Υπάρχουν και ευτυχισμένοι μελισσοκόμοι!

Υπάρχουν και ευτυχισμένοι μελισσοκόμοι!

Ο Αθανάσιος (Σάκης για τους φίλους του) Παπαδόπουλος είναι ένας νέος πτυχιούχος γεωπόνος και με εξειδίκευση στην επιστήμη και την τεχνολογία τροφίμων που ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλη την γραμμή παραγωγής – από την κυψέλη μέχρι την τοποθέτηση του γυάλινου βάζου με το μέλι στο ράφι!

sakis
Θα έλεγα ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν ευτυχισμένοι μελισσοκόμοι! Και υποστηρίζω κάτι τέτοιο έχοντας κατά νου το παράδειγμα του Σάκη Παπαδόπουλου. Ενός νέου σε ηλικία ανθρώπου από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης που με περηφάνεια αποδέχεται και τιμά σε καθημερινή βάση με τις επιλογές και τις συμπεριφορές του την ταυτότητα του μελισσοκόμου. Αυτή είναι η πρωτεύουσα ταυτότητα του. Όλα τα άλλα έπονται. Και οι σπουδές αλλά και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και οι σπουδές του μετράνε: Απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αλλά και απόφοιτος του ίδιου Τμήματος του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Με δύο λόγια, δύο πτυχία. Και από εκεί και πέρα, ένας μελισσοκόμος που θέλει και το έχει πετύχει να έχει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής αλλά και της τυποποίησης του μελιού. Με λίγα λόγια, ο Σάκης ελέγχει από τις κυψέλες – γύρω στα 1500 κομμάτια- μέχρι και το τελικό προϊόν στο ράφι πολύ επιλεγμένων σημείων πώλησης.
sakis-2

Όλα είναι επιμελημένα και καλά οργανωμένα – έτσι που να αποπνέουν την προσωπική ζεστασιά και φροντίδα του επίμονου μελισσοκόμου και της οικογένειας του. Όλα παίζουν τον ρόλο τους: Η συσκευασία, η ετικέτα, το χρώμα που πηγαίνει μαζί με την ποικιλία μελιού αλλά και το «πιστοποιητικό» της τοπικής προέλευσης.

Σε ένα μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο διαβάζουμε: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 της οικογενείας Παπαδοπούλου, Ισίδωρος, ξεκίνησε να ασχολείται με ιδιαίτερο μεράκι με την παραγωγή μελιού.

Από το 2016 ο γιός της οικογένειας Αθανάσιος, δημιουργεί τη Beekeeper Family Papadopoulos και αναλαμβάνει την παραγωγή του μελιού με τις αυστηρότερες προδιαγραφές και την προώθηση των προϊόντων αυτών εντός και εκτός Ελλάδος.
Κλείσιμο
sakis-3

Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση παράγει 5 διαφορετικές ποικιλίες μελιού σε 3 συσκευασίες των 100 γρ., 250 γρ. & 440 γρ.

Οι 2 γενιές μελισσοκόμων μεταφέρουν τα δικά τους μελισσοσμήνη σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Οι 2 κυψέλες που απεικονίζονται στη συσκευασία συμβολίζουν τις 2 γενιές μελισσοκόμων και έχουν διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την ποικιλία του μελιού».

Από την γκάμα των ποικιλιών κρατώ το ιδιαίτερο μέλι μικρής παραγωγής, το μέλι παλιουριού ( η ονομασία από το βότανο παλιούρι) που μας έρχεται από τα βουνά της Σιάτιστας ή το μέλι πολυκόμπου & κωνoφόρων (το πολύκομπο είναι και αυτό βοτάνι)που μας έρχεται από τo Πολύκαστρο και περιοχές της Χαλκιδικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης