tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τι είναι, εν τέλει, στις μέρες μας η υπόθεση της περιλάλητης ανάπτυξης; Ποιο είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της και ποιους αφορά; Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολο να διατυπωθεί και αν θέλετε, να τεκμηριωθεί με επάρκεια.

Αν γίνει – Θεού θέλοντος και Ρυθμιστικής Αρχής επιτρέπουσας- θα είναι πραγματική επανάσταση!

Δεν ξέρω αν έχετε περάσει τελευταία από την Οδό Βουλής και αν έχετε δοκιμάσει μέσω της πολλαπλώς εμβληματικής Στοάς Εμπόρων να βγείτε στην Οδό Λέκκα.

Τα έμαθες Πατέρα; Αυτός ο καινούργιος υπέροχος κόσμος είναι ήδη εδώ! Δεν χρειάζεται καν πολύ χρόνο και κόπο για την αναζήτηση και την έρευνα. Μια συνδρομή στη πλατφόρμα του Netflix αρκεί!

5

«Επιπλέον, με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ, η ΕΛΣ, ο σπουδαίος αυτός πολιτιστικός οργανισμός της χώρας μας, θα συμμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Ένα παιδί που θα γεννηθεί τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου θα είναι 18αρης το 2037 – σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο μισό του 21ου αιώνα και αν όλα πάνε καλά στη ζωή του (και με βάση και την αύξηση του προσδόκιμου) θα αγναντεύει τις επόμενες περιπέτειες του κόσμου του 22ου αιώνα. 

Κάπου, κάποτε το είχα διαβάσει και το είχα συγκρατήσει. Με τον καιρό το ξέχασα… Πρόσφατα το θυμήθηκα ξανά διαβάζοντας την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού της Φινλανδίας Έσκο Άχο σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις (www.dianeosis.org).

1

Η ένσταση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας για την κυβερνητική πολιτική στα δημόσια οικονομικά έρχεται να συναντήσει και να εκφράσει τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. 

9

Η κυβέρνηση Τσίπρα ακολούθησε την πεπατημένη… του πελατειακού κράτους! Φόρτωσε στο δημόσιο εργαζόμενους που περισσεύουν από μια παλαιά γνώριμη της Σοφοκλέους εισηγμένη εταιρεία (οι μετοχές της διεγράφησαν από το ταμπλό εδώ και λίγο καιρό μετά από μακρά περίοδο αναστολής διαπραγμάτευσης) που έχει στην διαδρομή της «καταναλώσει» πολύτιμους πόρους από την ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίου.

1

Εν τέλει, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας που ευνοεί την διαχρονική επικράτησης της λεγόμενης κοινωνίας των κολλητών;

2

Γιατί άραγε η κυβέρνηση να μην θέλει να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση στην πρωτεύουσα της χώρας από την στιγμή που δεν υποχρεώνεται προκαταβολικά να βάλει το χέρι στην τσέπη – την δημόσια τσέπη- και το όφελος από την κινητοποίηση ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων αλλά και κοινοτικών πόρων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την πόλη και τους πολίτες, την απασχόληση και το περιβάλλον.

2

Ξέρετε πόσο κάνει μια λάμπα LED των 110-150 W; Και να μην γνωρίζετε επακριβώς την τιμή της στην αγορά δεν είναι κακό. Και εγώ άγρια μεσάνυχτα είχα αλλά ας είναι καλά μια απόφαση του Δήμου Σοφάδων που με έβγαλε από την δύσκολη θέση.

5

Ποιος θα το πίστευε στις αρχές κιόλας της κρίσης – πριν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια- ότι μια startup που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα της όλες τις δυσκολίες του κόσμου (μαζί με τους …δαίμονες της μιζέριας και τους διακόνους της πολιτικής και οικονομικής υπανάπτυξης)  και στάθηκε όρθια χάρις στις σχέσεις εμπιστοσύνης που διαμόρφωσε με τους πελάτες της θα έφερνε στην ελληνική πρωτεύουσα μιας από τις μεγαλύτερες στα χρονικά επένδυση από ένα γίγαντα της αγοράς (όπως ο γερμανικός όμιλος συμφερόντων Daimler).