Η αντιπολίτευση της καθημερινότητας
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Η αντιπολίτευση της καθημερινότητας

Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς στον Τοκβίλ για να γνωρίζει ορισμένες αυτονόητες αρχές της δημοκρατίας. Αρχή πρώτη και βασική: η δημοκρατία χρειάζεται μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση. Οι ρόλοι είναι διακριτοί και καθορισμένοι.

Η μεν κυβέρνηση έχει ως κύρια αποστολή να κυβερνά και η αντιπολίτευση να κρίνει και να ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Αν θέλει να είναι και χρήσιμη αντιπολίτευση, οφείλει να προετοιμάζεται για την ημέρα που θα κληθεί κι αυτή να κυβερνήσει.

Αφού τελειώσαμε λοιπόν με τα «γυμνασιακά», ας θέσουμε ένα ερώτημα: πόσο φυσιολογικό είναι μια κυβέρνηση και οι περισσότεροι υπουργοί της καθημερινά να ασκούνται στο «χόμπι» της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση;
Αν πρόκειται για επικοινωνιακή επιλογή, να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι ούτε τόσο έξυπνη, ούτε τόσο πρωτότυπη. Σε λίγο φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί ούτε και τόσο επιτυχημένη. Κυρίως λόγω της υπερβάλλουσας και πληθωριστικής χρήσης της, η οποία σταδιακά την καθιστά μια άχρηστη επιλογή.

Αντιμετωπίζει μια δυσκολία ένας υπουργός, βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση; Βγάζει από το συρτάρι του το «ημερολόγιο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτούν οι δημοσιογράφοι τη Μενδώνη γιατί παραμένει τόσες μέρες ο άνθρωπος που ήπιε το αμίλητο νερό, ενώ ο τομέας που εποπτεύει θυμίζει το «Σαλό» του Παζολίνι, κι αυτή τι θυμάται; Τα (άθλια, για να μην παρεξηγηθούμε) πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας. Α, επίσης και το γεγονός ότι η Λυδία Κονιόρδου έχει παίξει σε μια Επίδαυρο με τον Λιγνάδη. Επιχειρήματα της φτήνιας και αντιπερισπασμοί που προδίδουν φόβο και ενοχή.

Το φαινόμενο όμως υπερβαίνει τα -επιεικώς κάτω του μετρίου- επικοινωνιακά κόλπα μιας υπουργού. Είκοσι μήνες μετά τις εκλογές, φαίνεται ότι το δόγμα της «αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση» συνεχίζει να αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης: «είμαστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ», «σκεφτείτε να μας κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ» και άλλα ομόηχα.

Μια παρατήρηση μόνο. Οι πολίτες ψήφισαν τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη επειδή ένιωσαν ότι απέτυχε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα λοιπόν της κυβέρνησης δεν είναι να δείξει ότι είναι καλύτερη απ’ αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι είναι μια καλή κυβέρνηση. Ας το καταλαβαίνουν, η δουλειά τους είναι να δείχνουν με τεκμήρια και αποδείξεις στην κοινή γνώμη το κυβερνητικό έργο. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν, όχι με συγκριτικά τεστ και συνεχείς επιστροφές στο παρελθόν.

Κλείσιμο
Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, όταν μια οικογένεια μένει για δυο-τρία 24ωρα χωρίς φως, νερό και τηλέφωνο μάλλον δεν ενθουσιάζεται από τη σύγκριση με το Μάτι. Τραγωδία το Μάτι, ταλαιπωρία το «γυμνοί στα χιόνια». Τιμωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (και) για το Μάτι, θα πληρώσει το κόστος και η σημερινή κυβέρνηση για τις δικές της αστοχίες. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Με τις «λευκές νύχτες» της Αττικής, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο και πιο ύπουλο εχθρό: την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Ισως, λοιπόν, κατάλαβε ότι η πραγματική αντιπολίτευση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η καθημερινότητα. Αν δεν το κατάλαβε, τότε υπομονή μέχρι το επόμενο επεισόδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ