Τρίκαλα: Ένα νέο μουσείο αποκτά η πόλη

Τρίκαλα: Ένα νέο μουσείο αποκτά η πόλη

Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων εντάσσεται στο πρόγραμμα μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα της πόλης

Diaxroniko_Moyseio_Trikalon
Ένα νέο μουσείο θα αποκτήσουν σύντομα τα Τρίκαλα. Πρόκειται για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο ΤΑΞ.ΥΠ (π. Ταξιαρχία Υποστηρίξεως), έργο το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα της πόλης.

«Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμίσει και να πολλαπλασιάσει τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας των μουσείων της χώρας μας, ώστε να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου, υπό το πρίσμα μιας βιώσιμης διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, στη Θεσσαλία, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ολοκληρώνεται ένα συνεκτικό σχέδιο έργων, άνω των 35.000.000 ευρώ, που αφορούν στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών, αλλά και στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου, στις εγκαταστάσεις της π. ΤΑΞ.ΥΠ στα Τρίκαλα, υπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό. Μαζί και με τα μεγάλα έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Τρίκκης, τα Τρίκαλα αποκτούν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, με επίκεντρο το πλούσιο πολιτιστικό τους απόθεμα. Με την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση επί των μελετών, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της αποκατάστασης του κτηρίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο μουσείο» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το κτήριο που θα στεγάσει το Διαχρονικό Μουσείο αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και επιπλέον τρεις στάθμες εμβαδού 1.000 τ.μ. περίπου. Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, στο κτήριο της ΤΑΞ.ΥΠ, αλλά και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρου του, έκτασης 4,74 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθεί η ιστορία και η αρχαιολογία της πόλης, από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεώτερους αιώνες.

Η μελέτη για την επισκευή, τον εκσυγχρονισμό και τη μετατροπή του κτηρίου σε Μουσείο στοχεύει στη δομική και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου κελύφους και στην προσαρμογή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου Μουσείου. Συγκεκριμένα, αφορά στον εκσυγχρονισμό της λειτουργικότητας του κτηρίου με αναβάθμιση της εσωτερικής διαρρύθμισης, προκειμένου να στεγάσει τη νέα χρήση, στη δομική και εν γένει οικοδομική αποκατάστασή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις βάσει του κανονιστικοού πλαισίου, στην εγκατάσταση των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και εν γένει υποδομών που απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου Μουσείου, στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην προσαρμογή του κτηρίου στις τεχνικές απαιτήσεις - προδιαγραφές με τις οποίες επιτυγχάνεται η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του κτηρίου.

Το πρόγραμμα μετατροπής του π. στρατοπέδου Πούλιου, τα κτίρια του οποίου έχει συμφωνηθεί να εκμισθώνονται για 99 χρόνια για πολιτιστικούς σκοπούς, περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία Διαδραστικού Μουσείου Τεχνολογίας και την ανάδειξη του Λόφου Προφήτη Ηλία από τον Δήμο Τρικκαίων, για 99 χρόνια, μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και του Δήμου.

Ειδήσεις σήμερα

Κόντρα Γεωργιάδη – Παφίλη: «Η τυραννία του ΚΚΕ τελειώνει» – «Εάν νομίζετε ότι ξεμπερδεύετε, διαβάστε ιστορία»

Αυτό είναι το e-mail με τις προτάσεις Κασσελάκη στην Αχτσιόγλου - «Δεν μου απάντησε ποτέ»


Βίντεο: «Είμαι ο πιλότος ενός F-35 που έπεσε, στείλτε ασθενοφόρο» - Η έκκληση μετά την συντριβή του αεροπλάνου στη Νότια Καρολίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης