Αλλοιθωρίζει δεξιά και... πράσινα ο Τσίπρας
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Αλλοιθωρίζει δεξιά και... πράσινα ο Τσίπρας

Η πασοκοποίηση και η «δεξιά συνιστώσα» των καραμανλικών και των Ανελιτών στο επίκεντρο της στρατηγικής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ - Παρών αύριο στο συνέδριο των «120 Καραβελιστών» πρώην πασόκων

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Κεντροαριστερά. Δεν εξηγείται διαφορετικά η σχεδόν καθημερινή ενασχόλησή του με τη διεύρυνση του κόμματός του προς το Κέντρο και η αγωνία του για το πόσοι πρώην Πασόκοι (είτε ψηφοφόροι είτε κυρίως στελέχη) συμπληρώνουν καθημερινά αιτήσεις για να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν περνά απαρατήρητο ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να έρχεται σε επαφή με πρόσωπα που είχαν ή εικάζεται ότι είχαν στενή σχέση με τους Παπανδρέου, τον Ανδρέα και τον Γιώργο, προκειμένου να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ χειρίζονταν τα θέματα των σχέσεων με τους πολίτες και ειδικότερα για τις πολιτικές με τις οποίες προσπαθούσαν να τους κινητοποιήσουν.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας για να «πρασινίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η παρουσία του αύριο το απόγευμα σε εκδήλωση 120 πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο επιπλέον λόγος που ο τέως πρωθυπουργός θέλει να μιλήσει στη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι επειδή τη θεωρεί πολύ σημαντική για τη συνέχεια της προσπάθειας να πασοκοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διοργανωτές τού έχουν υποσχεθεί ότι η μεγάλη αίθουσα του «Caravel» θα γεμίσει ασφυκτικά. Κάποιοι ιδιαίτερα αισιόδοξοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι πρώην Πασόκοι που θα πάνε να ακούσουν τον Τσίπρα ενδεχομένως να είναι και περισσότεροι από χίλιοι. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε, θα είναι τουλάχιστον πέντε φορές περισσότεροι από τους περίπου 150 πρώην Πασόκους (Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, ΧΑΡΤΑ 19, Ακτιβιστές Σοσιαλιστές) που την Τετάρτη είχαν επίσης εκδήλωση στην Αθήνα για... το βάψιμο της Κουμουνδούρου με αποχρώσεις του πράσινου.

Πάντως, ανάμεσα στους «120 Καραβελιστές» είναι πολλοί που έχουν ήδη -και μάλιστα από χρόνου μακρού- πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα όπως ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Γιάννης Μαντζουράνης είναι γνωστό ότι περιλαμβάνονται στον κύκλο των συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα. Οπως είναι επίσης γνωστό ότι έχουν πάρει διαζύγιο από το ΚΙΝ.ΑΛ. και έχουν συνάψει αρραβώνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κίρκος, Γιώργος Κασσάρας, Θανάσης Γκιόνογλου, Μαρία Θεοχάρη, Θανάσης Οικονόμου κ.ά., καθώς και τα στελέχη Νίκος Φωτόπουλος, Νίκος Μαδεμλής, Κρίτων Βασιλικόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντινίδης και σχεδόν όλοι όσοι υπογράφουν το κείμενο «για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης».

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους πασοκογενείς που περιλαμβάνονται είτε στη λίστα των 695 της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης είτε στους καταλόγους των τοπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών οργανώσεων. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι οι μεταγραφές μέσω του iSYRIZA συνεχίζουν να μην είναι πολλές και σαφέστατα υπολείπονται των στόχων που είχαν τεθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι μέχρι το συνέδριο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μη φτάσουν ούτε τα 50.000, καθώς μέχρι τώρα στα 20.000-22.000 μέλη έχουν προστεθεί άλλα 12.000-13.000 εκ των οποίων 4.000-5.000 είναι επανεγγραφές παλαιών μελών.

Nέα φουρνιά ονομάτων

Τις επόμενες ημέρες -μετά την εκδήλωση των 695 της ΚΕΑ, τη μάζωξη των 150 σοσιαλιστών και την αυριανή των «120 Καραβελιστών»- αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα φουρνιά ονομάτων που «ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα και προσχωρούν στην Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ». Στην πλειοψηφία τους θα είναι και πάλι πασοκογενείς και θα προέρχονται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης είτε εξελέγησαν είτε απλώς ήταν υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι σε όλη την επικράτεια.

Κλείσιμο
Ανάλογες ανακοινώσεις ονομάτων και εκδηλώσεις σχεδιάζεται να γίνουν και από στελέχη συνδικάτων, αλλά (εδώ είναι το ενδιαφέρον) και από πρόσωπα της Δεξιάς. Χρυσοβελώνη, Κουντουρά, Αντώναρος κ.ά. λέγεται ότι θα επιχειρηθεί, μέσω κειμένου που θα εκδοθεί, να σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς τα δεξιά. Φυσικά, όσα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν πληροφορηθεί περί «δεξιάς συνιστώσας» που ετοιμάζεται... κάνουν τον σταυρό τους, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση το εκλαμβάνει ως διακωμώδηση της διεύρυνσης. «Εντάξει», λένε, «οι πασοκογενείς, αλλά και οι Ανελίτες και οι καραμανλικοί δεξιοί!!! Αυτοί είναι η εναλλακτική προοδευτική απάντηση;». Και προσθέτουν με μπόλικη δόση κακεντρέχειας: «Θα γελάνε και τα τσιμέντα αν μετά τη Βάρτζελη, τον Μαντζουράνη και τον Δουλουμπέκη ο Τσίπρας πάει να προλογίσει και τη Χρυσοβελώνη». Σημειώνουμε πάντως ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη «δεξιά συνιστώσα» επισημαίνοντας: «Εμένα μη με μπλέκετε, εγώ είμαι ήδη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο παρασκήνιο συνεργάτες του Τσίπρα προσπαθούν πάντως να ματαιώσουν τέτοιες κινήσεις επειδή φοβούνται -και μάλλον δικαίως- ότι θα εκληφθούν ως κακόγουστες φάρσες που ευτελίζουν την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ευτελισμό της προσπάθειας φαίνεται ότι φοβήθηκαν και οι «120 Καραβελιστές» και γι’ αυτό αρνήθηκαν στις υπογραφές κάτω από το κείμενο που καλούν για την αυριανή εκδήλωση να περιλαμβάνονται, όπως ορισμένοι της προεδρικής πλειοψηφίας της Κουμουνδούρου ήθελαν, και πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της δεξιάς παράταξης. «Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί», λένε, «η αμφίπλευρη διεύρυνση να γίνεται με τη Χρυσοβελώνη και τον Αντώναρο. Συμπαθείς άνθρωποι είναι, αλλά όταν οι Παπανδρέου, που ο Τσίπρας προσπαθεί να αντιγράψει, έκαναν κάτι αντίστοιχο έπαιρναν, ο μεν Ανδρέας, από δεξιά τον Μπούτο και από αριστερά τον Μάρκο Βαφειάδη, ο δε Γιώργος, από αριστερά τη Δαμανάκη και τον Ανδρουλάκη και από δεξιά τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο. Μπορεί οι εποχές να είναι άλλες, αλλά τα όποια πρόσωπα μιας επιχείρησης διεύρυνσης ενός κόμματος πρέπει να είναι έστω σηματωροί ιδεών, ρευμάτων, αξιών και όχι περιφερόμενοι μπαγαπόντηδες που αναζητούν θέσεις στο κάδρο της εξουσίας».

Αλωνίζουν οι γεφυροποιοί

Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη διατείνονται πάντως ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και οι όψιμοι πράσινοι οπαδοί του Τσίπρα ισοδυναμούν με αποτυχία αφού, όπως λένε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τους ίδιους “προσχωρήσαντες” κάθε δύο μέρες αλλάζοντας τη σειρά». Και συμπληρώνουν με αρκετή δόση ειρωνείας: «Θα τους μάθουμε απέξω σε λίγο». Μάλιστα ήδη στο Διαδίκτυο έχουν ανεβάσει και σχετικό ποστ, ενώ το ειρωνικό σχόλιο διακινείται κατά κόρον μεταξύ των οπαδών της Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη, όμως, δεν είναι και λίγοι στο ΚΙΝ.ΑΛ. αυτοί που ανησυχούν για την εισπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. «Αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει, ειδικά στην επαρχία, καμία αντίσταση, οι γεφυροποιοί του ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζουν και στο τέλος όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ θα προσκυνήσει τον Τσίπρα», μας λέει χαρακτηριστικά παλαιός κοινοβουλευτικός, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι «αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δείχνουν το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, τότε στις επόμενες εκλογές η Φώφη θα μείνει μόνη με τους επιτελείς της. Ο προοδευτικός κόσμος θα πάει στον Τσίπρα ως εναλλακτική απέναντι στον Μητσοτάκη».

Σημειώνουμε ότι όλες οι κινήσεις των πασοκογενών στα κείμενά τους αναφέρουν ότι «ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα». Δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στου 0αρχηγού. Και οι αναφορές που γίνονται στις προσκλήσεις που αποστέλλουν είναι για τη δημιουργία της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης - όχι για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ενοχλήσει την αριστερή αντιπολίτευση (Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, «53») επειδή θεωρούν ότι οι πασοκογενείς καθοδηγούνται από τα στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας (Παππάς, Σπίρτζης κ.ά.) προκειμένου να αλλοιώσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που αποκλειστικό μέλημα της ηγετικής του ομάδας θα είναι η επιστροφή στην κυβερνητική εξουσία.

Στελέχη των «53», με μπόλικη διάθεση χαριεντισμού, υποστηρίζουν πως... τα αριστερά εικονίσματα δεν θα πέσουν στα χέρια των πράσινων αγαρηνών και στη χειρότερη, για τη μειοψηφία, περίπτωση τα ποσοστά στο συνέδριο θα είναι 60%-40% υπέρ του Τσίπρα και όχι 85%-15% που λένε οι φανατικοί της πλειοψηφίας. Επιπροσθέτως, εξέχον στέλεχος των «53» αποκλείει στην αυριανή εκδήλωση των «120 Καραβελιστών» να παρευρίσκονται 40-44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαδίδουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Αμφιβάλλει μάλιστα αν θα ξεπεράσουν και τους 30, ενώ θεωρεί ότι και πολιτικά δεν συμφέρει τον Τσίπρα να εμφανίζεται ότι κάνει κινητοποίηση για να προσδώσει αυξημένο κύρος σε μια από τις πολλές κινήσεις που δημιουργούνται εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη.

Η πλειοψηφία του ΕΑΜ και του Ανδρέα

Πάντως, και ανεξαρτήτως της γνώμης που έχουν οι «53» και οι λοιποί της αριστερής αντιπολίτευσης, το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας συμφωνεί με εκείνους τους στενούς του συνεργάτες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπεται σε κεντροαριστερό κυβερνητικό κόμμα και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Ο τέως πρωθυπουργός θέλει, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και συνομιλούν μαζί του, να ξανακερδίσει την κυβέρνηση και όχι να τσακώνεται για το τι είναι αριστερό και τι όχι με τον Φίλη, τον Τσακαλώτο, τον Λάμπρου και τ’ άλλα συντρόφια.

Ο Αλέξης γνωρίζει ότι η Αριστερά σε δύο περιπτώσεις έγινε πλειοψηφία στην Ελλάδα: με το ΕΑΜ και το ΠΑΣΟΚ, όταν δηλαδή η πολιτική συνδυάστηκε με επιτακτικές κοινωνικές και πατριωτικές προτεραιότητες και δεν έμεινε απλώς στα ατομικά και εργατικά δικαιώματα. Επίσης, γνωρίζει ότι οι ταξικές προσεγγίσεις, με τη μεσαία τάξη απούσα, δεν συγκροτούν πλειοψηφικό ρεύμα, ούτε οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν, χωρίς τις παραγωγικές δυνάμεις και την υγιή επιχειρηματικότητα, να δώσουν μεγάλα εκλογικά ποσοστά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συνεχώς θα στρέφει το τιμόνι προς το Κέντρο, αφού εκεί, στη μεταμνημονιακή εποχή, θα επικεντρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση και από τις δυνάμεις της μετριοπάθειας και του ορθολογισμού θα δημιουργηθούν και οι κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Το «πρασίνισμα» του ΣΥΡΙΖΑ και σταδιακά η μετατροπή του σε νέο ΠΑΣΟΚ είναι η στρατηγική του Τσίπρα. Μπορεί λεκτικά να απορρίπτει την πασοκοποίηση, όμως όσοι συνομιλούν μαζί του είναι σίγουροι ότι ο Αλέξης θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει ένα μεγάλο κεντροαριστερό κόμμα, στο οποίο ο ίδιος θα είναι αρχηγός, αλλά και υποψήφιος πρωθυπουργός. Η συμπόρευση με τους πασοκογενείς στην πορεία προς το συνέδριο είναι η αρχή, στο συνέδριο θα κάνει τα πάντα ώστε οι δικοί του «πράσινοι» να επιβληθούν στους κόκκινους της παλιάς φρουράς και να τους αφοπλίσουν οργανωτικά. Οσο για την τρίτη φάση, στην πορεία προς τις εκλογές, θα πλειοδοτήσει έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε υποσχέσεις προς τη μεσαία τάξη και τους πατριώτες για να επανέλθει στο Μαξίμου...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ