Διεθνής υπόκλιση στον Αισχύλο: Διθύραμβοι για την παγκόσμια μετάδοση των «Περσών» από την Επίδαυρο

Διεθνής υπόκλιση στον Αισχύλο: Διθύραμβοι για την παγκόσμια μετάδοση των «Περσών» από την Επίδαυρο

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε ο ξένος τύπος την πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου την οποία αγκάλιασε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

5120892
«Παρηγορητική και θεραπευτική επίδραση στην παρούσα πανδημία», «μικρή παρηγοριά από την αρχαιότητα»: Αυτά ήταν κάποια μόνον από τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία υποδέχτηκε ο διεθνής τύπος την πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, την οποία αγκάλιασε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την παγκόσμια ζωντανή μετάδοση, το βράδυ του Σαββάτου, από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Μεγαλειώδη υποδοχή όπως αρμόζει σε μια μεγάλη παραγωγή και ενθουσιώδες παρατεταμένο χειροκρότημα χάρισαν στους συντελεστές της παράστασης «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη οι θεατές που βρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη μια sold out βραδιά χαράσσεται στη μνήμη όλων ως ιστορική καθώς μαζί με τους θεατές στο αργολικό θέατρο βρέθηκε για πρώτη φορά και το διεθνές κοινό χάρη στη ζωντανή μετάδοση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Live from Epidaurus. Απόψε η τρίτη, τελευταία παράσταση στην Επίδαυρο! Σας περιμένουμε για μια συναρπαστική εμπειρία! «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη [24, 25, 26 Ιουλίου, 21:00 - Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου] ℹ️ & 🎟️: www.n-t.gr ℹ️ & 🎟️: greekfestival.gr ℹ️ & 🎟️: www.viva.gr #εθνικοθεατρο #εθνικο_θεατρο #εθνικό_θέατρο_ελλάδας #εθνικόθέατρο #greeknationaltheatre #nationaltheatreofgreece #ntg #gnt #ethnikotheatro #εθνικο

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Εθνικό Θέατρο Ελλάδας (N.T.G.) (@g.n.theatre) στις




Σε μια περίοδο που, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, πολλά ξένα φεστιβάλ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το πρόγραμμα τους, η ολοζώντανη αυτή φεστιβαλική εμπειρία, που ήρθε από έναν ιερό και θεραπευτικό ιστορικά χώρο, και μάλιστα με μια αρχαία τραγωδία που περνά διαχρονικά μηνύματα, έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από το παγκόσμιο κοινό αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων η γνωστή γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, είχε εκτενή αναφορά στο θέμα κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για μια θεραπευτική επίδραση στην δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού: «Όποιος έχει πάει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου γνωρίζει ότι είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου, και μάλιστα τόπος μιας μαγικής πνευματικότητας. Με τις σε ανοδική κλίση κερκίδες του δεσπόζει σαν ανοιχτή πέτρινη βεντάλια σε μια πλαγιά του βουνού, περιβαλλόμενο από μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, που το άρωμά τους γεμίζει τον ζεστό αέρα. Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. για 14.000 θεατές, το ημικυκλικό μνημειώδες θέατρο (να μην μπερδεύεται με το κυκλικό αμφιθέατρο) ανήκε σε έναν μεγάλης έκτασης θεραπευτικό και λατρευτικό χώρο, αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό Ασκληπιό. Σε αυτό το Ασκληπιείο, με τα λουτρά, τους ναούς και τα ιατρεία του, έρχονταν ως προσκυνητές χρονίως άρρωστοι, για να θεραπευτούν με ένα είδος ολιστικής θεραπείας, στης οποίας το πρόγραμμα wellness και αποθεραπείας συμπεριλαμβανόταν και το θέατρο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Συνεχίζει δε υπογραμμίζοντας την τεράστια αξία, τη δύναμη και τη διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου: «Οι Έλληνες εφηύραν το δυτικό θέατρο. Και από τότε δεν χάθηκε, παρ’ όλες τις επιδημίες, τις σκηνοθετικές ακρότητες και τους πεσιμιστές του πολιτισμού. Οποία ισχυρού συμβολισμού επίδραση συνιστά να δηλώνει την παρουσία του, τρόπον τινά από τις αρχέγονες ρίζες του, το θέατρο, σε μια στιγμή που ο κορωνοϊός κατακρήμνισε σε υπαρξιακή ένδεια τόσες σκηνές και εμπόδισε το σύνολο των παραστάσεων. Και μάλιστα με τους «Πέρσες», την παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες. Δεν εφηύραν τελικά άδικα οι Έλληνες και το Πάθος».

Κλείσιμο
Και αφού δίνει λεπτομέρειες για το έργο, την υπόθεσή του αλλά και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο ανέβασμά του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η μετάδοση από την Επίδαυρο μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό πακέτο φροντίδας, σταλμένο από την κοιτίδα του θεάτρου -και της δημοκρατίας- έξω στον κόσμο».

Ειδήσεις σήμερα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Χτυπάω ξύλο, αλλά ελπίζω να είμαστε και οι 3 στους Τελικούς»

Παναγιωτόπουλος: Παραμένουν σε επαγρύπνηση Πολεμικό Ναυτικό και Ένοπλες Δυνάμεις

Super League 1: Επικυρώθηκε ομόφωνα η βαθμολογία για τις θέσεις 1-6
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης