Μαρία Ζοάο Πίρες: Η κορυφαία πιανίστα στην Αθήνα

Μαρία Ζοάο Πίρες: Η κορυφαία πιανίστα στην Αθήνα

Η Πορτογαλέζα Μαρία Ζοάο Πίρες επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής για μια μαγική βραδιά τη Δευτέρα 4 Απριλίου σημαίνοντας τον ερχομό της άνοιξης υπό τους ήχους Σούμπερτ και Ντεμπυσσύ

Maria-Joao-Pires_3
Αν αναζητήσει κανείς τα ελάχιστα ονόματα των γυναικών που έχουν μαγέψει με την εκτελεστική τους δεινότητα στο πιάνο, που έχουν συμβάλει με την ηθική τους στάση και με τις αξέχαστες εμφανίσεις στη διαφορετική πρόσληψη της μουσικής, είναι σίγουρα η υπέροχη πιανίστα Μαρία Ζοάο Πίρες. Αγαπημένη του ελληνικού κοινού η κορυφαία πιανίστα Πίρες επιστρέφει με ένα μοναδικό ρεσιτάλ που σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τον ερχομό της άνοιξης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 4 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.: την αριστουργηματική Σονάτα αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 και του Φραντς Σούμπερτ, μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Κλωντ Ντεμπυσσύ τη Σουίτα από το Μπέργκαμο, από την οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο «Σεληνόφως» («Clair de lune») και την τεχνικά απαιτητική Σονάτα για πιάνο αρ. 32 σε ντο ελάσσονα του Ludwig van Beethoven, που μόνο μουσικοί του επιπέδου της Πίρες μπορούν να ερμηνεύσουν με αυτό τον τρόπο. Η εμφάνιση της Μαρία Ζοάο Πίρες εντάσσεται στους κύκλους Μεγάλοι Ερμηνευτές και Piano Masters και θα μας δώσει άλλη μια ευκαιρία να θυμηθούμε τη μαγική επίδραση που έχει η Πορτογαλέζα κορυφαία σολίστ στο κοινό με μια τεράστια πορεία με άπειρες βραβεύσεις και αμέτρητες διθυραμβικές κριτικές που επαινούν τη γαλήνια δύναμη των ερμηνειών της, την εκπληκτική μουσική μνήμη της και την απέριττη εκφραστικότητά της. Την ξέρουμε ήδη ως μια από τις καλύτερες στον κόσμο ερμηνεύτριες στα έργα του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, για τα οποία έχει γίνει διεθνώς γνωστή.

Γεννημένη στις 23 Ιουλίου 1944 στη Λισαβώνα, η Πίρες θεωρήθηκε παιδί-θαύμα καθώς έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 4 ετών και άρχισε να μελετά μουσική και πιάνο με τον Campos Coelho και την Francine Benoît. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με τους Rosl Schmid και Karl Engel. Εκτός από ζωντανές εμφανίσεις, έχει κάνει επίσης πολλές ηχογραφήσεις. Συνεργάστηκε επί 15 χρόνια με τη δισκογραφική εταιρεία Erato, ενώ είχε εικoσαετή συνεργασία με την Deutsche Grammophon.
12/1 Piano Masters: Maria João Pires στο Μέγαρο


Από τη δεκαετία του 1970, αφοσιώθηκε σε έναν σημαντικό στόχο, την απήχηση της επιρροής της τέχνης στη ζωή, στην κοινότητα και στην εκπαίδευση, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέους τρόπους για να ωθήσει την κοινωνία να υιοθετήσει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης. Οι δύο βασικοί άξονες της προσέγγισής της είναι ο σεβασμός της εξέλιξης των ατόμων και των διαφορετικών πολιτισμών καθώς και η ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών. Το 1999 ίδρυσε στην Πορτογαλία το Κέντρο Belgais για τη Μελέτη των Τεχνών, διδάσκοντας η ίδια σε διεπιστημονικά εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες μουσικούς αλλά και σε φιλόμουσους. Επίσης είναι αυτή που δημιούργησε δυο πολύ σημαντικά πρότζεκτ όπως είναι τα Partitura Choirs, μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία και την εξέλιξη χορωδιών με παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα (όπως το βελγικό «Hesperos Choir»), και τα Partitura Workshops στοχεύοντας στην καλλιέργεια ενός διαφορετικού ήθους και μιας άλλης φιλοσοφίας στον κόσμο της μουσικής. Η επικείμενη εμφάνιση της έχει δημιουργήσει ήδη πολλές προσδοκίες στο ελληνικό κοινό που έχει ήδη δείξει την αγάπη του και την εκτίμηση στο πρόσωπό της.

Eισιτήρια
210 72 82 333
www.megaron.gr

Πληροφορίες
http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
https://twitter.com/MegaronAthens
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης