«Τhe Last Mile»: Ταξιδεύοντας με τον Νέλσον Μαντέλα

«Τhe Last Mile»: Ταξιδεύοντας με τον Νέλσον Μαντέλα

Το φιλμ που ακολούθησε τον εμβληματικό ηγέτη στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε το 1992 στη Δυτική Αφρική μετά την αποφυλάκιση του

«Τhe Last Mile»: Ταξιδεύοντας με τον Νέλσον Μαντέλα
Από τις πολλές ταινίες που αφορούν τη ζωή και το έργο του εμβληματικού ηγέτη, Νέλσον Μαντέλα αυτό είναι το μοναδικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τον επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και μέλους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, στο πρώτο του ταξίδι στη Δυτική Αφρική μετά την αποφυλάκιση του, το 1990.

Η σκηνοθέτις του φιλμ, Jennifer Pogrund, προσέγγισε τον Νέλσον Μαντέλα με μία πιο στοχαστική διάθεση, φέρνοντας στο φως πτυχές της προσωπικότητας του σπουδαίου πολιτικού άνδρα που παρέμεναν άγνωστες για περισσότερα από 20 χρόνια. Σε αυτό τη βοήθησε η φιλική σχέση που διατηρούσε ο πατέρας της και δημοσιογράφος Benjamin Pogrund με τον Μαντίμπα.

Το φιλμ καταγράφει την επιστροφή (1992) του Μαντέλα στη Δυτική Αφρική, του ανθρώπου που μετά από 27 χρόνια κράτησης, βγήκε από τη φυλακή και έμελλε να γίνει ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο κινηματογραφικός φακός της Pogrund που ακολούθησε τον Μαντέλα στη Γκάνα, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Σενεγάλη, κατέγραψε το σφιγμένο χαμόγελο του μεγάλου ηγέτη όταν αντίκρισε πολυτελείς βίλες χτισμένες στη γη των φτωχών, την διπλωματική του ευγένεια στη συνάντηση του με τον τότε πρόεδρο της Γκάνα- Jerry Rawlings - που είχε πάρει την εξουσία μετά από πραξικόπημα. Την ευγένεια αυτή, που ο Μαντέλα δεν έχασε ούτε στη συνάντηση του τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Felix Houphouet-Boigny, που έμεινε στην εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια και είχε συνεργαστεί με την λευκή κυβέρνηση της Δυτικής Αφρικής όταν ο ίδιος ήταν φυλακισμένος ως πολιτικός κρατούμενος.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της ταινίας είναι ότι ρίχνει μία πιο οικεία και προσωπική ματιά στον Νέλσον Μαντέλα, δείχνοντας τον εμβληματικό ηγέτη να μοιράζεται ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια, τις ανησυχίες για τα προβλήματα της Αφρικής και -το σημαντικότερο- το όραμα του για έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις.

Δείτε αποσπάσματα από το φιλμ:
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης