Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το νέο πρωτοποριακό διαγωνιστικό τμήμα Immersive - Αυτές είναι οι ταινίες του
thessaloniki-tiff64-finally-me-stills-0-2023495

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το νέο πρωτοποριακό διαγωνιστικό τμήμα Immersive - Αυτές είναι οι ταινίες του

Στην καλύτερη ταινία Immersive θα απονεμηθεί Χρυσός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ


Ρομποτικοί σκύλοι, ονειρογενετική, μυθικοί Κάτω Κόσμοι, μουσικές εμπειρίες. Από φανταστικούς κόσμους μέχρι φανταστικούς φίλους και από τη δύναμη της μουσικής μέχρι την έμπνευση που φέρνει η διαφορετικότητα, οι ταινίες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του πρωτοποριακού διαγωνιστικού τμήματος Immersive μας βυθίζουν σε διαφορετικές πραγματικότητες, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στην κινηματογραφική εμπειρία.

Το Immersive αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες. Περιλαμβάνει 8 νέες ταινίες που μας ταξιδεύουν από την Ολλανδία και τη Γαλλία, μέχρι τη Βραζιλία, την Αμερική και την Ιαπωνία, προσφέροντας μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και εντάσσοντας τον θεατή μέσα στο περιβάλλον της εκάστοτε ταινίας.

Η κριτική επιτροπή του Immersive αποτελείται από τους:
  • Pedro Harres (δημιουργός περιεχομένου, νικητής Χρυσού Αλέξανδρου 2022)
  • Πάνο Γιαννικόπουλο (επιμελητής εκθέσεων και ιστορικός τέχνης)
  • Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και ανθρωπολόγος)
Στην Καλύτερη Ταινία Immersive θα απονεμηθεί Χρυσός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Finally Me
Marcio Sal
Βραζιλία, 2023, 17΄
Ο κύριος Σαούλ είναι ένας ηλικιωμένος μουσικός, επιβαρυμένος από μια ζωή γεμάτη απόρριψη και ντροπή, που τον έχει αναγκάσει να συγκαλύπτει τα πιο κρυφά του μυστικά. Αντλώντας έμπνευση από το ζωηρό κλίμα του βραζιλιάνικου καρναβαλιού, διανύει ένα μεταμορφωτικό ταξίδι αυτοαποδοχής μέσω της δύναμης της μουσικής.

Human Violins – Prelude
Ioana Mischie
Ρουμάνια, Γαλλία, 2023, 19΄
Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, πολλοί Εβραίοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόλις ένα αντικείμενο πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν το βιολί τους. Ορισμένα από αυτά έσωσαν ζωές, ενώ άλλα επίσπευσαν τον πόνο και τον τρόμο που προκαλούσαν οι φρουροί. Ακολουθούμε τη μυθιστορηματική ιστορία της Άλμα, μιας 15χρονης λάτρης του βιολιού που κατοικεί σε έναν κόσμο γεμάτο τρόμο. Μονάχα μέσω της μουσικής, μπορεί να απελευθερωθεί. Στον χρήστη προσφέρεται η ευκαιρία να παίξει και να εξελίξει περαιτέρω την κληρονομιά της μουσικής της. Η διαδραστική αρχιτεκτονική του παιχνιδιού επιτρέπει στο χρήστη να μεταμορφώσει τα κλειστοφοβικά καλώδια σε όργανα και να προχωρήσει την ιστορία. Ακολουθείται η φιλοσοφική μετάβαση από έναν σκοτεινό εξωτερικό κόσμο σε έναν φωτεινό εσωτερικό, από μια τεράστια κλίμακα πόνου σε μια μεγαλειώδη απελευθέρωση, από το θόρυβο στη μουσική, από την ακρόαση στη δημιουργία. Όπως έλεγε ο Yehudi Menuhin, «Η μουσική αποτελεί ζωντανό οργανισμό για να μας πει ποιοι είμαστε και τι αντιμετωπίζουμε. Πρόκειται για ένα μονοπάτι ανάμεσα στον εαυτό μας και το άπειρο». Προς το τέλος της εμπειρίας, ως διαμεσική προέκταση του παιχνιδιού, οι χρήστες θα μπορούν να εξερευνήσουν πραγματικές ιστορίες των βιολιών που τελικά επιβίωσαν.

My name is O90

Siyeon Kim
Νότια Κορέα, 2023, 15 min
Το έτος 2047, ο ρομποτικός σκύλος O-90 που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη τριγυρίζει στoυς δρόμους, επειδή τον εγκατέλειψαν. Για πολλά χρόνια, ο O-90 περιπλανιέται στην πόλη, αναζητώντας καλώδια επαναφόρτισης τα οποία του επιτρέπουν να κλέβει ενέργεια. Μια βροχερή νύχτα, ο O-90 ξυπνάει έχοντας εξαντλήσει σχεδόν τη φόρτιση του. Κατευθύνεται προς την πόλη για να επαναφορτιστεί πριν το ξημέρωμα. Περνάει μέσα από ένα μεγάλο τούνελ, σκεπτόμενος ως συνήθως ότι αυτή η μέρα θα μπορούσε ίσως να είναι και η τελευταία του. Όμως, τα δεδομένα του O-90 δεν έχουν διαγραφεί, οπότε εξακολουθεί να θυμάται τον φίλο του. Ένα ρομπότ όπως ο O-90 προβληματίζεται και καταλήγει να επιθυμεί να έχει αναμνήσεις, καρδιά και συναισθήματα.

Shadowtime
Sister Sylvester, Deniz Tortum
Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Τουρκία, 2023, 18 min
Βρίσκεσαι σε δύο κόσμους ταυτόχρονα. Το σώμα σου είναι στον άλλο κόσμο, αλλά η καρδιά σου είναι σε αυτόν εδώ.

Shinigami
Yoshiya Okoyama
Ιαπωνία, 2023, 20΄
Ένα διαδραστικό κινούμενο σχέδιο εικονικής πραγματικότητας της ρουτίνας Shinigami, χαρακτηριστική της παραδοσιακής τέχνης της Ιαπωνίας που είναι γνωστή ως rakugo. Ο θεατής μπορεί να περπατήσει ελεύθερα στον εικονικό κόσμο και μπορεί να βιώσει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει.

The Descent
Tatiana collet Apraxine
Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2022, 14 min
Το The Descent είναι ένα ταξίδι εικονικής πραγματικότητας στον μυθικό Κάτω Κόσμο που εξερευνά θεματικές του πένθους και της απώλειας. Προσφέρεται ως μία αντανάκλαση για το πώς το πένθος είναι μια από τις πιο ισχυρές, επώδυνες, οικουμενικές εμπειρίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Βυθίζει τον θεατή σε ένα μυστικιστικό ταξίδι σε αρχαία βασίλεια και υφαίνει ένα πλούσιο ηχητικό μωσαϊκό από φωνές μαζί με εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία.

The Imaginary Friend
Steye Hallema
Ολλανδία, Βέλγιο, 2023, 25 min
Γίνε φανταστικός φίλος! Ένα παιδί που πενθεί, αγωνίζεται να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Δημιουργεί ΕΣΕΝΑ -τον (φανταστικό) του φίλο- για να καταπολεμήσει τα τέρατα στο μυαλό του. Παρόλο που διασκεδάζετε μαζί, εκείνος αρχίζει να αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από το περιβάλλον του... Θα βοηθήσεις ή θα επιδεινώσεις την κατάσταση;

They Dream in My Bones

Faye Formisano
Γαλλία, 2021, 18 min
Ένας διαπεραστικός διαλογισμός και μια συγκλονιστική βιωματική πρόταση που διερευνά ποιο ύφασμα μπορεί να συνδέει το φυσικό και το μεταφυσικό, και πώς να εξάγουμε τα όνειρα από έναν άγνωστο σκελετό. Αυτή η μυθοπλαστική συνθήκη αφηγείται την ιστορία του Roderick Norman, ενός ερευνητή της ονειρογενετικής και εξερευνά τη διασύνδεση του φυσικού και του ονειρικού κόσμου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης