Ποιους και με τι κριτήρια θα στείλουμε στην Ευρωβουλή;
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ποιους και με τι κριτήρια θα στείλουμε στην Ευρωβουλή;

Την ερχόμενη Κυριακή ψηφίζουμε μεταξύ άλλων και για τους 21 ευρωβουλευτές της χώρας μας – 21 ευρωβουλευτές με 5η θητεία. Η επιλογή μας στη κάλπη γίνεται μέσα από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά ας έχουμε στο νου μας να μην χαλαλίσουμε, να μην πετάξουμε στο βρόντο τους σταυρούς μας – από 1 έως και 4 σταυρούς. Και ο σταυρός ή οι σταυροί μας έχουν νόημα και αξία – εκείνη που δίνει το δικό μας κριτήριο αξιολόγησης των προσώπων των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Με άλλα λόγια, το ψηφοδέλτιο του κόμματος – του όποιου κόμματος- πάει αντάμα στη κάλπη με το πρόσωπο και τον σταυρό του. Και στο σημείο αυτό χρειάζεται γνώση και σκέψη…
Οι 21 ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα πρέπει να έχουν όλα εκείνα τα ικανά και απαραίτητα στοιχεία για να μπορούν να σταθούν και να συμμετέχουν με ενεργό τρόπο στις κρίσιμες εξελίξεις, υπερασπίζοντας τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της.
Με άλλα λόγια, ας κρατήσουμε τους stars για τη πασαρέλα και ας στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσωπα που κατανοούν τον χαρακτήρα και το ρόλο του, διαθέτουν πολιτική και τεχνική επάρκεια και μπορούν να συμβάλλουν με την ιδιαίτερη παρουσία τους στη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κείμενο της ξεχωριστής πρωτοβουλίας του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές – μια από τις ελάχιστες πρωτοβουλίες που ήλθαν από την κοινωνία των πολιτών και της οργανωμένης έκφραση της- βρήκα δύο πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα. Διαβάζω: «Ένα καλό παράδειγμα για την ανάγκη δυνατής εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και ο διάλογος για το μέλλον της.

Η ΚΑΠ αποτελεί εμβληματική ευρωπαϊκή πολιτική. Τη δεκαετία του 1970 αφορούσε στο 70% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ ακόμα και σήμερα το ποσοστό είναι υψηλό, στο 40%.
Τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ανατρεπτική πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη και τις επιχορηγήσεις, που συνδέει τη χρηματοδότηση με την επίτευξη στόχων σε εθνικό επίπεδο και δεσμεύει το 40% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για δράσεις για το περιβάλλον.

Το δίλημμα τίθεται μεταξύ του να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα κράτη-μέλη και τις εθνικές στρατηγικές ή του να συνεχίσει να υπερισχύει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει για αυτή τη μεγάλη αλλαγή, αλλά και για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2028.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα, την περίοδο 2021-2027 θα λάβει περίπου €15δισ. για ένα τομέα που χωρίς τις επιδοτήσεις θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, οπότε το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Όμως, στην αντίστοιχη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI), κανένας Έλληνας Ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος. Άρα, η Ελλάδα δεν συμμετείχε στο διάλογο, δεν κατέθετε προτάσεις και έχασε σημαντικό χρόνο.

Δυστυχώς, από το 2000 έως σήμερα, μόλις 3 Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν ηγηθεί σημαντικών επιτροπών στο ΕΚ, ενώ η τελευταία φορά που Έλληνας ορίστηκε εισηγητής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ήταν τον προηγούμενο αιώνα.

Η ασθενής παρουσία της Ελληνικής εκπροσώπησης στα ευρωπαϊκά όργανα υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα και μειώνει τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από μια πιο ενεργό συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από μια βαθιά και πολυετή κρίση που αφαίρεσε πολλούς πόντους από τη διαπραγματευτική της ισχύ στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η αναβάθμιση της εκπροσώπησής μας στην ΕΕ και το ΕΚ, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτής δημόσιας συζήτησης, τώρα που η χώρα μας επανέρχεται ως ισότιμο μέλος στις κοινοτικές διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Το σχετικό κείμενο του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές είναι απολύτως χρήσιμο να διαβαστεί και να αποτελέσει υλικό για σκέψη και προβληματισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ