tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις τελευταίες εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικά πάνελ ανάμεσα στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης τους στον οικονομικό τομέα δεν ξεχνούν ποτέ να κάνουν αναφορά στο ρεκόρ των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων – «ρεκόρ δεκαετίας!» διαλαλούν προς πάσα κατεύθυνση με ένα αίσθημα καθαρής ηδονής για την χρήση των αριθμών και κυρίως για το κοντέρ που καταγράφει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια.

Το ταξίδι με τρένο από τον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα μέχρι την Χαλκίδα – κάτι παραπάνω από μια ώρα- είναι μια πλούσια εμπειρία.

2

Οι επενδύσεις στο παραγωγικό τομέα που σχετίζονται με τον πολιτισμό της καθημερινότητας όπως είναι μεταξύ άλλων η διαχείριση αστικών απορριμμάτων έχουν αποτελέσματα.

1

Ας αρχίσουμε από τα δεδομένα: «Οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια της κρίσης, από 6% του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 3% του ΑΕΠ σήμερα έναντι 2,7% στην ΕΕ.

Αναρωτιέσαι και δικαίως αν ζούμε – εμείς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- στον ίδιο τόπο, στην ίδια χώρα… Γιατί τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς ακούγοντας τον επικεφαλής της κυβέρνησης – μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα-να υποστηρίζει στα σοβαρά: «Αφήνουμε πίσω μας τα υφεσιακά προγράμματα, αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

2

H SIAL στο Παρίσι είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο εμπορική έκθεση για τα τρόφιμα και τα ποτά – χιλιάδες εκθέτες από 100 και πλέον χώρες, χιλιάδες και οι επαγγελματίες επισκέπτες από τον χώρο του λιανεμπορίου κατά κύριο λόγο αλλά και τις βιομηχανίες της εστίασης και της φιλοξενίας.

2

Χτες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου- Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το πρόγραμμα των παραστάσεων το ερχόμενο καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στην λεγόμενη Μικρή Επίδαυρο.

1

Μια καλή φίλη εκπαιδευτικός, διευθύντρια σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Αττικής με ενημέρωσε ότι πρόκειται να βγάλει μια εφημερίδα με τους μαθητές –μαθήτριες του σχολείου της, ζητώντας την βοήθεια μου για το «στήσιμο» της σχολικής εφημερίδας.

Πιστέψτε με θα ήμουν ο τελευταίος που θα τολμούσε να πει καλά λόγια για το εγχείρημα Γαβρόγλου που αλλάζει άρδην τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις Τμημάτων των ΤΕΙ που ενσωματώνονται σε υπάρχοντα γειτονικά Πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί το εγχείρημα του σημερινού υπουργού έχει μια αντίληψη «τροχονόμου» δίχως μέριμνα για την επόμενη μέρα…

1

«Ο πραγματικός δείκτης ευημερίας όμως μιας χώρας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ποιότητα και την ποσότητα των δημόσιων αγαθών που παρέχει στους πολίτες της.

4

Είχε βάλει ψύχρα αργά το απόγευμα του περασμένου Σάββατου 6 Οκτωβρίου - και όχι Οκτώβρη, κατά την συνήθεια των παλαιοημερολογιτών της Αριστεράς- στο Πάρκο Στρατού στο Γουδή όπου έγιναν οι εκδηλώσεις του ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2018 «Ταξίδι #3: Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε» και στις οποίες προσέτρεξε να συμμετάσχει σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ (κόμμα και κυβέρνηση).

6

Αν ο δρόμος σας φέρει μέχρι την Δημοτική Αγορά Κυψέλης που ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σήμερα φιλοξενεί ένα πρωτότυπο – και για τα διεθνή δεδομένα- εναλλακτικό mall κοινωνικής οικονομίας/ κοινωνικής επιχειρηματικότητας θυμηθείτε να επισκεφθείτε ένα από τα 8 καταστήματα της.

4