Το δικό μας (ψηφιακό) γκισέμι!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Το δικό μας (ψηφιακό) γκισέμι!

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο για το τι σημαίνει η λέξη Γκισέμι – μια λέξη από την διάλεκτο των κτηνοτρόφων- θα βρει τον εξής ορισμό: «Τραγί ή κριάρι μουνουχισμένο και μεγαλόσωμο, οδηγός του κοπαδιού που φέρνει το μεγαλύτερο κουδούνι». 

Αυτή την λέξη των κτηνοτρόφων επέλεξε ο Δήμος Τρικκαίων για να σηματοδοτήσει μια νέα πρωτοβουλία του που συνδέει την επιχειρηματικότητα με την καινοτομία. Το GiSeMi είναι πλέον ο κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας ως αποτέλεσμα μιας κοινής πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala A.E.. Ο στόχος του κόμβου έχει να κάνει με την ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις. Και η πόλη των Τρικάλων έχει περάσει τα τελευταία χρόνια πολλαπλές εξετάσεις με επιτυχία.

Ο κόμβος στα Τρίκαλα ( οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στη συνοικία του Αγίου Οικουμένιου) εγκαινιάστηκε με έναν διαγωνισμό καινοτομίας & επιχειρηματικότητας που υποστηρίχθηκε από μια μεγάλη εταιρεία όπως η Vodafone. Ο διαγωνισμός είχε στόχο την ανεύρεση των καλύτερων νέων ιδεών και λύσεων στις κατηγορίες Smart Cities, Internet of Things και Smart Farming.

Αλλά, γιατί μας αφορά ένας διαγωνισμός καινοτομίας & επιχειρηματικότητας που έγινε σε μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας; Η απάντηση είναι απλή και καθαρή. Μας ενδιαφέρει οτιδήποτε μπορεί να προωθήσει πρωτοβουλίες αλλά και πολύ περισσότερο, προγράμματα που να συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου για την λεγόμενη έξυπνη πόλη (smart city).

Στις μέρες μας μια έξυπνη πόλη είναι πάνω από όλα μια απολύτως λειτουργική πόλη, μια πόλη που βελτιώνει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες, που μειώνει το ενεργειακό της αποτύπωμα, που επεξεργάζεται τα δεδομένα που παράγει, που λαμβάνει αποφάσεις με διαφάνεια βασιζόμενη σε αυτά τα δεδομένα, που «ακούει» και «μιλάει» στους πολίτες, που αφομοιώνει τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και υπηρεσίες, που βελτιώνεται μετρώντας τις επιδόσεις της.

Ακόμη περισσότερο η «έξυπνη πόλη» λειτουργεί ως υποδοχέας επενδύσεων που τροφοδοτούν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, εξασφαλίζουν νέες δουλειές, ενισχύουν εισοδήματα, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αλλά, η «έξυπνη πόλη» δεν είναι απλώς φιλική προς τους επενδυτές και τις επενδύσεις αλλά και προς τους πολίτες. Καθώς η ανάπτυξη όλων των εφαρμογών που αξιοποιούνται στο πλαίσιο της δίνει νέο νόημα αλλά και αξία στην έννοια της ασφάλειας αλλά και ευρύτερα της πολιτικής προστασίας.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού. Και αυτό γιατί χωρίς την ύπαρξη μιας μακροπρόθεσμης ψηφιακής στρατηγικής καμία τεχνολογία και κανένα «έξυπνο» έργο δεν θα αποδώσει καρπούς. Και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το δικό μας γκισέμι!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ