Μάνος Λοΐζος: Το σύνολο του μουσικού έργου του σε τέσσερις μουσικές βραδιές

Μάνος Λοΐζος: Το σύνολο του μουσικού έργου του σε τέσσερις μουσικές βραδιές

Νταλάρας, Φαραντούρη, Παπακωνσταντίνου και Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του στο Ολύμπια - Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Loizos_2
Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν ο Μάνος Λοΐζος  άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας έχοντας υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν μόνον 45 ετών αλλά είχε καταφέρει να γράψει ιστορία στο ελληνικό τραγούδι τροφοδοτώντας το με μουσικά «διαμάντια» που έγιναν διαχρονικά. Σήμερα, 40 ολόκληρα χρόνια μετά το το πρόωρο φευγιό του διοργανώνεται, για πρώτη φορά, μια παρουσίαση του συνόλου σχεδόν του έργου του, στο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με τη συμμετοχή κάποιων από τους σημαντικότερες ερμηνευτές των τραγουδιών του.
Η μουσική ιστορία του Μάνου Λοίζου θα ξετυλιχθεί σε τέσσερις παραστάσεις με την ολοκληρωμένη παρουσίαση εννέα από τους 12 συνολικά κύκλους τραγουδιών που άφησε πίσω του φεύγοντας.
Loizos_-_Dalatras-_Xaroula
Ο Μάνος Λοΐζος με την Χάρούλα Αλεξίου και το Γιώργο Νταλάρα
Την Τετάρτη 4 Μαΐου ο Γιώργος Νταλάρας, βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου, μεταφέρει το κοινό πίσω στην δεκαετία του ’70, πιάνει τη μουσική ιστορία του Μάνου Λοΐζου σχεδόν από την αρχή και παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους τους, τις «Θαλασσογραφίες”»(1970), το «Να ‘χαμε τι να ‘χαμε”»(1972), και οι δύο σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και στιγμές από τον δίσκο «Τα τραγούδια μας» (1976) σε στίχους του Φώντα Λάδη.

Τη σκυτάλη θα πάρει, στις 11 Μαΐου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει σημαδέψει με τις ερμηνείες του κάποια από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη. Ανάμεσά τους «Τα τραγούδια του δρόμου» (1974) σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου αλλά και του ίδιου αλλά και τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε ο Μάνος Λοΐζος όσο βρισκόταν στη ζωή, το «Για μια μέρα ζωής» (1980) σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, δικούς του και σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Στο πλευρό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται η ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου.
Loizos_-_Farantouri
ο Μάνος Λοΐζος με τη Μαρία Φαραντούρη
Ακολουθεί, στις 22 Μαΐου, η Μαρία Φαραντούρη ανοίγοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της και παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά στην ολότητά του, έναν δίσκο - σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας, «Τα Νέγρικα»(1975) σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.

Το ίδιο βράδυ ο Μίλτος Πασχαλίδης, επηρεασμένος βαθιά από το έργο του Μάνου Λοΐζου, και ο Απόστολος Ρίζος, που έχει επίσης αναπτύξει μια προσωπική σχέση με το ρεπερτόριο του συνθέτη, παρουσιάζουν το «Καλημέρα Ήλιε» (1973) σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, Μάνου Λοΐζου.
Στην συναυλία θα παρουσιαστούν και στιγμές από τον δίσκο «Γράμματα στην Αγαπημένη» (1983) σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ

Κλείσιμο
Η αυλαία του μουσικού αφιερώματος πέφτει στις 26 Μαΐου με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη να ερμηνεύει, με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979) σε στίχους Μανώλη Ρασούλη. Μαζί της και δύο ακόμη νέοι ερμηνευτές, ο Γιάννης Διονυσίου και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, που ανατρέχουν στα πρώτα μουσικά βήματα του Λοίζου παρουσιάζοντας τα τραγούδια από τον δίσκο του «Σταθμός» σε στίχους δικούς του και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης