Κακοκαιρία Daniel: Οι ζημίες που προκλήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία - Εικόνες

Κακοκαιρία Daniel: Οι ζημίες που προκλήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία - Εικόνες

Κρίνονται αναστρέψιμες από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε

Θεσσαλια_-_Αγιος_Νικολας_Φαλανης
Εκτεταμένες αλλά αναστρέψιμες είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι ζημίες που προκλήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς και έδωσε οδηγίες για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Θεσσαλια_-_Αγιος_Νικολας_Φαλανης_-_Μενδωνη
Η Λίνα Μενδώνη στον Άγιο Νικόλαο της Φαλάννης, στη Λάρισα

«Πραγματοποιήσαμε ευρείες συσκέψεις για τις ζημίες, που προκάλεσε η νεροποντή Daniel στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ιστάμενα μνημεία και στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείου του Βόλου. Οι ζημίες, αν και εκτεταμένες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απολύτως αναστρέψιμες. Δώσαμε τις κατάλληλες οδηγίες για τα άμεσα σωστικά μέτρα, καθώς και για την ανάγκη εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, όπου απαιτείται εκτεταμένη αποκατάσταση, αλλά και για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών προσαρμογής, θωράκισης και πρόληψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης» δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι μόνον των περιοχών, όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία ή μουσεία, αλλά για την ευρύτερη Περιφέρεια».

Στην περιοχή της Λάρισας οι ζημίες εντοπίζονται, κυρίως, στον Άγιο Νικόλαο της Φαλάννης και στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόσκαλας, όπου οι καταστροφές περιορίζονται στις νεότερες κατασκευές για την υποστήριξη του χώρου και των επισκεπτών του, και στα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Ειδικότερα, στον Άγιο Νικόλαο Φαλάννης, ναό του 19ου αιώνα, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1862, κατέρρευσε ο νότιος τοίχος. Το μνημείο θα αποκατασταθεί βάση των νέων μελετών που θα εκπονηθούν άμεσα.Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόσκαλας, στη λίμνη Κάρλα, υπέστη ζημίες σε υποδομές, όπως οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, η περίφραξη, οι διάδρομοι περιήγησης και τα φυλάκια.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, μνημείο του 1880, και στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά, μνημείο του 15ου αιώνα, που βρίσκονται στην περιοχή των Τεμπών, πραγματοποιείται άντληση υδάτων, χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα ενώ στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά αποδείχτηκε καθοριστική η συμβολή του έργου στερέωσης και αποκατάστασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020, θωρακίζοντας αποτελεσματικά το μνημείο και απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η άντληση υδάτων τόσο στο Αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς, όσο και στον Άγιο Νικόλαο Αμυγδαλέας, στην περιοχή του Πηνειού. Μετά την ολοκλήρωση της άντλησης των υδάτων θα αξιολογηθούν η περιορισμένης έκτασης ζημίες στις βάσεις των κιόνων και των τέμπλων.

Θεσσαλια_-_Ο_Ναος_του_Απολλωνα_στη_Μητροπολη
Ο ναός του Απόλλωνα στη Μητρόπολη - Καρδίτσα

Κλείσιμο
Όσον αφορά στην Καρδίτσα η απόσυρση υδάτων από τον ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη άφησε ένα στρώμα λάσπης, το οποίο απομακρύνεται από τους συντηρητές ενώ το υπό υπό εκτέλεση έργο συντήρησης αποδείχθηκε ανθεκτικό. Παρόλα αυτά κρίνεται απαραίτητη η προστασία του από αντιπλημμυρικό έργο σε συνδυασμό με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αναστήλωση του αρχαϊκού ναού και την ανασκαφή των υποκειμένων στρωμάτων.

Στο μεταξύ, τα νερά τα οποία εισήλθαν στον ολόγραφο ναό του Αγίου Αθανασίου του Ρούμ δεν φαίνεται να έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Τοποθετήθηκαν όμως αφυγραντήρες και η Εφορεία παρακολουθεί την συμπεριφορά του μνημείου προκειμένου να επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από τις κεντρικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

Θεσσαλια_-_Το_Γεφυρι_της_Σαλαμπριας_στην_αρχικη_του_μορφη_jpg
Το Γεφύρι της Σαλαμπρίας πριν το χτύπημα της κακοκαιρίας

Στα Τρίκαλα η σημαντικότερη απώλεια εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν η κατάρρευση τμήματος του κεντρικού τόξου στο Γεφύρι της Σαλαμπρίας, του 16ου αι., στη Σαρακίνα, του Δήμου Μετεώρων. Δόθηκαν οδηγίες για άμεση εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ώστε να γίνει άμεση αποκατάσταση.

Παράλληλα, τα νερά, που είχαν κατακλύσει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τρίκκης (Ασκληπίειο), έχουν υποχωρήσει αισθητά και έχει ήδη ξεκινήσει το έργο συντηρήσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο Αθανασάκειο Μουσείο του Βόλου υπήρξε επίσης εισροή υδάτων η οποία ωστόσο δεν προκάλεσε φθορές στα εκθέματα. Παρόλα αυτά, στο της πρόληψης των πυρκαγιών και των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των πεύκων του προαύλιου χώρου του Μουσείου, με άλλα είδη πυράντοχων δέντρων αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόχειροι οικίσκοι οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το μουσείο.

Περιορισμένες κρίνονται οι φθορές που σημειώθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, μεταξύ των οποίων το θέατρο και το ανάκτορο της Δημητριάδος, και οι αρχαιολογικοί χώροι Διμηνίου και Σέσκλου. Στον τελευταίο οι φθορές εντοπίζονται σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού, στην πτώση τμήματος τοίχου νεολιθικής οικίας αλλά και στις υποδομές που υποστηρίζουν τις πορείες των επισκεπτών. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δόθηκαν εντολές για άμεση αποκατάσταση αλλά απομάκρυνση καμένων δέντρων και αντικατάσταση της ξύλινης φθαρμένης περίφραξης.

Ειδήσεις σήμερα

«Βραχυκύκλωσε» η είσοδος Κασσελάκη στη Βουλή - Στον ναύαρχο Αποστολάκη ο κλήρος

Δεν παραιτούμαι από βουλευτής για τον Κασσελάκη, λέει η Ακρίτα - «Είχα συμφωνήσει με τον Τσίπρα να γίνω υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης