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 58
Franz Liszt, Σονάτα σε σι ελάσσονα, S. 178

Αλεξία Μουζά, πιάνο



Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης
Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου
Σειρά: Γέφυρες
4 και 5 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πρώτη εμφάνιση της «Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της οικογένειας του συνθέτη, με σκοπό την παρουσίαση και διάδοση του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αυθεντικές μεταφορές των τραγουδιών που αγαπήσαμε, με τις μοναδικές φωνές της Δήμητρας Γαλάνη και της Νατάσσας Μποφίλιου.

Ερμηνεύουν Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσσα Μποφίλιου
Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης (σε πρώτη εμφάνιση)
Συμπαραγωγή Prospero - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Αφανείς ήρωες
Κύκλος: Παλαιά Μουσική
5 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
«Enfants terribles» της μπαρόκ σκηνής στη χώρα μας, έχουν καταφέρει να στρέψουν το γενικό ενδιαφέρον προς ένα «ειδικό» ρεπερτόριο. Ο Ιάσων Ιωάννου, ο Δημήτρης Τίγκας, ο Θεόδωρος Κίτσος και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, που συναντώνται συχνά σε μπαρόκ σχήματα, όπως οι Latinitas Nostra, Ex Silentio κ.ά., παρουσιάζουν τους πρώτους βιρτουόζους τσελίστες και δημιουργούς που συνεισέφεραν στην εξέλιξη του οργάνου. Μια συναυλία αφιερωμένη στο μπαρόκ τσέλο, και όχι μόνο, με έργα γραμμένα από αφανείς ή και παρεξηγημένους συνθέτες.
Έργα Domenico Gabrielli, Joseph Bodin de Boismortier, Domenico Scarlatti, Pietro Gioseppe Gaetano Boni, Joseph Dall’Abaco, Jean-Baptiste Barrière.
Ιάσων Ιωάννου / μπαρόκ βιολοντσέλο
Δημήτρης Τίγκας / βιολόνε
Θεόδωρος Κίτσος / θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, μαντολίνο
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος / τσέμπαλο, ντέφι



William Shakespeare: Aντώνιος & Κλεοπάτρα
NT Live
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live
6 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ο Καίσαρας και οι δολοφόνοι του είναι νεκροί. Επικεφαλής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τίθεται ο στρατηγός Μάρκος Αντώνιος μαζί με τον Οκταβιανό και τον Λέπιδο, συντρόφους του στην Τριανδρία. Όμως στα μακρινά σύνορα της διαλυμένης από τους πολέμους Αυτοκρατορίας ο στρατηγός θα ενδώσει στο πάθος του για την Κλεοπάτρα των Αιγυπτίων. Η ερωτική αφοσίωση συγκρούεται με την αίσθηση του καθήκοντος και η ερωτική εμμονή γίνεται καταλύτης που οδηγεί σε πόλεμο.
Σε ζωντανή αναμετάδοση από το Θέατρο Ολίβιε, και στο πλαίσιο της σειράς NT LIVE, ο Ralph Fiennes και η Sophie Okonedo ενσαρκώνουν το μοιραίο ζευγάρι σε ένα σαιξπηρικό δράμα για την πολιτική, το πάθος και την εξουσία. Σκηνοθετεί ο Simon Godwin.
Ζωντανή αναμετάδοση από το Οlivier Theatre στο Λονδίνο
Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο
Mε ελληνικούς υπότιτλους



1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
«Κατάλληλο κάτω των 18»
Κύκλος: Το Μέγαρο των Παιδιών
7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας
Για πρώτη φορά στην Αθήνα, ο παγκόσμιος παιδικός και εφηβικός κινηματογράφος αποκτά τη δική του γιορτή σε ένα τριήμερο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Σε πρώτη πανελλήνια προβολή, 40 ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 20 χώρες, σε 15 γλώσσες, καλούν παιδιά και εφήβους από 3 έως 18 χρονών να τις ανακαλύψουν.
Εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικές εμπειρίες, παιχνίδια και συζητήσεις με διεθνείς καλεσμένους συμπληρώνουν το πιο συναρπαστικό και διασκεδαστικό event για όλη την οικογένεια.
Μεγάλος Χορηγός
CΟSMOTE TV
Yπό την αιγίδα
του Δήμου Αθηναίων
Συμπαραγωγή
Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νeda Film
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται δύο εργαστήρια κινηματογράφου.
Το πρώτο, με τον τίτλο «Η μαγεία του σινεμά», αφορά παιδιά ηλικίας 5-7 ετών. Εδώ θα γνωρίσουν και θα βιώσουν τρία βασικά στάδια-τεχνικές της διαδικασίας γυρίσματος μιας ταινίας: οπτικά εφέ, ηχογράφηση, μοντάζ.
Στο εργαστήρι «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του stop motion animation» για ηλικίες 8-12 ετών, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν τα βασικά στάδια-τεχνικές της διαδικασίας γυρίσματος μιας ταινίας stop motion animation.
Περισσότερες πληροφορίες & αναλυτικό πρόγραμμα : www.athicff.com



Χρίστος Θεοδώρου – Γραμμένα για φωνή
Κύκλος: Μουσικά Πορτρέτα
8 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Banquet
Μια ευαίσθητη όσο και εξωστρεφής συναυλία-γιορτή, με επιλογές από προσωπικούς δίσκους, μιούζικαλ, αλλά και θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες έχει γράψει μουσική ο Χρίστος Θεοδώρου, συνθέτης με χαρακτηριστική μελωδικότητα.
Πλάι στους σύγχρονους στιχουργούς (Μιχάλης Γελασάκης, Χρήστος Κανελλόπουλος κ.ά.), ανέκδοτα ποιήματα των Νίκου Εγγονόπουλου, Γιώργου Σαραντάρη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη ξυπνούν τους ποιητές με ευφάνταστους τρόπους μελοποίησης.
Ερμηνεύουν : Βικτωρία Ταγκούλη, Γιώργης Χριστοδούλου, Έλενα Παπανικολάου, Πολυξένη Καράκογλου
Χρίστος Θεοδώρου πιάνο-ενορχήστρωση-διεύθυνση
Σκηνοθετική επιμέλεια So7 (Φρόσω Κορρού - Δημήτρης Κουρούμπαλης)



Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου
Sir Roger Norrington
Fazil Say
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές
13 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
«Δεν μου αρέσει ο όρος ερμηνεία, το μόνο που θέλω είναι να κάνω τα πράγματα σωστά.» Όταν ο σερ Ρότζερ Νόρρινγκτον λέει «σωστά» για τον Μπετόβεν εννοεί, βέβαια, μια σπάνια εμπειρία ζωντανής εκτέλεσης της Πέμπτης. Η ενασχόλησή του με τον συνθέτη κράτησε μια ζωή και άλλαξε τον τρόπο που ακούμε Μπετόβεν. Η συνεργασία του μαέστρου με τον ιδιοσυγκρασιακό τούρκο πιανίστα Φάζελ Σάυ στο Δεύτερο κοντσέρτο του Σαιν-Σανς προβλέπεται εξίσου εκρηκτική. Μαζί τους, η Φιλαρμονική του Λονδίνου, κορυφαίο κλασικό σύνολο που διατηρεί μια νεανική ορμή για πειραματισμό.
Ludwig van Beethoven: Εισαγωγή «Λεονόρα» αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 72a
Camille Saint-Saëns: Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα, έργο 22
Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67

Fazil Say πιάνο
London Philharmonic Orchestra
Sir Roger Norrington, μουσική διεύθυνση
Χορηγός ALPHA BANK



Giuseppe Verdi: Τραβιάτα
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
15 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Giuseppe Verdi: La Traviata - Λιμπρέτο: Francesco Maria Piave
Ο Γαλλοκαναδός Γιαννίκ Νεζέ Σεγκέν διευθύνει Τραβιάτα, στη νέα, πολυδιάστατη παραγωγή του βραβευμένου με Tony Μάικλ Μάγερ.
Η σοπράνο Ντιάνα Ντάμραου γίνεται η τραγική Βιολέτα, και δίπλα της, ο τενόρος Χουάν Ντιέγο Φλόρες, φλογερός πλην άτυχος εραστής. Την αγάπη τους υπονομεύει ο βαρύτονος Κουίν Κέλσυ ως Ζερμόν.
Εντυπωσιακά σκηνικά μας μεταφέρουν στον 18ο αιώνα και αλλάζουν ακολουθώντας τον αφηγηματικό χρόνο της ιστορίας.
Σκηνοθεσία Michael Mayer
Σκηνικά Christine Jones
Κοστούμια Susan Hilferty
Φωτισμoί Kevin Adams
Χορογραφία Lorin Latarro
Βιολέττα Βαλερύ Diana Damrau
Αλφρέντο Ζερμόν Juan Diego Flórez
Τζόρτζο Ζερμόν Quinn Kelsey
Μουσική διεύθυνση Yannick Nézet-Séguin
Απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group
Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους


40 Χρόνια Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης
15 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Σαντορίνης συγκεντρώνει κάθε Σεπτέμβριο στα Φηρά σημαντικούς καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής σε συναυλίες υψηλής μουσικής ποιότητας. Ψυχή του θεσμού και καλλιτεχνική του διευθύντρια είναι η πιανίστα Αθηνά Καποδίστρια. Φέτος το Φεστιβάλ συμπληρώνει 40 χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς και τα γιορτάζει με μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο, όπου συμμετέχουν λαμπεροί ερμηνευτές και αγαπημένοι φίλοι.
Έργα Franz Schubert, Witold Lutosławski, Maurice Ravel, Manuel de Falla, Giuseppe Verdi, Nino Rota, Carl Maria von Weber, J.S. Bach, G.Holst..
Víctor και Luis del Valle / πιανιστικό ντούο (Ισπανία)
Τσέλια Κοστέα / υψίφωνος
Δημήτρης Πλατανιάς / βαρύτονος
Κάρολος Ζουγανέλης / πιάνο
Fabrizio Meloni / κλαρινέτο (Ιταλία)
Miloš Mlejnik / βιολοντσέλο (Σλοβενία)
Αθηνά Καποδίστρια / πιάνο
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών
Ορχήστρα Εγχόρδων Φεστιβάλ Σαντορίνης
μουσική διεύθυνση / Μίλτος Λογιάδης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ.
Συμπαραγωγή Μη Κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σωματείο «Οι Φίλοι της Σαντορίνης» - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Από την Κοζάνη στη Νέα Υόρκη
Σειρά: Γέφυρες
17 Δεκεμβρίου 2018
Banquet
Οι μπάντες χάλκινων της Μακεδονίας έχουν μια απογειωτική ενέργεια. Αυτή ακριβώς η δύναμή τους ενέπνευσε τον παραδοσιακό μουσικό Μανώλη Κουτσουνάνο από την Κοζάνη να συναντήσει τον κάποτε μαθητή του στα κρουστά, διακεκριμένο τζαζ βιμπραφωνίστα στη Νέα Υόρκη, Χρήστο Ραφαηλίδη, σε ένα απρόβλεπτο και συναρπαστικό τοπίο.

Χρήστος Ραφαηλίδης, βιμπράφωνο · Γιώτης Κιουρτσόγλου, μπάσο · Γιώργος Τζούκας, πιάνο · Βάσω Δημητρίου, κιθάρα · Φώτης Τσιοτίκας, κλαρίνο · Μιχάλης Γκατζιούρας, τρομπέτα · Νίκος Καρδογιάννης, τρομπόνι · Σωτήρης Κουτσουνάνος, κρουστά · Μανώλης Κουτσουνάνος, τύμπανα



Σταχτοπούτα με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
21, 22, 23, 25, 26, 27, 28 & 29 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Η περίφημη χορευτική ομάδα του Πριγκιπάτου του Μονακό στην πιο εντυπωσιακή εκδοχή της Σταχτοπούτας, του αγαπημένου παραμυθιού των παιδικών μας χρόνων, σε μουσική Sergei Prokofiev!

Τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο δημιουργήθηκαν το 1909 από τον Σεργκέι Ντιάγκιλεφ και αμέσως συνεργάστηκαν με τους σημαντικότερους σολίστ της εποχής όπως ο Νιζίνσκι και η Άννα Πάβλοβα. Χάρη στην υψηλή προστασία της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό, η ομάδα καταξιώθηκε παγκοσμίως και σήμερα, υπό την προεδρία της πριγκίπισσας Καρολίνας του Αννόβερου και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ζαν Κριστόφ Μαγιό, θεωρείται από τα σημαντικότερα μπαλέτα του κόσμου.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο, και μια Σταχτοπούτα όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

χορογραφία / Jean-Christophe Maillot
μουσική / Σεργκέι Προκόφιεφ
σκηνικά / Ernest Pignon-Ernest
κοστούμια / Jérôme Kaplan
φωτισμοί / Dominique Drillot

Συμπαραγωγή ΛΑΒΡΥΣ - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο – Όπερα
21 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
«Ξέρω ένα παιδί στο χρώμα της γης, στο χρώμα του αγκαθιού. Τα μάτια του είναι λυπημένα… Κανείς δεν θα του φέρει λιβάνι και χρυσό…».
Μέσα από την παιδική φαντασία του Αμάλ -κεντρικό πρόσωπο εδώ, όπως και ο μικρός Ιησούς στην ιστορία της Γέννησης- η όπερα αποκτά το υπερφυσικό στοιχείο του παραμυθιού, όπου όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και το θαύμα.
Από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, ο Ιταλός Τζαν Kάρλο Μενόττι παρουσίασε την όπερα Amahl and the Night Visitors σε τηλεοπτική πρεμιέρα του ΝΒC της Νέας Υόρκης το 1951. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε από τον γνωστό πίνακα Προσκύνηση των Μάγων του Ιερώνυμου Μπος, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο έργο με υπέροχη μουσική, που αγαπήθηκε από πολλές γενιές μικρών και μεγάλων θεατών.
Μονόπρακτη παιδική όπερα σε ημισκηνοθετημένη μορφή

Gian Carlo Menotti ― Amahl and the Night Visitors
Μουσικοί της Καμεράτας -
Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
μουσική διεύθυνση / Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Συμπαραγωγή Pure Art - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε ελληνική μετάφραση



Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Χαβάη
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Μια χριστουγεννιάτικη μουσική κωμωδία σκιών με άρωμα καλοκαιριού!
Ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς για έκτη συνεχή χρονιά στο χριστουγεννιάτικο Μέγαρο, με μια ολοκαίνουργια παράσταση.
Ο Μεγάλος Βεζίρης φοβάται τον περιβόητο ληστή των Χριστουγέννων και αναθέτει στον Καραγκιόζη να κρύψει το θησαυρό του στην εξωτική Χαβάη. Φοίνικες με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, καρύδες, μελομακάρονα και ιθαγενείς που θα μας πουν τα κάλαντα συνθέτουν μια ανεπανάληπτη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, γεμάτη μουσική, χρώμα και κύμα...
Συνοδοιπόροι, η ανατρεπτική μπάντα των Burger Project και ο ταλαντούχος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, σε ρόλο έκπληξη!
Θίασος Σκιών Ηλία Καρελλά
Συμπαραγωγή Θίασος Σκιών Ηλία Καρελλά - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Το Γαλάζιο Πουλί του Μωρίς Μαίτερλινκ
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
22, 26, 27, 28 & 29 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Ένα αγόρι και ένα κορίτσι ψάχνουν το πουλί της ευτυχίας. Ταξίδι σε τοπία με μυστηριώδη πλάσματα και φτερωτά σαγηνευτικά όντα, γεμάτο αλληγορικές περιπέτειες, που συμβολίζει τη διαδικασία της ωρίμανσης και το κυνήγι του ανέφικτου.
Από τα αριστουργήματα του λυρικού και φαντασιακού θεάτρου, το Γαλάζιο Πουλί του Βέλγου Μωρίς Μαίτερλινγκ (Νόμπελ λογοτεχνίας, 1911) ανεβαίνει στη σκηνή από τη Σοφία Σπυράτου μεταφέροντας στα παιδιά τις πιο βαθιές αλήθειες με κώδικες τη μουσική, την κίνηση, το λόγο και την εικόνα.
διασκευή-κείμενο / Στρατής Πασχάλης
σκηνοθεσία / Σοφία Σπυράτου
φωτισμοί / Γιώργος Τέλλος-Lighting Art
Παίζουν η Σμαράγδα Καρύδη και ο Γιάννης Στάνκογλου
Οι Μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Συμμετέχουν τέσσερις χορευτές και δύο παιδιά
Παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Συμπαραγωγή Λυκόφως - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Δώρος Δημοσθένους – It’s Christmas time!
Συμμετέχουν η Γιάννα Βασιλείου και η Sugahspank!
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
22 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Banquet
Το κλασικό White Christmas, το παιχνιδιάρικο Something Stupid, το ναζιάρικο Santa Baby, το αγαπημένο Winter Wonderland, το μελωδικό So in Love του Κόουλ Πόρτερ, το My Favorite Things από τη Μελωδία της ευτυχίας, το πλέον πρόσφατο City of Stars και πολλά ακόμα: ο Δώρος Δημοσθένους, η Γιάννα Βασιλείου και η Sugahspank! σε ballroom διάθεση.
Δώρος Δημοσθένους
Γιάννα Βασιλείου
Sugahspank!

Ενορχηστρώσεις - Μουσική επιμέλεια Νεοκλής Νεοφυτίδης
Συμπαραγωγή Four Seasons - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



The Bolshoi Ballet Live: Ο Καρυοθραύστης
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
23 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
«Μπαλέτο παραδοσιακά γιορτινό, ο Καρυοθραύστης ανεβαίνει ξανά στη μαγευτική σκηνή των Μπολσόι και μεταδίδεται απευθείας σε όλο τον κόσμο. Μια χορευτική δημιουργία για όλη την οικογένεια, ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που διατηρεί ακέραιη τη μαγική του δύναμη.»
Παραμονή Χριστουγέννων. Η κούκλα-καρυοθραύστης της Μαρί μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα και μαζί με το κορίτσι ζουν πολλές απίθανες περιπέτειες. Την κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία αφηγούνται και φέτος τα μπαλέτα Μπολσόι σκορπίζοντας τη μαγεία τους στην παγκόσμια σκηνή. Η αγαπημένη μουσική του Τσαϊκόφσκι κάνει τις κούκλες να ζωνταντεύουν και τις χιονονιφάδες να χορεύουν.
Μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Λιμπρέτο Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Με τους Πρώτους Χορευτές, τους Σολίστ και το Corps de Ballet των Μπολσόι
Απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live



25 χρόνια Εκκλησιαστικό Όργανο
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
23 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου στο Μέγαρο, τα Χριστούγεννα του 1993, σηματοδότησαν τη γέννηση ενός ολόκληρου τομέα μουσικής δημιουργίας: συναυλίες, φεστιβάλ, μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών, και φυσικά εκπαίδευση των πρώτων μαθητών στη χώρα μας, που σήμερα ως σολίστ την εκπροσωπούν διεθνώς. Ανάμεσά τους, η Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου και της Γαλλικής Προτεσταντικής εκκλησίας του Λονδίνου, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κορυφαία έργα κλασικών και σύγχρονων συνθετών, ξεδιπλώνοντας την εκφραστική παλέτα του βασιλιά των οργάνων. Ένα χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ με 6.000 αυλούς!
Έργα Felix Mendelssohn, Johann Sebastian Bach, Olivier Messiaen, Eugene Gigout, Marco Enrico Bossi
Ουρανία Γκάσιου εκκλησιαστικό όργανο
Χορηγός ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποστηρίζουν τη συντήρηση του εκκλησιαστικού οργάνου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.



Εορταστικό Gala με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
30 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Ο Γιώργος Πέτρου στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για το μεγάλο γκαλά του Μεγάρου στις 30 Δεκεμβρίου.
Ο σπουδαίος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η νεαρή και πολλά υποσχόμενη σοπράνο Βάσια Αλάτη ερμηνεύουν ένα γιορτινό πρόγραμμα με μπελκάντο άριες και ντουέτα από σπουδαίες όπερες των Ροσσίνι, Ντονιτσέττι και Βέρντι. Για τη συνέχεια βιενέζικα βαλς και οπερέτες, μέσα από τη μουσική του Γιόχαν Στράους και του Φραντς Λέχαρ.
Βάσια Αλάτη σοπράνο
Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου
Συμπαραγωγή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ιανουάριος


Σκηνική παραγωγή
Κύκλος συναυλιών των Μουσικών της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
3-9 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη



Οι Canadian Brass συναντούν την ΚΟΑ
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
4 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
To πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς
Canadian Brass
Παιδική χορωδία Rosarte
Ρόζη Μαστροσάββα, διδασκαλία και διεύθυνση Χορωδίας
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Συμπαραγωγή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Requiem, a choreographed portrait
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο
11 & 12 Ιανουαρίου 2019
Υποσκήνιο Β΄Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Αλέξης Τσιάμογλου / RoughCut
Στο έργο αυτό γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο της χορεύτριας μέσα
από την χορογραφική ματιά. Πρωταρχικά υλικά είναι το σώμα της χορεύτριας και οι
εμπειρίες που φέρει. Καμβάς αποτελεί το ξύλινο πάτωμα γεμάτο αναρίθμητα
μπαλάκια πινγκ πονγκ και ένα νάιλον που μετατρέπεται σε φούστα.
Σε αντίθεση με τα πορτραίτα στη ζωγραφική, εδώ το χορογραφικό πορτραίτο το
αντιλαμβανόμαστε ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η
χορογραφική ματιά λειτουργεί σαν ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες,
κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος.
Το REQUIEM είναι ένα χορογραφημένο πορτρέτο της χορεύτριας που λειτουργεί ως
ο προσωπικός της επικήδειος λόγος. Είναι ένα ηχητικό τοπίο που διατρέχει όλη την
περφόρμανς και διαμορφώνεται και μεταβάλλεται με μπάλες πινγκ πονγκ, χορό,
νάυλον, τραγούδια, αφηγήσεις και ντοκουμέντα.
Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου
Μουσική: Sonny Touch
Ενδυματολογική, σκηνική επιμέλεια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Φωτογραφίες promo: Μυρτώ Αποστολίδου
Φωτογραφίες παράστασης: Αλέκος Μπουρελιάς
Καλλιτεχνική διεύθυνση, παραγωγή: RoughCut



Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Leon Botstein
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
11 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Δημήτρης Μητρόπουλος, Concerto grosso
Γιώργος Τσοντάκης, Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2
Νίκος Σκαλκώτας, επιλογή από τους 36 χορούς
Richard Strauss, Rosenkavalier suite
Ανδρέας Παπανικολάου, βιολί
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (συμπαραγωγή)
Leon Botstein, μουσική διεύθυνση




Francesco Cilea: Αντριάνα Λεκουβρέρ
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
12 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Διευθυντής ορχήστρας: Gianandrea Noseda
Σκηνοθεσία: Sir David McVicar
Σκηνικά: Charles Edwards
Κοστούμια: Brigitte Reiffenstuel
Φωτισμοί: Adam Silverman
Διανομή: Αντριάνα Λεκουβρέρ (Anna Netrebko), πριγκήπισσα της Μπουγιόν (Anita Rachvelishvili), Maurizio (Piotr Beczała), Αββάς (Carlo Bosi), Μισονέ (Ambrogio Maestri), πρίγκηπας της Μπουγιόν (Maurizio Muraro)
Η κορυφαία Anna Netrebko εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Met στον ρόλο της Αντριάνα Λεκουβρέρ, της μεγάλης ηθοποιού του 18ου αιώνα. Ο Piotr Beczała στον ρόλο του αγαπημένου της, του ήρωα πολέμου Μαουρίτσιο. Ο Gianandrea Noseda διευθύνει την τραγωδία του Cilea σε σκηνοθεσία του Sir David McVicar, ο οποίος τοποθετεί ιδιοφυώς μέρος της δράσης να εκτυλίσσεται σε μια αναπαράσταση ενός θεάτρου Μπαρόκ. Η διανομή ρόλων περιλαμβάνει την Anita Rachvelishvili ως πριγκίπισσα της Μπουγιόν, αντίζηλο της Αντριάνα για την καρδιά του Μαουρίτσιο, τον Ambrogio Maestri ως Μισονέ, πιστό φίλο της Αντριάνα, και τον Carlo Bosi στον ρόλο του διπρόσωπου Αββά.
Η Αντριάνα Λεκουβρέρ είναι συμπαραγωγή του Royal Opera House, Covent Garden του Λονδίνου, του Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης, της Wiener Staatsoper, της San Francisco Opera και της L’Opéra National de Paris.
Απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group



Γιώργος Τσοντάκης
Κύκλος: Μουσικά Πορτρέτα
14 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Το Πρόγραμμα θα ανακοινωθεί
Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών (συμπαραγωγή)
Νίκος Τσούχλος, μουσική διεύθυνση



Μάνος Κιτσικόπουλος: “The sounds of a dream”
Αυτοσχεδιασμός @ Megaron Underground
19 Ιανουαρίου 2019
Όνειρο. Ήχοι, χρώματα, αντιθέσεις, συνθέσεις. Όλα εναλλάσσονται με την ταχύτητα του υποσυνείδητου. Γρήγορα. Μυστηριωδώς. Αφήνοντας μηνύματα στο χρόνο και τα σώματά μας.
Μέσα σε ένα τέτοιο ονειρικό τοπίο γεμάτο χρώματα, εικόνες και ήχους επιχειρεί να μας παρασύρει ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος, δημιουργώντας έναν πολυσυλλεκτικό καμβά, με αυτοσχεδιαστική διάθεση, από τον Chick Corea στον Satie και τους Beatles, τον Debussy και τον Arvo Part.

Μάνος Κιτσικόπουλος, πιάνο



The Bolshoi Ballet Live: La Bayadère 
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
20 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Μουσική Léon Minkus
Χορογραφία Yuri Grigorovich
Λιμπρέτο Marius Petipa - Sergei Khudekov
Με τους Πρώτους Χορευτές, τους Σολίστ και το Corps de Ballet των Μπολσόι
Απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live



Bojan ristic brass band
Σειρά: Γέφυρες
21 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Banquet
Bojan Ristic Brass Band
Τα χάλκινα των Βαλκανίων
Από τις πιο αυθεντικές μπάντες πνευστών στα Βαλκάνια έρχονται στο Μέγαρο για μια και μόνη συναυλία που θα απογειώσει τους πολυπληθείς φίλους τους αλλά και όσους δεν τους έχουν ακούσει. Από το 2004 που η μπάντα ιδρύθηκε από τον Bojan Ristic παίρνοντας την σημερινή ονομασία της, θα μεταφέρει μέσα από τις πολύ επιτυχημένες συναυλίες  τους σε πολλές χώρες, την μεγάλη μουσική παράδοση των ήχων και των ρυθμών των Roma της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια γεμάτη ενέργεια μείξη των παραδοσιακών chockers και των Βαλκανικών ρυθμών   με γοητευτικές  επιρροές από swing και funk, latin και jazz έτσι όπως την γνωρίσαμε κάποτε στις μουσικές του Bregovic και τις ταινίες του Kusturica.



Masterclass Thomas Hengelbrock
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
21-25 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Στο πλαίσιο της συναυλίας του Balthasar Neumann Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Thomas Hengelbrock, o διάσημος μαέστρος θα πραγματοποιήσει masterclass για νεαρούς μαέστρους. Παράλληλα όμως οι κορυφαίοι μουσικοί του συνόλου θα καθοδηγήσουν την ορχήστρα νέων που θα συνοδεύσει τους νεαρούς μαέστρους κατά τη διάρκεια του masterclass.
Με την υποστήριξης της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα



Balthasar Neumann Ensemble and Choir – Thomas Hengelbrock
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
25 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Μουσική διεύθυνση Thomas Hengelbrock
Ένα ορχηστρικό σύνολο από τα καλύτερα παγκοσμίως και μια χορωδία με ήχο σολιστικό ερμηνεύουν το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και τη Λειτουργία Superba του Γιόχαν Κάσπαρ Κερλ.
Katja Stuber σοπράνο | Marion Eckstein άλτο
Jan Petryka τενόρος | Reinhard Mayr μπάσος



Νίκος Τουλιάτος «Ηχο-δράσεις»
Κύκλος: Μουσικά Πορτρέτα
26 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με αφορμή τα 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στον χώρο των κρουστών, ο μουσικός περφόρμερ Νίκος Τουλιάτος παρουσιάζει μια ιδιαίτερη παράσταση με τίτλο Ηχο-δράσεις, όπου συμμετέχουν κρουστοί έλληνες και ξένοι, συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δηλαδή μια παράσταση κρουστών πλαισιωμένη με λόγο, τραγούδι κλπ.
Μια συναυλία-παράσταση που κλείνει έναν μεγάλο κύκλο της μουσικής του περιπέτειας από το 1967, που ξεκίνησε να ασχολείται με τα ντραμς, και από το 1971 επαγγελματικά, με σχεδόν 50 χρόνια δημιουργίας και συνεργασίας με πάνω από 100 καλλιτέχνες.
Συνθέτες: Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Λεοντής, Λουκάς Θάνος κ.ά.
Σολίστ: Γιώτης Κιουρτζόγλου κ.ά.
Συγκροτήματα: ΙΣΚΡΑ, ΤΗΛΕΘΡΟΟΝ
Ομάδες Κρουστών: RudBeats DrumLine, Ηχόδραση,
Τραγουδούν: Γιάννης Σιδηράς, Σοφία Ανδριανού, Νάντια Ζαχούρ, Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου, Σαβίνα Γιαννάτου, Παντελής Θαλασσινός, Ρωξάνη Κεραμάνη, κ.ά.

Συμπαραγωγή Ηχόδραση – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο - Ελληνική παράδοση – από τους Ακρίτες ως σήμερα
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών - Κυριακή πρωί στο Μέγαρο
27 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Η Κλειώ, ένα ζωηρό κορίτσι, όλο περιέργεια, ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου.
Ταξίδι τρίτο για την Κλειώ, και η επιλογή της σελίδας του μαγικού βιβλίου τη μεταφέρει σε εποχές μακρινές, αλλά σε τόπους πιο οικείους σε όλους μας. Η μικρή μας φίλη συναντιέται με τον ακρίτα Κωνσταντίνο, που της μιλάει για τους Ακρίτες και τις περιπέτειές τους και της γνωρίζει τη μουσική που αποτέλεσε τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής.
Γρήγορα όμως η Κλειώ γυρίζει σελίδα στο βιβλίο και μεταφέρεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, όπου γνωρίζει το μικρό Δομίνικο και μαζί ανακαλύπτουν πως διαμορφώθηκε η κρητική μουσική παράδοση, ενώ λίγο αργότερα μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις μουσικές που συντροφεύουν τον αγώνα των Κλεφτών και των Αρματολών.
Το ταξίδι της ολοκληρώνεται στη σημερινή εποχή, με την παραδοσιακή μουσική αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας.
Μέσα από τη νέα περιπέτεια της μικρής μας φίλης, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου συναντούν τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, μαθαίνουν για γεγονότα εποχών που σημάδεψαν την ιστορία μας, ενώ ακούν χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα και γνωρίζουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τις τεχνικές τους.

Σοφία Τοπούζη / ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση

Σωκράτης Σινόπουλος, μουσική διδασκαλία και επιμέλεια, πολίτικη λύρα
Κατερίνα Παπαδοπούλου, τραγούδι και διδασκαλία χορωδίας
Συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλη της Χορωδίας Δόμνας Σαμίου

Στο πλαίσιο της σειράς Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο εντάσσονται επίσης:
17/03/2019 - Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο: Η τζαζ



Διάλεξη Βασίλη Λαμπρινουδάκη & Χρήστου Λάζου
Megaron Plus
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας



Ρεσιτάλ Βασίλη Βαρβαρέσου: Χρόνια προσκυνήματος
Κύκλος: Franz Liszt
30 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Franz Liszt, Χρόνια προσκυνήματος, τεύχη 1 και 2
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο



Διάλεξη του Steve Smith
Megaron Plus
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


Φεβρουάριος


Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου
Βαλέρι Σοκόλοφ
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
1 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Johann Brahms, Κοντσέρτο για βιολί
Pyotr Ilych Tchaikovsky, Συμφωνία αρ. 6
Valery Sokolov, σόλο βιολί
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Ζωή Τσόκανου, μουσική διεύθυνση


Nederlands Dans Theater I
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο
2, 3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Safe as Houses
χορογραφία Sol Leon & Paul Lightfoot
Partita for 8 Dancers
χορογραφία Crystal Pite

Νέο έργο
Χορογραφία Marco Goecke, πρεμιέρα Σεπτέμβριος 2018

Το Nederlands Dans Theater 1 επιστρέφει στο Μέγαρο στις 2, 3 , 4 & 5/2/2019 με τρεις χορογραφίες –ανάμεσά τους και το νέο έργο του πολυβραβευμένου Marco Goecke [Μάρκο Γκαίκε] που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αυτό τον Σεπτέμβριο. Η Sol Leόn [Σολ Λεόν] και ο Paul Lightfoot [Πωλ Λάιτφουτ], αγαπημένοι χορογράφοι του ελληνικού κοινού, επέλεξαν για τις τέσσερις παραστάσεις τους στο Μέγαρο την κοινή τους δημιουργία Safe as Houses, που είναι εμπνευσμένη από το Ι Ching, το Κινεζικό Βιβλίο των Αλλαγών και από μελωδίες του Γ.Σ. Μπαχ. Οι Leόn και Lightfoot σχεδίασαν επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια για τη συγκεκριμένη χορογραφία. Οι φωτισμοί είναι του Tom Bevoort. Το διεθνούς ακτινοβολίας χορευτικό σύνολο θα παρουσιάσει ακόμη το έργο Partita for 8 Dancers [Παρτίτα για 8 χορευτές] της Καναδής Crystal Pite [Κρύσταλ Πάιτ] που βασίζεται στη μουσική σύνθεση Partita for 8 Voices της Caroline Shaw [Κάρολιν Σω] από το άλμπουμ Roomful of Teeth (μουσική διεύθυνση: Brad Wells). Σε αυτή της τη δουλειά, η Pite συνεργάστηκε με την Nancy Bryant στα κοστούμια, τον Marc van Helden στη σκηνική ζωγραφική, τον Jay Gower Taylor στα σκηνικά και με τον Tom Visser στους φωτισμούς. 



Διάλεξη του Samuel Bjork
Megaron Plus
Tρίτη 5, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Georges Bizet: Κάρμεν
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
9 Φεβρουαρίου 2019, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Διευθυντής ορχήστρας: Louis Langrée
Σκηνοθεσία: Sir Richard Eyre
Σκηνικά: Rob Howell
Κοστούμια: Rob Howell
Φωτισμοί: Peter Mumford
Διανομή: Κάρμεν (Clémentine Margaine), Μικαέλα (Aleksandra Kurzak), Δον Χοσέ (Roberto Alagna), Εσκαμίγιο (Alexander Vinogradov)
Η διεθνώς ανερχόμενη Γαλλίδα μεσόφωνος Clémentine Margaine είναι η ακαταμάχητη πλανεύτρα του έργου, δίπλα στον Roberto Alagna που μάγεψε το κοινό στον ρόλο του Δον Χοσέ, το 2010. Ο Louis Langrée διευθύνει την πολυαγαπημένη παραγωγή της Met, στη φαντασμαγορική σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre. Η όπερα Κάρμεν έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και σε άλλες, όπως Ιαπωνικά και Κινέζικα και θεωρείται από πολλούς ως η πλέον επιτυχημένη όπερα στην ιστορία της μουσικής.
Απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Με την υποστήριξη του Antenna Group
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παραγωγή Antenna Group



Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής: Το ακορντεόν στη σύγχρονη δημιουργία
Κύκλος: Ακορντεόν
12 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Γιώργος Χατζημιχελάκης, νέο έργο
Sofia Gubaidulina, In croce για μπαγιάν και τσέλο
Χρήστος Ζερμπίνος, νέο έργο
Astor Piazzola, three tangos για ενόργανο σύνολο (ενορχ. Ιάκ. Κονιτόπουλος)
Παναγιώτης Ανδρεόγλου, μπαγιάν
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Ιάκωβος Κονιτόπουλος, μουσική διεύθυνση



Μάριος Φραγκούλης “P.S. I love you”
13-14 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πρόγραμμα και συντελεστές θα ανακοινωθούν προσεχώς
Συμπαραγωγή Αριέτα – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Piano duo Χαράλαμπος Αγγελόπουλος – Τίτος Γουβέλης
Κύκλος: Franz Liszt
16 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Camille Saint-Saëns, Beethoven variations op. 35
Ludwig van Beethoven, Symphony no 9, σε μεταγραφή του F. Liszt για δύο πιάνα
Χαράλαμπος Αγγελόπουλος – Τίτος Γουβέλης, πιάνο



best before unu
Κύκλος: With A Twist
19 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ένα προετοιμασμένο πιάνο με εφέ και ηλεκτρονικά εισέρχεται δυναμικά στον Κύκλο «with a twist» για μια μοναδική συναυλία, όπου αλλάζει ο ήχος που γνωρίζουμε ως σήμερα στο δεξιοτεχνικό αυτό όργανο: το κλασικό Steinway μετατρέπεται και παράγει νέα μοναδικά ηχοχρώματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και όλα αυτά συνθέτουν μαζί με την κινούμενη εικόνα ένα μοναδικό αισθητικό περιβάλλον.
Το πιάνο with a twist best before…unu!

unu (Αντώνης Ανισέγκος) – πιάνο και electronics
bestbefore (Ανδρέας Καραουλάνης) – animation



Kρατική Oρχήστρα Aθηνών – Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Richard Galliano
Κύκλος: Μεγάλοι ερμηνευτές
21 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Richard Galliano, Madreperla Concerto για μπαντονεόν και ορχήστρα
Astor Piazzola, Estaciones Porteñas
έργο για ορχήστρα
Richard Galliano, σόλο ακορντεόν/μπαγιάν
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, μουσική διεύθυνση



Διάλεξη του Matt Cook
Megaron Plus
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση



Γράμμα από την Πόλη
Κύκλος: With A Twist
23 Φεβρουαρίου 2019
Ο Derya Türkan και ο Σωκράτης Σινόπουλος δύο φίλοι και συνοδοιπόροι, έναν αιώνα μετά παίρνουν το νήμα απο εκεί που το άφησαν τότε, άλλοι δύο καλοί φίλοι, ο Tanburi Cemil Bey και ο Κεμεντζής Βασιλάκης. Ένας Τούρκος κι ένας Έλληνας, δύο μαΐστορες με την ίδια λαχτάρα της ανακάλυψης και της καταγραφής του αποτυπώματός τους στο χρόνο μέσα από το καινούριο και συναρπαστικό τότε μέσο, το φωνόγραφο. Δύο μουσικοί που έβλεπαν την ανάγκη της διαιώνισης αυτών των μαγικών ακουσμάτων, για να φτάσουν στα δικά μας τα αυτιά έναν αιώνα μετά, για να ξεπεράσουν τη φθορά του χρόνου και την - αναπόφευκτη για πολλούς δημιουργούς της εποχής τους τότε - κατάληξη στη σιωπή της λήθης. Σαν δύο πλέον εξέχοντες μουσικοί στον παγκόσμιο μουσικό χώρο και έχοντας πλέον αποκαταστήσει την αξία και την αναγνωρισιμότητα των ακουσμάτων αυτών, ο Σωκράτης και ο Derya μας "στέλνουν" αυτό το γράμμα - πρόσκληση για συμμετοχή σε μια εμπειρία κατάθεσης του δικού τους αποτυπώματος στο χρόνο. Αυτό το αποτύπωμα που ιχνηλατώντας από τα μεγάλα θέατρα του κόσμου όπου μοιράζονται την τέχνη τους σήμερα, μας φέρνει πίσω πολλά χρόνια, σε ένα πολύβουο Μεϋχανέ της Πόλης μπροστά στον Cemil Bey και το Βασιλάκη που με την ίδια αγωνία και ενθουσιασμό χάριζαν τότε τις μοναδικές τους συνθέσεις στο ανήσυχο κοινό της Πόλης.

Σωκράτης Σινόπουλος και Derya Türkan, πολίτικη λύρα



Γνωρίστε το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου!
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
24 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και φουαγιέ της αίθουσας
Μια ολοήμερη γιορτή του εκκλησιαστικού οργάνου με επί σκηνής ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους, μουσικά δρώμενα στο φουαγιέ με το μικρό εκκλησιαστικό όργανο και μια εορταστική απογευματινή συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Παρουσιάσεις – συναυλία: Ουρανία Γκάσιου
Συμμετέχουν: Ελένη Κεβεντζίδου, Μιχάλης Κατσαρός, Στράτος Γιουλμπάνογλου



Κώστας Γρηγορέας
Κύκλος: Μουσικά Πορτρέτα
25 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς



Berlioz – Liszt - Wagner
Κύκλος: Franz Liszt
27 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Berlioz, Nuits d’ Ete
Wagner, Wesendonck Lieder
Liszt, Lieder
Μαίρη-Έλεν Νέζη, μέτζο σοπράνο
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο



Δημήτρης Μαραμής: «Οι στοιχειωμένοι» Μουσικό Δράμα σε τρία μέρη
Κύκλος: ΟΠΕΡΑ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο Μέγαρο
28 Φεβρουαρίου, 1-2 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Οι Στοιχειωμένοι
Το Στοιχειό (To Στοιχειό της Χάρμαινας)/ Η Χτισμένη (της Άρτας το Γιοφύρι) / Ο Βουρκόλακας (Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού)
Μουσικό Δράμα σε Τρία μέρη
Παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Στο νέο του μουσικό δράμα σε τρία μέρη, με τίτλο «Οι στοιχειωμένοι» συναντιούνται τρεις παραλογές: Το Γεφύρι της Άρτας, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού και Το Στοιχειό της Κάρμαινας. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των τριών ιστοριών είναι η υπερφυσική τους διάσταση, με τους καταραμένους χαρακτήρες να στοιχειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πλοκή. Οι δύο πρώτες ιστορίες, Το Γεφύρι της Άρτας και Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, αριστουργήματα ποιητικής της ελληνικής δημοτικής παράδοσης και άμεσα αναγνωρίσιμες ήδη από τους αρχικούς στίχους τους, έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη διατηρώντας απαράλλαχτα τα λόγια και τους χαρακτηριστικούς τους ιδιωματισμούς. Η Τρίτη ιστορία, Το Στοιχειό της Κάρμαινας, ο λαϊκός θρύλος της Άμφισσας, ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή, έχει διασωθεί μέσω του προφορικού λόγου. Για την ιστορία αυτή, το πρωτότυπο λιμπρέτο έχει γράψει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς.
Το έργο θα παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη του σκηνοθετημένη μορφή.

Οι συντελεστές θα ανακοινωθούν προσεχώς



Διάλεξη Πάνου Βαλαβάνη & Νίκου Βατόπουλου
Megaron Plus
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας


Μάρτιος


Από τον Ήλιο της Βραζιλίας στον Ήλιο της Ελλάδας
Σειρά: Γέφυρες
4 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ο κιθαρίστας Νίκος Ζάρκος, με σημαντική ήδη δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα, παρουσιάζει βραζιλιάνικη μουσική για κιθάρα (συνθέσεις των Villa Lobos, Egberto Gismonti, Paulo Bellinati, Radamés Gnattali, Edino Krieger, Sergio Assad.
Το ελληνικό σύνολο De sol a sol μας ταξιδεύει σε ήχους και μελωδίες της Βραζιλίας, επικεντρώνοντας στο είδος choro (κλάμα, μικρός θρήνος), που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το πρώτο είδος γνήσιας βραζιλιάνικης αστικής μουσικής, που παίζεται σπάνια.
Νίκος Ζάρκος κιθάρα
De sol à sol
Βασίλης Γιασλακιώτης σούρντο
Ericsson Lapa παντέιρο
Πάρις Περυσινάκης μαντολίνο
Λευτέρης Χαβουτσάς κιθάρα
Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας



Ο διαχρονικός Γιώργος Μουζάκης
Σειρά: Γέφυρες
6 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Το έργο και οι διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη μαέστρου και δεξιοτέχνη τρομπετίστα Γιώργου Μουζάκη, σε μία νέα ανάγνωση από τις φωνές του σήμερα.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μαρίζα Ρίζου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Κωστής Μαραβέγιας,  μεταφέρουν τη δύναμη, το μπρίο και το πάθος των τραγουδιών του συνθέτη, τα οποία άφησαν εποχή με την υψηλή αισθητική και την ακαταμάχητη γοητεία τους.
Μαζί τους, η  μπάντα  του Πολεμικού Ναυτικού και καταξιωμένοι σολίστ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Τσιλιμπάρη  σε μια ιδιαίτερη συναυλία, με ξεχωριστές ενορχηστρώσεις που χαρακτηρίζουν το πολυδιάστατο έργο του Γιώργου Μουζάκη.  Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς της επιθεώρησης», σφράγισε με τα τραγούδια του τη χρυσή εποχή της ελληνικής επιθεώρησης του ’50 του ’60 και του ’70.
Συμμετέχουν (αλφαβητικά):
Φοίβος Δεληβοριάς
Κωστής Μαραβέγιας
Μαρίζα Ρίζου
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Τσιλιμπάρης  
Συμπαραγωγή Prospero - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Incipit lamentatio
Κύκλος: Παλαιά Μουσική
6 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Θρήνοι του Ιερεμία, ψαλμοί και ανθέμια από την Ελισαβετιανή Αγγλία
Th. Tallis, R. White • οι θρήνοι του Ιερεμία
Έργα Th. Tallis, W. Byrd, R. White, κ.ά.
Cappella Sancti Pauli
υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά



Breaking Art II – the performance
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο
8 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Μετά την περσινή επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και συνθέτες, συμπράττουν καλλιτεχνικά για οκτώ εβδομάδες σε ένα εντατικό workshop δημιουργικής συνεργασίας παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα στο Μέγαρο.
Η χορογράφος και εκπαιδευτικός Σοφία Μαυραγάνη και ο μουσικός-συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, και διδάκτορας Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης εισηγούνται ένα εντατικό εργαστήριο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2019) το οποίο εστιάζει στη νέα χορογραφική και μουσική δημιουργία. Έξι χορογράφοι συμπράττουν με έξι μουσικούς – συνθέτες για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία παρουσιάζονται στο κοινό.
Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και ακολουθούν διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής. Μέσω μιας διαδικασίας συνεργασίας προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης.
Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιτεχνική στήριξη των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, η ισχυροποίηση των αισθητικών επιλογών τους και η δικτύωση της νέας γενιάς δημιουργών.
Παράλληλοι στόχοι του workshop είναι η εξέλιξη της προσωπικής έκφρασης των συμμετεχόντων μέσω συνεργασίας και ανταλλαγής, η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων ως προς τη σύνθεση και δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων αλλά και ο πειραματισμός. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν τα δημιουργικά και τα ερμηνευτικά τους εργαλεία αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική ευθύνη τόσο του δικού τους δημιουργικού τομέα όσο και της ποιότητας και λειτουργικότητας του συνόλου του έργου.

Διδάσκουν : Σοφία Μαυραγάνη – χορογράφος, εκπαιδευτικός
Θάνος Πολυμενέας –Λιοντήρης – συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, εκπαιδευτικός



Gaetano Donizetti: Το Κορίτσι του Συντάγματος
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
9 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Διευθυντής ορχήστρας: Enrique Mazzola
Σκηνοθεσία: Laurent Pelly
Σκηνικά: Chantal Thomas
Κοστούμια: Laurent Pelly
Φωτισμοί: Joël Adam
Διανομή: Μαρί (Pretty Yende), Tόνιο (Javier Camarena), (Stephanie Blythe), Σουλπίκιος (Maurizio Muraro).
Οι αστέρες του μπελκάντο, Pretty Yende και Javier Camarena ενώνονται σε μια πραγματική γιορτή φωνητικών πυροτεχνημάτων στη σκηνή της Met, με αποκορύφωμα την καθηλωτική άρια “Ah! Mes amis”. Ο Maurizio Muraro είναι ο λοχίας Σουλπίκιος και η Stephanie Blythe η αλλοδαπή Μαρκησία του Μπέρκενφιλντ. Ο Enrique Mazzola διευθύνει.
Το Κορίτσι του Συντάγματος είναι συμπαραγωγή της Metropolitan Opera, της Royal Opera House του Λονδίνου και της Wiener Staatsoper της Βιέννης.
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Παραγωγή Antenna Group


Συναυλία μουσικών της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
9 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης



The Bolshoi Ballet Live: The Sleeping Beauty 
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
10 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Μουσική Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Χορογραφία Yuri Grigorovich
Λιμπρέτο Ivan Vsevolojski - Marius Petipa
Διανομή: Olga Smirnova (Princess Aurora), Semyon Chudin (Prince Désiré), Alexei Loparevich (The Evil Fairy Carabosse), Yulia Stepanova (The Lilac Fairy), Vitaly Biktimirov (Catalabutte), Artemy Belyakov (Bluebird), Anastasia Denisova (Princess Florine)
Απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live



Διάλεξη Πέτρου Θέμελη & Γαβριήλ Καμπάνη
Megaron Plus
Τρίτη 12 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας



Από τον Bach στον Piazzola, για ακορντεόν και έγχορδα
Κύκλος: Ακορντεόν
14 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
J.S. Bach/C. Gounot “Ave Maria”, προσαρμογή για acc + str
Antonin Dvorak, Rusalka’s song to the moon
Isaac Albeniz, Suite Espagniola No1, op. 47: Asturias, Sevilla, Aragon προσαρμογή για acc+ str
Robert Schumann, Traumerei
Ennio Morricone, Cinema Paradiso
Luis Bacalov, Il Postino
Astor Piazzola, Libertango
Astor Piazzola, Διπλό κοντσέρτο για acc+guit+str
Χρήστος Ζερμπίνος, ακορντεόν
Ιάκωβος Κολανιάν, κιθάρα
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ
Στάθης Σούλης, μουσική διεύθυνση



Drops & Points by Pascal Schumacher feat. Maxime Delpierre
Κύκλος: With A Twist
15 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Banquet
Τον γνωρίσαμε ως Rising Star, ενώ έχει συμπράξει στο παρελθόν και με την Καμεράτα παρουσιάζοντας τη σύνθεση του in Phase with J. S. Bach. Εκτός από συνθέτης, είναι βιρτουόζος του βιμπραφώνου: Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του modern classic με διεθνή αναγνώριση, ο πολυβραβευμένος μουσικός και συνθέτης Pascal Schumacher [Πασκάλ Σουμάχερ], έρχεται στις 15/3/2019 στο Μέγαρο για να μυήσει τους θεατές στα αιθέρια ηχοτοπία των δημιουργιών του, μέσα από το σόου Drops and Points. Συνεργάτες του, ο γάλλος κιθαριστής Maxime Delpierre, ο σχεδιαστής ήχου και βίντεο Joachim Olaya και η παριζιάνικη κολεκτίβα καλλιτεχνών Collectif Scale που έχει αναλάβει τη σκηνογραφία.


Wiener Concert-Verein - Μίλτος Λογιάδης
Christopher Park
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
16 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
-Joseph Haydn: Συμφωνία αρ. 39 σε σολ ελάσσονα
-Frederic Chopin: Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 22
-Benjamin Britten: Νεαρός Απόλλωνας, έργο 16
Christopher Park πιάνο
-W. A. Mozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, KV 550
Christopher Park, πιάνο
Wiener Concert-Verein
Μίλτος Λογιάδης, μουσική διεύθυνση



Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο - Η Τζαζ
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών - Κυριακή πρωί στο Μέγαρο
17 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η Κλειώ, ένα ζωηρό κορίτσι, όλο περιέργεια, ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου.
Τελευταίο ταξίδι για την Κλειώ, η οποία περνάει σήμερα τον Ατλαντικό Ωκεανό και μεταφέρεται στην Αμερική.
Το βιβλίο τη μεταφέρει στις φυτείες των σκλάβων, όπου γνωρίζει τη μικρή Andaleeb (Ανταλίμπ = αηδόνι). Μαζί συζητούν για τη μουσική παράδοση που έφεραν οι σκλάβοι από τις πατρίδες τους, μια μείξη αφρικανικών και ευρωπαϊκών στοιχείων, και για το νέο είδος μουσικής που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Αμερική και θα ονομαστεί αργότερα τζαζ.
Λίγο αργότερα, η Κλειώ γυρίζει σελίδα και μεταφέρεται στο Χάρλεμ του 1920, όπου ακμάζει το διάσημο Cotton Club. Κρυμμένη σε μια γωνιά παρατηρεί όλα τα όργανα που χρησιμοποιούν οι μουσικοί της Τζαζ, λίγο πριν επιστρέψει πίσω στον 21ο αιώνα.
Μικροί και μεγάλοι κατανοούν στη συναυλία αυτή πως τα μουσικά ρεύματα δεν περικλείονται στα στεγανά του γεωγραφικού χώρου, αλλά επηρεάζουν τη μουσική μακρινών τόπων. Παράλληλα γνωρίζουν την εξέλιξη των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνται στα νέα είδη μουσικής από τον 20ο αιώνα και μετά.
Σοφία Τοπούζη / ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση
Δημήτρης Καλαντζής jazz quartet



Μουσικοί και Μουσική από το Ιράν
Σειρά: Γέφυρες
18 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς που συμπίπτει με την αρχή της άνοιξης, μουσικοί από το Ιράν φέρνουν τους ήχους από μια μεγάλη παράδοση που συνδυάζει το μυστικισμό με το ερωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα, την ενόργανη με τη φωνητική μουσική και την κορυφαία ποίηση.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ιράν.



Ο Σούμπερτ με τα μάτια του Λιστ
Κύκλος: Franz Liszt
20 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Franz Schubert, Lieder
Franz Liszt, Lieder
F. Schubert/F. Liszt Μεταγραφές για πιάνο
Χριστίνα Γιαννακοπούλου, σοπράνο
Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο



Not the Rolling Stones
Σειρά: Γέφυρες
23 και 24 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Banquet
Αφιέρωμα στους Rolling Stones
Not the Rolling Stones band
H καλύτερη tribute band στους Rolling Stones στην Ευρώπη, με κύριο χαρακτηριστικό την εκπληκτική ομοιότητα του τραγουδιστή τους με τον Mick Jagger, φωνητικά αλλά και φυσιογνωμικά. Μια μπάντα που φροντίζει με κάθε λεπτομέρεια να μοιάζει με το αυθεντικό γκρουπ, ακόμα και στο ντύσιμο, ένα γκρουπ με ήχο πιστό στην αυθεντική μπάντα των Rolling Stones, με συναυλίες σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και την Ασία.



Οι σονάτες του Σούμπερτ με την Elisabeth Leonskaja
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
27 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Franz Schubert
Piano Sonata D575 H dur
Piano Sonata D 568 Es dur
Piano Sonata D566 e moll (2 MOVEMENTS)
Piano Sonata D 850 D dur
Όλες οι σονάτες του Σούμπερτ από την grande dame του πιάνου, σε τρία ρεσιτάλ για φέτος και τρία ακόμη για την περίοδο 2019-2020.



Διάλεξη της Sun-mi Hwang
Megaron Plus
28 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση



Michel van der Aa «Blank-Out»
Κύκλος: ΟΠΕΡΑ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο Μέγαρο
30 και 31 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Όπερα δωματίου για σοπράνο, βαρύτονο, χορωδία και 3D film
Το Blank Out επικεντρώνεται στο διάλογο ανάμεσα σε έναν άνδρα και τη μητέρα του. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στο έργο και τη ζωή της νοτιοαφρικανής ποιήτριας Ingrid Jonker, «της Sylvia Plath της Νότιας Αφρικής». Το Blank Out, μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, χρησιμοποιεί νεωτερικές τεχνικές ενός διαδραστικού 3D film και ηλεκτρονικής μουσικής για να διαπραγματευτεί τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανασυνθέτουν τις τραυματικές εμπειρίες της ζωής.
Το Blank Out είναι μια συμπαραγωγή της Dutch National Opera, του Φεστιβάλ της Λουκέρνης και του Teatro dell’Opera di Roma.
Michel van der Aa, σύνθεση/σκηνοθεσία:
Σολίστ: Katherine Manley (live), Roderick Williams (film), Nederlands Kamerkoor (film)
Floriaan Ganzevoort, σχεδιασμός φωτισμών
Sophie Motley, δραματουργία



Απρίλιος

Στέφανος Νάσος – Απόστολος Παληός
Κύκλος: Σεργκέι Ραχμάνινοφ
1 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Alexander Glazunov, Φαντασία για 2 πιάνα σε φα ελάσσονα Op. 104
Sergei Rachmaninoff, 2 σουίτες
Dmitri Shostakovich, κοντσερτίνο για 2 πιάνο
Στέφανος Νάσος και Απόστολος Παληός, πιάνο



Ρενάτο Ρίπο – Philipp Kopatchevskiy
Κύκλος: Σεργκέι Ραχμάνινοφ
3 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Sergei Rachmaninoff
Σονάτα
Vocalise
2 Κομμάτια έργο 2
Ρενάτο Ρίπο, τσέλο
Philipp Kopachevskiy, πιάνο



Elizabeth – Ιωάννα Πορτόλου/Ομάδα χορού Griffón
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο
4 – 6 Απριλίου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Με τον τίτλο ELIZABETH κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο η νέα χορογραφική δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffón. Με τρόπο ανατρεπτικό και παιγνιώδη, επιμένοντας στην ανατομία του ανθρώπινου ψυχισμού, η χορογράφος μελετάει τους μηχανισμούς δημιουργίας νοήματος για τον κόσμο γύρω μας, εμπνεόμενη από ένα πρόσωπο-σύμβολο της παγκόσμιας Ιστορίας, την βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. «Είμαστε ποτέ ελεύθεροι νοήματος; Ή εκπέμπουμε συνεχώς από την στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο;», διερωτάται η χορογράφος. Η παράσταση η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2018-19), παρουσιάζεται στον απόηχο μιας ερευνητικής διαδικασίας στην οποία ενθαρρύνεται από την δημιουργό και την ομάδα η διεπιστημονική και διατομεακή μελέτη.
Συντελεστές
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Συμπαραγωγή: Ομάδα χορού Griffón
Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2018-19)



Μάγδα Νικολαΐδου – Διάλεξη/ρεσιτάλ για τον Rachmaninoff
Κύκλος: Σεργκέι Ραχμάνινοφ
6 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος



Κάρολος Ζουγανέλης
Κύκλος: Σεργκέι Ραχμάνινοφ
6 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Έργα Sergei Rachmaninoff
Κάρολος Ζουγανέλης, πιάνο



Richard Wagner: Βαλκυρία
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
6 Απριλίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Διευθυντής ορχήστρας: Philippe Jordan
Σκηνοθεσία: Robert Lepage
Σκηνικά: Carl Fillion
Κοστούμια: François St-Aubin
Φωτισμοί: Etienne Boucher
Διανομή: Μπρουνχίλντα (Christine Goerke), Ζίγκλιντε (Eva-Maria Westbroek), Ζίγκμουντ (Stuart Skelton), Φρίκα (Jamie Barton), Βόταν (Greer Grimsley), Χούντινγκ (Günther Groissböck)
Μετά από αρκετές σεζόν επανέρχεται στο πρόγραμμα Live in HD, το δεύτερο μέρος της ρομαντικής τετραλογίας του Κύκλου του Δαχτυλιδιού του Wagner. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η επική σοπράνο Christine Goerke, ως η πολεμίστρια θεά Μπρουνχίλντε, που η διαμάχη της με τα θνητά δίδυμα αδέλφια Ζίγκμουντ και Ζιγκλίντε, που αποδίδουν ο Stuart Skelton και η Eva-Maria Westbroek, την οδηγεί σε ένα ταξίδι από τη Βαλχάλα στην ανθρωπότητα επί γης. Διευθύνει ο Philippe Jordan.
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης
Παραγωγή Antenna Group



The Bolshoi Ballet Live: The Golden Age 
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
7 Απριλίου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Μουσική Dmitri Shostakovich
Χορογραφία Yuri Grigorovich
Λιμπρέτο Yuri Grigorovich and Isaak Glikman
Διανομή: Nina Kaptsova (Rita), Ruslan Skvortsov (Boris), Mikhail Lobukhin (Yashka) and Ekaterina Krysanova (Lyuska)
Απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live



Sissy Rada «Strings attached»
Κύκλος: With A Twist
9 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Μια οπτικοακουστική συναυλία με άρπα, φωνή και ηλεκτρονικά, ως "twisted" φόρος τιμής στη μουσική των R.Wagner, P.I.Tschaikowski, I.Albeniz και όλων των κλασικών αρχετύπων που δημιούργησαν τη μουσική ταυτότητα της εποχής, με την σφραγίδα της Schnellebuntebilde, της ομάδας που φώτισε φαντασμαγορικά την Elbphilharmonie στα εγκαίνιά της.
Σίσσυ Μακροπούλου (aka Sissy Rada), άρπα και φωνή
Max Trieder, electronics
Schnellebuntebilder (Johannes Timpernagel/ Robert Pohle), Visuals



Συναυλία μουσικών της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
10 Απριλίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης



Νυχτερινές εξομολογήσεις
Κύκλος: Ακορντεόν
13 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ένα μουσικό ταξίδι με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και από την ελληνική δημοτική παράδοση
Χρήστος Ζερμπίνος, ακορντεόν
Μίλτος Λογιάδης, πιάνο (αφιλοκερδής συμμετοχή)



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία: Γνωρίστε την ορχήστρα, τους συνθέτες και το Μέγαρο Μουσικής!
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
15-19 Απριλίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Συναυλίες για οργανωμένες σχολικές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου
Μέσα από εμβληματικά μουσικά έργα και βιντεοπροβολές τα παιδιά γνωρίζονται με την ορχήστρα και τους μουσικούς, με τον τρόπο που συνθέτει μουσική ένας συνθέτης, αλλά και με τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.
Ουρανία Γκάσιου, εκκλησιαστικό όργανο
Τάσης Χριστογιαννόπουλος, αφηγητής
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μίλτος Λογιάδης, μουσική διεύθυνση
Σοφία Τοπούζη, επιμέλεια - κείμενα-παρουσίαση



MusicAeterna – Θεόδωρος Κουρεντζής
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
16 Απριλίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Giuseppe Verdi, Requiem
Τα ονόματα των σολίστ θα ανακοινωθούν προσεχώς
MusicAeterna, Χορωδία και Ορχήστρα
Θεόδωρος Κουρεντζής, μουσική διεύθυνση



Bjørn Andor Drage, ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού οργάνου
Κύκλος: Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα
19 Απριλίου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς
Bjørn Andor Drage, εκκλησιαστικό όργανο



Adagios from the Underground / Τα Adagios του υπογείου
Κύκλος: With A Twist
19 Απριλίου 2019
Κάτι ακούγεται από τα υπόγεια της Τριάντη. Η απόκοσμη φωνή ενός μουσικού πριονιού συνοδευόμενη από ένα κλασικό πιάνο, αλλά και διάφορους ήχους από αναλογικό συνθεσάιζερ σαν εκκλησιαστικό όργανο από μελλοντικές εποχές.
Τα adagios του Barber και του Albinoni, άριες από τα κατά Ματθαίον πάθη του Bach, το ζακυνθινό 'Ινα τι του Ιωάννη Πλανήτερου, το Ave Maria του Schubert, το adagio της σονάτας του σεληνόφωτος του Beethoven, το Mater Dolorosa του Pergolesi, το Lacrimosa του Mozart κ.α…
Νίκος Γιούσεφ, σοπράνο και βαρύτονο μουσικό πριόνι
Ειρήνη Τηνιακού, πιάνο
Γιώργος Κατσάνος, analog synth



Requiem for Aleppo
Κύκλος: Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα
19-20 Απριλίου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Μια νέα χορογραφία βασισμένη σε ιστορίες Σύρων προσφύγων
Σε συνεργασία με το Syrian Relief Fund



Αναγνώσματα του Σκότους
Κύκλος: Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα
22 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Michel Richard de Lalande : Leçons de Ténèbres
Τα Αναγνώσματα του Σκότους είναι από τα πιο ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής του μπαρόκ και αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία. Βασισμένα στούς Θρήνους του προφήτη Ιερεμία, εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή στην όψιμη αναγέννηση σε κατεξοχήν σολιστικά έργα συνήθως για μια ή δυο φωνές και μπάσσο κοντίνουο. Ισορροπώντας ανάμεσα στο δράμα και τη νηφαλιότητα, τη θρησκευτική κατάνυξη και έναν καθόλα κοσμικό αισθησιασμό, ο M.R. DeLalande μας άφησε τρία αναγνώσματα που οι δυο ανήλικες τότε κόρες του τραγουδούσαν για την προσωπική ευχαρίστηση του Λουδοβίκου ΙΔ δίνοντας δείγματα μιας τέχνης που θα έκανε όλο το Παρίσι να παραμιλάει. Στις συνθέσεις αυτές ο DeLalande συνδυάζει μια μοναδικής λεπτότητας εσωστρέφεια με μια αθλητικής διάθεσης δεξιοτεχνία που είχε ως αποτέλεσμα τα Αναγνώσματα του Σκότους να παρουσιάζονται πλέον όχι μόνο από μοναχές - αλλά και από τραγουδίστριες της όπερας μαζί με τους καλύτερους μουσικους της Αυλής, κάνοντας τον κόσμο της πρωτεύουσας, στερημένο διασκεδάσεων από την αρχή της Σαρακοστής, να συρρέει στις εκκλησίες για να παραστεί στο «θέατρο» της ολονυχτίας. Θέμα των αναγνωσμάτων ο θάνατος, η απώλεια, η παρακμή, και ειδικότερα η πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 587πχ ως μεταφορά για την πτώση του Ανθρώπου και την Σταύρωση του Ιησού.

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinitas Nostra έχουν ασχοληθεί με ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου όπως αυτό αποτυπώθηκε από διάφορους συνθέτες όπως Couperin, Charpentier, Corette, Lambert, Fiocco - είτε στην αυθεντική του μορφή είτε αναζητώντας τα όρια ελαστικότητας αυτής της μουσικής στην επαφή της με αλλά ιδιώματα ή άλλες τέχνες.

Έχοντας κερδίσει εξαιρετικές εντυπώσεις από την συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη στην παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής «Η Βασίλισσα των Ξωτικών» το 2018, ενώνουν ξανά την δημιουργικότητα τους για να παρουσιάσουν στο Αθηναϊκό κοινό τον πλήρη κύκλο των τριών Αναγνωσμάτων του Σκότους που έχουν διασωθεί από τον συνθέτη Michel Richard DeLalande.

Συμμετέχουν
Φανή Αντωνέλου υψίφωνος
Θεοδώρα Μπάκα μεσόφωνος
Θεόδωρος Κίτσος θεόρβη
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα
Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ βιολοντσέλο
Δημήτρης Τίγκας βιολόνε
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος εκκ. όργανο, τσέμπαλο, καλλιτεχνική διευθυνση Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετική επιμέλεια



Ventus Ensemble: Passion for Bach and Coltrane
Κύκλος: With A Twist
23 Απριλίου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Jeff Scott, Passion for Bach and Coltrane
Το «Passion» είναι ένα έργο για κουιντέτο ξύλινων πνευστών, κουαρτέτο εγχόρδων, τρίο τζαζ και αφηγητή. Είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του A. B. Spellman και ειδικότερα τη συλλογή «Things I Must Have Known», (c) 2008 Coffee House Press. Η ποίηση αναφέρεται στη μουσική μεγαλοφυία των: J.S. Bach, John Coltrane και Gonzalo Rubalcaba, τη θρησκεία και τη θνητότητα.
Παρότι το μουσικό έργο είναι πρωτότυπο, είναι ουσιαστικά βασισμένο στην ποίηση με αναφορές σε δύο σημαντικά έργα των Bach και Coltrane που δημιουργήθηκαν στο απόγειο της διαδρομής τους, τις παραλλαγές ‘Goldberg’ και το ‘Love Supreme’.
To «Passion» εξερευνά την πνευματική επιρροή αυτών των δύο και θέτει ένα αναπόφευκτο ερώτημα, πώς θα ήταν αν συναντούσαν ο ένας τον άλλον; Μια πρόκληση για τον καλλιτέχνη και τον ακροατή να νιώσει οικεία και άνετα στα φαινομενικά αντίθετα άκρα του μουσικού φάσματος τα οποία παρουσιάζονται ως ίσα.

Ventus ensemble
Αργύρης Ξάφης, αφηγητής



Μάϊος


Open Strings Project
Σειρά: Γέφυρες
6 Μαΐου 2019
Αίθουσα Banquet
Ο Αλέκος Βρέτος και ο Χάρης Χαραλάμπους σε μια καινούργια μουσική αναζήτηση. Διαγράφουν την πορεία τους στο μουσικό στερέωμα της ελληνικής τζαζ σκηνής εδώ και χρόνια παράλληλα και τώρα ήρθε η ώρα να αυτοσχεδιάσουν και να συνομιλήσουν επί σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής.
Μπάσο και ούτι, πετάλια και πένες θα γίνουν ένα με γεύσεις από όλο το κόσμο τους. Μαζί τους φίλοι και συνοδοιπόροι σε αυτό το μουσικό ταξίδι οι Σωκράτης Σινόπουλος, Γιώργος Κοντραφούρης, Βαγγέλης Καρίπης.
Αλέκος Βρέτος ούτι
Χάρης Χαραλάμπους μπάσο
Guests
Σωκράτης Σινόπουλος λύρα
Γιώργος Κοντραφούρης πιάνο, πλήκτρα
Βαγγέλης Καρίπης κρουστά



Συναυλία μουσικών της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
7 Μαϊου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς



Francis Poulenc: Διάλογοι των Καρμελιτών
MET HD LIVE
Κύκλος: Όπερα
11 Μαΐου 2019
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Διευθυντής ορχήστρας: Yannick Nézet-Séguin
Σκηνοθεσία: John Dexter
Σκηνικά: David Reppa
Κοστούμια: Jane Greenwood
Φωτισμοί: Gil Wechsler
Διανομή: Μπλανς ντε λα Φορς (Isabel Leonard), κα.Λιντουάν (Adrianne Pieczonka), Κονστάνς (Erin Morley), Μητέρα Μαρί (Karen Cargill), Ηγουμένη (Karita Mattila), Ιππότης ντε λα Φορς (David Portillo), Μαρκήσιος ντε λα Φορς (Dwayne Croft)
Ο νέος Μουσικός Διευθυντής της Met Yannick Nézet-Séguin διευθύνει μια υπέροχη διανομή στο σύγχρονο αριστούργημα του Poulenc, Διάλογοι των Καρμελιτών. Η επική όπερα που αποτελεί έναν ύμνο στην πίστη και την καρτερία κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα “The Met: Live in HD”. Η μοναδική Isabel Leonard μας χαρίζει μια ακόμα συγκλονιστική ερμηνεία, πρωταγωνιστώντας ως νεαρή Μπλανς ντε λα Φορς, δίπλα στην θρυλική Karita Mattila στον ρόλο της Ηγουμένης.
Παραγωγή Antenna Group



Εργαστήριο Σύνθεσης Νέων Συνθετών
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
11 Μαΐου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, διοργανώνει -αδιάλειπτα από το 1997- Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής, στο πλαίσιο των  οποίων δίνεται η ευκαιρία σε νέους Έλληνες συνθέτες να παρουσιάσουν ένα καινούριο έργο τους, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση.
Συμμετέχουν οι συνθέτες Μελίνα Βλάχου, Μιχάλης Γούτης, Ιάσων Δαμοράκης, Κωνσταντίνος Λυκουριώτης, Ιωάννης Μαραμαθάς και Ευθυμία Τεμπονέρα.
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Ιάκωβος Κονιτόπουλος, μουσική διεύθυνση




Διαγωνισμός animation
Σειρά: Γέφυρες
13 Μαΐου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Προβολή της ταινίας με τις προεπιλεγμένες μουσικές συνθέσεις
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης για ταινία animation που ξεκίνησε το 2016 προσελκύοντας πάνω από 130 συμμετοχές κάθε χρονιά από όλο τον κόσμο, συνεχίζεται – πάντα σε συνεργασία με το διακεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται κάθε χρονιά να συνθέσουν τη δική τους πρωτότυπη μουσική πάνω σε μια ταινία animation, η οποία για τον επόμενο διαγωνισμό θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι τρεις καλύτερες από τις προεπιλεγμένες συνθέσεις που θα ακουστούν ενώπιον του κοινού, με ταυτόχρονη προβολή της ταινίας, θα βραβευτούν από κριτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το
Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων




Διάλεξη Ανδρέα Καπετάνιου & Νίκου Μπελαβίλα
Megaron Plus
Τρίτη 14 Μαΐου 2019
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας



Αφιέρωμα στον David Bowie
Σειρά: Γέφυρες
18 Μαΐου 2019
Αίθουσα Banquet
Μια μουσική παράσταση-σπουδή στο έργο και τις μεταλλάξεις του θρύλου της ροκ, από το Space Oddity του 1969 μέχρι το Blackstar του 2016. Με τη Heroes tribute band, την πρώτη πολυσυλλεκτική μπάντα προς τιμήν του David Bowie που αποτελείται από 6 μουσικούς και 5 τραγουδιστές να ενσαρκώνουν τους διαφορετικούς ρόλους του Bowie στη μουσική του πορεία.



The Bolshoi Ballet Live: Carmen Suite / Petroushka 
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο – The Bolshoi Ballet Live from Moscow
19 Μαΐου 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Carmen Suite
Μουσική Georges Bizet / Rodion Shchedrin
Χορογραφία Alberto Alonso
Λιμπρέτο Alberto Alonso after Carmen de Prosper Mérimée
Petrushka
Μουσική Igor Stravinsky
Χορογραφία Edward Clug
Με τους Πρώτους Χορευτές, τους Σολίστ και το Corps de Ballet των Μπολσόι
Απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
Σε συνεργασία με την Pathé Live



Anne-Sophie Mutter – Chamber Orchestra Vienna-Berlin
Κύκλος: Μεγάλες ορχήστρες – μαέστροι – ερμηνευτές
20 Μαΐου 2019
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Wolfgang Amadeus Mozart
Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2 σε ρε μείζονα, Κ.211
Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα, K.216 “Strassburg”
Κοντσέρτο για βιολί αρ. 5 σε λα μείζονα, K. 219 “Turkish”
Συμφωνία αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα, Κ. 16
Anne-Sophie Mutter, artistic direction violin concertos
Chamber Orchestra Vienna – Berlin
Rainer Honeck, concert master & artistic direction Symphonies


Ιούνιος


Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών: Θεατρικές περιπέτειες
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο
12-13 Ιουνίου 2019
Υποσκήνιο Β΄Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Η καθιερωμένη συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ανανεώνεται και για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019, με τους τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής να παρουσιάζουν μια ξεχωριστή παράσταση.
Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
(συμπαραγωγή)


Ακόμα…

Τάξη εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει μια σημαντική εκπαιδευτική συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, φιλοξενώντας τους μαθητές της τάξης εκκλησιαστικού οργάνου στους χώρους του, υπό τη διδασκαλία της επιμελήτριας και οργανίστας του Μεγάρου Ουρανίας Γκάσιου.


Breaking Art II
Masterclass
Ιανουάριος – Μάρτιος 2019
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και συνθέτες, συμπράττουν καλλιτεχνικά για οκτώ εβδομάδες σε ένα εντατικό workshop δημιουργικής συνεργασίας παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα στο Μέγαρο.
Η χορογράφος και εκπαιδευτικός Σοφία Μαυραγάνη και ο μουσικός-συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, και διδάκτορας Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης εισηγούνται ένα εντατικό εργαστήριο το οποίο εστιάζει στη νέα χορογραφική και μουσική δημιουργία. Έξι χορογράφοι συμπράττουν με έξι μουσικούς – συνθέτες για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία παρουσιάζονται στο κοινό στις 8 Μαρτίου 2019.
Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και ακολουθούν διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής. Μέσω μιας διαδικασίας συνεργασίας προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης.
Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιτεχνική στήριξη των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, η ισχυροποίηση των αισθητικών επιλογών τους και η δικτύωση της νέας γενιάς δημιουργών.
Παράλληλοι στόχοι του workshop είναι η εξέλιξη της προσωπικής έκφρασης των συμμετεχόντων μέσω συνεργασίας και ανταλλαγής, η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων ως προς τη σύνθεση και δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων αλλά και ο πειραματισμός. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν τα δημιουργικά και τα ερμηνευτικά τους εργαλεία αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική ευθύνη τόσο του δικού τους δημιουργικού τομέα όσο και της ποιότητας και λειτουργικότητας του συνόλου του έργου.

Διδάσκουν : Σοφία Μαυραγάνη – χορογράφος, εκπαιδευτικός
Θάνος Πολυμενέας –Λιοντήρης – συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, εκπαιδευτικός



Ακροάσεις – Ανοιχτές Πλατφόρμες
Σειρά: Γέφυρες
Από την Τρίτη 9 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στις 4 μ.μ.
το Μέγαρο ακούει… σύνολα «κλασικής» , τζαζ και έθνικ μουσικής

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης