tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Πέφτουν οι … προεκλογικές τροπολογίες σαν χαλάζι στη Βουλή ικανοποιώντας κατά το πλείστον συντεχνιακά αιτήματα του εν δυνάμει του κομματικού ακροατηρίου της «Ελλάδας των πολλών». Και αφού είναι πολλοί και πρέπει να μείνουν και πολλοί , ε κάτι πρέπει να λάβουν εις ανταπόδοση…

Όσοι γεννήθηκαν την άνοιξη του 1985 – αισίως στα 34 τους- το πιθανότερο είναι να αγνοούν το τι συνέβη μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου αυτής της χρονιάς στο τόπο μας.

2

Το έχουμε γράψει αρκετές φορές έως τώρα και προφανώς θα το γράψουμε και πάλι. Η δημιουργία και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Δι@ύγεια ήταν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας των δημοσίων υποθέσεων και της λογοδοσίας των εκπροσώπων της κυβερνητικής εξουσίας αλλά μέχρι εκεί – στη συνέχεια, ήρθε η …παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος όπου το δημόσιο – από τον υπάλληλο στο πρωτόκολλο έως τον υπουργό- οχυρώθηκαν πίσω από την νομιμότητα της ελάχιστης υποχρεωτικής ενημέρωσης και πήραν μια βαθειά ανάσα…

1

O Florents Tselai (Φλόρεντς Τσελάϊ) – o Flo για τους φίλους του- ήρθε στον τόπο μας από το Φιέρι της γειτονικής Αλβανίας πριν από 22 χρόνια. Ήταν μόλις 5 χρονών. Εδώ μεγάλωσε και εδώ έμαθε γράμματα. Στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς του και αργότερα πέρασε με το σπαθί του το κατώφλι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί που σήμερα διδάσκει κιόλας (στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων).

1

Ο Pedro Sánchez, ο νικητής των εκλογών για τα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) του Ισπανικού Κοινοβουλίου της περασμένης Κυριακής δεν είχε περάσει καν την πόρτα του σχολείου όταν έγιναν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Το 1977 ήταν μόλις 5 ετών. Σήμερα, στα 47 του είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ισπανική πολιτική σκηνή, έχοντας συμβάλει και εκείνος με τον τρόπο του στην ανασύνθεση του χάρτη των πολιτικών δυνάμεων. 

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν…» για τα λογής λογής επιδόματα που κατοικοεδρεύουν στα μέρη μας από δεκαετίες και φαίνεται να είναι ριζωμένα στο βαθύ …κράτος του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. 

4

Αν ρωτούσε κανείς ακόμη και έναν πρωτοετή της Αγγλικής Φιλολογίας - χωρίς άλλες γνώσεις αγγλοσαξωνικής λογοτεχνίας- θα μπορούσε με χαρακτηριστική άνεση, δίχως περιστροφές , να απαντήσει σε απλά ελληνικά ότι η έκφραση «Christmas Handouts» είναι κάτι σαν τους γιορτινούς μποναμάδες της διαχρονικής παράδοσης των Χριστουγέννων. 

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο για το τι σημαίνει η λέξη Γκισέμι – μια λέξη από την διάλεκτο των κτηνοτρόφων- θα βρει τον εξής ορισμό: «Τραγί ή κριάρι μουνουχισμένο και μεγαλόσωμο, οδηγός του κοπαδιού που φέρνει το μεγαλύτερο κουδούνι». 

Το θεωρώ δεδομένο. Έχετε – όπως και εγώ- βαρεθεί να διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε για το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων ή την πορεία των μεγάλων επενδύσεων που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Μπορεί και να φαίνεται προκλητικό! Μπορεί και να είναι! Για σκεφτείτε να επέλεγε μια κυβέρνηση – προφανώς, όχι αυτή του ΣΥΡΙΖΑplus- να δεχθεί ως πεδίο δοκιμής για τις εφαρμογές και τα εργαλεία που συνδέονται με την λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο Far West των Εξαρχείων και το μοντέλο της Smart City και αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών. 

7

Στον τόπο μας δεν βρίσκεις συχνά – ιδιαίτερα, στις πόλεις της περιφέρειας δράσεις και πρωτοβουλίες που να βγαίνουν εκτός του κυρίαρχου μοντέλου και να ασχολούνται στη πράξη με την επόμενη μέρα, με τη νέα γενιά…

Για ποιους κάνουμε πολιτική; Ρητορικό ερώτημα; Κάθε άλλο. Η απάντηση είναι μία και μόνη: Εξαρτάται τι είδους κυβέρνηση είναι εκείνη που διαμορφώνει τις βασικές πολιτικές επιλογές.

1