Η Νεμέα και οι Μεγάλες Μέρες της

meres-nemeas

Ο τρύγος, τα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός

Ο θεός Διόνυσος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μετά από παρότρυνση του πατέρα του Δία, ταξίδεψε πολύ για να βρει την «έγνοια» του για τους ανθρώπους. Ήθελε, -λέει ο μύθος- να τους κάνει να χαίρονται. Γνώρισε λοιπόν σε ένα από τα ταξίδια του τον Οινέα, που του έδωσε να πιει τον οίνο. Ενθουσιασμένος ο θεός, βρήκε το νόημα στη ζωή του και τριγυρνούσε στο εξής με αμπελόφυλλα για να διδάξει στους ανθρώπους την καλλιέργεια του αμπελιού για να ευφραίνεται η καρδιά τους. Κι αν κάπου εκτυλισσόταν πράγματι αυτή η ιστορία, θα ήταν εδώ, στη γη του Αγιωργίτικου, στην κοιλάδα της Νεμέας.
meres-nemeas-3

Φτάνοντας στην περιοχή των οινοποιείων τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, ευφραίνεται πράγματι η καρδιά του ανθρώπου. Οι «Δρόμοι του Κρασιού», με τα οινοποιεία και τους αμπελώνες, συναντιούνται με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Νεμέας, του Σταδίου και με το Ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές και κάνουν την πραγματικότητα να μπλέκει με το μύθο. Με το gps ανά χείρας, για να επισκεφτούμε όσο περισσότερα οινοποιεία και εργαστήρια προϊόντων του τρύγου μπορούσαμε, ξεκινήσαμε τη βόλτα μας με τα παιδιά, γιατί μπορεί η οινογευσία να μην είναι ό,τι πιο «family friendly», αλλά ο τρύγος και το «πάτημα», και δη με παραδοσιακό τρόπο, είναι μια εκπαιδευτική και συνάμα ψυχαγωγική εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Πρώτη στάση μας το οινοποιείο Λαφαζάνη, που πραγματοποιεί δράσεις που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Μια βόλτα στους αμπελώνες με τα άλογα διαδέχτηκε μια ξενάγηση στο οινοποιείο και το αποσταγματοποιείο και στη συνέχεια η chef Ντίνα Νικολάου μας έμαθε να φτιάχνουμε γλυκά με σταφύλι και πετιμέζι. Δείτε τα κρασιά που δοκιμάσαμε οι μεγάλοι lafazanis.gr.
meres-nemeas-8


Περνώντας σχεδόν δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και το Στάδιο που είναι κυριολεκτικά αγκαλιασμένα από τα αμπέλια, φτάσαμε στο Κτήμα Παλυβού για τρύγο και παραδοσιακό πάτημα. Πλήθος παιδιών είχε ξαμοληθεί στους αμπελώνες και τρυγούσε για να βρει το… θησαυρό, που τους είχε υποσχεθεί η Μαρία Παπανικολάου, η αφηγήτρια που κατάφερε να μετατρέψει ένα τσούρμο χαρούμενων παιδιών σε μικρούς τρυγητές. Πιτσιρίκια με χωνάκια παγωτό, με λερωμένα από το κόκκινο σταφύλι ξυπόλητα πόδια, και γονείς με ένα ποτήρι –συνήθως κόκκινο- κρασί στο χέρι έμοιαζαν πραγματικά να «επιτελούν» το θέλημα του θεού Διόνυσου, να χαίρονται και να γλεντούν, καθένας με το δικό του τρόπο. Δείτε τα κρασιά που δοκιμάσαμε palivos.gr.

«Το αμπέλι και η παραγωγή κρασιού έχουν εξέχουσα θέση στην ελληνική παράδοση, αλλά ακόμα περισσότερο εδώ στη Νεμέα, όπου ζω, την αμπελόεσα, τη μεγαλύτερη αμπελοοινική ζώνη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι μύθοι και η λατρεία του Διόνυσου στην περιοχή είναι συνεχής εδώ και 4.000 χρόνια. Εδώ οι άνθρωποι ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν από το αμπέλι. Με κάποιον τρόπο υπάρχει κάποια σύνδεση με το παρελθόν, σχεδόν μαγική», εξηγεί η Μαρία, που εκτός από αφηγήτρια είναι και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Δείτε περισσότερα για τη Μαρία Παπανικολάου στη σελίδα mariastoryteller.blogspot.com.
meres-nemeas-4


Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς το Κούτσι, πάντα με το gps ανά χείρας και τα παιδιά αποκοιμισμένα στο πίσω κάθισμα –τα είχαν ήδη δώσει όλα και ήμαστε μόνο στο μέσο της ημέρας. Στα δεξιά μας είχαμε μόλις περάσει τη Νεμέα και την Παναγιά του Βράχου, ένα εκκλησάκι, που έχει ανακαινιστεί και μπορείτε να επισκεφτείτε ανεβαίνοντας μερικά απότομα σκαλοπάτια [αν έχετε μικρά παιδιά, προετοιμαστείτε για «καλλικούτσα»].

Ο δρόμος περνάει από ατέλειωτους αμπελώνες, «βιολογικούς», όπως επισημαίνουν οι ταμπέλες, και οδηγεί στη νεμεάτικη ενδοχώρα. Μετά το Κούτσι, βρίσκεται η «Σοφία της Φύσης», που παράγει προϊόντα από σταφύλι, όπως το πετιμέζι αγιωργίτικο και το ξύδι σε διάφορες εκλεπτυσμένες εκδοχές: με μανταρίνι και μπαχαρικά, με κάρδαμο και 3 πιπέρια, ξύδι αγιωργίτικο και ροδίτης, γλυκόξιδο, βαλσάμικο ξύδι παλαιωμένο για 3 χρόνια, ξύδι ροδίτης με θυμάρι, ξύδι αγιωργίτικο με σκόρδο και βασιλικό, βαλσάμικη κρέμα με μανταρίνι, λευκό βαλσάμικο ξύδι με μέλι και άλλα απίστευτα... Η κυρία Σοφία μας κέρασε κέικ με πετιμέζι, μουστουκούλουρα και μας δρόσισε με ένα χυμό σταφύλι που όμοιό του δεν είχαμε ξαναπιεί, ενώ ο Νίκος μας αποκάλυπτε τα μυστικά που κρύβει το κρέας όταν «συναντάει» το ξύδι! Δείτε τι δοκιμάσαμε sofiatisfisis.gr.
meres-nemeas-2


Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας συνδιοργανώνονται από το Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και το Δήμο Νεμέας κάθε χρόνο την εποχή του τρύγου, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. «Σκοπός των Μεγάλων Ημερών Νεμέας είναι να γνωρίσει ο κόσμος το Αγιωργίτικο, την ερυθρή ποικιλία μας, να γνωρίσει τον τόπο, να δει από κοντά το μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα των Βαλκανίων και μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, να περάσει καλά και να μεταφέρει το μήνυμα και σε άλλους», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Νεμέας Αποστόλης Καραχοντζίτης. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ακριβή αριθμό, αλλά παραπάνω από 5000 επισκέπτες συμμετέχουν στις δράσεις των οινοποιών και του Δήμου και πραγματικά περνούν καλά γιατί ξανάρχονται. Έτσι η κοντινή μας απόσταση από την Αθήνα σε συνδυασμό με την επισκεψιμότητα των οινοποιείων έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επισκεπτών Σαββατοκύριακου όλο το χρόνο. Φέτος μάλιστα, φοιτητές και σπουδαστές συναφών επαγγελμάτων ήρθαν πριν τις Μεγάλες Μέρες και είναι ακόμα εδώ για να συμμετέχουν στον τρύγο», συνεχίζει με ενθουσιασμό, καλώντας όλους, μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούμε την περιοχή της Νεμέας και να περάσουμε καλά, όπως θα ήθελε και ο θεός Διόνυσος.
meres-nemeas-1


Και πράγματι, μόνο μια ώρα και κάτι από την Αθήνα, «θα συναντήσετε ένα μαγευτικό τοπίο με απέραντους αμπελώνες, καλό κρασί και πολλές επιλογές δραστηριοτήτων», όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στον οινικό τουρισμό της περιοχής visitnemea.com. Με ξεναγήσεις σε οινοποιεία, αρχαιολογικούς και μυθολογικούς χώρους, αγροτουριστικές δράσεις, πεζοπορία, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, μαθήματα μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας, η εταιρία "Βένικος - υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού", ενώνει τις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής με κύριο σκοπό την αξιοποίηση του πλούσιου οινικού και γαστρονομικού δυναμικού της Πελοποννήσου με αφετηρία τον αμπελώνα της Νεμέας και τα διάσημα κρασιά "ΝΕΜΕΑ Π.Ο.Π".

Ευχόμαστε σε όλους τους παραγωγούς και οινοποιούς «και του χρόνου» και σε όλους εμάς… στην υγειά σου Διόνυσε!

Για περισσότερες ιδέες για ταξίδια με παιδιά ακολουθήστε το www.mamakita.gr και τη σελίδα facebook.com/mamakita.gr/

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

ΙΣΩΣ ΤΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΦΥΣΙΚΑ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΗΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΟΝ ΠΑΠΑΙΩΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ

kyriakos

Σωστά. Ο Παπαϊωάννου δεν έχει χώρο για να βάλει τα βραβεία που παίρνει κάθε χρόνο. Επιστήμονας και φιλόσοφος. Άξιος.

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

φιλε κυριακο μου κανει μεγαλη εντυπωση οτι γραφουν για την νεμεα και το κρασι της,και εχουν εξω τον μεγαλητερο καλητερο και οχι μονο παραγωγο τησ νεμεασ και τησ πελοποννησου μην πω και της ελλαδασ το,με εκατομηρια μπουκαλια εξαγωγη και οχι μονο ,τον παραγωγο παπαιωαννου της αρχαιασ νεμεασ ,και εχουν μεσα πχ τον λαφαζανη που δεν ειναι νεμεατης ειναι χιλιομετρα εκτοσ νεμεασ καμια 35 εξω στης αρχαιεσ κλεωνεσ ειναι,,,,,απλα το ρεπορταζ ειναι απο καποιους δοτο να γινει και ετσι το εκαναν .....να βαλουν και τον σκουρα που απο αυτους που εχουν ειναι ποιο πανω

Η συντάκτης

Αξιότιμε κύριε Ανορθόγραφε, μάλλον δεν γνωρίζετε ότι η δική μου αρθρογραφία στη συγκεκριμένη στήλη αναφέρεται πάντα σε ταξίδια και βόλτες με παιδιά. Το συγκεκριμένο άρθρο για τη Νεμέα δεν εστιάζει στα καταπληκτικά κρασιά και τους εξαιρετικούς παραγωγούς της, καθώς θα ήταν αδύνατον από κάποιον σαν εμένα, χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου να αναπτύξει την ποιότητα του Αγιωργίτικου και των άλλων ποικιλιών. Το άρθρο εστιάζει στην επισκεψιμότητα και δη με παιδιά, των συγκεκριμένων οινοποιείων, που στις Μεγάλες Μέρες πραγματοποιούν δράσεις για όλη την οικογένεια. Λυπάμαι για την παρανόηση και για το σχόλιο περί "δοτού" άρθρου.

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

διαβασα την απαντησησ σασ κυρια συντακτρια ,θα σασ απαντησω συντομα ομως πανω σε αυτο σε λιγο ..ομως πριν σας απαντησω εν συντομια ρχω να πω τουτο στην απαντησησ σας ,,, ,,μου θυμιζη συκεκριμενα την ατακα του ηθοποιου παπαμιχαηλ στην ταινεια παπαφλεσας ¨¨¨που λεει ο παπαμιχαηλ(ωσ παπαφλεσας ..οχι ετσι δισαμενε ,,οχι ετσι διαλοκαλαμαρα ,,,,δηλαδη δεν τον εγραψες καλα ,,πρεπει να το γραψεις αλλιως ετσι ωστε να μπορεις να το ανερεσησ να φερεισ το πανω κατω.....εαν και εφοσοσ ,,,,,,και ασε των αλλων να φανταζετε οτι θελει...κυρια συντακτρια πολυ συντομα θα εχετε και την απαντηση που πολυ πιθανο να σας ειναι αδιαφορη ευχαριστω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

easter-fotaerio

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίου σχεδιάζουν με τη βοήθεια καλλιτεχνών και έμπειρων παιδαγωγών ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα από τη Μ. Δευτέρα 22.04 έως τη Μ. Τετάρτη 24.04 στο Γκάζι για παιδιά από 7 έως 10 ετών

xatzi

Το Ίδρυμα Γ. & Αικ. Χατζηκώνστα είναι το παλαιότερο κοινωφελές Ίδρυμα σε λειτουργία μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους δεν λαμβάνει κανενός είδους οικονομική επιχορήγηση από το Κράτος

sakelariou

Ο αείμνηστος Μιχαήλ Σακελλαρίου συγγραφέας του αξεπέραστου βιβλίου «Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, καταλύτης για την αποδιοργάνωση της ελληνικής Επανάστασης» αποτυπώνει «τα γεγονότα των τριών αυτών μηνών, μέρα με τη μέρα, μέσα από δημόσια έγγραφα, εκδεδομένα και ανέκδοτα, ημερολόγια και απομνημονεύματα αυτοπτών μαρτύρων»

1
vinilio

Το μεγάλο event για το βινύλιο και τον κόσμο του επιστρέφει τον Απρίλιο στη Τεχνόπολη στο Γκάζι με νέα σοδειά σε συλλογές

1
selfie

Ο Ακύλας Καραζήσης επιλέγει να αναμετρηθεί επί σκηνής με τον κόσμο 3 συγγραφέων της Θεσσαλονίκης – του Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου και Νίκου- Γαβριήλ Πεντζίκη- για να φωτίσει την θέα του παρελθόντος