Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης μαζί!

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης μαζί!

Δείτε φωτογραφίες από τη χώρα μας και άλλα μέρη του κόσμου - Η διαδικασία της έκλειψης έχει διάρκεια δύο ωρών και έφτασε στο αποκορύφωμά της λίγο πριν τις 21:22 - Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που θα μείνουν ανοιχτά έως αργά τη νύχτα

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης μαζί!
Ένα εντυπωσιακό θέαμα περιμένει απόψε όσους θα στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό, αφού η αυγουστιάτικη πανσέληνος και η μερική έκλειψη σελήνης θα συνυπάρχουν σε ένα σπάνιο φαινόμενο. 

Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου του φεγγαριού, κάτι που θα γίνει ορατό (σε διαφορετικό βαθμό) από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Οι πρώτες εικόνες της μερικής έκλειψης από Ελλάδα
Κλείσιμο


















H πανσέληνος εμφανίστηκε στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, έφτασε στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.

Χρήστες στο διαδίκτυο ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες από την έκλειψη σελήνης όπως εμφανίζεται στις χώρες τους.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις αναρτήσεις από Ινδία και Ευρώπη:








Πού μπορείτε να απολαύσετε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στην Ελλάδα


Συνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα είναι ανοιχτά απόψε το βράδυ, ώστε το κοινό να απολαύσει σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. 

Συνολικά σε 93 από τους χώρους αυτούς θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η είσοδος σε όλους τους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.



Στην Αττική
Μουσείο Ακρόπολης

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες του στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της ορχήστρας του, για να απολαύσουν κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Κηλαηδόνης, Λεοντής, Μούτσης κ.ά.).

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα λειτουργήσει όπως κάθε Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ωστόσο, από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, θα είναι και πάλι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές, αλλά και την περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.

Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο (+30) 210 9000 915.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet. “Quarderinas Moonlight Stories”. Ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 20.00 έως τις 24.00. “Νυχτερινές Ιστορίες” (20.00-21.30): αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί αφηγούνται… “Στον κήπο του Μουσείου” (21.30-23.00): συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαϊα στο αίθριο του Μουσείου.

ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
19.00 – 20.00. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. 20.00-21.00 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. 21.00-23.00 Συναυλία του μουσικού σχήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου
Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00.

ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00-22.00.
Ναός Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Αρχαιολογικός χώρος Κρήνης Θεαγένους στα Μέγαρα
Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας, Αίγινα – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς εκδηλώσεις από 21.00 έως 23.30
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (αύλειος χώρος μουσείου)

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο
Στην αυγουστιάτικη πανσέληνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν την σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έγκειται στο ότι η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη, καθώς θα εισέλθει μερικώς στην σκιά της γης και θα σκιαστεί μικρό μέρος της επιφάνειάς της.

Αν και βεβαίως η πανσέληνος δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για παρατήρηση της Σελήνης μέσα από ένα τηλεσκόπιο (λόγω της μεγάλης της λαμπρότητας) το θέαμα της ολόγιομης σελήνης μαγεύει κάθε παρατηρητή του ουρανού, ακόμα και όταν πραγματοποιείται με γυμνό οφθαλμό.

Η μερική έκλειψη ξεκινά στις 20:23 όπου η σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιείται το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18 ολοκληρώνεται η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η σελήνη θα έχει βγει από την σκιά της Γης.


Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης