tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Και τώρα μόνοι με τις αγορές. Εκείνοι από την μια – από θέση ισχύος καθώς έχουν στα «συρτάρια τα λεφτά» αλλά και τις πολλαπλές διασυνδέσεις και επιρροές. Από την άλλη, εμείς. Η χώρα μας στην εποχή των «ισχνών αγελάδων».

1

Σήμερα,  600 χιλιάδες περίπου πολίτες αυτής της χώρας που κατοικούν μόνιμα σε 5.100 οικισμούς που βρίσκονται στις λεγόμενες λευκές περιοχές του εθνικού ευρυζωνικού χάρτη (δηλαδή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν βασικές ευρυζωνικές υποδομές) έχουν πλέον την δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όπως το γρήγορο internet.

Ο καυγάς στα social media για τα ενδότερα της ΕΡΤ με έστειλε στο αρχείο μου να ψάχνω να βρω την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη όταν με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου την άνοιξη του 2015 έδωσε «θετική γνώμη υπό δοκιμή» στην πρώτη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα.

3

Τι θέλουν οι Αμερικάνοι από την Μακεδονία μας; Τι είναι η πατρίδα μας; Αν και τα δύο ερωτήματα φαίνονται εκ πρώτης όψεως εντελώς ασύνδετα, εν τούτοις ένα αδιόρατο νήμα τα διαπερνά και αποκαλύπτει την σχέση τους. Μάλιστα, τα συστατικά της απάντησης του δεύτερου ερωτήματος δίνει τα αναγκαία και απαραίτητα τεκμήρια και δεδομένα για την τελική απάντηση και στο πρώτο.

5

Δέκα χρόνια μετά. Δέκα χρόνια μετά την χρεωκοπία της Lehman Brothers. Η τελευταία και πολύ περισσότερο τα γεγονότα γύρω από την χρεωκοπία της μπορεί να έχουν ξεχαστεί και να αφορούν τους ιστορικούς της οικονομίας, αλλά οι συνέπειες της είναι ακόμη εδώ. 

3

Τις τελευταίες μέρες στις πρώτες γραμμές της ατζέντας των οικογενειών που οι γιοί και οι κόρες τους «πέρασαν» σε σχολές και τμήματα μακριά από το σπίτι τους βρίσκεται το ζήτημα της φοιτητικής στέγης – η αναζήτηση μιας γκαρσονιέρας ή ενός μικρού διαμερίσματος με συγκάτοικο για όλους όσοι έχουν ακόμη την δυνατότητα να υποστηρίξουν το «άνοιγμα» ενός καινούργιου σπιτιού αλλά και μιας θέσης σε φοιτητικές εστίες, όπου και όπως υπάρχουν…

Το τέλος του παραδοσιακού κύκλου των καλοκαιρινών διακοπών συμπίπτει αφενός με τον ανασχηματισμό των «κολλητών» στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφετέρου την τυπική έξοδο από τον 8ετη μνημονιακό λαβύρινθο.

4

H Anita Roddick , ιδρύτρια της φίρμας The Body Shop γεννήθηκε το 1942 στο παραθαλάσσιο Littlehampton – που απέχει 83 χιλιόμετρα από το Λονδίνο και 31 χιλιόμετρα από Μπράιτον. 

«Ανεξάρτητα από το που ζεις στο εξωτερικό υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχεις ενεργά στη διαμόρφωση της Ελλάδας της γνώσης και της συνεργασίας», μας ενημερώνει το ειδικό site της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», την οποία υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στη βάση σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές της «η  πρωτοβουλία είναι προσανατολισμένη στην επαναπροσέγγιση του θέματος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό».

15

Στο επίμετρο του πολυδιαβασμένου βιβλίου «Ο Γρίφος των 100 Χρόνων / Ζωή, εργασία και εκπαίδευση στην εποχή της μακροβιότητας»  των Λίντα Γκράτον & Αντριου Σκότ (μια έκδοση του οργανισμού έρευνας & ανάλυσης διαΝΕΟσις) ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος γράφει κάτι που με βρίσκει 100 % σύμφωνο.

1